Путин повторно претседател

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Среќа, Бог им дал?

Тие територии позади Урал не им паднале од небо. Господ не им ги дал на поклон. Тие територии се освоени и заслужени. Не на секој им се дава со плачење на големиот батко, како што некои се навикнати тука.

Што се однесува до економската сила на Русија. Мора да се нагласи дека користат само еден екстремно мал дел од ресурсите што ги имаат. Од моментот кога се распадна СССР до сега бележат непрекинат пораст, поготово одкако е Путин на власт. Потенцијалите им се неограничени.

Има земји над кои немало ни интерес да се стави туѓа власт , си видел некои земји какви граници имаат , праволиниска , пошто немало интерес од никого , што ќе ти е пустина ... но ете потоа испаднало дека има богати подземни богатства.

ГДП-то на Русија , од 1990 до 2011та имало раст од 3 пати , додека на Албанија за 6.5 пати. И сега ? Сали Бериша е ?

Кина за 15 пати ?

Сеуште Русија не е исто рамниште со светските економски сили ...
Една Канада со 33 милиони жители има поголемо БДП од Русија (143 милиони)

Ај гледај објективно втор на листата е човек од комунистичката партија стварно мислиш дека можно е народот повеке да ја сака комунистичката партија повеке од Путин којшто ја врати Русија на нозе и сега ја гледаме како една од четирите економски џинови ?
Абе ајде не ме зезајте искочиле 50 000 да протестираат во Москва тоа ти е како 10 души кај нас да искочат -.- Москва е е*ани 11 милјони народ значи тоа што западните медиуми форсираат на тоа дека Путин е диктатор и дека мести избори е очајничка глупост

Интересното е што кога прв пат ја преземал власта, стапката на луѓе кои живееле на работ на сиромаштија бил 29 посто, а сега е 12 и пол. И самиот Путин вика дека и овие бројки се високи, ама за толкава држава, ова повеќе од преполување е одлично. Си има секако и пропусти, ама тоа е нормално за лидер на толкава држава и самиот си признава дека има уште работа.
А што се однесува до протестите... дали сте чуле за протест во Северна Кореја? Саудиска Арабија? Па дури и Кина, толкава држава, а толку ретко има протести. Последен обид за револуција во 1989 и тоа е крваво задушено.
Во Русија има протести, тоа не може да е диктатура, под а), а под б) ако некој при тој протест нарушува јавен ред и мир, или законите на државата, секако дека ќе биде уапсен. Ко овие голиве... Демек не можеле на друг начин да протестираат, па мораат вака? Нормално дека ќе бидат тргнати од полицијата.
Еден аналитичар кажа уште одамна: Тој се обидува да ја модернизира, а не да ја демократизира државата, затоа што на Русија прво и е потребна модернизација, а за тоа треба малку поцврста рака. Елцин го скокна делот за модернизација, директно рипна на демократизација и од сето тоа, само ликови како Березовски, Хордоковски успеаа да профитираат, додека тоа беше ужас за рускиот народ и обичните луѓе премногу пропатеа.

Интересното е што кога прв пат ја преземал власта, стапката на луѓе кои живееле на работ на сиромаштија бил 29 посто, а сега е 12 и пол. И самиот Путин вика дека и овие бројки се високи, ама за толкава држава, ова повеќе од преполување е одлично.

Па еве кај нас во државава стапката на сиромаштија и невработеност се намалува вештачки...владата се кажува дека ја намалила нервработеноста од 35 на 34% па дури и се фали со платено промовирање во медиумите.......нели ако дојде странец паднат од марс, и гледа вести на сител....ќе види дека Македонија само што не полетала....слична е ситуацијата и во Русија....
Во Русија, една партија има апсолутна моќ, Путин 2 мандата председател, еден премиер, сега пак председател.....така да муабети дека таму владее демократија и слобода тешко проаѓаат....

Има земји над кои немало ни интерес да се стави туѓа власт , си видел некои земји какви граници имаат , праволиниска , пошто немало интерес од никого , што ќе ти е пустина ... но ете потоа испаднало дека има богати подземни богатства.

ГДП-то на Русија , од 1990 до 2011та имало раст од 3 пати , додека на Албанија за 6.5 пати. И сега ? Сали Бериша е ?

Кина за 15 пати ?

Сеуште Русија не е исто рамниште со светските економски сили ...
Една Канада со 33 милиони жители има поголемо БДП од Русија (143 милиони)
Види сега, ниту Кина неможеш да ја споредиш со Русија, а не пак Албанија. Не е важен моменталниот економски раст, колку што е важен потенцијалот. Да ја скротиш државата од тотална криминалистичка анархија е нешто. Збориме за криминалци од светски ранг.

Економскиот потенцијалот на Русија е огромен они идат споро ама константно напред. Не се зависни од ниту еден ресурс, како на пример тие што ги споредуваш (Кина, Канада, Албанија). На пример блокадата на Ормудскиот теснец би имала негативни последици и за западот и за истокот, меѓутоа Русија би била економски нечепната, баш напротив би излегла со ќар од сето тоа заради поскапување на енергенсите. Значи Кина го достигнува својот врв, Албанија е на пат набргу да го достигне, додека Русија без да користи туѓу ресурси (како на пример САД), има небо за лимит, а и натаму се движи.

Друга работа е образовниот систем, оди на topcoders и види кои се најпрестижните светски универзитети. Кои се најбараните научници и каков научен потенцијал имаат. Зошто и како Израел со 100.000 академци од Русија стана земја со најсофистицирана воена технологија во светот и сл. Путин го врати сјајот на Руските универзитети.

Понатаму ги подобри односите со Израел, што е од суштинско значење за влијанието на Блискиот исток, во Израел, неофицијлно втор јазик е Руски. Русија стана топ дестинација за инвестирање на Израелските фондации.

Значи не ги гледај само моменталните бројки кои ги се фактички дневно-политички показател, на долги патеки, Русија е на добар пат набргу да ја превземе улогата што моментално ја има САД на светски лидер.
--- надополнето: 5 март 2012 во 12:48 ---
Па еве кај нас во државава стапката на сиромаштија и невработеност се намалува вештачки...владата се кажува дека ја намалила нервработеноста од 35 на 34% па дури и се фали со платено промовирање во медиумите.......нели ако дојде странец паднат од марс, и гледа вести на сител....ќе види дека Македонија само што не полетала....слична е ситуацијата и во Русија....
Во Русија, една партија има апсолутна моќ, Путин 2 мандата председател, еден премиер, сега пак председател.....така да муабети дека таму владее демократија и слобода тешко проаѓаат....
Аха,
Абе тоа е резултат на имбецилна опозиција и кај нас и во Русија. Кај нас на пример не е толку добар Грујо, колку што е катастрофална опозицијата. да изгубиш ти 3 парламентарни 2 локални и 1 претседателски избори говори многу. И уште згора на тоа да го обвиниш народот дека е глуп.....Тоа ти е имбецилност невидена. Јас не очекувам да победат уште долго време.

Исто е и во Русија. Покажа чоекот РЕЗУЛТАТИ и го сака народот. Тоа што има незадоволни кои користат глупави методи на „отпор“, како на пример голиве, е нормална работа. И самото тоа што таа информација се дава и на Руска телевизија е доказ дека нема опресија нема ограничувања и така натака.

И дали тоа ти се сомневаш во демократија ако некој човек одберат повеќе пати? Што е тука недемократски. Изборите се недемократски? Или треба да се измисли некоја рамка, па да им се забрани на луѓето да гласаат за него?

Дај те молам чувај ги овие муабети за бихачка, повеќе не поминуваат ниту кај нас.

Стварно, Путин треба да изгуби некои избори намерно за да завладее демократија. :D

Ми го дочита ли постот или само ја прочита првата реченица?
Интересното е што кога прв пат ја преземал власта, стапката на луѓе кои живееле на работ на сиромаштија бил 29 посто, а сега е 12 и пол. И самиот Путин вика дека и овие бројки се високи, ама за толкава држава, ова повеќе од преполување е одлично. Си има секако и пропусти, ама тоа е нормално за лидер на толкава држава и самиот си признава дека има уште работа.
А што се однесува до протестите... дали сте чуле за протест во Северна Кореја? Саудиска Арабија? Па дури и Кина, толкава држава, а толку ретко има протести. Последен обид за револуција во 1989 и тоа е крваво задушено.
Во Русија има протести, тоа не може да е диктатура, под а), а под б) ако некој при тој протест нарушува јавен ред и мир, или законите на државата, секако дека ќе биде уапсен. Ко овие голиве... Демек не можеле на друг начин да протестираат, па мораат вака? Нормално дека ќе бидат тргнати од полицијата.
Еден аналитичар кажа уште одамна: Тој се обидува да ја модернизира, а не да ја демократизира државата, затоа што на Русија прво и е потребна модернизација, а за тоа треба малку поцврста рака. Елцин го скокна делот за модернизација, директно рипна на демократизација и од сето тоа, само ликови како Березовски, Хордоковски успеаа да профитираат, додека тоа беше ужас за рускиот народ и обичните луѓе премногу пропатеа.

И како тоа што човекот си победува не е демократија? Народот го бира едноставно, друга алтернатива нема, сигурно нема да гласаат пак за комунистите кои ја уништија Русија. Ко што рече Inglourious Basterd, треба намерно да губи за да наводно се покаже демократијата?
Селективна критика ме нервира, колку други држави кои наводно се демократски, кршат и човекови права и не се демократски воопшто не се критикуваат и им се замижува, додека пак на Русија сите и рипаат, затоа што се плашат од неа и од нејзино евентуално продолжување на консолидацијата.

А инаку се гледа од авион дека стандардот на Русија е зголемен, како и нејзината дипломатска моќ, за разлика од времето на Елцин. Од авион се приметува... Не е Русија повеќе ситно брашно.

А сплетки, сплетки не може да нема - политика е тоа. Не се правете како политиката да е благородна и чесна работа, секогаш има матни работи, тоа е СЕКАДЕ во светот.

Сталин ги убивал своите сонародници како кучиња, кога нему ќе му посака........па кога се возел со највисоките почести на црвената плоштатка, овие му фрлале цвекиња.....
Од позиција на моќ...кога во мои раце се судството, полицијата, војската, парите.....јас ќе ги крадам народните пари, а на народот ќе му правам рингишпили и пиратски бродови.....на крај тој пак ќе гласа за мене, јас сум моќен, ако стиснам зелено копче може да те избавам од маките....да те клаам во администрација....и ти ќе гласаш за мене, и ќе тролаш насекаде и по форуми дека јас сум вистинскиот избор...подобар нема...ако пак стиснам црвено копче, може да ти најдам влакно во дворот од твојата фирма и те клаам в зандани:icon_lol:

Кога некој наивно верува дека одреден политичар на власт се грижи навистина за народот и државата, и си зема за право да ги етикетира останатите што искажале одредено негативно мислење за неговите омилени политичари......тоа е најголем доказ дека владее демократијата:tapp:

Сталин ги убивал своите сонародници како кучиња, кога нему ќе му посака........па кога се возел со највисоките почести на црвената плоштатка, овие му фрлале цвекиња.....
Ама за Сталин немало опозиција на демонстрации, или голи жени на Избори, имало гулаци и слични глупости.
Политичарот на власт се грижи за својата идеологија, моќ и ред други работи. Но за да се постигне тоа мора да има одредена подршка од народот. Тоа се прави преку конкретни чекори на подобрување на животот. Јачање на државата и патриотизмот кај народот. Има разни начини на практицирање на власт. Власта на Путин не е со присилни методи. Власта на Путин пред се се темели на неспособна опозиција, на неможност да се понуди идеја, да се застане здраво на нозе. Како што кажав ситуацијата е идентична кај нас.

Од позиција на моќ...кога во мои раце се судството, полицијата, војската, парите.....јас ќе ги крадам народните пари, а на народот ќе му правам рингишпили и пиратски бродови.....на крај тој пак ќе гласа за мене, јас сум моќен, ако стиснам зелено копче може да те избавам од маките....да те клаам во администрација....и ти ќе гласаш за мене, и ќе тролаш насекаде и по форуми дека јас сум вистинскиот избор...подобар нема...ако пак стиснам црвено копче, може да ти најдам влакно во дворот од твојата фирма и те клаам в зандани:icon_lol:
Резултатите на владеењето се тие. Тоа што не успеа ни Бранко ни Љубчо му успеа на Грујо. По наплата на даноците сме меѓу првите 5 земји во светот. По пенетрација на интернет сме меѓу првите во светот. Егзотична оутсоурцинг дестинација со ИТ фирми кои нудат светски производи од висок квалитет(дали знаеш на пример дека камерата на X-box која Prime sence ја продаде на Microsoft се работеше кај нас или вертикалниот search engine на pingola кој се продаде на Microsoft исто така се работеше кај нас) и кои на 10 понудени работи прифаќаат 1.

Ова се дефакто резултати и никој не може да го порекне тоа. Што се однесува за апсењата, епа неможе секој да си игра како што сака, во секоја држава постојат правила на игра. Путин тие правила почна да ги спроведува, а слично и Грујо. Ако сме решиле да нема влакна во дворот, нема да има влакна во дворот и крај.

Кога некој наивно верува дека одреден политичар на власт се грижи навистина за народот и државата, и си зема за право да ги етикетира останатите што искажале одредено негативно мислење за неговите омилени политичари......тоа е најголем доказ дека владее демократијата:tapp:
Никој не ги етикетира останатите, јас лично сметам дека во Македонија имбецилноста на опозицијата е опасен преседан за државата. Досега се тераше некако, но замисли си ваква ситуација да продолжи уште некоја година, тек тогаш ќе видиме што е тоталиризам. Јас немам ништо против Грујовски и неговото практицирање на власт, но отсуството на сериозна опозиција е опасност за државата сама по себе. Опозиција не е пљукање на све живо што ќе напраи власта, туку понуда на конкретни чекори. Опоиција не е окривување дека народот е глуп зошто не гласа за нив. Ситуацијата во Македонија и во Русија од тој аспект е многу слична.

Ниту Грујовски, ниту Путин не се криви дека немаат опозиција, криви се имбецилите што веќе ја имале својата шанса и со таа шанса си ги закопале шансите, а од својата ароганција не можат да мрднат еден чекор понапред со тоа што за почеток ќе излезат со наведната глава ќе ги признаат грешките што ги направиле и ќе побараат прочка од народот, а не да го нарекуваат „глуп народ“ дека не гласал за нив.

Stalin-U-MAD-BRO.jpg

Све хејтеришта се насобравте.

Погледнете ја економијата само во времето на владење на Путин:

Russian_economy_since_fall_of_Soviet_Union.PNG

Интересното е што, во Русија се вложуваат големи пари во технологијата и науката. ИТ пазарот во Русија има огромен пораст од 40-50% годишно.
Без разлика на тоа, ако цените на нафтата останат вака високи, а Русија моментално е лидер во извозот на нафта, тогаш економијата во Русија ќе има само еден правец - нагоре.

[quote="jamajka, post: 4818681, member: 6870" Но за да се постигне тоа мора да има одредена подршка од народот. Тоа се прави преку конкретни чекори на подобрување на животот. Јачање на државата и патриотизмот кај народот.

Тоа што не успеа ни Бранко ни Љубчо му успеа на Грујо. По наплата на даноците сме меѓу првите 5 земји во светот. По пенетрација на интернет сме меѓу првите во светот.се однесува за апсењата, епа неможе секој да си игра како што сака, во секоја држава постојат правила на игра. Путин тие правила почна да ги спроведува, а слично и Грујо. Ако сме решиле да нема влакна во дворот, нема да има влакна во дворот и крај.
[/quote]

Како бе мене од прва ми залепи етикета, а не спомнав ни бранко ни сранко? па потоа изнатресе еден куп фалби дека ти си грујодржач? неможам да сватам.........тоа горе болдот-јачење на патриотизмот и ефикасно собирање на даноци......е ветер и магла за крадење повеќе пари поголема моќ, и за правење повеќе глупости, рингишпили, бродови, и сл.....како тоа го подобрува животот, парите од данокот наместо да одат на пример во целосна реконструкција на државна болница, одат во неповрат на кејот на Вардар....
Таа политичка моќ, се користи за замолчување и успивање на противниците, а не за правдина демек да не си играл некој како што сака, со помилување терористи и злосторници врз човечвото ли се става железна тупаница:tapp:

Не е баш четврта , туку 11та.

А БДП по глава на жител им е таму негде на 50-55 место во свет.

Среќа Бог им дал природни богатства ... (само нафта и гас , 25% од БДП-то).
зборам за Четирите Економски Џинови Кина Русија Индија И Бразија во Светската политика попознати се под тоа име ;) ако пратиш малце светска политика можеби ќе ти биде јасно што зборам ама затоа што не пратиш не ти е -.- БРИК

Само спореди ја Русија во времето на Елцин и Русија во времето на Путин ќе забележиш не само голема разлика туку и ќе забележиш дека одреден политичар може и знае како треба да се грижи за народот и државата. Вратена е доминацијата на Русија во светот, стапката на невработеност е смалена. Тоа што Елцин беше попустлив со ставовите во светската политика и го гледаа како лесна задача, денеска ставот на Путин во светската политка е тврд орев и не така лесен за компромис.
Човекот победи на избори каде гласа народот, значи истиот тој народ преку својата воља на избор го носи на власт.
Протеси од опозицијата, протести потикнати од надворешни фактори, протести помогнати од Берзовски како првиот човек на руската олигархија, протести од политичките противници од Украина.
Нели овие неколку фактори се едни од основните принципи на демократијата ? Што за вас е демократија некој кој треба да остане еден мандат и да си отиде а да дојде друг ?
И САД се демократија ама во војните кои ги прават и во Апраската пролет немаат никаква допирна точка со демократијата.

Како бе мене од прва ми залепи етикета, а не спомнав ни бранко ни сранко? па потоа изнатресе еден куп фалби дека ти си грујодржач? неможам да сватам.........тоа горе болдот-јачење на патриотизмот и ефикасно собирање на даноци......е ветер и магла за крадење повеќе пари поголема моќ, и за правење повеќе глупости, рингишпили, бродови, и сл.....како тоа го подобрува животот, парите од данокот наместо да одат на пример во целосна реконструкција на државна болница, одат во неповрат на кејот на Вардар....
Таа политичка моќ, се користи за замолчување и успивање на противниците, а не за правдина демек да не си играл некој како што сака, со помилување терористи и злосторници врз човечвото ли се става железна тупаница:tapp:
Тебе??
Кај виде тебе дека те спомнав дека подржуваш опозиција кај нас или позиција. Или ја имаш мувата на капата и ја ишкаш.

Јас претходно направив споредба меѓу ситуацијата кај нас и во Русија, ти спомна бродови едно друго. Јас само кажав Слично како во Русија кај нас имаа шанса ја прококцаа и сега се понашаат имбецилно и нормално е дека позицијата која како алтернатива има имбецили, ќе може да си праи што сака. Ниту Грујовски ниту Путин не дојде на власт со сила, туку со подршка од народот. Тоа што го прави добро и што го прави лошо се става на кантар и на избори се мери. Све ти е тоа добар маркетинг. РЕЗУЛТАТИ има и кај Грујо и кај Путин па ако сакаш ти застани на глава. Народот тоа го гледа и наградува.
Јас не го сакам Грујо од лични причини и имам замерки кои пред се се лични и сум во конфликт со власта, но се тоа не значи дека не му е успешна политиката. Ти не ја гледаш големата слика тука на моето излагање, јас сметам дека власта почнува да застранува само од причина на недостаток на опозиција.

Денеска во Ватикан и Лондон е ден на жалост.
За православните Славјани има надеж.
Џа или бу, време е да се стави се на една карта, на другата и така Македонија е клинички мртва.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom