Раѓањето на антихристот

• Креатор на темата Креатор на темата golem brat
  • Време на започнување Време на започнување
Прашањето е одамна одговорено, но дали можеме одговорот да го разбереме!?

п.с. Мудриот се учи директно од Мудроста (Словото) БОЖЈА, помалку мудриот од туѓите грешки, уште помалку мудриот од сопствените, а некои дури нити од ними! :(

БОГ да им биде на сите Милостив! и да им ги отвори срцата за најважното.

Амин

.

Прашањето е одамна одговорено, но дали можеме одговорот да го разбереме!?

п.с. Мудриот се учи директно од Мудроста (Словото) БОЖЈА, помалку мудриот од туѓите грешки, уште помалку мудриот од сопствените, а некои дури нити од ними! :(

БОГ да им биде на сите Милостив! и да им ги отвори срцата за најважното.

Амин

.
Јас велам дека непостојат непотребни нешта, дека се си има своја цел. Дека непотребноста е перцепција која е човечка - несовршена и дека на Апсолутно ниво, се си има смисла. Дали се согласуваш?

Можеби зошто е прекуморски? o_O

http://en.wikipedia.org/wiki/Duccio_di_Buoninsegna
http://en.wikipedia.org/wiki/Maestà_(Duccio)

п.с. Мики, те молам простими што следново ти го пишувам (небаре сум поарен од било кого), но сакам само да подсетам дека Господ Исус Христос - нити една друга Света личност кои можат да се видат на иконописите - никогаш не заповедал, нити од нас барал да бидат ставани на иконописи (цртани на икони) и како такви да бидат обожавани, туку да се љубиме еден со друг како Тој што не’ возљуби!

.

Спиро,

затоа тука е Црквата Христова, која решила да го изобрази и ликот Христов, како и ликовите од другите Светии, за да не се „сети„ некој и да почне да верува во апстрактни богови-идоли, затворени во кориците од книгите кои ги читаат, а не да верува во живиот и личносниот Син Божји...

Јас велам дека непостојат непотребни нешта, дека се си има своја цел. Дека непотребноста е перцепција која е човечка - несовршена и дека на Апсолутно ниво, се си има смисла. Дали се согласуваш?

Што предлагаш затоа, да го славиме и правиме гревот?

... Христос слуга на гревот? Тоа никако!

(Галат. 2:17)

.

Што предлагаш затоа, да го славиме и правиме гревот?

... Христос слуга на гревот? Тоа никако!

(Галат. 2:17)

.
Не предлагам, давам мислење. Предходно ти поставив и прашање: Ако гревот е промашување, зло, нешто непотребно, зошто Бог кој е семоќен и сезнаен допуштил да постои?

Пример замисли ситуација, си го купил компјутеров на кој сега комуницираш со мене, и гледаш дека има особина која е непотребна и штетна. Се јавуваш кај неговиот креатор, и тој ти вика: "Јас ги сакам моите компјутери, но не ја сакам таа непотребна особина".

Спиро,

затоа тука е Црквата Христова, која решила да го изобрази и ликот Христов, како и ликовите од другите Светии, за да не се „сети„ некој и да почне да верува во апстрактни богови-идоли, затворени во кориците од книгите кои ги читаат, а не да верува во живиот и личносниот Син Божји...

нешто ко полицаец кој ќе те лупни со пендрек по глава ако не почитуваш нивни закони?

Спиро,

Познавам луѓе - како деца православно крстени христијани - кои сум ги видел како во (материјална) православна црква се крстат и како бакнуваат икони, но во разговор со ними ми кажале дека не веруваат на Христовото Девичанско зачнување под верното срце на Мајка Дева Марија, некои не веруваат на воскресението Христово, некои на Вознесението, некои пак на Неговото повторно доаѓање, ...!

Што да кажеме сега? Кај ними иконите го изгубиле правото дејство?

Јас верувам дека единствено преку третото Лице на Единиот Вистински и Совршен БОГ (Кое што е Светиот Дух БОЖЈИ, за Кого прекрасно сведочи Светото Писмо) на човековата душа може да и’ се открие и дари Тајната на верата во Евангелието и Личноста на Отецот, Синот и Светиот Дух!

Впрочем, Господ Исус Христос и затоа отворено учи да се молиме за Светиот Дух, за Царството БОЖЈЕ, за Неговата правдина, ... но никаде за и пред иконите!

Се надевам дека ќе ме сфатиш што сакам да кажам, а ако не, да си ми здрав, жив и благословен со Духот Светол!

“Бог е Дух и оние што Му се поклонуваат, треба да се поклонуваат со дух и со вистина.”

(Ев. Јован 4:24)

.

.

Не предлагам, давам мислење. Предходно ти поставив и прашање: Ако гревот е промашување, зло, нешто непотребно, зошто Бог кој е семоќен и сезнаен допуштил да постои?

Пример замисли ситуација, си го купил компјутеров на кој сега комуницираш со мене, и гледаш дека има особина која е непотребна и штетна. Се јавуваш кај неговиот креатор, и тој ти вика: "Јас ги сакам моите компјутери, но не ја сакам таа непотребна особина".

Човекот - со дадениот му дух и слободна волја - е безкрајно повеќе од компјутерот и се’ друго во материјалниот свет!

.

Познавам луѓе - како деца православно крстени христијани - кои сум ги видел како во (материјална) православна црква се крстат и како бакнуваат икони, но во разговор со ними ми кажале дека не веруваат на Христовото Девичанско зачнување под верното срце на Мајка Дева Марија, некои не веруваат на воскресението Христово, некои пак на Неговото повторно доаѓање, ...!

Што да кажеме сега? Кај ними иконите го изгубиле правото дејство?
.

Спиро,

добар дел од македонците се православни рисјани само во графата за вероисповет при пописот...Не ме чуди ова кое го велиш, оти нивното познавање на верата која ја исповедаат, се состои од посета на храмовите „...за Божик...„ и „...за Великден...„ за да „...запалат свеќа за здравје...„. Кај нив, иконите не ни почнале да делуваат, а икона Божја во нив самите е прилично заматена.
--- надополнето: 2 август 2013 во 01:25 ---
нешто ко полицаец кој ќе те лупни со пендрек по глава ако не почитуваш нивни закони?

Ова го велиш од лично искуство?...

Човекот - со дадениот му дух и слободна волја - е безкрајно повеќе од компјутерот и се’ друго во материјалниот свет!
Точно. Тогаш ако за компјутерот е смешно да прочитаме ваков пример, што останува за човекот? ;)

Спиро,

добар дел од македонците се православни рисјани само во графата за вероисповет при пописот...Не ме чуди ова кое го велиш, оти нивното познавање на верата која ја исповедаат, се состои од посета на храмовите „...за Божик...„ и „...за Великден...„ за да „...запалат свеќа за здравје...„. Кај нив, иконите не ни почнале да делуваат, а икона Божја во нив самите е прилично заматена.

Ова го велиш од лично искуство?...

МПЦ си стои на старите сфаќања, на старите обичаи и традиции (освен кога се во прашање превозни средства и удобностите на домовите нивни) Тука се ептен модерни.

Спиро,

Те молам немој погрешно да ме сфатиш, јас не сакам да оклеветам некого, а уште помалку да кажам дека сум поарен верник или човек од било кого, ... што ми беше зборот е дека традицијата на иконопоклонството и тоа како може да даде едно известно алиби, кое всушност Ја попречува правата перспектива и службата во Вистината, Која е Духовна Љубов и е првиот (и најважен) плод на Духот Светол БОЖЈИ!

.

Точно. Тогаш ако за компјутерот е смешно да прочитаме ваков пример, што останува за човекот? ;)

Компјутерот нема слободна волја, додека човекот - барем оној кој што не е потполно заробен и помрачен од гревот - има!
Сфаќаш? :)

.

Компјутерот нема слободна волја, додека човекот - барем оној кој што не е потполно заробен од гревот - има!
Сфаќаш? :)
Слободната волја е можност да одбереш од можните опции - опциите кои постојат. Таа може да постои и само со три опции, а може да постои и со бесконечно многу. Ако "гревот" е особина - можност - опција која е непотребна, можела воопшто да не постои. Сваќаш? :)

Слободната волја е можност да одбереш од можните опции. Таа може да постои и само три опции, а може да постои и со бесконечно многу. Ако "гревот" е особина - можност - опција која е непотребна, можела воопшто да не постои. Сваќаш? :)

Тогаш Творецот би бил несовршен диктатор, кој не би ни дал право на избор помеѓу правото и гревшното !

Сфаќаш?:)

.

Те молам немој погрешно да ме сфатиш, јас не сакам да оклеветам некого, а уште помалку да кажам дека сум поарен верник или човек од било кого, ... што ми беше зборот е дека традицијата на иконопоклонството и тоа како може да даде едно известно алиби, кое всушност Ја попречува правата перспектива и службата во Вистината, Која е Духовна Љубов и е првиот (и најважен) плод на Духот Светол БОЖЈИ!

иконопоклонството

Тоа преставува не молење на иконата туку отслика на светител или Бог и молење на истиот,значи не молење на иконата како матријал туку молење на светијата кој е наслика,јас така го разбирам.
Каков е твојот став,зошто би бил погрешен?
Како треба да се молат рисијаните и каде.(место-локација)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom