Реформирана гимназија

Член од
20 септември 2008
Мислења
23
Поени од реакции
0
Дали сметате дека гимназијата е доволно реформирана..Јас како ученик во гимназија (Општа А,сакав да одам општа Б ама не се оформи клас :toe:) сметам дека се учат премногу непотребни предмети.Треба да се избираат предметите кои сакаш да ги учиш а не да одиш на јазична насока а да учиш хемија,физика,биологија..:tapp:

Дали сметате дека гимназијата е доволно реформирана..Јас како ученик во гимназија (Општа А,сакав да одам општа Б ама не се оформи клас :toe:) сметам дека се учат премногу непотребни предмети.Треба да се избираат предметите кои сакаш да ги учиш а не да одиш на јазична насока а да учиш хемија,физика,биологија..:tapp:
Eпа ќе ги учиш во трета само, нема да ги учиш и во 4та.
И плус гледај, во трета биологија се учи за човековото тело(анатомија). Замисли таа партија да се скокне? Некои деца што ги знам се` уште мислат дека белите дробови се во дигестивниот систем и дека срцето е на десна страна:uvo:.
Јас сум Јазично Уметничко подрачје А, учам италијански, латински и педагогија, ама уште ги учам предметите што ги учев во прва и втора(освен социологија и географија).
Јебига, гимназија си одбрал, за Општо А си можел да идеш и средно стручно (правна насока).:smir:

mnogu dobro te razbiram, i jas koga bev vo gimnazija izbrav umetnicko podracje ama ne se sobralo dovolno ucenici i morav da ucam na prirodno B. spored mene ova e eden od najgolemite propusti na nasiot obrazoven sistem.:toe:

Каква глупост, немало доволно луѓе на ОХБ, не можеле да направат клас и заради тоа нема... :tapp: Во моја генерација во средно имаше околу 15 души на ОХБ, во мојот клас беа и класот беше поделен, т.е. се делевме на тие часови кога се изучуваа "стручните" предмети од двете насоки, на пример, ние кога имавме економија, тие имаа психологија. Воопшто нема потреба да се формира посебен клас. Сте требале да се буните вие што сте одбрале ОХБ во пријавните листови.

А, за програмата - сосема е во ред, немој да се буниш.

Pa zaradi toa e gimnazija, bidejki se ucat predmeti od poveke oblasti. Koga ke vidis i vo sredno ekonomsko se uci fizika i takvi nekoi predmeti. I zatoa od treta godina pocnuvas da ucis razlicni predmeti od drugite klasovi. Na primer vo matematicka nasoka imas mnogu matematiki. Vo cetvrta godina nemas ni biologija, ni hemija. Jas potpolno se slozuvam so predmetite vo gimnaziskoto obrazovanie

Добро гимназија како гимназија треба да се учи се..ама затоа првите две години се исти за сите а после од 3та се одбира насока и треба веке да ги избираш предметите кои сакаш да ги учиш..Не??

Каква глупост, немало доволно луѓе на ОХБ, не можеле да направат клас и заради тоа нема... :tapp: Во моја генерација во средно имаше околу 15 души на ОХБ, во мојот клас беа и класот беше поделен, т.е. се делевме на тие часови кога се изучуваа "стручните" предмети од двете насоки, на пример, ние кога имавме економија, тие имаа психологија. Воопшто нема потреба да се формира посебен клас. Сте требале да се буните вие што сте одбрале ОХБ во пријавните листови.

А, за програмата - сосема е во ред, немој да се буниш.

Kaj nas pak imase 7-8 dusi koi odbraa druga nasoka i nisto, moraa da odat so mnozinstvoto i pokraj toa.

Реформираното гимназиско образование е добар чекор напред за нашиот образовен систем. Членовите што во претходните постови се жалат што во 3 година учат биологија, хемија, историја, нека бидат среќни што не е општото гимназиско образование, кога истите тие предмети се учеа од прва до четврта година. Јас бев на ПМ-А подрачје, се на се 20 ученици од генерацијата, па сепак имаше група. ПМ-Б беа 16 па имаше и таква група. ОХ-Б беа 13 - и за нив имаше група. Во некои гимназии ја прават таа грешка што не дозволуваат да се формираат групи од подрачјата со помал интерес. Вистина е дека најмногу интерес има за ЈА-А и ОХ-А, но тоа не значи дека сите треба да бидат на тие подрачја.
Сепак мислам дека нашето образование ќе претрпи уште многу реформи, бидејќи подрачјата ги избиравме поради стручните предмети, а се воведе и државната матура, каде што не е дозволено да се полагаат изборните предмети што се слушаат една година. Останува да видиме како ќе се развива понатаму.

Јас сакав уметничко јазично А па не с еоформи па морав да одам на општествено А.Ај тоа што учиме предметии без везе нема везе ама крајно ме нервира што после втора година не поделија ради смеровите.Можеше да се делиме само на тие часови ама нашиот мил директор несакаше да слушне за тоа:uvo::uvo::uvo:.Инаку мислам дека џабе си збориме ама општа констатација-образованието ни е ужас

ај да се дели во трета година е добро
сепак се делиме по смерови и поубаво е така

но нас не делеа и во втора
само заради ЕДЕН предмет:uvo:

јас сакам во трета да продолжам со јазично Б и ми рекоа премали се шансите да се оформи и мора повеќе од 15 деца да има, затоа ке морам да идам на некое груго подрачjе и да учам предмети што не ме интересираат:nesvest:

ај да се дели во трета година е добро
сепак се делиме по смерови и поубаво е така

но нас не делеа и во втора
само заради ЕДЕН предмет:uvo:

јас сакам во трета да продолжам со јазично Б и ми рекоа премали се шансите да се оформи и мора повеќе од 15 деца да има, затоа ке морам да идам на некое груго подрачjе и да учам предмети што не ме интересираат:nesvest:

Е тоа ме нервира и мене..веќе две години учам се ..па сега и во трета година морам да учам нешто што не сакам.
Ме интересира како ве делеле и во втора ?? Во втора нема делење ..барем не во мојата гимназија:nenene:
За јазична Б сепак запиши се,ако имаш желба,можеби ќе се оформи клас ..

Ме интересира како ве делеле и во втора ?? Во втора нема делење ..барем не во мојата гимназија:nenene:
..
епа по некоја нова програма
не делеа во втора според изборниот предмет
јас избрав информатика и сеа сме 27 машки и 7 женски во клас
катастрофа им е тоа ама ај
а и нешто се збори и дека и во 3та и 4та ке не делат :nesum:

Јас сакам да одам гимназија кажете ми дали е тешко и кои предмети се учат

Логика бе!! :mad::mad:

Едино тој треба да се укине, другите некако ќе прогураат.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom