Работа на брод

• Креатор на темата Креатор на темата Dzings
  • Време на започнување Време на започнување
И во цената не е вклучен Crowd & Crisis Management ;)
Додека во Скопје за 550 евра се добиваат и тие два сертификати.

Некогаш ако не ме мрзи да куцам ќе пишам кои се причините за високите цени на STCW тренинзите на запад и ниските цени на балканот. Малку повеќе е за куцање.
Kako Tonchie eftini pokolj e ova neviden.U UK od 2000 £ da dades 800 £ za sertifikati i ne e nešto strasno a ovde od 300 evra teško malce da izdvois 600.

Kako Tonchie eftini pokolj e ova neviden.U UK od 2000 £ da dades 800 £ za sertifikati i ne e nešto strasno a ovde od 300 evra teško malce da izdvois 600.

Не споредувај со тоа што си имала досега и цената на потребните работи за да се замине на следното место. Песметувај со она што ќе имаш на брод. А на брод ќе имаш 800 долари плата плус комишн, освен ако не те одобрила Росела за менаџмент позиција.

Јас кога заминував на брод работев за 250 евра месечно у општина.
Само за интервјуто, без гаранција дека ќе поминам лупнав скоро 300 евра.
Потоа следеше медикал 110-120 евра
Па американска виза 160 долари
Провизија која во тоа време ја наплаќаа од Мајоми 250 евра.
Нешто над 100 евра облека која што ми стана дел од униформа кога се качив на брод.
Џепарлак за обуките во Мајами и Орландо пред да се качам на брод и после тоа на брод додека да почнам да земам плата 400 долари.

Потоа следат трошоци кои што ми беа одбивани од плата
Nikon D90 - 750 долари
Униформа - 200 долари
Гаранција (која што после беше забранета со ILO па ми беше вратена) - 500 долари

Но потоа на брод во текот на 5 договори заработив околу 40.000 долари.

Сега кажи ми на што мислиш ти во моментов? На 12-15 илјади долари кои што ќе ги заработев доколку останев во Македонија и ќе ги потрошев на обични ствари и можеби 1-2-3 извонредни концерти од кои еден у Белград, или пак на 40.000 долари и незаборавната авантура низ пола свет?

Додуша ти имаш англиски пасош, и не знам каква ти е заработувачката и навиките ако седиш во Англија.

Тоа и јас ќе кажев. Штом си добила работа на брод веќе македонскиот-англискиот стандард не важи за тебе. Важи бродскиот.

Mnogu pari be dečki mi se plače od računicava okolu 1000 € gore dole sum

да речеме дека си на 1000 евра. Првата плата ете ти ја за парите да ги покриеш. А после? наредни месеци? нареден договор? Ти се отвара врата да исчезнеш од мизеријава.
Мене лично не ме фати 1000 евра, а и да ме фатеше, пак на крајот од договорот ќе бев ќар.

Да, 1000 јурци не се наоѓаат на улица, ама исто така и плата од 1000+ долари не се наоѓа во Македонија лесно. А и во тој случај, ако земеш кредит, или се задужиш, знаеш за што работиш пријател, нема да се курцаш навака-натака, туку ќе знаеш дека пари треба да вратиш, и ќе заштедиш. За разлика од мене првиот договор :D

И мене ме фати толку па продавав стари работи по дома за да извлечам пари, стар лаптоп, мобилни телефони, hifi појачало и звучки и позајмив од пријател пари што ми фалеа за stcw.

Сеа од коа се вратив имам нов и бољи лаптоп што го купив у странство, нов мобилен што го купив на тенерифе и нови и бољи звучки. плус имам stcw што уште ми важи ако сакам да се вратам на брод и плус отворена врата за идење на друга компанијa.
И плус пари у банка што никогаш не би ги заштедил во мк.

Се е тоа една голема инвестиција у себе и иднината.

Зашто од Коузон ми кажаа дека не посредуваат за работа на брод во СПА центар, а особено за машки дека не вработуваат. Имам пријател кој е баш во спа на Карнивал работи како терапевт и ако не се лажам има отидено преку Коузон е сега незнам дали баш преку нив на Карнивал или на друга компанија па после се префрли, веќе е 6-7 договор значи не е од брзо

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Зашто од Коузон ми кажаа дека не посредуваат за работа на брод во СПА центар, а особено за машки дека не вработуваат. Имам пријател кој е баш во спа на Карнивал работи како терапевт и ако не се лажам има отидено преку Коузон е сега незнам дали баш преку нив на Карнивал или на друга компанија па после се префрли, веќе е 6-7 договор значи не е од брзо

Надеж, значи ти си шампион у мешање баби и жаби :)

Кога ти беше кај нас на презентација ние тогаш немавме договот со Стајнер.
Сега имаме договор и имаме закажано интервју на 17ти Март.
Терапевти порано имаше, регрутираа и мажи, ама тоа е сменето, и веќе не регрутираат мажи терапевти.

Надеж, значи ти си шампион у мешање баби и жаби :)

Кога ти беше кај нас на презентација ние тогаш немавме договот со Стајнер.
Сега имаме договор и имаме закажано интервју на 17ти Март.
Терапевти порано имаше, регрутираа и мажи, ама тоа е сменето, и веќе не регрутираат мажи терапевти.
Кое мешање баби и жаби да ти го пратам мејлот па да видиш каков одговор добив, мислам коректен и културен одговор само што беше потенцирано дека не посредуваме за тоа дојди имаме други позиции..[emoji16][emoji16][emoji16]

Кое мешање баби и жаби да ти го пратам мејлот па да видиш каков одговор добив, мислам коректен и културен одговор само што беше потенцирано дека не посредуваме за тоа дојди имаме други позиции..[emoji16][emoji16][emoji16]

Фала за појаснувањето @nadez
Работите во индустријата се менуваат со голема брзина.

И за крај да се надоврзам на @StarDrom и @kazanski. Пред да заминам на брод имав торба за фото опрема наполнета со туѓа опрема и имав желба да ја наполнам со своја, да си купам лап-топ со i7 процесор. Да си купам дрес од Коби Брајат и Перо Антиќ, итн...
Сите овие желби си ги исполнив и многу повеќе.

да речеме дека си на 1000 евра. Првата плата ете ти ја за парите да ги покриеш. А после? наредни месеци? нареден договор? Ти се отвара врата да исчезнеш од мизеријава.
Мене лично не ме фати 1000 евра, а и да ме фатеше, пак на крајот од договорот ќе бев ќар.

Да, 1000 јурци не се наоѓаат на улица, ама исто така и плата од 1000+ долари не се наоѓа во Македонија лесно. А и во тој случај, ако земеш кредит, или се задужиш, знаеш за што работиш пријател, нема да се курцаш навака-натака, туку ќе знаеш дека пари треба да вратиш, и ќе заштедиш. За разлика од мене првиот договор :D
Vo pravo si taka eKazete mi samo davaat li nekoj refund na brod koga ke se kacam za medical i dali MSC ja plaka avionskata karta?[DOUBLEPOST=1518546392][/DOUBLEPOST]
И мене ме фати толку па продавав стари работи по дома за да извлечам пари, стар лаптоп, мобилни телефони, hifi појачало и звучки и позајмив од пријател пари што ми фалеа за stcw.

Сеа од коа се вратив имам нов и бољи лаптоп што го купив у странство, нов мобилен што го купив на тенерифе и нови и бољи звучки. плус имам stcw што уште ми важи ако сакам да се вратам на брод и плус отворена врата за идење на друга компанијa.
И плус пари у банка што никогаш не би ги заштедил во мк.

Се е тоа една голема инвестиција у себе и иднината.
hahahaha počinjam i jas sega sve da prodavam lap top telefon tablet sve sto imam...toa e nema drug način so zaemi nekako ne mi ide rabotava.fala vi na site mnogu za sovetive ama stvarno sum paničarka i posle tolku godini nadvor od ovde iskreno neznam ni što kako fukcionira.

Nadzz77, have no fear, Tony is here :)

Значи MSC Cruises рефундираат само визи.
Медикал, вакцина и STCW сертификати за жал не рефундираат.

IMMEDIATE Skype interview - IMMEDIATE departure!

Candidates required to work on Viking Ocean Cruises – one of the best and most luxurious cruise companies in the world!
If you are looking to apply for a job on a cruise ship, Kouzon is here to assist you in your search – NEW POSITIONS in Housekeeping Department:

- Asst. Chief HK
- Stateroom Steward/ess
- Asst. Stateroom Steward/ess
- Hotel Custodial

All you need to do in order to apply for a position on Viking Ocean Line is to send your CV in English on info ет kouzon.com.mk or cruise ет kouzon.com.mk
Viking-skype-interview_zps5tq4a6ro.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom