Решавање стручни задачи

• Креатор на темата Креатор на темата HCL
  • Време на започнување Време на започнување
Јас се откажувам од задачава. 1 сат изгубив и пак ништо. Ќе пробам утре пак да ја решам. Се надевам дека задачава е од 4та година средно, така?
Во коренот се средвит за arcsin, ама на то (x+1) незнам шо да му напрам.

Еве ја задачава и решението ама како да се дојди до него не знам
MSP22589538556837403910_732

Integrate[1/((x + 1)*Sqrt[-x^2 + 6*x - 5]), x] ==

ArcTan[(2*(-2 + x))/(Sqrt[3]*Sqrt[-5 + 6*x - x^2])]/ (2*Sqrt[3])

Инаку задачава е од анализа за четврта и лекција Абелови интеграли. Ми требаше за утре ако можи во меѓувреме да ја реши некој ако не ништо.

Не сме стигнати ние до таму. Ако случајно дознајш како се решават, ако не ти е мака напиши го решавањето овде. Поздрав

Јас се откажувам од задачава. 1 сат изгубив и пак ништо. Ќе пробам утре пак да ја решам. Се надевам дека задачава е од 4та година средно, така?
Во коренот се средвит за arcsin, ама на то (x+1) незнам шо да му напрам.

Ако успеал да го тргнеш коренот подели ја функцијата на парцијални суми.

Уште една задача да побарам ми треба за проектот што го правам. Се работи за Диофантови равенки од нелинеарни равенки
x^2[FONT=&quot] + [/FONT]y[FONT=&quot]^2[/FONT][FONT=&quot] + [/FONT]z[FONT=&quot]^2[/FONT]=w^[FONT=&quot]2[/FONT]

[FONT=&quot]
[/FONT]

овде решавате само од линеарна алгебра?

Се живо од математика се решават овде (се пробвит да се решит). Ако имаш некој проблем, пукај!

Човече...колку моја тема! Во последно време не наоѓам луѓе шо может убо да се внесет во математички работи.
(фала ви)2 ...:smir:

ај и јас да ве прашам за една на колоквиум што ми се падна, ама малце чкљ решение добив.

lim (n->~)=[(n/3)^(1/n) + (n/6)^(1/n) + ......+(n/3n)^(1/n)]

да се пресмета со помош на определен интеграл.

elena_e напиша:
ај и јас да ве прашам за една на колоквиум што ми се падна, ама малце чкљ решение добив.

грешка
lim (n->~)=[ln(n/3)^(1/n) + ln(n/6)^(1/n) + ......+ln(n/3n)^(1/n)]

беше задачата

грешка
lim (n->~)=[ln(n/3)^(1/n) + ln(n/6)^(1/n) + ......+ln(n/3n)^(1/n)]

беше задачата

Интегралот не можеш да го решиш или? тоа 1/n ке дојде пред ln и после замена ln = t , 1/n = dt и плус ке ти се јават некои коефициенти од деривација на членот под ln.

Imam nekolku zadacki za resavanje , ama nekako ne mi odi vcera izgubiv cel den i ne stignav do nigde, ke gi objavam tuka pa ako ima nekoj sto moze da gi resi ke mu bidam mnogu blagodaren:
Picture.jpg

:vozbud:

Терминатор0, ти ова сериозно?
Ке ти дадам само упатства неколку.
Во првата задача ти е даден косинусот. Искористи тригонометриски идентитет (sinx)^2=1-(cosx)^2 за да го најдеш синусот. Тангенс најди како tgx=sinx/cosx, а котангенс ctgx=1/tgx.

Во втората користи ги својствата на експоненцијална и логаритамска функција, напиши го 32 како 2^5 па изедначи х-3=5, за логаритми важат следниве својства: logab=x <=> a^x=b; log(a*b)=log a+log b; log(a/b)=log a-log b; Воведувај смени во 2/д.

Во третата под а) растојанието се бара како АB=корен((y1-х1)^2+(y2-x2)^2). За 3/б состави пропорција АС:ВС=2:3....

Се надевам дека ти помогнав :)

Fala elena za pomosta vtorata i tretata skoro gi resiv , samo prvata mi e problem ne mi ide nekako...

Еве ја првата:

(sinx)^2=1-(cosx)^2
(sinx)^2=1-(576/625)=49/625
sinx=7/25

tgx=sinx/cosx
tgx=(7/25)/(-24/25)
tgx=-7/24

ctgx=(-24/25)/(7/25)=-24/7

Тангенсот и котангенсот се со негативен знак бидејќи аголот се наоѓа во вториот квадрант.

Римановиве суми ми се кошмар, гледам и порано сум прашала, а не бев на вежби додека Начевска ги објаснуваше. Па ако има некој да ми помогне, да ми даде упатство со чекори, многу ќе му бидам благодарна :):). Еве со овој пример нека биде:

lim(n->~) [ (n/(n^2+1^2) + n/(n^2+2^2) + ... + n/(n^2+n^2) ]

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom