Работа во Малта 2015

• Креатор на темата Креатор на темата Dodooo
  • Време на започнување Време на започнување
Здраво дали може некој да сподели тука како е да се работи на Малта, искуства дали е исплатливо една моја другарка беше таму три месеци мислам, и се врати пошо не и се исплатело таму да остане.

Првин дефинирај што е исплатливо па после ќе ти кажам. Ако мислите дека за 3 месеца работа некаде ќе станете богаташи а при тоа да не се бавите со криминал, тоа го нема ниту во најбогатите земји. Почетокот е најтежок и треба многу време и искуство за да се "исплати". Ако планираш сезонска работа бољи иди во Хрватска. Плаќаат храна и сместување а даваат слични плати како на Малта.

Здраво SK-92 не можам да ти пишам приватна порака пошто нема дозвола. Сакам да те прашам нешто за Малта ако сеуште си таму. Ако користиш watsup можиш да ми пишиш број да се слушниме ако не ти е проблем. Позз

Вие уште кои сте на Малта подолго време какво мислење имате денес?
Без да напаѓам никого секој си го наоѓа своето место. Јас заминав од Малта иако живеев подолго време.
Како помлад ми беше екстра. Упознав луѓе од цел свет и остварив супер контакти. Забава, лето, сонце море, буквално се изнауживав. :cool:
Но веќе кога дојде време за остварување своја фамилија почнав многу маани да наоѓам и според мене не е добро место за семејство.

Прво е многу мало и ограничено во поглед на многу работи. Нема планини, нема зеленила, паркови, тесни улици и тесни тротоари. Цел остров е една голема граџевина. Како градат ко луди без никаква контрола буквално кранови ти висат над глава, еднаш терасата ми ја акнаа дур дигаа бекатонки. Кој има малку поише пари одма му се дозволува да гради кај сака колку сака и на ништо не личи. Огромен дел од Малтежаните не виделе снег никогаш во живот. :D Не само тоа него општо таму е место баш како за одмор и млади, но многу работи фалат. Спорт нема никаков, дроги насекаде. Лгбт пропаганда до немај каде. Пола од колегите на работа ми беа педери. Немам ништо против ама општеството е такво и не би сакал децата да тераат на тој пат. Доста неспособни луѓе се доселија од јужна азија. Мислам дека повеќе Индијци има денес него Малтежани, буквално се насекаде. Додека бројот на балканци опадна и повеќето бараат чаре на друго место. Јужно азијатите живеаат по 6 души у стан и можат да издржат да ги плаќаат енормно високите кирии. Работат за многу мали пари испод 1000 евра и Малта нема некоја потреба за дигање на плати, минималец пошто како мала земја лесно наоѓа кадар од третите земји да пополни работни места. Мислам дека и денес минималецот им е нешто над 900 евра а навистина е прескапо.
Ко ќе отидев у идентити Малта за обновување на лична карта последниве години жал ми беше. Гледаш на ред само Индијци, Пакистанци Непалци млади све мужи и баш имаше постара Македонка со дете дојдена да се бори со ринтачиве за некоја си смешна заработка. Да ти ебам колку сме утепани да ти ебам.

Малта како мала земја можеш од блиску да ги гледаш промените низ годините како се одвиваат и доста работи се сменија додека бев таму.
Секако како млад човек таму ми беше преубаво и не се каам, имав одлична заработка но сепак заминав. Поздрав до сите што сте уште таму, чисто може и ваше мислење општо за Малта денес а да не се зима во обзир добра плата како во игејминг, туку нештата за кои што ги напоменав и слично.

Luge sto ostanuvaat da ziveat na Malta se luge sto nemaat izbor da odat vo druga drzava negde na Zapad.
Malta e i stvorena samo za odmor, zabava, sezonska rabota i normalno za zivot na domicilnoto naselenie.
I mladite od Balkanot sto odea tamu, odea bidejki samo taa vrata bese otvorena.

Na slicen nacin kako sto ti gi opisuvas Juzno-Azijatite, imase vo mediumi vo Slovacka opis za srbite sto doagaa da rabotat vo Slovacka, imase period gi imase prilicno mnogu po tamosnite fabriki za koli.
Jas vo Malta site makedonci sto gi znaev, ziveea grupno vo stanovi.

Makedonija,Srbija,Bosna,Albanija,Kosovo se tolku utepani sto ne se vo pozicija da gledaat od visina kon nikogo.

Luge sto ostanuvaat da ziveat na Malta se luge sto nemaat izbor da odat vo druga drzava negde na Zapad.
Malta e i stvorena samo za odmor, zabava, sezonska rabota i normalno za zivot na domicilnoto naselenie.
I mladite od Balkanot sto odea tamu, odea bidejki samo taa vrata bese otvorena.

Колку нема везе муабетов. Баш напротив, сите кои останаа после корона се углавном луѓе кои се снашле и немаат потреба да одат во друга држава. Има многу наши кои отворија приватни бизниси или се позиционираа во компании каде се заработува солидно. Фризерски салони, барови, ресторани, бурекчилници, слаткарници, продавнички, агенции за недвижности, транспорт, клими, врати...Ова само онака блиц што ми текнува на наши бизнисмени кои сум ги запознал тука. Сигурно има и други...

Еве јас конкретно имам константно понуди да се преселам во Даблин, Софија, Лимасол, ми нуделе и работа во Манила а последно што добив понуда е да се преселам во Тихуана. За се ова имам имејл или Линкедин разговори за кои можам да докажам дека не измислувам. Многу луѓе на форумов знаат што работам и со многу сум комуницирал приватно по пораки така да не ми е тука целта да се докажувам туку само да ти го побијам муабетов и на тебе и на тој изнад што си мислите дека е толку очајно на Малта и демек ние сме европските индијци. Патем, во мојата фирма сме 6 македонци - работам igaming.

Не сум одлучил да се преселам не затоа што не можам туку затоа што платите таму се слични како тоа што го заработувам моментално на Малта а трошковите ќе ми бидат поголеми некаде. Ова го кажувам затоа што јас имам две деца и не е исто кога би одел да живееш некаде сам или со деца. Различни трошкови...
Плус, сум бил во многу држави на Запад и освен Холандија искрено ретко која друга држава би ја заменил за Малта. Виена беше истотака ок ама ми смета големиот процент на имигранти. Не дека тука ги нема ама тие кои се таму како да не се истите кои се тука.
На Малта нема питачи, нема бездомници и нема банди кои окупираат јавни површини да ти е страв навечер да поминеш.
Малта е сигурна држава, полиција скоро и ретко да прави некакви акции, лесно е за бизнис и не ти треба којзнае каков англиски за да се уклопиш у системот.
Одлична клима преку цела година, евтини летови за секаде во Европа и луѓе од секој крај на светов.

Секој со своето, нормално на некој нема да им се погоди. Јас сите кои ги познавам добро се снајдоа и живеат убаво. Барем тие што останаа а точно е дека многу се вратија особено кога удри корона и се испозатворија сите ресторани и хотели. Тогаш уствари и се деси пресврт во угостителството тука и малтежаните ги заменија нашите со индијци. А и како да не ги замени, нашите не прифаќаат 5€ саатница, не е 2015та година.

П.С. Ако те копка, немам бугарски или друг ЕУ пасош. Сеуште сум Third Country National.

Колку нема везе муабетов. Баш напротив, сите кои останаа после корона се углавном луѓе кои се снашле и немаат потреба да одат во друга држава. Има многу наши кои отворија приватни бизниси или се позиционираа во компании каде се заработува солидно. Фризерски салони, барови, ресторани, бурекчилници, слаткарници, продавнички, агенции за недвижности, транспорт, клими, врати...Ова само онака блиц што ми текнува на наши бизнисмени кои сум ги запознал тука. Сигурно има и други...

Еве јас конкретно имам константно понуди да се преселам во Даблин, Софија, Лимасол, ми нуделе и работа во Манила а последно што добив понуда е да се преселам во Тихуана. За се ова имам имејл или Линкедин разговори за кои можам да докажам дека не измислувам. Многу луѓе на форумов знаат што работам и со многу сум комуницирал приватно по пораки така да не ми е тука целта да се докажувам туку само да ти го побијам муабетов и на тебе и на тој изнад што си мислите дека е толку очајно на Малта и демек ние сме европските индијци. Патем, во мојата фирма сме 6 македонци - работам igaming.

Не сум одлучил да се преселам не затоа што не можам туку затоа што платите таму се слични како тоа што го заработувам моментално на Малта а трошковите ќе ми бидат поголеми некаде. Ова го кажувам затоа што јас имам две деца и не е исто кога би одел да живееш некаде сам или со деца. Различни трошкови...
Плус, сум бил во многу држави на Запад и освен Холандија искрено ретко која друга држава би ја заменил за Малта. Виена беше истотака ок ама ми смета големиот процент на имигранти. Не дека тука ги нема ама тие кои се таму како да не се истите кои се тука.
На Малта нема питачи, нема бездомници и нема банди кои окупираат јавни површини да ти е страв навечер да поминеш.
Малта е сигурна држава, полиција скоро и ретко да прави некакви акции, лесно е за бизнис и не ти треба којзнае каков англиски за да се уклопиш у системот.
Одлична клима преку цела година, евтини летови за секаде во Европа и луѓе од секој крај на светов.

Секој со своето, нормално на некој нема да им се погоди. Јас сите кои ги познавам добро се снајдоа и живеат убаво. Барем тие што останаа а точно е дека многу се вратија особено кога удри корона и се испозатворија сите ресторани и хотели. Тогаш уствари и се деси пресврт во угостителството тука и малтежаните ги заменија нашите со индијци. А и како да не ги замени, нашите не прифаќаат 5€ саатница, не е 2015та година.

П.С. Ако те копка, немам бугарски или друг ЕУ пасош. Сеуште сум Third Country National.
95% od makedoncite vo Malta sto otidoa bea fizikalci, takva ni e cela diaspora, ne od sega, od sekogas bila takva.
Sega za tie sto se podolgo nadvor, imaat stvoreno nekakov kapital, ama koga emigriraat i na pocetokot, ako ne i cela prva generacija se rmbaci.

Imam nesto da ti kazam, tie imigranti sto si gi videl vo Viena, istata sorta se i vo Holandija.
A normalno deka Malta ke bide pobezbedna od Avstrija ili druga zapadna drzava, cela Malta po povrsina e kolku opstina Sveti Nikole, uste da ne bese taka.

Malta poveke odgovara da kazes deka ima topla klima, neznam kolku e odlicna, ne na sekoj mu prija 40+ stepeni preku leto.
Slicno e kako da kazes za Skopje ima ubava klima vo leto, jebes takva klima koga od 10 sabajle do 7 navecer nemozes da iskocis od doma.
Poslem kako nedostatok go imas nemanjeto na zeleni povrsini.
Polno e so gjubre i bucava od site strani.
Mentalitetot im e zatucan i malogragjanski, osven turistite.
Infrastrukturata e katastrofa, posebno selski patista se krsh, bolji se duri kaj nas.
Sve e prenatrupano, zgradi, guzvi...
Javnit prevoz za k ne go biva, edna od pricinite valjda zasto se furaat koli tolku, sto pak doprinesuva za seopsti haos.
I normalno cenite plafon.

95% od makedoncite vo Malta sto otidoa bea fizikalci, takva ni e cela diaspora, ne od sega, od sekogas bila takva.
Sega za tie sto se podolgo nadvor, imaat stvoreno nekakov kapital, ama koga emigriraat i na pocetokot, ako ne i cela prva generacija se rmbaci.

Imam nesto da ti kazam, tie imigranti sto si gi videl vo Viena, istata sorta se i vo Holandija.
A normalno deka Malta ke bide pobezbedna od Avstrija ili druga zapadna drzava, cela Malta po povrsina e kolku opstina Sveti Nikole, uste da ne bese taka.

Malta poveke odgovara da kazes deka ima topla klima, neznam kolku e odlicna, ne na sekoj mu prija 40+ stepeni preku leto.
Slicno e kako da kazes za Skopje ima ubava klima vo leto, jebes takva klima koga od 10 sabajle do 7 navecer nemozes da iskocis od doma.
Poslem kako nedostatok go imas nemanjeto na zeleni povrsini.
Polno e so gjubre i bucava od site strani.
Mentalitetot im e zatucan i malogragjanski, osven turistite.
Infrastrukturata e katastrofa, posebno selski patista se krsh, bolji se duri kaj nas.
Sve e prenatrupano, zgradi, guzvi...
Javnit prevoz za k ne go biva, edna od pricinite valjda zasto se furaat koli tolku, sto pak doprinesuva za seopsti haos.
I normalno cenite plafon.

Ех ех, сега го вртиш муабетот како ти одговара. Првин кажа дека македонците кои останале се оние кои немаат каде да одат а сега дека кога се иселиле, заминале како физикалци.
А како очекуваш поинаку да отиде народ како македонскиот кому не му е призната дипломата од факултет, пасошот му вреди само за да влезе без да чека виза ама во секоја држава чека ред каде и циганите од Азија, возачките не се признаени а згора на се и сме нација позната по апсолутно ништо. Малта до пред 10 години мислеше Македонија е некаде близу Грузија, Азербејџан, појма немаа за нас како нација кога дојдов тука пред скоро 10 години. Немавме никакви дипломатски односи до пред некое време а и сега не е на некое многу високо ниво иако се гледа дека полека почнува малце да се подобрува ова.
Знаеш само што возачката не ни е европска колку работни позиции се недостапни за македонецот кога ќе се пресели во странство? Мислиш народи како унгарците, романците, бугарите, грците се многу попаметни од нас а ние се токмаци па затоа 95% биле физикалци?
Па нашите и за да добијат работна дозвола имаат одредени вакцини за примање затоа што сме во ист кош со оние циганине затоа што државата ни е нула. Голем хендикеп е ова во споредба со останатите вакви народи кои се ЕУ ама пак се иселуваат како нас.

Малта како држава си има свои маани и јас сум свесен за ова само јас пробувам да се фокусирам на позитивните работи. Здрава и растечка економија, слобода и многу други работи кои ги нуди Малта ми се доволни за да кажам дека е каде-каде подобра дестинација од многу други европски држави. Тоа што тука се преселуваат енглези, шпанци, французи, германци и скандинавци доволно збори за тоа дали е добро или не за живеење. Малтежаните за разлика од други ЕУ народи не се иселуваат.
Кој е амбициозен има простор за успех и нема да си деградиран тука затоа што малтежаните како луѓе се гостопримливи и за разлика од нас воопшто не се ксенофобични иако има мала тензија према странци особено откако дојдоа еден куп индијци и пакистанци. Ма да пак, нас не не гледаат со исти очи како нив и тоа ми е целта на муабетот затоа што проба некако ова да го бутнеш во првиот коментар.

Зелени површини не ми се многу потребни. Растам деца ми требаат пари, здравство и образование. Тоа Малта го има. Има и море, ете ти замена за зелените површини. Можеш да идеш на плажа од Април до Ноември.
Фала богу заработувам добро и имам да ги однесам во било која држава со зелени површини да уживаме 10 дена во хотел. Тоа што тука цените се плафон ми го прави секој одмор многу ефтин.

На инфраструктура се работи константно и нормално е да има бучава и ѓубре ама која земја во развој го немала ова. Битно е дека еден ден ќе се заврши сето ова и Малта ќе биде една од посредените европски држави. Има многу фактори кои го покажуваат сето ова а еве здравје боже ќе се навратиме и на муабетов за неколку години. Потребно е време да помине за да се средат многу работи ама се работи интензивно на обнова. Не знам кога си бил последен пат ама доста многу работи се променија последниве години. Пола од патиштата низ државата се изградени последниве 2-3 години. Паркинзите средени, се работи на повеќе проекти за транспорт а кога се има пари лесно е. И еден Дубаи на времето бил за никаде и за тој Дубаи збореле тогаш како што зборат сега за Малта ама тоа се менува.

За сообраќаен хаос не ми збори. Скопје е станато како некој азиски град. Коли паркирани насекаде, луѓе за да поминат 3-4 коли на семафор возат по тротоарите, никаква култура за пешаци и многу други работи. Треба да живееш подолго на друго место за кога ќе се вратиш да сфатиш дека Скопје е многу назад во тој поглед иако за разлика од други држави има многу повеќе простор да се организира. Малта со волку мал простор го средиле паркинг проблемот а Скопје се полошо.
Јавниот превоз не го бивал...хммм, пак Скопје да го зборам?
Го однесов син ми еден ден да се вози у оние двокатните бусеви, покрај тоа што во Декември чекавме 30 минути за бус, кога влеговме мирисаше на говна и цел автобус ишкртан и прљав. Таксистите кај нас кога ќе им влезеш во кола не знаеш дали прво ти мава на нос смрдеата од цигарите, потта или неиспраните седишта. Нема везе ае, небитно е сето ова.
Лесно е да се потенцираат негативните работи во една држава. Затоа ти викам, ако се фокусираме на позитивните, Малта има многу што да понуди. Ама пак ќе кажам, секој со своето...не е секој за Малта.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom