Пуштена во употреба новата фармацевска фабрика Продис (5-та фабрика во Бунарџик)

• Креатор на темата Креатор на темата *LION*
  • Време на започнување Време на започнување
Мислам и на Бранко и на Грујо.
Велија кога создаде империја Никола беше буквално детиште. А1 телевизија почна да работи мислам 1991 година и цело време беше врзан со Бранко.Единствено не се погодија 2006 кога првпат јавно на телевизија влегоа ради неплатен данок и тогаш Велија почна за првпат да лае против СДСМ.Колку што јас знам Велија пробуваше да се спогодува и со ВМРО арно ама овие не прифаќаа и се случи тоа што се случи.

Велија кога создаде империја Никола беше буквално детиште. А1 телевизија почна да работи мислам 1991 година и цело време беше врзан со Бранко.Единствено не се погодија 2006 кога првпат јавно на телевизија влегоа ради неплатен данок и тогаш Велија почна за првпат да лае против СДСМ.Колку што јас знам Велија пробуваше да се спогодува и со ВМРО арно ама овие не прифаќаа и се случи тоа што се случи.
Целата вистина ќе ја дознаеме дури по 10-тина години за жал.
Не се труди да ја кажеш вистината која не е точна.

Веќе е оффтопик и не зборам понатака за ова на темава.

Убеден сум дека се вработуваат со врски во во овие фабрики, не можам да зборувам со цврст аргумент но исто така знам и за луѓе со партиски книшки што влегуваат во овие фабрики, не конкретно во оваа зошто е нова, иако не ме чуди ако е истиот случај.
Како млад инженер, ја согледувам ситуацијава каква е и навистина не ми е јасно како може оглас да излегува за 1 позиција на неколку месеци, а се вработени толку луѓе, прашањето е како се вработиле?

Еве повторно ќе пишам на темава.Добро е, но не е доволно

Ќе пробам да употребам метафора за сите да ме разберат.

До пред неколку години општо во спортот фудбал,кошарка,ракомет... приказната беше важно е да се учествува победата не е важна(т.е во втор план ,не е важно дали сме победиле битно е дека учествувавме) сега последниве години имавме ако може така да се каже историски успех(кошарка и ракомет) и лижнавме малце од шлагот и ни се допадна и сега сите велат сакаме да победиме целиме на врвот.

Исто е и во животот зошто да се задоволиме со трошките што ни ги фрлаат другите?
Знам дека можеме многу многу повеќе, но се додека се задоволуваме со нешто бидејќи е подобро од ништо нема да не биде како народ.

Ќе се случи таа преродба во заборавив колку чекори кога народот ќе бара да имаме стандард на живеење не како Германија или Шведска туку подобар од нив.

Good is not good enough.Only the best will do

На ова комуњариве да им се посерам на паметот. Значи и прееска Илија Димовски на Јади Бурек убаво кажа, нема ниту една пофалба за некој проект, воопшто не се објективни. Зборуваат против субвенциите во земјоделието, а и тие во нивната програма имаат точка каде што велат дека ќе го субвенционираат земјоделието. Да ги прашам јас само дали Џони Вокер удрил темел на некоја градба и дали пресекол лента, таква слика нека закачат а не оваа со Сведмилк. Можеби платите ќе бидат околу 10.000 ама колку толку барем ќе капне нешто во буџетот и ќе задржи една група на млади луѓе да не вадат бугарски пасоши и да лутаат низ Германија и Италија.

Кој се новиве фаци со три мислења по темиве? Почна политичката кампања?
Секое ново работно место е за поздрав, секој еден денар инвестиција е добар за нашата економија. Секоја лопата фрлена на улица и патишта треба да се цени. Секоја една авионска дестинација, секој нов граничен премин, секое дрво извадено од шините за подобрување.
Бидете малку реални, она што е добро е добро, она што е лошо е лошо. Нема тука виша математика. Јас знам дека 3000 места нема да ја намалат невработеноста испод 30%, но 3000*4 члена во фамилија, толку усти ќе имаат што да јадат. И 3000*4000ден за придонеси пак е капка во морето. Важно не заминале во воздух, продуктивни се, од нив се очекува пари, да создадат, да произведат, да се зголемат. Значи едно е што очекуваме тоа е широка тема за зборување, друго е да критикуваш отварање производствен погон.

На моите интелектуални способности можеш само да му позавидиш, ако ти дозволам затоа што и тоа е привилегија за тебе. Јас сум ти алфа и омега почеток и крај за тебе.
А за овие фабричинава со максимум 1000 вработени во сите нив моментално ништо друго и не следува.
Ептен им завидувам на твоите интелектуални способности кога се отвара нова фабрика а твојот прв коментар е да се серам на неа се кажува за тебе .До завчера јадеше бурек дека 4 биле само на Бунарџик сега 5 фабрики станааа ни два дена не ти држеше забелешката, сега па ново предвидување ќе сме останале само на ова. Што да трошам повеќе време и зборови кога за фабрики нови што се отвараат кој се со висока технологија итн се јаде бурек. Абе Интел и Мајкрософот да отварат фабрики тука пак ќе се јаде бурек, ебати глупиот македонски менталитет. Утре ќе искочи некој паметен на форумот ќе реќе не чини волку странски компании да инвестираат може да им ја земат работната сила на Македонските компании кој ги плаќаат во просек поглемиот дел вработени околу 12-14000 денари па овие да почнат над 18 000 денари да има даваат плати после што ќе правиме леле македонските компании нема да можат да најдат работна сила која за 10-12000 нема да сака да им рмба. Ах таа клета конкуренција, Ах тие клети фарики што даваат над 15 000 плата, Ах тој клет Бунарџик на колку луѓе им смета што убаво порано на таа ливадата во Бунарџик што убави пикници се правеа сега фабрики од големи Мулти Национални Компании ни носат.

Državata e i ponatamu standardno najgolem rabotodavač,pa i so platite se najdobri da ne kažeme kolku se raboti,sekoja godina po 10.000 novi državni paraziti ni obesuvaat na vratot.

Добро, (извините модератори) КОЈ К*Р им е на сите бидејќи од скоро сум се залченил?
Или само партијци е дозволено да се регистрираат? Да ви се плукнам на паметот.

ON:
Never-before-seen феномен имаме у државата, кога ништо не се дешава, лошо е, нема работа, кога се отвори нешто, лошо е, ќе пропадне/партиско/лопатари/сеедно.

Добро, (извините модератори) КОЈ К*Р им е на сите бидејќи од скоро сум се залченил?
Или само партијци е дозволено да се регистрираат? Да ви се плукнам на паметот.

ON:
Never-before-seen феномен имаме у државата, кога ништо не се дешава, лошо е, нема работа, кога се отвори нешто, лошо е, ќе пропадне/партиско/лопатари/сеедно.
Добредојде во клубот. Кога ќе се отвори нова фабрика во Македонија поготово со висока технологија како во Бунарџик , нема да најдеш многу коментари а тие што ќе ги најдеш пола ќе бидат мрчаторски спрема инвестицијата,од истите тие што до вчера плукале дека не се отвараат фабрики. А кога ќе има некоја лоша вест за Македонската економија 100 коментари за еден ден се пишуваат како не чини ништо како само што не сме пропаднеле , како се е црно и бла бла бла. Уживаат добар дел од членовите на форумот да се палат на лоши вести, тоа предизвикува внимание интерес, а тоа што се отвориле две фабрики на Бунарџик за два дена заебанција е тоа вест ли е. Да имаше вест дека некоја фабрика отпуштила 150 луѓе да видиш 200 коментари за еден ден со плукање каде што Олимписки Базен ќе го напунат до врв. Македонскиот феномен да му умре козата на комшиката.

Што народ ќе бевме, се црно или бело се гледало.
Демек, ако се отвориле 3 фабрики во несвест треба да паднеме?
Браво, убаво е се тоа, само нема потреба од толку лупање во гради, како кој знае што да се случило.

Ме интересира кога ќе се отвори фабрика за преработка на зеленчук и овошје од поголем размер, со домашен капитал и истата таа ќе произведува за домашен и странски пазар.
Прво што можеме да на гз да паднеме од тоа колку имаме предуслови за таков бизнис, а второ, колку и да ги плаќаат МАЛКУМИНА СЕ ВРАБОТЕНИ.
И не, со една плата не се живее, макар и 300 евра ги плаќале, со толку пари се преживува.

Како што веќе кажав, убаво што тргна работата, само преспоро се случува сето тоа.
Можат да отворат и 50 фирми со 50 вработени, реално, проблемот ќе остане додека не се направи нешто од поголем размер и на повеќе локации во земјата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom