Рам меморија

• Креатор на темата Креатор на темата nako
  • Време на започнување Време на започнување
Само DDR3 може да работи триканално и двоканално. DDR1 и DDR2 можат да работат само двоканално. А кога ке најдеш DDR2 на 1333mhz да ми јавиш, да си купам едно 100 комада, па да ги шиткам за суво злато......

Друже си ги измешал брзините малку.Три плочки РАМ исклучиво работат во Single Chanel.

Не сум земал да испитувам, ама според чиста логика, чипсетот има 2 мемориски канали(А и В) со по 2 слота. Ако на канал А ставиш 2 плочки, а на канал В една, не гледам зошто канал А не би работел Dual Channel, а канал В Single Channel. Ова за DDR1 и DDR2 важи само де, DDR3 имаат по 3 слота од канал.

Само DDR3 може да работи триканално и двоканално. DDR1 и DDR2 можат да работат само двоканално. А кога ке најдеш DDR2 на 1333mhz да ми јавиш, да си купам едно 100 комада, па да ги шиткам за суво злато......

Не сум земал да испитувам, ама според чиста логика, чипсетот има 2 мемориски канали(А и В) со по 2 слота. Ако на канал А ставиш 2 плочки, а на канал В една, не гледам зошто канал А не би работел Dual Channel, а канал В Single Channel. Ова за DDR1 и DDR2 важи само де, DDR3 имаат по 3 слота од канал.

Комуникацијата на меморскиот контролер оди или Сингл или Дуал, неможе двете истовремено, исклучок се само nForce 2 чипсетите кои се егзотика.
Проверено од моја страна, 3 мемории работат сингл.

А Flex Mode ....?

Така и јас мислам дека работат, гледав според логиката и ми рече еден другар. Имав 4гб рам али едниот се сјеба, а и ми читаше 3.5, заради 32 битниот ос... А за ддр2: OCZ 2GB (2x1GB) DDR2 1200MHz/Reaper HPC/CL 5-5-5-15/Kit, оваа најдов во србија, тоа е најмногу од ддр2 :) побарај имаш уште тука.

Axillion зарем мислиш дека незнам до колку максимум иде DDR2ката па треба да ми покажеш?:pos2: Друго ми беше фората во предходниот пост. А тоа што ти чита 3.5 гига не е сјебан, така треба.

Axillion зарем мислиш дека незнам до колку максимум иде DDR2ката па треба да ми покажеш?:pos2: Друго ми беше фората во предходниот пост. А тоа што ти чита 3.5 гига не е сјебан, така треба.
Не мислев, туку ти покажав само... а ти зарем мислиш дека мислам ми чита 3.5 зошто е сјебан... напишав сјебан е а и чита само 3.5, и реков зошто во постот...

А епа што е сјебано ондак?

има ли врска ако се стават 2 Рам мемории со различна френфекција

има ли врска ако се стават 2 Рам мемории со различна френфекција

Нема, ама и парчето што работи на повисока фреквенција ќе работи на помала, т.е. на таа фреквенција на која што работи другото парче.

Да не знае некој колку се движат цените за DDR 2 на 533 МHz ?

Да не знае некој колку се движат цените за DDR 2 на 533 МHz ?

Зашто би зимал рам на 533 кога можеш на 800 Mhz. Раликата е 50-60 ден. Инаку околу 1000 ден. се.

Зашто би зимал рам на 533 кога можеш на 800 Mhz. Раликата е 50-60 ден. Инаку околу 1000 ден. се.
Па оти тој шо го имам работи на 533, а не знам дали матичната подржува на 800 или нема врска тоа?

Па оти тој шо го имам работи на 533, а не знам дали матичната подржува на 800 или нема врска тоа?

Ако имаш рам на 800, а матичната поддржува 533, тогаш ќе си работи на 533.

Ако имаш матична што поддржува 800, ти имаш еден (или повеќе) рам на 800 и еден на 533, сите рам мемории ќе работат на најмалата т.е. 533.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom