мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 20.327
- Поени од реакции
- 25.604
Види сега киднување од војска се вика дезертерство, а дали ке те најдат или не е сосем друга работа. Исто така казната за тоа е различна во зависност какви се условите. Ако се воени најверојатно ке те стралаат за пример, ако се мирнодопски зависи од држава до држава. Кај нас за тоа обично го продолжуваа воениот рок за онолку колку што си избегал. Мислам и ние не ни имаме воен суд па затоа дезертерството и недисциплината во војската а со тоа и самата обука во АРМ беше на катастрофално ниско ниво што се виде и во 2001 година за жал. Искрен да си бидам ако заговараат воведување на редовна војска со таква поставеност на работите каква што беше во АРМ подобро ич да не се замараат. Тоа беше се само војска не и ке се сложам со вас дека е тотално губење на време и ресурси.Владе, има сцена од Тесна Кожа - „Људи оче у Европа, ти их врачаш у Турско.“
Еве на пример, ако ме регрутираат мене - ќе им киднам 3 месеци да ме барат нема да ме најдат. Баш сакам да те прашам какво мислење имаш за оние коишто избегаа од ЈНА кога се распаѓаше Југославија, а требаа да одат да се борат на пр. во Босна и Хрватска? (додадено: мислам на Македонците коишто избегаа..)
За другиот дел на прашањето ке одговортам зависи за кој период зборуваш. Ако зборуваш за време на отцепувањето на Словенија кога сите останати значи мислам и на Хрвати и Срби ,Боснаци, Македонци.... се уште ЈНА ја чувствуваја како своја армија а не окупаторска, и кога Југославија сеуште ја сметаа за своја држава тогаш не го оправдувам а иколку што сум запознает и немаше баш дезертирања.
Веке кога распадот беше неминовен, Македонија беше на праг или веке прогласи независност не само што го оправдувам туку и државата помогна многу во тоа. Сепак ако те фатеа при дезертерство немаше да поминиш туку така.
Така да се работи за сосем друго сценарио и моменти кое најблаго речено нема врска со денешницата.
Тука се работи за своја држава, своја армија и своја територија.