Религиска промоција

• Креатор на темата Креатор на темата @cool@
  • Време на започнување Време на започнување
Мора така на почетокот :) ако се опуштиш на почеток кој ќе те прибере после :)

туку да те прашам ... шо праиме со оние кои од Ислам преминале во Христијанство? дали и тие ја спознале вистината? или пак оние во Јудаизам ... итн ...

:) ha, паметно дете си ти а и доста праведен си, равноправно гледаш на сите членови, тоа е здраво однесување. немам време денес утре ќе лафиме

ај ради баланс ..
Муслимански клерик премина во Христијанство :)

интересно интервју каде вели дека редици муслимани чекале да ги конвертираат :)

--- надополнето ---

Еве Хрситијанин во Јудаизам

--- надополнето ---

итн итн .. секакви примери се наоѓаат :)

@Al Khalid
мора праведно, и еве ти како нов да ти кажам дека пред се ценам праведност, толеранција, дијалог на културно ниво, без говор на омраза и ниски удари кои подтикнуваат говор на омраза ...

а како нов вероватно го прочита ова ако не прочитај го ..
http://forum.kajgana.com/showthread...да-почнеш-со-дискусии-во-подфорумот-религија-!

:smir:

--- надополнето ---

^@exelex Такви, наводно, нема..

еве најдовме некои :)

Мора така на почетокот :) ако се опуштиш на почеток кој ќе те прибере после :)

туку да те прашам ... шо праиме со оние кои од Ислам преминале во Христијанство? дали и тие ја спознале вистината? или пак оние во Јудаизам ... итн ...

priatelce tuka parite se vrtat ima nekoi alcni za pari pa prodavat se pa i vera. iskren vernik toa ne go pravi.evee toa kako go pravat misionerite baptisti vo irag ,,,,

--- надополнето ---

Швајцарецот кој се залагаше за укинување на минариња стана муслиман

Даниел Стреич , воен инструктор, и до пред некое време член на СВП ја напушти партијата и стана муслиман.Две години таа негова определба ја чуваше во тајност од своите поранешни сопартици.
Претходно беше посветен христијанин и редовно одеше во црква.Сега се моли пет пати на ден и редовно оди во џамија.Самиот вели дека исламот му ги понудил логичките одговори што досега не ги пронашол во христијанството.Досега неговите сопартици даваат контраверзни изјави.
Едни дури го сметаат и за опасност по безбедноста на земјата заради познавањето на воените тајни на Швајцарија,
daniel-streich-militarinstruktor.jpg

,

--- надополнето ---

Жак Ив Кусто

Бил офицер во француската морнарица. Роден е во 1910 година, во Сент Андреја де Кузбак. Преку неговите истражувања со бродот „Калипсо“, стана најпознатиот океанограф на светот во нашето време. Порано бил католик, сега е муслиман.

Еден ден, некаде во длабочините на океанот, Кусто си ги вршеше неговите истражувања. Одненадеж виде дека во солената вода на морето имаше неколку извори на слатка вода. Тоа што го запрепасти уште повеќе беше дека слатката вода од овие извори во морето не се мешаше со неговата солената вода. Долго време се трудеше да ја најде причината за природата на оваа појава, но безуспешно. Еден ден, кога Кусто за ова му кажа на својот пријател, професорот Морис Бикај, кој отпорано го беше прифатил исламот, овој му кажа дека таквата појава не е нешто ново и дека таа е објаснета во к*ранот уште пред четиринаесет векови:

„И Он е оној кој одвои едноподруго две мориња: едното питко и ладно, а другото солено и горчливо. И меѓу нив одреди меѓупростор и испречи препрека.“ (Ел-Фуркан: 53), и

„Ги оддели двете мориња кои само се допираат: меѓу нив има препрека, и не се мешаат.“ (Ер-Рахман: 19-20)

На крајот на истражувањата, Кусто виде дека водената маса и нејзините особини, како на Белото Море така и на Атлантскиот Океан, беа различни една од друга. Според фактите, бидејќи овие две водени маси се спојуваат во Гибралтарскиот Теснец, процентот на сол и нивната густина би требало да се еднакви. Но тоа не се случуваше. Водите не се мешаа една со друга. Како заклучок од истражувањата произлезе дека постои една чудесна водена пречка која го спречува мешањето на водите една со друга

--- надополнето ---

--- надополнето ---

,, raperot loon najslavniot raper prifaka islam.

--- надополнето ---

Д-р Морис Бикај

За неговото прифаќање на исламот вели:

„Како и другите Французи, и јас го познавав исламот како вера создадена од генијалниот Мухамед. Меѓутоа, ја имав среќата како хирург да се сретнам со пациенти муслимани и да разберам повеќе за исламот. Постепено, кога ми беа рецитирани неколку к*рански ајети (делови), почнав да увидувам колку малку знам за исламот, а во меѓувреме бројни обвинувања доаѓаа од печатот, од телевизијата и од други страни. Ова се случуваше околу 1926 година, кога муслиманско-христијанскиот дијалог сè уште беше далечна можност.

Разбрав дека ќе треба директно да го студирам к*ранот, па така две години студирав арапски јазик и литература, кое ми го олесни и читањето на оригиналот (к*ранот). Набргу по ова, сфатив дека к*ранот е Божја книга и дека Мухамед (Божјиот мир да е над него) е Неговиот последен пратеник.“[

--- надополнето ---

Од Холандија во последниве години, кога станува збор за исламот, претежно слушаме приказни или вести за напад на исламот, и слично.

Меѓутоа, Холандското друштво има и други искуства со исламот. Имено, познато е дека многу Холанѓани последниве години го прифаќаат исламот. Токму поради оваа појава говори и репортажата на Радио Холандија низ приказната на Јаков ван Блом и неговата сопруга Стефани. "Јаков ван Блом е роден Ротердамец, има сини очи и црвеникава брада. Пред неколку години, го прифатил исламот. Тој кажува дека луѓето прават големи грешки кога кон Исламот гледаат како на странска култура која нема ништо со Холандија. „Ако ја одделите сржта на оваа вера од културните наследства, ќе останете во преубава вера која е вистина за сите ", вели Јаков, додавајќи: „Јас пораснав како христијанин, но секогаш имав свое мислење и теории. Во исламот, го открив она што отсекогаш сум барал и верувал. " Неговата сопруга Стефани е родена Гркиња, а претходно била член на Грчката православна црква.

Кога нејзиниот сопруг, Јаков го прифатил исламот, силно се спротивставила. „Кога мојот сопруг го прифати исламот, си помислив дека е луд, зошто за исламот знаевме од медиумите кои исламот го претставуваа на многу лош начин. Меѓутоа, кога почнав да го истражувам малку подобро и учам за исламот, моите чувства се променија. " Набргу по Јаков, и Стефани со драго срце го прифатила Исламот. На крајот се наведува и ова мислење на Јакоб ван Блом: „Стравот од Исламот, кои некои го чувствуваат тука кај нас, доаѓа примарно поради недостаток на информации. Овде во Холандија, ние не ги знаеме дури и основните поими за Исламот. Исто така, за исламот, не знаат ништо ни во нашата влада, ниту во безбедносните служби
holu.png

ја спомна вистината. кажи ми која вистина е по вистинита шиитската или сунитската вистина пошто декој ден на телевизија гледаме како од исламот преминуваат "у вечна ловишта" што би рекол загор. гледаме дека исламот е многу распространет во затворите па тоа се угледни луѓе, господа на нивоу, преминуваат во ислам. затоа и кај вас се појавија хомосеклуалци-педери (да ги задоволиме двете гледишта) кои локалните медиуми ги фатиле на дело во швицарска

п.с. птичјиот грип премина во христијанство и стана свински

Да, но секојдневно голем број христијански научници го примаат исламот.
Хаха, научниците се најмалку религиозни, тие не сакаат никаква религија, гледаат да бидат понастрана од тие глупости, ова се булшит.
Кој ти вели дека се христијанизирани? Најголем дел се атеисти. Конвертирањето во Ислам е секојдневно - тука се презентирани само успешни луѓе, обични има милиони. Само во германија минатата година околу 20 000 германци го примиле исламот.
Ама и јас ако сакам да почнам да пишувам ко шо ми одговара.... То шо не одаат да се клањаат 5 пати дневно не значи дека не се христијани.
Бај д веј, подобро е да се атеисти отколку затуцани во некоја религија.

Кој ти го рекол тоа дека ќе почнат да се колонизираат месечината и марс? тоа ако даде Господ ќе биде после неколку векови. Додека исламот цветаше, христијанството се наоѓаше во мрачното доба, но западот со помош на сатаната ги раздвои муслиманите, само арапски држави има коклу 25, и со големи финансиски средства ги држат раздвоени.
Господ не кажува кога ќе се колонизира некој континент или планета. Луѓето кажуваат. Технолошкиот напредок кој не зависи од религијата. А бидејќи исламот е религија која е длабоко завлезена во животите на муслиманите, тие никогаш нема да се поместат од Сахара, Блискиот исток, или во далечна иднина од оваа планета.

А нема да поминат векови за колонизирање на други светови....тоа ќе биде за неколку децении.

[/QUOTE]

@Moeto e pogolemo
Педери има секаде .. без разлика на религија ..
@Human
Затуцани има секаде ... без разлика на религија ...

@Двајцата погоре .. безвезална генерализација ..

@Moeto e pogolemo
Педери има секаде .. без разлика на религија ..
@Human
Затуцани има секаде ... без разлика на религија ...

@Двајцата погоре .. безвезална генерализација ..

Извини што го употребив тој термин, ама заради големото влијание . . . . . . . ај да не провоцирам... :)

--- надополнето ---

priatelce tuka parite se vrtat ima nekoi alcni za pari pa prodavat se pa i vera. iskren vernik toa ne go pravi.evee toa kako go pravat misionerite baptisti vo irag ,,,,

--- надополнето ---

15% од муслиманите од западот се конвертираат во христијанство.
35 милиони луѓе секоја година од ислам преминуваат во христијанство во Африка.

ако е можно оваквите статистички податоци на конвертирани да бидат поткрепени со некој извор уште подобро ... од било која страна и да се кажани ..

15% од муслиманите од западот се конвертираат во христијанство.
35 милиони луѓе секоја година од ислам преминуваат во христијанство во Африка.

Од каде овие информации ?

ако е можно оваквите статистички податоци на конвертирани да бидат поткрепени со некој извор уште подобро ... од било која страна и да се кажани ..

Од каде овие информации ?

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_people_who_converted_to_Christianity

http://www.bible.ca/global-religion-statistics-world-christian-encyclopedia.htm

Ете така одма е подруго :)

--- надополнето ---

Вистината секогаш боли. избриши го и ова но не можеш да го избришеш фактот дека се најде прозван во мојот пост.

Ќе те бришам се додека си офтопик и наместо да дебатираш, пукаш сарказам и провоцираш шо би ја отерало дискусијата во говор на омраза ... а ти можеш да си мислиш и заклучуваш шо сакаш ... наредниот пат кога ќе сакаш лично да ми се обратиш со нешто шо нема врска со дадената тема направи го тоа на профил или ПП ...

Такви, наводно, нема..
Или сеуште не ја спознале "вистината"...значи според бројките

A comprehensive 2009 demographic study of 232 countries and territories reported that 23% of the global population or 1.57 billion people are Muslims.[7] Of those, an estimated 87–90% are Sunni[134][135] and 10–13% are Shi'a[134][7], with a small minority belonging to other sects. Approximately 50 countries are Muslim-majority,[136] and Arabs account for around 20% of all Muslims worldwide.
77% се неупатени или не ја спознале вистината. Интересно во каков мрак живееме ние другите...штета, ќе ме опоменуваат инаку ќе цитирав изјави на некои од муслимани каква вистина се проповеда последно време кај нас во одредени џамии, ради кои не им се ниту оди во тие џамии на луѓето...ниту ќе ги цитирам колку средства се префрлаат за некои намени.

Затоа нема да ги цитирам.

Туку, се поставува прашањето која е вистината...самиот поим вистина :icon_conf :raz:

Упс, извор на погорното википедија, а на она подолу од погорното (кое не го цитирам за да не се разгори не-религиозната пропаганда), разни медиуми од кај нас и од светот :)

Da ama faktite govorat drugo . Najbrzorastecka religija na svetot e Islamot i za ne poveke od 15 godini ke go nadmine hristijanstvoto vo celost Samo za polovina vek od 900 milioni muslimani sega ima 1.8 milijardi Muslimani co svetot .

Toa go buni zapadot i hrsitijanskite zemji zatoa e ovaa Hajka protiv islamot so ufrlane na radikali kaj muslimanite i slicno, zosto porano nemalo bombasi samoubijci ili slicni sranja , sega koga Hristijanstvoto vide opasnost od Ekspanzijata na sirenje na Islamot se kovaat razno razni zaveri i sto ti mu ja znam. Pa otomanskata imperija bila na Balkanite 550 godini i dozvolila da Opstojuva i Makedonskiot identite i Hristijanstvoto ako Islamot se zasnoval na naslilstvo i cistenje na Hristijanite i nevernicite i togas bilo isto i sega ama razlikata e sto togas nemala propaganda a sega ima se e toa Evrejsko gomno

Money make the world go round
Pa otomanskata imperija bila na Balkanite 550 godini i dozvolila da Opstojuva i Makedonskiot identite i Hristijanstvoto ako Islamot se zasnoval na naslilstvo i cistenje na Hristijanite i nevernicite i togas bilo isto i sega ama razlikata e sto togas nemala propaganda a sega ima se e toa Evrejsko gomno
Мала корекција. Ниту една од големите религии не била ширена без насилство, војни и насилно наметнување па така и исламот. Војните не ги набројувам од причина што ќе одземе многу простор, но видете си на линкот за Европа и овде. Исламот на балканот навлегува со освојување на територии, со Отоманската Империја.

Туку, парите го вртат светот
http://telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=4&item=302
Разни саудиски исламистички организации ги финансираат муслиманите на Балканот за да ја поттикнат омразата на исламските верници кон Западот и за да шират немири во овој дел од Европа, пишува денеска „Сандеј тајмс“.
Како што јави дописникот на МИА, весникот наведува дека станува збор за стотици милиони фунти што како помош или на рака им се даваат на локалните муслимани за да го зголемат отпорот кон западната надворешна политика кон исламските земји, но и за да најдат и обезбедат регрути кои ќе се борат во Авганистан.
Лондонскиот неделник се повикува на изјави на македонски функционери кои изјавиле дека „исламскиот фундаментализам му се заканува на Балканот\".
Групи и организации, познати како вахабити и салафи се финансираат од разни саудиски организации кои се навлезени во регионот на Балканот, затскривајки се зад тезите на умерените муслимани. Таквите фундаменталистчки групации го финансираат градењето на низа џамии и „општествени“ центри, додека не ретко на муслимските верници им се даваат на рака пари, во висина од приближно 300 евра.
Владини извори во Македонија, потврдиле за „Сандеј тајмс“ дека властите имаат под надзор 50 луѓе, за кои велат дека се кандидати за да се вклучат во редовите на исламистичките борци во Авганистан, но оти го надгледуваат и работењето и однесувањето на неколку муслимански „хуманитарни и добротворни“ организации, за кои се тврди дека дел од нив се од Саудиска Арабија. За нив се тврди дека се определни да работат на ширење на екстремизмот и за перење на пари на разните меѓународни исламистички терористички групи и организации.
Раководителот на Исламската верска заедница во Македонија, Сулејман Реџепи изјавил за лондонскиот неделник дека „мнозинство од џамиите во балканските земји се изградени со парите од радикалните групи“. Според Реџепи, четири џамии во Скопје веќе не се под контрола на официјалната Исламска верска заедница.
Во некои скопски џамии веќе се слушаат проповеди на радикални исламски свештеници, со што се обвинува Македонија дека води „крстоносна војна“ против исламот со тоа што застанала на страната на САД во војната во Ирак и со тоа што испраќа војници во Авганистан.
Еден скопски муслиман, инаку такситст по професија, за весникотм вели дека повеќе не оди во својата џамија, каде досега одел на молитва, затоа што таа сега е „под контрола на екстремистите“. Тој признава дека во џамијата се зборува оти земјотресот на Хаити, во јануари годинава, е всушност „божа казна за Западот“ за неговото учество во војните во Авганистан и во Ирак.
Да не се лажеме, не сме ниту деца, ниту пак поимот вистина е оној ради кој се преминува од една во друга религија. Вистината се парите и поретко лични убедувања што е добро, а што не.
Инаку за овие проблеми имам слушано и од моите соседи од исламска вероисповед.

овде може да прочитате и за
50 years of Malaysian Islamisation

Converted Kashmir: Advent of Islam in Kashmir

Four Stages of Islamic Treachery: Islamist Tactics Towards Non-Islamic Societies

Во суштина или се војни и окупации на држави во поранешниот период со насилно конвертирање, или преку одредени репресија преку одредени закони и права или науадејс парите. Сите религи во суштина се базирале на тие неколку начини на конверзија. Можам да ви постирам и исто толку линкови за христијанизација во минатото :)

А овие погоре примери за премин од една во друга религија, појма немам...нормално човек не менува ниту етничка припадност ниту камоли религиозно размислување.

Money make the world go round Мала корекција. Ниту една од големите религии не била ширена без насилство, војни и насилно наметнување па така и исламот. Војните не ги набројувам од причина што ќе одземе многу простор, но видете си на линкот за Европа и овде. Исламот на балканот навлегува со освојување на територии, со Отоманската Империја.

Туку, парите го вртат светот
http://telma.com.mk/index.php?task=content&cat=1&rub=4&item=302
Да не се лажеме, не сме ниту деца, ниту пак поимот вистина е оној ради кој се преминува од една во друга религија. Вистината се парите и поретко лични убедувања што е добро, а што не.
Инаку за овие проблеми имам слушано и од моите соседи од исламска вероисповед.

овде може да прочитате и за
50 years of Malaysian Islamisation

Converted Kashmir: Advent of Islam in Kashmir

Four Stages of Islamic Treachery: Islamist Tactics Towards Non-Islamic Societies

Во суштина или се војни и окупации на држави во поранешниот период со насилно конвертирање, или преку одредени репресија преку одредени закони и права или науадејс парите. Сите религи во суштина се базирале на тие неколку начини на конверзија. Можам да ви постирам и исто толку линкови за христијанизација во минатото :)

А овие погоре примери за премин од една во друга религија, појма немам...нормално човек не менува ниту етничка припадност ниту камоли религиозно размислување.
Normalen etnickata pripadnos ne se menuva taa se nasleduva genite ti se toa Akmak Religija se menuva i ne edna mozjes i poveke pati vo tekot na zivotot da ja smenis zavisno od Sopstvenoto ubeduvanje Mozes od Hristijanin da stanes Budista od Budista Judista Od Judista Musliman i na Kraj da zaebes se i da stanes Ateista toa nitu ti menuva licen opis nitu pak genite ti se smenile, tvoeto licno ubeduvanje e promeneto. A nikoj nikogo so sila nemozje nisto da ubedi barem toa bi trebalo da ti bide jasno ima edna pogovorka glasi So sila mozes da mu zemes na covek nikako da mu dades.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom