Психијатри и психолози

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.856
Dark Angel напиша:
Psiholozite se luge koi sto znaat nekolku nacini kako da gi resat opstite problemi na lugeto, no bidejki sekoj covek e razlicen , sekoj si ima svoi nacini za esavanje na problemite. Zatoa psihijatrite samo mozat da ni pomognat vo samoanalizata, a takvite psihijatri se mn retki , posebno kaj nas.

Ова се два различни поима. И сосема различни професии. Стручниот пристап им е сосема различен и не може да се едначат.Може да не се знае кое што е,но затоа може да се праша.:)
Мешањето на работите е тоа кое не доведува во заблуда!

Ете така ... еве посебна тема каде што јасно ќе можеме да ги одделиме овие две различни професии.
Што е психијатар, а што психолог? Кои се нивните разлики и сличности?
Имаме тука доста луѓе кои се постручни на овие полиња, па првите редови да им ги препуштиме нив. Повелеле ...

Психијатрите се лекари... Ако се согласиме дека мозокот е орган и дека тој може да боледува, тогаш потребни ни се лекари да не` излечат. Тие даваат апчиња, тие се занимаваат со болните умови.

Психоанализата од чичко Зигмунд Фројд воопшто не е резултат на медицината... Таа, всушност, е еден начин на живеење и проучување на тие интимни филозофии.

Психолозите имаат завршено филозофски факултет и кај нив се оди за муабет. Деновиве едно другарче ми кажа дека на запад сега се модерни напади врз „ликот и делото” на психолозите. Не можат да допрат длабоко до вас... Популарната психологија е нешто што може да помине за површна анализа, но вистинските ПРОБЛЕМИ и БОЛЕСТИ ги решаваат психијатрите. Ова само колку за вовед за да скокнат психолозите, па да почнеме со посериуозна полемика.

Психијатар: Лекар за душевни болести.
Психијатрија: Наука за душевните болести,нивните причини, симптоми, развој, лечење.

Психолог: Истражувач на душевните појави,познавач на душата,на психата.
Психологија: Наука за психата,душата,фактите,законите,развојот на психичкиот живот воопшто,на појавите на непосредно внатрешно искуство.

Невропсихијатрија: Наука која се занимава со неврологија (наука за нервните заболувања) и психијатрија (погоре објаснета).

Популарната психологија,како што ти ја нарекуваш,најчесто се сведува на тестови од типот:Дали умеете да сакате,кои ги поместуваат во дневните и неделни весници,за да понудат забава и да го зголемат интересот на читателите.Му доаѓа нешто како крстозбор,или ЕПП на ТВ.

П.С. А тоа твоето другарче,што ти кажуваше за модата на запад,арно ли е?:)

a psihopati?
nikoj ne objasni nisho za niv

За психопатија и сите останати -патии, утре, кога ќе дојде учителката, ќе ни ја раскаже таа лекција.

На овој топик да пишуваме за психолозите и психијатрите, ако може. Значи, да се вратиме на темата.

PSIHOLOG -raboti so zdravi luge
PSIHIJATAR -raboti so bolni luge

Многу блиско и 95% точно, само уште еден додаток, кај душевно болните, психијатарот работи со болниот дел од личноста, а клиничкиот психолог со здравиот. Затоа се овие две професии блиски и линкувани...

Значи психијатарот не може да ја појача и одржи здрават психа, но ја средува болната, а психологот пак не може да се справи со болното, но пак ја одржува и развива здравата психа....

Психијатрите се лекари... Ако се согласиме дека мозокот е орган и дека тој може да боледува, тогаш потребни ни се лекари да не` излечат. Тие даваат апчиња, тие се занимаваат со болните умови.

Психоанализата од чичко Зигмунд Фројд воопшто не е резултат на медицината... Таа, всушност, е еден начин на живеење и проучување на тие интимни филозофии.

Психолозите имаат завршено филозофски факултет и кај нив се оди за муабет. Деновиве едно другарче ми кажа дека на запад сега се модерни напади врз „ликот и делото” на психолозите. Не можат да допрат длабоко до вас... Популарната психологија е нешто што може да помине за површна анализа, но вистинските ПРОБЛЕМИ и БОЛЕСТИ ги решаваат психијатрите. Ова само колку за вовед за да скокнат психолозите, па да почнеме со посериуозна полемика.

Па зашто тогаш Фројд викал дека ако сакаш да се занимаваш со психоанализа мораш да завршиш медицина???

Па зашто тогаш Фројд викал дека ако сакаш да се занимаваш со психоанализа мораш да завршиш медицина???

Си се збунил нешто, Фројд ја создал психолошката школа "Психоанализа", земајќи ги медицинските сознанија од постојната психијатрија. Не мора да имаш медицина за психоанализа, (освен ако не си психијатар), мора да имаш психологија и тоа клиничка. Фројд само ги спил едните и другите....на некој начин, иако ја ич не го сакам.....

Си се збунил нешто, Фројд ја создал психолошката школа "Психоанализа", земајќи ги медицинските сознанија од постојната психијатрија. Не мора да имаш медицина за психоанализа, (освен ако не си психијатар), мора да имаш психологија и тоа клиничка. Фројд само ги спил едните и другите....на некој начин, иако ја ич не го сакам.....

:nenene: Не сум се збунил воопшто знам точно што прашувам, Фројд на своите студенти им викал дека за да станат психоаналитичари треба да запишат медицина. Извор ми е биографската книга на Ирвинг Стоун за Фројд "Страдание на душата".

:nenene: Не сум се збунил воопшто знам точно што прашувам, Фројд на своите студенти им викал дека за да станат психоаналитичари треба да запишат медицина. Извор ми е биографската книга на Ирвинг Стоун за Фројд "Страдание на душата".

Точно, бидејќи самиот тој имал завршено медицина, и сметал дека основата на иден добар психоаналитичар пред се лежи во познавањата на анатомијата и физиологијата на мозокот.

Психијатрите пред се имаат завршено Медицински факултет, а потоа биле на специјализација за психијатрија. Тие се доктори и самото тоа кажува дека се грижат за болни луѓе и за нивните психички пореметувања, како на пример Шизофренија, Психози, Параноидни и налудничави идеи, Алкохолизам, Наркоманија, Депресија, Манија и др. (има уште мн мн други, ама да не набројувам веќе и онака доволно забегав). Кај овие болести е нарушена нормалната психичка конституција на личноста и се јавуваат пореметувања во однесувањето и реаѓирањето на индивидуата. Значи, болеста веќе се јавила и психијатрите се должни за нејзино лекување, што вклучува и употреба на медикаменти.

Додека, психолозите имаат завршено Филозофски факултет и тие работат со нормални и здрави луѓе, луѓе кои имаат некои проблеми и кои имаат потреба со некого да поразговараат, да си ги кажат проблемите и да очекуваат од психологот да им даде совет како да постапат и како да го решат проблемот. Кај луѓето со кои работат психолозите не се работи за болест, ниту за било какви пореметувања. Тука се работи со тестови и сл и не се употребуваат лекови, за разлика од работата на психијатрите.

На клиниките за Психијатрија има и психијатри и психолози, но првите ја лекуваат болеста, а вторите делуваат на понатамошните планови, стекнувањето доверба..... или се на се, работат со пациентите кои веќе ја надминале психичката болест,па им помагаат за понатака

Jas sakav da ucam za psihijatar, no trebalo da imas sredo medicina za da bides psihijatar sto avtomatski te vodi deka psihijatarot e doktor.
A za da pojdes na psiholog ne znaci deka si psihicki poremeten tuku ednostavno imas sekojdnevni problemi i odis da si se iznakazes i da ti dadat sovet. Isto taka mislam deka i psihologot ima vazna rabota zosto ja odrzuva psihata zdrava. Denesnovo opstestvo e premnogu napnato i zavisi od licnosta kako se spravuva so svoite problemi. Tuka doaga psihologot, ako nekoja poslaba licnost ne go tretira problemot kaj psiholog , podocna ke treba da odi na psihijatar.

Jas sakav da ucam za psihijatar, no trebalo da imas sredo medicina za da bides psihijatar sto avtomatski te vodi deka psihijatarot e doktor.
A za da pojdes na psiholog ne znaci deka si psihicki poremeten tuku ednostavno imas sekojdnevni problemi i odis da si se iznakazes i da ti dadat sovet. Isto taka mislam deka i psihologot ima vazna rabota zosto ja odrzuva psihata zdrava. Denesnovo opstestvo e premnogu napnato i zavisi od licnosta kako se spravuva so svoite problemi. Tuka doaga psihologot, ako nekoja poslaba licnost ne go tretira problemot kaj psiholog , podocna ke treba da odi na psihijatar.

Професионално не смеат да даваат совети,така фактички ти се мешаат во животот. Бар така не учеше професорот во медицина.

Професионално не смеат да даваат совети,така фактички ти се мешаат во животот. Бар така не учеше професорот во медицина.
tocno treba samo da te navedat da si go pronajdes odgovorot na vekje nastanatata situacija koja te dovela kaj nego !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom