Рекламација на телефон купен од Т-Мобиле!

• Креатор на темата Креатор на темата Пасуљ
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
18 декември 2007
Мислења
15
Поени од реакции
0
Прво,се извинувам ако темата не е за тука нека ја премести модератор:)
Второ,да кажам што ми се случи.Значи пред точно 6 дена односно минатата сабота си купив нов LG P500 од Т-Мобиле.По 3-4 дена користење приметив дека целата десна ивица на екранот не реагира на допир.Помислив да не треба да се калибрира меѓутоа по малку истражување на нет видов дека за capacitive екрани не е потребна калибрација бидејќи се фабрички калибрирани.Си реков ќе го вратам.Наредниот ден отидов во салон на Т-Мобиле од кај што го купив и дечкото го ѕирна вика ова е за на сервис.Ми рече можеш да го оставиш тука кај нас ама зошто додека го земат ќе трае долго однеси го ти сам во Мобико.Викам добро ајде сам ќе го однесам нели за што побрзо да ми се среди.Наредниот ден го однесов во Мобико една девојка што најверојатно не ни знае кој модел и која марка е телефонот туку е ставена како рецепционерка,само ме праша што е проблемот го зема и ми рече ќе го пратам на сервис и ќе ви се јавиме.Еве поминаа 2 дена од нив не сум чул ни збор.И конечно денешново утро јас им се јавив,им објаснувам каква е ситуацијата,викам дали ми следува нов бидејќи јас купив нов телефон,а вие сега ќе ми го сервисирате,отварате и што ли уште не,со тоа веќе мојот телефон не е нов.Таа ми вика ние не заменуваме само сервисираме.Викам ок ајде до каде е телефонот.Го побара во компјутер и вика уште е во процедура,до крајот на денот ќе ви се јавиме.Еве 20:00 е тие уште не се јавиле.
Извинете за ваквиот малце поголем вовед,прашањето ми е:
-Дали некој од вас имал слично или исто искуство со сервис или поконкретно со Мобико и што ќе ме посоветувате да правам?Дали да одам да се карам и дали би ми следувала замена на телефонот или бидејќи поминаа 3-4 дена од купувањето на телефонот мора да го сервисираат,бидејќи искрено мене пологично ми е да ми го заменат со нов а не јас да чекам месец дена колку што е рокот во кој се обврзани да ми го сервисираат,сепак купив телефон сакам да го користам.
Ви благодарам однапред за помошта која би била добредојдена.
Поздрав!!!

П.С. И дали е попаметно да одам во Т-Мобиле или во Мобико,или на двете места? :)

- законски, сервисирањето може да трае до 30 дена. За времето кога уредот е на сервис треба да ти дадат друг на користење со слични функции. Периодот за кој уредот се сервисира дополнително се вклучува во гаранцијата, односно ако 20 дена ти го задржат уредот на сервис, тогаш гаранцијата за истиот треба да ти се продолжи за исто толку дена.
- Дали се согласуваме или не со погорното правило е башка муабет, меѓутоа има некои дефекти коишто навистина не можат да се сервисираат за 2 дена. Се работи за делови и за такви некои работи.
- Уредот не МОРА да се сервисира, меѓутоа ако е дефект што може лесно да се отстрани (заебан дисплеј) тогаш само тој дел се менува. Е сега, ако 2 пати го однесеш уредот на сервис за ист или различен проблем, можеш да побараш да ти го сменат со нов бидејќи очигледно нешто повеќе не чини со уредов од самиот дисплеј на пример.

Што и да правиш немој во ниеден случај да ги тужиш, упатен сум во тие работи лошо поминуваат правните лица против овие компании.

- законски, сервисирањето може да трае до 30 дена. За времето кога уредот е на сервис треба да ти дадат друг на користење со слични функции. Периодот за кој уредот се сервисира дополнително се вклучува во гаранцијата, односно ако 20 дена ти го задржат уредот на сервис, тогаш гаранцијата за истиот треба да ти се продолжи за исто толку дена.
- Дали се согласуваме или не со погорното правило е башка муабет, меѓутоа има некои дефекти коишто навистина не можат да се сервисираат за 2 дена. Се работи за делови и за такви некои работи.
- Уредот не МОРА да се сервисира, меѓутоа ако е дефект што може лесно да се отстрани (заебан дисплеј) тогаш само тој дел се менува. Е сега, ако 2 пати го однесеш уредот на сервис за ист или различен проблем, можеш да побараш да ти го сменат со нов бидејќи очигледно нешто повеќе не чини со уредов од самиот дисплеј на пример.

Добро,во ред,меѓутоа нели би важело тоа доколку сум го користел подолго време телефонот,во овој случај јас го имав едвај 4 дена пред да го предадам на сервис.Плус не ми дадоа телефон на користење,и мене ме интересира на пример колку време ќе трае поправањето а не они да ми викаат ќе ви се јавиме а не се јавуваат.Зошто сакам да знам на што сум,што ако ми влечат 30 дена па потоа ми речат неможе да се поправи еве нов?

Значи
- ПОБАРАЈ телефон на користење. Обврзани се да ти го дадат. Ако ти не го побараш и они не ти го дадат, не знам како можеме да се жалиме. Значи побарај ти телефон на користење, а тие се ОБВРЗАНИ да ти најдат.
- Поправањето може да трае ДО 30 дена, пред воопшто да можеш да пополнуваш жалби и поплаки. Внатре во кутијата на мобилниот имаш едно мало ливче. Во тоа ливче пишува нешто (у стилу): ... во рок од 30 дена да го отстрани дефектот...
Значи може да трае од 1 ден (многу ретко), до 30 дена (најчесто).

За делот "4 дена а се сјеба" можам само да речам: жалам, лоша среќа. Тука јас ти објаснувам од правен аспект што можеш. Е сега, ако го прегазат рокот од 30 дена имаш право и правно да се разбереш со нив со посредство на адвокат, иако не знам баш што би добил/а, освен нов уред. Сепак на таа варијанта ќе можеш да мислиш ако го прегазат рокот на сервисирање, од кој сеуште се бааги далеку.

Лошо искуство во секој случај, ама не знам како може да ти помогнат форумџиите. Впрочем, ова се правила од општа пракса, и во ВИП исто така (на пример) ако земеш мобилен телефон на истите обврски и правила ќе им се основа гаранцијата.
Пред мене имам 2 гарантни листови за мобилни уреди.
ВИП: Во случај на дефект на производот, овластениот сервисен центар е обврзан да го отстрани за 30 работни денови ...
Т-Мобиле: Недостатоците кои се откриени ќе се отстранат во рок од 30 дена од моментот на поднесување на барањето ...
И во приватните мобилари е иста ситуацијата, тоа едноставно се нормите и правилата.

Princ фала на одговорите во секој случај,веројатно јас сум револтиран бидејќи очекував барем да ми кажат колку време ќе трае(мислам дека е логично и нормално тоа да го очекувам),за телефон на користење воопшто не ми ни треба нити станува збор не ми е дојдено до нивниот телефон.Незнам во секој случај не ми се допаѓа начинот на работа а пишав на форумот зошто другари ми спомнуваа нешто во врска со здружение за заштита на потрошувачи и некое правило у стил до месец дена ако има дефект должни се одма да ми го заменат а после месец дена старост на телефонот треба сервис.Веројатно не биле у право :) Сакав само да знам дали постои можност да дојдам до информација колку време ќе трае сервисот и дали се должни да ми кажат.Во секој случај фала:)

Не, не знам дали биле во право. Кајгана Форум =/= здружение за заштита на потрошувачите :)

Погрешно си постапил.

Според законот за заштита на потрошувачи, имаш право да вратиш продукт 7-8 дена од датумот на купување, а тие да ти ги вратат парите, no questions asked. Значи си требал да им отидеш и да им кажеш дека сакаш да го вратиш телефонот и да ти ги вратат парите. Ако те прашаат зошто, ќе им кажеш: "Така сакам."

Погрешно си постапил.

Според законот за заштита на потрошувачи, имаш право да вратиш продукт 7-8 дена од датумот на купување, а тие да ти ги вратат парите, no questions asked. Значи си требал да им отидеш и да им кажеш дека сакаш да го вратиш телефонот и да ти ги вратат парите. Ако те прашаат зошто, ќе им кажеш: "Така сакам."

Погрешно постапив што го однесов на сервис?? Зошто јас прво отидов во Т-Мобиле и тоа шефчето таму ме препрати на сервис ми вика кај нас многу ќе треба додека да стигне на сервис отиди директно,можеби во 9 сабајле ако им го однесеш до попладне ќе ти биде готов, ХАХА yeah right:) Тоа е тоа однос спрема муштерии една голема 0!

Погрешно постапив што го однесов на сервис?? Зошто јас прво отидов во Т-Мобиле и тоа шефчето таму ме препрати на сервис ми вика кај нас многу ќе треба додека да стигне на сервис отиди директно,можеби во 9 сабајле ако им го однесеш до попладне ќе ти биде готов, ХАХА yeah right:) Тоа е тоа однос спрема муштерии една голема 0!

Ти да не мислеше дека некој ке ти речи ок дај телефонот ке ти ги вратиме парите??? Ако сам не си ги побараш а притоа и не се искараш со нив нема ништо од парите. Ти да продаваш нешто би кажал дека парите можа да се вратат во полн износ? Или лесно би ги вратил?

Normalno e deka ke te preprati posto tolku razbiraat imeno jas imav slicen problem so mp4 od germanos kupena na vremeto na vtoriot den crkna dzekot za slusalki pa se prai ne se prai pa utre drugata nedela vamo tamo me motaa se dodeka ne otidov vo toa drustvo ili sto i da e za zastita na potrosuvaci si dadov se sto imav na pismeno si napraviv muabet i vo rok od 2 dena mi se javija batkite i mi dadoa nova mp4-ka...

Погрешно си постапил.

Стварно постои ова во закон?

Јас имав земено телефон од поранешно космофон шо беше и после 5 месеци телфонот почна да не работе како шо треба но шо фајде го одн есов на сервеис седеше таму телефонот 20 -тина дена и ми го вратија исти како шо беше пак им го однесов пак го држеа 20 дена и пак ми го вратија исти и уште еднаш не му го н и однесов а исто ми го напраја и со еден друг телефон исто така од космофон после една година батеријата ми се расипа и одам да барам да си купам нова батерија немале таков модел на батерии така да исто срање се сите.....

--- надополнето ---

p.s шо ке биде ако земиш и му пишеш на компанијата од која е телефонот пишиму еден маил и речиму дека веќе 60 дена не ти го попрајле xD

Погрешно си постапил.

Ова важи секаде каде што ќе потпишеш договор или пак доволна ти е само фискална сметка? Пример едно смоки некаде да купам ако имам фискална мора да ми го врати доколку тоа јас го побарам?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom