Расте стапката на сиромаштија

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Doprva ke prosime, od nova godina i struja ke si poskape, a koj znae uste sto. Srecno, 5-6 godini malku vi bea pa gi izglasavte pak, sega uste 4 ke ne jadat.

Како прво, проблемот со сиромаштијата не е само поради оваа влада. Во 20 години независност Македонија и Македонецот никогаш немале пари, но сега сите ја обвинуваат власта дека таа е крива што нема народот пари а всушност криви сме самите ние, народот, што одлучивме Македонија да тргне по патот накај ЕУ и да правиме Европски реформи во држава каде платите се бедни 200 евра а секој месец цените на се што е неопходно за живот рипаат по некој процент. Секој има право на различно мислење и сопствен избор, и штом мнозинството народ избрало една влада треба сите да го почитуваме тоа и да трпиме додека може да се трпи, кога веќе чашата ќе прелие тогаш ќе биде опасно за сите...

Како прво, проблемот со сиромаштијата не е само поради оваа влада. Во 20 години независност Македонија и Македонецот никогаш немале пари, но сега сите ја обвинуваат власта дека таа е крива што нема народот пари а всушност криви сме самите ние, народот, што одлучивме Македонија да тргне по патот накај ЕУ и да правиме Европски реформи во држава каде платите се бедни 200 евра а секој месец цените на се што е неопходно за живот рипаат по некој процент. Секој има право на различно мислење и сопствен избор, и штом мнозинството народ избрало една влада треба сите да го почитуваме тоа и да трпиме додека може да се трпи, кога веќе чашата ќе прелие тогаш ќе биде опасно за сите...

Точно луѓето се проблем ама логиката е појака и јас да сум газда на некоја фирма ќе си ја пружам чергата колку нозете и ќе вработам колку ми требаат а да се ефтини.

pa kako da ne ja obvinuvam vladate be covek, gledas li kolku milioni i milioni frlija vo GLUPOSTI. Zosto da cekaat stranski firmi da investiraat, sto ne investiraat samite vo fabriki, da vrabotuvaat narod, pa pak ke imaat korist od toa sto otvorile, ke imaat izvoz, pak ke im se vracaat parite. Otkako se tie na vlast se zivo ripna i gorivo i maslo i leb i voda i parno i struja i se zivo, SE. Isfrlija studenti od biro, sto e toa, vraboteni se pa ke gi isfrlaat neli? Pa namaluvaaat nevrabotenost, podobro site neka ne ispise od biro pa ke namalat skroz nevrabotenost, namesto da se otvaraat firmi da se vrabotuva narodov. Pamtis li vo vremeto na sdsm volkavi ceni? Jas ne. Sega da ima izbori ke glasam za treta varijanta, a mozebi i voopsto nema da glasam.

Да,да расте стапката на сиромаштија.....еве за Нова Година никаде неможе да се најде слободно место за дочек.....сиромаштијата ги избрка луѓето од дома,ги натера да мораат по кафани и ресторани да чекаат....срамота.

pa kako da ne ja obvinuvam vladate be covek, gledas li kolku milioni i milioni frlija vo GLUPOSTI. Zosto da cekaat stranski firmi da investiraat, sto ne investiraat samite vo fabriki, da vrabotuvaat narod, pa pak ke imaat korist od toa sto otvorile, ke imaat izvoz, pak ke im se vracaat parite. Otkako se tie na vlast se zivo ripna i gorivo i maslo i leb i voda i parno i struja i se zivo, SE. Isfrlija studenti od biro, sto e toa, vraboteni se pa ke gi isfrlaat neli? Pa namaluvaaat nevrabotenost, podobro site neka ne ispise od biro pa ke namalat skroz nevrabotenost, namesto da se otvaraat firmi da se vrabotuva narodov. Pamtis li vo vremeto na sdsm volkavi ceni? Jas ne. Sega da ima izbori ke glasam za treta varijanta, a mozebi i voopsto nema da glasam.
Umre vremeto koga drzavata gradese fabriki,a za cenite na proizvodite nse krivi svetskite slucuvanja koj na pazaroj,berzata ja diktiraat cenata.E sea kaj nas sto platite se mizerija toa e druga prikazna,ovie barem na administrativcite im ja pokacija.Za glasanje tvoe pravo e za koj ke glasas,sam si odlucuvas ne te prisiluva nikoj
--- надополнето: 22 декември 2011 во 17:12 ---
Да,да расте стапката на сиромаштија.....еве за Нова Година никаде неможе да се најде слободно место за дочек.....сиромаштијата ги избрка луѓето од дома,ги натера да мораат по кафани и ресторани да чекаат....срамота.
Tocno taka,a da ne zaboravame praznicite samo sto pocnaa.

На никој не му се работи ете тоа е .. Сега барем имаш субвенции за ниви,кредит да си купиш трактор ( кредитот ќе го платиш по 5 години ) таман време имаш дур направиш парички.. Ако си без работа државата може да ти додели земјиште за обработка.. Ако се сака ќе се најде работа и нема да има сиромаштија..

Имаше и понуда да се продаваат тикети за лотарија зошто немало ич барања за работа? На никој не му се работи туку чекаат парите од небо да паднат .. така нигде нема..

Имаше и понуда да се продаваат тикети за лотарија зошто немало ич барања за работа? На никој не му се работи туку чекаат парите од небо да паднат .. така нигде нема..

Е да ама сите се кладат на бет анд вин и bet365 или како беше .

Бизнисот ако не ти тргне чуму кредит просто и јасно.

Тука луѓето немаат леб да јадат друг е проблемот.

Е да ама сите се кладат на бет анд вин и bet365 или како беше .

Бизнисот ако не ти тргне чуму кредит просто и јасно.

Тука луѓето немаат леб да јадат друг е проблемот.

не те сватив..

Работава како мојот комшија.. најде работа за 14.000 месечно од 8 до 12... како келнер.. со вклучен 1 оброк и платен пат.. Малку му биле 14.000 .. и одма државата е крива..

не те сватив..

Работава како мојот комшија.. најде работа за 14.000 месечно од 8 до 12... како келнер.. со вклучен 1 оброк и платен пат.. Малку му биле 14.000 .. и одма државата е крива..

Па малку му е како може да издржува фамилија со таква плата да бидеме реални треба да е среќен тука со таква плата но со такво размилување на тоа ќе остане ебени 14000 денари .

Сите сакаме на подобро тука не гледам ништо лошо.Проблемот е што има некои што земаат три пати повеќе а не работат ништо да не забегуваме од темата.

Tocno, 14000 raspredeli gi na 2-3000 den struja + voda + parno + hrana + ako imas dete peleni skolo ova ona, otidoa kako da se 500den.

Па малку му е како може да издржува фамилија со таква плата да бидеме реални треба да е среќен тука со таква плата но со такво размилување на тоа ќе остане ебени 14000 денари .

Сите сакаме на подобро тука не гледам ништо лошо.Проблемот е што има некои што земаат три пати повеќе а не работат ништо да не забегуваме од темата.

А кажими што е подобро да седиш да се жалиш дома или да правиш пари? а да бидеш без ич? Бог да чува... Кај работиш 5-6 саати дневно со вклучен оброк па и мала била платата..

Иначе живее сам со мајкаму и дреме дома како мисир и не работи веќе 10 години..

Abe od kako znam za sebesi, vo Makedonijava isti ku*ac ti e ekonomijata. Kafanite, Kaficite, Restoranite, Diskotekite i.t.n. uvek bile puni do vrv, kako i denes, a realno da gledame bez da mesame politiki, procentot na siromastija i nevrabotenost i nikogas ne ni bil ponizok od segasniov, zboram za poslednive dve decenii, vo komunizmot bil nesto ponizok, no ipak i togas bil pomegju 10-20%.
A da ne zboram za novite avtomobili, vo Skopjevo nemozes da vidis kola poevtina od 15.000 evra, a siromastija e !!
Porano imalo po eden avtomobil(zastava 101, fico, yugo ...) i toa na 2/3 kukji, a sega na edna kukja broj po 2/3 avtomobili i toa sovremeni avtomobili.
Sekojdnevno se frlaat pari nepotrebno za gluposti kako: svadbi, slavi, rodendeni i.t.n. i toa siromasnite selani najmnogu uzivaat na ovie raboti, pa makar i poslednata para da ja frlat za nekoja dobra svirka i caska.
I do mentalitetot e, obicno lugjeto sto poteknuvaat od posituirani semejstva podobro znaat kako da napravat, no i pravilno da ja upotrebat i iskoristat parata, za razlika od nekoj sto cel zivot bil siromav, pa ako naednas mu padnat pari, ne kje znae sto da pravi so niv, pa se kje pojede, popije, iskocka, rasfrli i.t.n. Znaci ipak i do mentalitetot na covekot t.e. do negovata familija/domasno vospituvanje e, ako kako dete naucis da rabotis i zivees domakjinski, taka kje si teras cel zivot, no ako si rasipikukja epa togas sto ti e kriva drzavata ili pak nekoi drugi lugje.

Pointless trivia...
Секоја земја каде посетеноста на угостителските објекти се зема како аргумент дека во истата има пристоен животен стандард е земја каде сиромаштијата е доминантна. Што во џебот, што во умот...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom