Религиска промоција

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Nema Makedonci muslimani mozje da ima samo (Makedonci,Torbeshi,Pomaci ili Goranci ) A Makedonci muslimani e nesoodveten terimin i bi trebalo da se odnesuva na site muslimani sto zjiveat vo Makedonija a gi ima preku 700000
Добар е насловот на темава...религиска пропаганда, би додал исламска пропаганда...одеднаш се бришат македонците муслимани? А тие селаните кои самите ми кажуваа дека се македонци муслимани во Отишани, Џепиште и од карши дебарското езеро? Дали ќе дадете линк на овие информации или да нагаѓаме дека текстовите се копирани од исламски центар.орг? Таму се наоѓаат потполно идентични идеи, текстови и "истории" на религиите.

Абе убаво рече Хјуман, бриши тоа религии, да нема ниедна на светов.

Добар е насловот на темава...религиска пропаганда, би додал исламска пропаганда...одеднаш се бришат македонците муслимани? А тие селаните кои самите ми кажуваа дека се македонци муслимани во Отишани, Џепиште и од карши дебарското езеро? Дали ќе дадете линк на овие информации или да нагаѓаме дека текстовите се копирани од исламски центар.орг? Таму се наоѓаат потполно идентични идеи, текстови и "истории" на религиите.

Абе убаво рече Хјуман, бриши тоа религии, да нема ниедна на светов.
Ti ne me razbiras nemozje da ima posebna etnicka grupa ili nacionalna kako sakas recija koja ke se narekuva Makedonci muslimani . Moze da se narekuvaat samo Makedocni bez razlika na religija tie se Makedonci, ili pak grupata na koja celis poveke miluva da se narekuva Torbeshi, Goranci, Pomaci, . znaci Makedonci moze da ima bez razlika vo sto veruvaat toa e nivno diskreciono pravo sto mene ne me interesira ama ako gi nareces Makedonci muslimani tie defakto se razlicno od Makedonci hristijani dobivam zaklucok ko da se zbori za dve razlicni etnicki zaednici me razbiras sto sakam da ti kazam ili tesko ti e toa na tebe

јас како шо гледам за исто зборите ... и Абдурахман и Лурц ...
Македонски муслимани .... значи Македонци со муслиманска вероисповест ...
Македонски христијани ... значи Македонци со христијанска вероисповест ...
значи сите тие се Македонци но имаат различна религија ...

Лурц, оти Исламска пропаганда ... тоа шо се поактивни во пропаганда верниците од Исламска вера е друга работа :)

а бе Хуман, чешит си. Па христијаните се населија на новите континенти, Америка и Австралија, речиси го истребија домородното население, довлечкаа црнци од африка ловејќи ги како животни и ги претворија во робови да му ги обработуваат плантажите - тоа е технологија?

еве ја западната технологија!

--- надополнето ---

http://www.google.com/url?sa=t&sour...DS-IgN&usg=AFQjCNFFjRFVis4snIbWEZOx1fVjHo6XVg

Да немаа технологија (барутот, пушките, астролабот, компасот и др.) немаше никогаш да стасаат до Австралија и Америка. Тоа што се случило таму е друго. И не само индијанци, туку и многу видови животни се истребани од човекот. Претежно развиениот човек, кој потекнува од Европа, носителот на се што постои на оваа планета, а и пошироко.

Ми ојде муабетот настрана...но се сложувам дека згрешив и дека ми попушти концентрација во постовите :)
Види, тие се служат со сајтови со содржини од исламот, православните со содржини од православието, протестантите со нивните сајтови и автори на текстови...избрзав во последниот пост со заклучок и не на место зборови (исламска пропаганда и слични погрдни зборови...што излезе доста неадекватно од моја страна)...тие пре би се однесувале на други теми, но не и на оваа.

јас како шо гледам за исто зборите ... и Абдурахман и Лурц ...
Македонски муслимани .... значи Македонци со муслиманска вероисповест ...
Македонски христијани ... значи Македонци со христијанска вероисповест ...
значи сите тие се Македонци но имаат различна религија ...

Лурц, оти Исламска пропаганда ... тоа шо се поактивни во пропаганда верниците од Исламска вера е друга работа :)
Znam deka mislime na isto samo drugo e problemot vo formuliranje na etnickiot identitet nastrana za koj narod se misli no Ako Makedoncite so islamska relikgija se narkuvaat Makedonci muslimani tie defakto se razlicno od Makedonci posto odnosno spored taka formulranoto stanuva zbor za dve razlicni etnicki zaednici Posto Makedonci muslimani se koristi samo za Makedoncite so islamska veroispovest, a ne se koristi za Makedoncite so Hristijanska , Budisticka ili pak Ateisticka opredelba . spored vokabularot na Lurz i niv bi trebalo da gi narekuvame Makedoci hristijani, Makedonci Budisti , Makedonci ateisti, a ako na drugite ne im se dodava naknadna pridavka nema potreba ni na Makedoncite so ilslamsak verusipovest da im se lepit pridavka posto tie so taa pridavka veke stanuvaat nesto razlicno od drugite

не бе не си ме разбрал .. не се лепат етикети ... и зошто само за Македонски муслиман, се користи и за Македонски христијанин нормално ...
еве на пример ти би бил Македонец (имаш Македонско државјанство нели), Муслиман (по религија), шо би значело Македонски Муслиман (не гледам јас тука навредливо нешто), Лурц би бил Македонец, Христијанин (по религија) шо би значело Македонски Христијанин ... значи овака определуваш и Националност и Религија ... (е сега пишав дека си Македонец, можеби си Албанец ама нема врска мислам ме сваќаш)

еве за Албанија .. како ќе кажеш за Албанец со Христијанска вероисповест .. нели е Албански Христијанин .. исто и за муслиман и за било која религија?

Македонец со исламска вероисповест нели е исто со Македонски муслиман ..
Македонец со христијанска вероисповест нели е исто со Македонски Христијанин ...

зошто Македонски христијанин или муслиман да биде различно од Македонец .. само дообјаснуваш зависи од прилика дека се работи за Македонец со исламска или христијанска религија ...

Гледајте го "Бук оф илај"
Некои работи ке ви станат појасни.

не бе не си ме разбрал .. не се лепат етикети ... и зошто само за Македонски муслиман, се користи и за Македонски христијанин нормално ...
еве на пример ти би бил Македонец (имаш Македонско државјанство нели), Муслиман (по религија), шо би значело Македонски Муслиман (не гледам јас тука навредливо нешто), Лурц би бил Македонец, Христијанин (по религија) шо би значело Македонски Христијанин ... значи овака определуваш и Националност и Религија ... (е сега пишав дека си Македонец, можеби си Албанец ама нема врска мислам ме сваќаш)

еве за Албанија .. како ќе кажеш за Албанец со Христијанска вероисповест .. нели е Албански Христијанин .. исто и за муслиман и за било која религија?

Македонец со христијанска вероисповест нели е исто со Македонски Христијанин ...

зошто Македонски христијанин или муслиман да биде различно од Македонец .. само дообјаснуваш зависи од прилика дека се работи за Македонец со исламска или христијанска религија ...
Da ama znaeme za kogo se Aludira koga se misli Makedonci muslimani inaku i jas go svakjam toa vo toj kontekst jas sum sekako Makedonec po nacionalnost ama po etnicka pripadnost ne se osekam za takov pozdrav

Преѓеска по инерција пишав, поучен од други теми каде се пишуваше за историја на македонците муслимани (па и некои научни достигнувања, докази или побивања на другите религии, тројството во православието...).
кај нас е голем проблем што религијата се меша (па дури и националниот идентитет) во секојдневниот живот, почнувајќи од маалски и школски дружења до вработување...некако премногу чопоративни сме. За овие 15 години (откако не приклучија кон програмата Фаре), во ниедна земја немам дознаено кој од колегите што е по националност или вера, освен во Шведска каде седев подолго па имав прилика да запознаам брачен пар швеѓанка и финец...сите други што ги иам сретнато ниту јавно го истакнуваат своето потекло, ниту религија, ниту се двојат според тие белези во друштво или на работа.
Гледајќи во европски рамки, балканот е најобременет со вакви дилеми, колку одиш погоре низ Европа, толку помалку се спомнуваат овие белези. Инаку национална и верска припадност се класифицираат во лично и индивидуално/интимно изјаснување и чувство.

И зошто ако науката зависи од религијата - исламот, зошто тогаш исламот не се прошири на сите континенти после 15 век, а тоа беше христијанството?!
Зошто нема некој познат исламски научник кој направил нешто корисни за човештвото како Њутн, Касини, Галилео, Гутенберг итн.... ?
Аха, да овие научници не ја следеле религијата, следеле научни експериментни, а не поткрепа од некои божемни книги...[/QUOTE]

kako nema poznati islamski naucnik ima samo ne si ti informiran ,

Avtomatski sistem na parea:
Spored razni izvori e navedeno deka avtomatskite sistemi na parea se izmisleni vo 1780 g. od strana na skotskiot istrazuvac James Watt.
Ama 600 g. pred nego od strana na El Ceziri vo edno od negovite dela e navedeno edno otkritie za avtomatski sistem na parea vo prilog na toa vi go prilozuvam i crtezot za sistemot. El ceziri so ovoj sistem e prv koj ja upotrebil supap teknikata za motronite sredstva koi rabotat na parea.,,

cezirix1oq.jpg

,
Процесот на одделување на течностите според нивната точка на вриење е откриен околу 800-та година од еден од најголемите муслимански научници Џабир ибн Хајан. Тој е одговорен и за трансформацијата на алхемијата во хемија, откривање на голем број процеси и машини кои се користат и денес: кристализација, дестилација, пурификација, оксидација, испарување и филтрирање. Тој ги открил и сулфурната и азотната киселина. Џабир е инвенторот и на дестилаторот со што на светот му ги дава првите парфеми и алкохолни пијалоци (иако пиењето било забрането). Како татко на модерната хемија тој посебно се залагал за систематско експериментирање
180px-Jabir_ibn_Hayyan.jpg

Коленесто вратило (радилица), направата која го префрла кружното движење во линиско, е централен дел на најголем број од модерната машинерија во светот. Изумот кој е дело на брилијантниот муслимански инженер ал-Џазри, бил дел од арапските системи за наводнување. Неговата книга од 1206-та Book of Knowledge of Ingenious Mechanical Devices покажува дека тој ги измислил или усовршил автомобилските вентили и клипови, и е прадедото на роботиката. Меѓу неговите 50-на пронајдоци се наоѓа и шифруваната брава.

Изолација, метод на шиење во кој две парчиња на ткаенина се опшиваат околу изолационен материјал. Се уште не е точно утврдено дали ова е измислено во муслиманскиот свет или пронајдокот е увезен од Кина но во секој случај сигурно е дека крстоносците го имаат украдено овој занает од муслиманите. Тие прв пат го забележале ова кај Сараценските воини, кои наместо оклоп носеле кошули наполнети со слама. Изумот веднаш бил пренесен во Европа каде се користи во создавањето на потопла облека за наслението во северните краеви на континентот.,,,

Kompas (eden vid na kompas koj se koristel vo toa vreme)
Izumitel Muhammed en-Nakkâs'ın (ö.351/962) Enduluska Spanija,
Muhammad%20al-Naqqas%27%C4%B1n%20usturlab%C4%B1.jpg

Друг муслимански доктор, ибн Нафис, ја опишал циркулацијата на крвта 300 години пред да ја открие Вилијам Харви.
IbnS'sCanonofMed17thcentven.gif

Муслиманските доктори исто така ги измислиле и првите анестетици (од опиум и алкохол) и шупливи игли кои ги користеле за отстранување на катаракта, кои се користат до ден денешен

Ветерниците се измислени во 634-та од еден персијски калиф кој ги користел за мелење жито и наводнување. Сето ова се случувало околу 500 години пред Европа да ја види првата ветерница.

Вакцините се уште еден муслимански изум во здравството. Тие во Европа стигнуваат во 1724-та, преку жената на британскиот амбасадор во Истанбул. Речиси 50 години пред западот да почне да зборува за заштита, децата во Турција добивале вакцини за сипаници

Наливперото било измислено во 953-та по барање на султанот на Египет, кој сакал пенкало кое нема да му ги масти рацете и облеката. Слично на денешните пенкала тоа имало резервоар за мастило кое полека го испуштало кон врвот на перото.

Системот на нумерирање кој се користи низ светот најверојатно е од индијско потекло но стилот на бројките со сигурност е арапски. Прв пат е испечатен во 825-та во книгата на муслиманските математичари ал-Кваризми и ал-Кинди а името алгерба го има добиено од книгата на ал Кваризми Al-Jabrwa-al-Muqabilah. Работата на муслиманските научници по 300 години е донесена во Европа од италијанскиот математичар Фибоначи.
Муслиманите се виновни и за алгоритмите и тригонометријата.
3.gif

Teмелите на aлгебрата се од арапите и самиот збор Аl cebra е арапски.
Арапите ги измислиле брoјките, индусите нулата ,а европејците ги користат.:

za poveke informacii ;;http://islamski-centar.org/forum/showthread.php?t=17&highlight=zemjata+ploca&page=2

--- надополнето ---

--- надополнето ---

moze da se bide makedonec samo po drzavjanstvo ane po nacionalnost znaci makedonec e sekoj koj zivi vo repulika makedojija po drzavjanstvo no ne moze albanecot ili turcinot da bide po nacionalnost makedonec ,

Има и многуууу други кои ден денес не се знае ништо за нив...

kako nema poznati islamski naucnik ima samo ne si ti informiran ,

Avtomatski sistem na parea:
Spored razni izvori e navedeno deka avtomatskite sistemi na parea se izmisleni vo 1780 g. od strana na skotskiot istrazuvac James Watt.
Ama 600 g. pred nego od strana na El Ceziri vo edno od negovite dela e navedeno edno otkritie za avtomatski sistem na parea vo prilog na toa vi go prilozuvam i crtezot za sistemot. El ceziri so ovoj sistem e prv koj ja upotrebil supap teknikata za motronite sredstva koi rabotat na parea.,,

cezirix1oq.jpg

,
Процесот на одделување на течностите според нивната точка на вриење е откриен околу 800-та година од еден од најголемите муслимански научници Џабир ибн Хајан. Тој е одговорен и за трансформацијата на алхемијата во хемија, откривање на голем број процеси и машини кои се користат и денес: кристализација, дестилација, пурификација, оксидација, испарување и филтрирање. Тој ги открил и сулфурната и азотната киселина. Џабир е инвенторот и на дестилаторот со што на светот му ги дава првите парфеми и алкохолни пијалоци (иако пиењето било забрането). Како татко на модерната хемија тој посебно се залагал за систематско експериментирање
180px-Jabir_ibn_Hayyan.jpg

Коленесто вратило (радилица), направата која го префрла кружното движење во линиско, е централен дел на најголем број од модерната машинерија во светот. Изумот кој е дело на брилијантниот муслимански инженер ал-Џазри, бил дел од арапските системи за наводнување. Неговата книга од 1206-та Book of Knowledge of Ingenious Mechanical Devices покажува дека тој ги измислил или усовршил автомобилските вентили и клипови, и е прадедото на роботиката. Меѓу неговите 50-на пронајдоци се наоѓа и шифруваната брава.

Изолација, метод на шиење во кој две парчиња на ткаенина се опшиваат околу изолационен материјал. Се уште не е точно утврдено дали ова е измислено во муслиманскиот свет или пронајдокот е увезен од Кина но во секој случај сигурно е дека крстоносците го имаат украдено овој занает од муслиманите. Тие прв пат го забележале ова кај Сараценските воини, кои наместо оклоп носеле кошули наполнети со слама. Изумот веднаш бил пренесен во Европа каде се користи во создавањето на потопла облека за наслението во северните краеви на континентот.,,,

Kompas (eden vid na kompas koj se koristel vo toa vreme)
Izumitel Muhammed en-Nakkâs'ın (ö.351/962) Enduluska Spanija,
Muhammad%20al-Naqqas%27%C4%B1n%20usturlab%C4%B1.jpg

Друг муслимански доктор, ибн Нафис, ја опишал циркулацијата на крвта 300 години пред да ја открие Вилијам Харви.
IbnS'sCanonofMed17thcentven.gif

Муслиманските доктори исто така ги измислиле и првите анестетици (од опиум и алкохол) и шупливи игли кои ги користеле за отстранување на катаракта, кои се користат до ден денешен

Ветерниците се измислени во 634-та од еден персијски калиф кој ги користел за мелење жито и наводнување. Сето ова се случувало околу 500 години пред Европа да ја види првата ветерница.

Вакцините се уште еден муслимански изум во здравството. Тие во Европа стигнуваат во 1724-та, преку жената на британскиот амбасадор во Истанбул. Речиси 50 години пред западот да почне да зборува за заштита, децата во Турција добивале вакцини за сипаници

Наливперото било измислено во 953-та по барање на султанот на Египет, кој сакал пенкало кое нема да му ги масти рацете и облеката. Слично на денешните пенкала тоа имало резервоар за мастило кое полека го испуштало кон врвот на перото.

Системот на нумерирање кој се користи низ светот најверојатно е од индијско потекло но стилот на бројките со сигурност е арапски. Прв пат е испечатен во 825-та во книгата на муслиманските математичари ал-Кваризми и ал-Кинди а името алгерба го има добиено од книгата на ал Кваризми Al-Jabrwa-al-Muqabilah. Работата на муслиманските научници по 300 години е донесена во Европа од италијанскиот математичар Фибоначи.
Муслиманите се виновни и за алгоритмите и тригонометријата.
3.gif

Teмелите на aлгебрата се од арапите и самиот збор Аl cebra е арапски.
Арапите ги измислиле брoјките, индусите нулата ,а европејците ги користат.:

za poveke informacii ;;http://islamski-centar.org/forum/showthread.php?t=17&highlight=zemjata+ploca&page=2

Направи милион грешки. Тоа е кога човек од религијата ќе почне да кажува за наука.

Прво, откритието на Ват нема ама баш никаква врска со пронајдокот за дестилација погоре. Ват конструирал парна машина која се движи благодарение на пареата. Тоа погоре е само одделување на течностите од една смеса. Тоа го користеле и Римјаните и Грците на малку попримитивен начин. Подоцна се појавува кај муслиманите, но скоро и да нема некоја примена освен производство на разни алкохоли.
Драстично почнува да се употребува и усовршува со пронајдокот на нафтата и моторот на внатрешно согорување некаде во средината и крајот на 19 век.

Компасот првично е откриен од Кинезите, па муслиманите направиле нешто, за на крајот Европа да му најде многу корисна примена. Заедно со астролабот, компасот е одговорен за големите откритија во 15 век.

Декадниот систем, го користеле уште старите народи на Блискиот исток, потоа Индијците, а денешните арапски бројки и не се арапски. Потеклото им е од Индија.

Тригонометрија, нешто што старите Грци го знаеле скоро перфектно.

Сфаќам тоа што се обидуваш да прикажиш, но тоа го правиш погрешно.
Не ја знаеш сопствената историја, т.е. историјата на науката во исламот.

Научници во периодот пред 14 век имало повеќе муслимани отколку христијани. Но тоа не биле оние муслимани кои живееле на Арабскиот полуостров туку во Централна Азија (ок, се смета дека тогаш таму постоел исламот иако има и контрадокази за тоа).
Узбекистански математичари се едни од основачите на некои важни математички формули, кои поширока примена наоѓаат дури во 20 век. Алгоритмите. Дело на Узбекистански математичар според кое и го добиле името. Исто така постојат и доста математичари и астрономи кои дале свои теории.
Впрочем, Европските научници повеќе се заинтересираат за астрономијата благодарение на овие астрономи, Птоломеј и др.

Останатото е историја. Галилео, Никола Коперник, Касини, и др. се главните виновници за големите астрономски откритија после 15 век.

Иронично, но Христијанството се прошири на сите континенти благодарение на тоа што строго го забрануваше.

sekoj si ima svoe miselnje no nemoj da gi zapostavuvaas arapskata kultura t.e islamska nauka vo toaa vreme tie pridoneele goolem napredok vo naukata , vo site oblasti ,
ke ti iznesam eden citat od moris bikaj sto veli;

pomegu 8 i 12 vek od hristijanskata era, bile napraveni golem broj istrazuvanja i otkritija vo islamskite univerziteti, dodeka vo nasite hristijanski zemji, vo toa vreme bilo nametnato ogranicuvanje na naucnoto razvivanje, vo ovaa epoha tokmu tamu postoeele inzvoredni moznosti za kulturat, vo bibliotekata na halifot vo kordoba (spanija) imalo 400,000 knigi tamu predaval averos ibn rusd, tamu se preneseni grckata indiskata i persiskata nauka, ete zosto od mnogu razlicni mesta na evropa odele da studiraat vo kordoba, kako sto denes odat vo sad za zavrsuvanje na razlicni studii, kolku stari rakopisi stignale do nas preku arpaskite naucnici koi ja nosele kulturata vo osvoenite mesta, kolku i dolzime na rapskata kultura vo matematikata (agebrata e arapska), astronomijata fizikata geologijata botanikata medicinata (avicena ibn sina), naukata za prv pat zema megunaroden karakter na islamskite fakulteti vo sredniot vek .,

dali si slusnal za inb sina , toj e eden od najgolemite islamski naucnicina medicinata vo vremeto na 12 vek negovite knigi i dela igrale golema uloga vo zapadnoto sredno vekovno mislenje , koj im ovozmozil na zapadnite naucnici da pocnat so naucnata revolucija .
kade samiot duran poranesen minister za obrazovanie na francija rekol;

koga cela evropa bese potonata vo mrakot na neznaenjeto i nis igleni usi ja barase svetlinata na naukata za da ozivee , tamu vo islamskiot svet zracese edna velicestvena svetlina, bagdat basra samrkand, sam, kirvin, egipet, granada i kordoba bea kolturni centri od kade sto se prosiri znaenjeto i kaj drugite narodi, evropskite narodi vo vremeto na sredniot vek od islamskiot svet zedoa mnogu naucni otrkitija zanaeto , umetnost i nauka.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Ibn_Sina

--- надополнето ---

--- надополнето ---

[/COLOR]

15% од муслиманите од западот се конвертираат во христијанство.
35 милиони луѓе секоја година од ислам преминуваат во христијанство во Африка.[/QUOTE]laga ne videnaaa prosto da se iznasmees sekoja godina 35 posto preminuvale vo hristijanstvo pa dosega bi trebalo ovie god nieden musliman da nema vo afrika. dodeka pak vo zapadod 15 posto preminuvale vo hristijnastvo ti ne gledas deka vo amerika da zemem primer vo 1970 god imalo 100 ijadi pa sega 201o broi preku 9 miloni,ili vo evropa koj denes broi nad 52 miliona akoj se ocekuva do 2025 god da iznesuva nad 100 miloni,, pa kako togas ako 15 posto peminuvale vo hristijanstvo togas islamot ke stagnirat , abe laga ne videnaa ,

eve od sto se plasat evropjanitee ili hristijanskiot svet poglednigo klipcevoo koja religija e brzorastecka.

Мене една работа не ми е јасна , кога викате дека се зголемува бројот на муслимани или христијани тоа е добро за тие кои ја промениле верата ?
Или за кого?
За тие - другите верници (затоа што стануваат појаки-побројни)?
Или за верските организации?
Нека ми даде некој одговор ке ве молам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom