95% od makedoncite vo Malta sto otidoa bea fizikalci, takva ni e cela diaspora, ne od sega, od sekogas bila takva.
Sega za tie sto se podolgo nadvor, imaat stvoreno nekakov kapital, ama koga emigriraat i na pocetokot, ako ne i cela prva generacija se rmbaci.
Imam nesto da ti kazam, tie imigranti sto si gi videl vo Viena, istata sorta se i vo Holandija.
A normalno deka Malta ke bide pobezbedna od Avstrija ili druga zapadna drzava, cela Malta po povrsina e kolku opstina Sveti Nikole, uste da ne bese taka.
Malta poveke odgovara da kazes deka ima topla klima, neznam kolku e odlicna, ne na sekoj mu prija 40+ stepeni preku leto.
Slicno e kako da kazes za Skopje ima ubava klima vo leto, jebes takva klima koga od 10 sabajle do 7 navecer nemozes da iskocis od doma.
Poslem kako nedostatok go imas nemanjeto na zeleni povrsini.
Polno e so gjubre i bucava od site strani.
Mentalitetot im e zatucan i malogragjanski, osven turistite.
Infrastrukturata e katastrofa, posebno selski patista se krsh, bolji se duri kaj nas.
Sve e prenatrupano, zgradi, guzvi...
Javnit prevoz za k ne go biva, edna od pricinite valjda zasto se furaat koli tolku, sto pak doprinesuva za seopsti haos.
I normalno cenite plafon.
Ех ех, сега го вртиш муабетот како ти одговара. Првин кажа дека македонците кои останале се оние кои немаат каде да одат а сега дека кога се иселиле, заминале како физикалци.
А како очекуваш поинаку да отиде народ како македонскиот кому не му е призната дипломата од факултет, пасошот му вреди само за да влезе без да чека виза ама во секоја држава чека ред каде и циганите од Азија, возачките не се признаени а згора на се и сме нација позната по апсолутно ништо. Малта до пред 10 години мислеше Македонија е некаде близу Грузија, Азербејџан, појма немаа за нас како нација кога дојдов тука пред скоро 10 години. Немавме никакви дипломатски односи до пред некое време а и сега не е на некое многу високо ниво иако се гледа дека полека почнува малце да се подобрува ова.
Знаеш само што возачката не ни е европска колку работни позиции се недостапни за македонецот кога ќе се пресели во странство? Мислиш народи како унгарците, романците, бугарите, грците се многу попаметни од нас а ние се токмаци па затоа 95% биле физикалци?
Па нашите и за да добијат работна дозвола имаат одредени вакцини за примање затоа што сме во ист кош со оние циганине затоа што државата ни е нула. Голем хендикеп е ова во споредба со останатите вакви народи кои се ЕУ ама пак се иселуваат како нас.
Малта како држава си има свои маани и јас сум свесен за ова само јас пробувам да се фокусирам на позитивните работи. Здрава и растечка економија, слобода и многу други работи кои ги нуди Малта ми се доволни за да кажам дека е каде-каде подобра дестинација од многу други европски држави. Тоа што тука се преселуваат енглези, шпанци, французи, германци и скандинавци доволно збори за тоа дали е добро или не за живеење. Малтежаните за разлика од други ЕУ народи не се иселуваат.
Кој е амбициозен има простор за успех и нема да си деградиран тука затоа што малтежаните како луѓе се гостопримливи и за разлика од нас воопшто не се ксенофобични иако има мала тензија према странци особено откако дојдоа еден куп индијци и пакистанци. Ма да пак, нас не не гледаат со исти очи како нив и тоа ми е целта на муабетот затоа што проба некако ова да го бутнеш во првиот коментар.
Зелени површини не ми се многу потребни. Растам деца ми требаат пари, здравство и образование. Тоа Малта го има. Има и море, ете ти замена за зелените површини. Можеш да идеш на плажа од Април до Ноември.
Фала богу заработувам добро и имам да ги однесам во било која држава со зелени површини да уживаме 10 дена во хотел. Тоа што тука цените се плафон ми го прави секој одмор многу ефтин.
На инфраструктура се работи константно и нормално е да има бучава и ѓубре ама која земја во развој го немала ова. Битно е дека еден ден ќе се заврши сето ова и Малта ќе биде една од посредените европски држави. Има многу фактори кои го покажуваат сето ова а еве здравје боже ќе се навратиме и на муабетов за неколку години. Потребно е време да помине за да се средат многу работи ама се работи интензивно на обнова. Не знам кога си бил последен пат ама доста многу работи се променија последниве години. Пола од патиштата низ државата се изградени последниве 2-3 години. Паркинзите средени, се работи на повеќе проекти за транспорт а кога се има пари лесно е. И еден Дубаи на времето бил за никаде и за тој Дубаи збореле тогаш како што зборат сега за Малта ама тоа се менува.
За сообраќаен хаос не ми збори. Скопје е станато како некој азиски град. Коли паркирани насекаде, луѓе за да поминат 3-4 коли на семафор возат по тротоарите, никаква култура за пешаци и многу други работи. Треба да живееш подолго на друго место за кога ќе се вратиш да сфатиш дека Скопје е многу назад во тој поглед иако за разлика од други држави има многу повеќе простор да се организира. Малта со волку мал простор го средиле паркинг проблемот а Скопје се полошо.
Јавниот превоз не го бивал...хммм, пак Скопје да го зборам?
Го однесов син ми еден ден да се вози у оние двокатните бусеви, покрај тоа што во Декември чекавме 30 минути за бус, кога влеговме мирисаше на говна и цел автобус ишкртан и прљав. Таксистите кај нас кога ќе им влезеш во кола не знаеш дали прво ти мава на нос смрдеата од цигарите, потта или неиспраните седишта. Нема везе ае, небитно е сето ова.
Лесно е да се потенцираат негативните работи во една држава. Затоа ти викам, ако се фокусираме на позитивните, Малта има многу што да понуди. Ама пак ќе кажам, секој со своето...не е секој за Малта.