Red Hot Chili Peppers

• Креатор на темата Креатор на темата Rokerot
  • Време на започнување Време на започнување
Mnogu dobra grupa!Omileni pesni mi se:Otherside,By the way,Under the bridge itn

Ѕирнав неколку слични теми за Ред Хот Чили Пеперс и ги разгледав мислењата.Слична тема има Rokerot но нема наведено нивен историјат,песни,достигнувања и награди итн.
На мое огромно задоволство ќе ви ги презентирам ,,пеперси'' , бендот од Калифорнија кој повеќе од 2 декади свири рок и издава огромни хитови.

Значи како што кажав Ред Хот Чили Пеперс е рок бенд формиран во Калифонија во 1983 година.Денешни активни членови се Anthony Kiedis (вокалист), John Frusciante (гитарист), Michael ''Flea'' Balzary (басист) и Chad Smith (тапанар).Составот е менуван повеќепати а оригинални членови се Hillel Slovak(гитара) и Jack Irons(тапанар).По смртта на Slovak од предозирање бендот го напуштил и Irons а негова замена бил Peligro кој подоцна бил заменет со денешниот тапанар Chad, додека Slovak бил достојно заменет од Frusciante.Жанровите на ,,пеперси'' се рок,фанк,алтернативен рок,хеви метал,панк рок итн.
Во својата 25 годиншна историја имаат издадено 9 студиски албуми:
1984 The Red Hot Chili Peppers
1985 Freaky Styley
1987 The Uplift Mofo Party Plan
1989 Mother's Milk
1991 Blood Sugar Sex Magik
1995 One Hot Minute
1999 Californication
2002 By the Way
2006 Stadium Arcadium
кои се продадени во повеќе од 60 милиони примероци насекаде низ светот.

Со хитовите Scar Tissue,Otherside и легендарната Californication бурно се враќаат на сцената после 4 годишна пауза поради проблемите со хероинот на гитаристот Frusciante.Воедно ова беше и нивниот најголем кам-бек, се до тогаш беа распаднати поради Frusciante кој имаше огромни проблеми со дрогата.Но бендот одлучи да му даде уште една шанса на талентираниот гитарист одкако тој успеа да се извлече од зависноста од дрога.Огромното задоволство од повторното обединување Kiedis го искажа при една изјава велејќи:За мене тоа беше одлучувачки момент во нашиот заеднички живот(враќањето на Frusciante),тогаш знаев дека тоа е вистинската работа, тоа е магија!Од тогаш навака ,,пеперси'' издаваат албуми и освојуваат голем број на награди што дополнително го докажува нивниот огромен квалитет.Подолу се едни од позначајните нивни награди:

1992 MTV VMA Breakthrough Video (Give It Away)
1992 MTV VMA Best Art Direction (Give It Away)
1992 MTV VMA Viewer's Choice (Under The Bridge)
1993 Grammy Awards Best Hard Rock Performance (Give It Away)
2000 MTV VMA Video Vanguard (career award)
2000 MTV VMA Best Art Direction (Californication)
2000 MTV VMA Best Direction (Californication)
2000 MTV VMA Best Artist Website
2000 MTV EMA Best Rock 2000 Billboard Awards Best Alternative Group
2000 American Music Awards Favorite Alternative Artist
2000 Grammy Awards Best Rock Song (Scar Tissue)
2002 MTV EMA Best Live Act 2002 MTV EMA Best Rock
2002 MTV VMA Latin America Best International Rock Artist
2003 MTV VMA Japan Best Rock Video
2003 Brit Awards Best International Group
2003 Rolling Stone 18'th Greatest Guitarist of All Time (John Frusciante)
2006 MTV VMA Best Art Direction (Dani California)
2006 MTV EMA Best Album (Stadium Arcadium)
2006 Chainsaw Awards Killer Video (Dani California)
2006 American Music Awards Favorite Pop/Rock Band/Duo/Group
2006 American Music Awards Favorite Alternative Artist
2006 U Choose 40 (NZ) Best 90's ANTHEMS (NZ) Song (Under The Bridge)
2007 U Choose 40 (NZ) Best Big Day Out (NZ) Artist (Give it Away)
2007 Grammy Awards Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal (Dani California)
2007 Grammy Awards Best Rock Song (Dani California)
2007 Grammy Awards Best Boxed or Special Limited Edition Package (Stadium Arcadium)
2007 Grammy Awards Best Rock Album (Stadium Arcadium)
2007 Grammy Awards Best Producer (Rick Rubin - Stadium Arcadium)

Исто така вреди да се спомне дека го држат рекордот од најмногу ,,број 1 синглови'' на Billboard Modern Rock Chart со 11 синглови и рекорд од 81 недела број еден хит.

Голем број на нивни хитови и ден денес се слушаат насекаде низ светот, како и во времето кога биле издадени и ги освојувале светските топ листи.Нивни најголеми хитови се Californication, By The Way, Under The Bridge (која со себе носи порака за дрогата, и ги изразува чуствата на групата која го има пребродено зависништвото од дрога),Scar Tissue,Otherside,Can't Stop,Around The World,the zephyr Song,Dani California итн итн итн.

Толку од мене засега, ако најдете интересни податоци постирајте и секако очекувам коментари за RED HOT CHILI PEPPERS.
Поз
[FONT=&quot] [/FONT]

јбг човече ја неам против ова ама шо знам... моеше ова историјатов да го клајш во таа тема... а инаку RHCP рулз...

Изглеа најубо ке беше таму да го стаев историјатот иако се сомневам дека ке пишеше некој нешто таму :)

Ги имам сите албуми на Пеперси се до "Californication". Натаму веќе не ми се допаѓаат многу песните...

Mnogu gi sakav, ama nekako mnogu sli4nost zabeleziv vo pesnite:pipi: Gi nemam slusnao
epten dolgo:helou:

Ги сакам многу Пеперси.Имам неколку нивни албуми.А омилена песна ми е Сноу:)

Интересен бенд, басистот е најбоље!

auffffff stvarno kolku energicen covek e :D vnesuva veselost vo pesnite iako povejketo se dosta veceli :D barem za mene

Inaku grupava ja lovkam epten....... porano mnogu gi slusav a sea taka koa se relaksiram si pustam po nekoja pesna nivna :D
zakon se :D
pozz

Ги обожавам Red Hot Chili Peppers ѕверои од прв до последен особено басистот. Највише ми се свиѓа Wet Sand од Stadium Arcadium

Najomilen bend. Samo steta sto prestaana so pravenje muzika, se nadevam deka e samo pauza, zasto ako ne produzat...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom