Први мај во Македонија?

• Креатор на темата Креатор на темата vselenec
  • Време на започнување Време на започнување
Во Македонија,како никаде во светот, работниците и нивните лидери не го одбележуваат 1ви МАЈ-не како во целиот свет.
Дали е можно кај нас работниците обединети да станат во одбрана на своите права.
Дали може да се оттргнат од под капата на партиите и дали има лидер кој може да ги поведе во борба за своите права, барање поправичен закон за работни односи, достоинствени колективни договори,гарантирана социјална заштита, социјална правда и долично вреднување на трудот.....
:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud:Зошто нема митинзи , демонстрации и барања од работниците на Први Мај?
Дали не се свесни за својата моќ, и дека затоа ги парчат и делат - за да им се отапи острицата на делувањето.
Дали затоа бирократијата е газда во државата?:
:ija::ija::ija::ija:
И покрај тоа што од `91г, сме самостојни и декларирани за демократија, истава ја претворивме во демонократија со тоа што се партизиравме во СДСМ, ВМРО, ЛДП....партизани, то ни е зошто народот ја предаде и незнам до кога ќе ја предава власта со самопартизација т.е. бесконечно самораспарчување до близнацине во мев.
Така револуционерната демонстрација би била обратна од овој процес СТОП на ПАРТИЗАЦИЈА, власта во рацете на народот да си поставува власт шо му се свиѓа.(y)

Аааа, јок, далеку од тоа.
Уште се прашувам, и ти ли си од тие хипиците шо не ни знаат шо е капитализам, а економија научиле на час по граѓанско?

Биди ми поздравена! :)

Абе другарче, кој ќе го плати ако е бесплатно? Пак јас и ти со данок. Оти бе не разбирате, да му ебам мајката.
Не ме сфати. Нормално дека ке платат вработените. Вработените преку даноци плаќаат скоро се во една држава. Плаќаш војска, полиција, пожарна, администрација , пензиско и се друго.
Но види полицијата не ти наплаќа за да увиди грабеж или напад. Неа не ја интересира дали си малолетник, дали си вработен или пензионер. Пожарната гасни пожар без разлика кој си и што си.
Така би требало да биди и здравството за секој да има пристап до здравстевна услуга без разлика дали има или нема платено, нити да му се наплати за таа услуга без разлика дали станува збор за рутински преглед или за посериозно заболување или интервенција. И да не ги заборавиме лековите кои исто треба да бидат во склоп на бесплатно здравство. Џабе ми е мене бесплатен преглед кога неможам да си го дозволам лекот.

Биди ми поздравена! :)
Абе другарче, знаеме сите оти макефонската економија не јс бива. Ама решението не е у вашиот социјализам у кој хипиците како тебе нема да работат на сметка на некој шо ќе работи.
Не ме сфати. Нормално дека ке платат вработените. Вработените преку даноци плаќаат скоро се во една држава. Плаќаш војска, полиција, пожарна, администрација , пензиско и се друго.
Но види полицијата не ти наплаќа за да увиди грабеж или напад. Неа не ја интересира дали си малолетник, дали си вработен или пензионер. Пожарната гасни пожар без разлика кој си и што си.
Така би требало да биди и здравството за секој да има пристап до здравстевна услуга без разлика дали има или нема платено, нити да му се наплати за таа услуга без разлика дали станува збор за рутински преглед или за посериозно заболување или интервенција. И да не ги заборавиме лековите кои исто треба да бидат во склоп на бесплатно здравство. Џабе ми е мене бесплатен преглед кога неможам да си го дозволам лекот.
Кул. Ја лично сум против плаќање даноци. Една така голема кражба на пари е тоа и намалување на куповната моќ на сите нас.

Кул. Ја лично сум против плаќање даноци. Една така голема кражба на пари е тоа и намалување на куповната моќ на сите нас.
Да имавме нафта или нешто слично па државата да се финансираше од тоа можеби и некако ке поминеше тоа, но освем преку даноци како планираш да се финансира државата и сите непродуктивни гранки во едно општество што се од јавен интерес.
Кога сме кај даноците секако треба да се изнајде начин тие да не бидат терет на граѓаните до толку па да се бара секаков можен начин тие да се избегнат, но од друга страна казните за нивното избегнување веќе кога не претставуваат терет да бидат енормно големи. Но сосема да се укинат давачките према државата е во најмала рака глуп муабет.

Последно уредено:
Па на телеком му дадоа управувачки пакет, не знам што ти е смешно.[DOUBLEPOST=1399110831][/DOUBLEPOST]

Да, во право си.
Извини незнаев дека имаш 200-300 милиони евра кеш на страна.:pos:

Извини незнаев дека имаш 200-300 милиони евра кеш на страна.:pos:

Бетон Скопје 200-300 милиони евра??? :facepalm:
Моментот кога Сефус стана како Сунѓерот (n)

Бетон Скопје 200-300 милиони евра??? :facepalm:
Моментот кога Сефус стана како Сунѓерот (n)
Бетон е 3 милиончиња. Ама мислев дека сакаш Телеком да го купиш :D Ајде одлучи се што сакаш да купиш.

Да имавме нафта или нешто слично па државата да се финансираше од тоа можеби и некако ке поминеше тоа, но освем преку даноци како планираш да се финансира државата и сите непродуктивни гранки во едно општество што се од јавен интерес.
Кога сме кај даноците секако треба да се изнајде начин тие да не бидат терет на граѓаните до толку па да се бара секаков можен начин тие да се избегнат, но од друга страна казните за нивното избегнување веќе кога не претставуваат терет да бидат енормно големи. Но сосема да се укинат давачките према државата е во најмала рака глуп муабет.
А таа нафта на државата ли ќе биде, или ако на некој у дворот му најде извор, ќе му го земе, а?
Види, Хонг Конг нема ДДВ, па функционира.

Пошто у реалност, ние го финансираме сите заедно, братски, ЈСП и пак плаќаме карти, или судот, или обвинителство, или пожарна, или полицијата кога ќе се степаат тате и бате, така да институциите ем си наплаќаат, ем пак ги финансираме преку ДДВ-то.

Веројатно слабо стоиш со економија, а? .
да, слабо стојам со теоретска економија од факултетите и тетратиките. Благодарение на некои нешта многу добро стојам со семејна економија и во социјализмот и во транзицијата. Гледам по темиве се бламираш со осуда кон претходниот систем. Ти пишав колку граѓаните искористија од него и каква беше Македонија пред тој систем, пишав и зашто падна, мислам дека е доволно. И замолив да провериш САД како ликвидирале и суделе, како и тие и други земји кои ги крвареле рацете во својата и други држави за да сега се прокламираат како демократски системи. И за државните фирми во европските држави кои многу добро стојат и инвестираат низ светот и за проблемите со водата и другите ресурси, и за тоа мислам е доволно.
Ако не го платиш ти со 200те евра, го плаќа некој друг. Ништо не е беспари.
не те прашав тоа. Не знам дали навистина не сфаќаш што прашувам или ...прашав ако условно работиш како најголемиот дел работници во фабриките и маркетите за 8-12.000 денари дали можеш 30 дена да купуваш вода во износ од најмалку 10тина евра на ден и дали можеш воопшто да отидеш на преглед, нормално и семејството.
Комунизмот пропадна у Југославија оти балонот пукна.
неколку балони пукнаа за време регановата администрација, клинтоновата заврши со уште еден балон. Половина свет беше бомбардиран за да се стабилизираат. Сепак ова е широка тема.
И леле, немој со амерички теории на заговор.
теории,.од директни сведоштва на учесници во распадот на еконоијата. Сум ги живеел и двата системи па сметам дека или ти е обработен умот со такви идеи или како што споменаа така мораш. Не е ни битно, но очигледно секој натамошен разговор гледам не води никаде освен вртење во круг.

да, слабо стојам со теоретска економија од факултетите и тетратиките. Благодарение на некои нешта многу добро стојам со семејна економија и во социјализмот и во транзицијата. Гледам по темиве се бламираш со осуда кон претходниот систем. Ти пишав колку граѓаните искористија од него и каква беше Македонија пред тој систем, пишав и зашто падна, мислам дека е доволно. И замолив да провериш САД како ликвидирале и суделе, како и тие и други земји кои ги крвареле рацете во својата и други држави за да сега се прокламираат како демократски системи. И за државните фирми во европските држави кои многу добро стојат и инвестираат низ светот и за проблемите со водата и другите ресурси, и за тоа мислам е доволно.
Ха. Еве го конкретно случајот на моите. Неколку хектари национализирано земјиште. Кул придобивки.
не те прашав тоа. Не знам дали навистина не сфаќаш што прашувам или ...прашав ако условно работиш како најголемиот дел работници во фабриките и маркетите за 8-12.000 денари дали можеш 30 дена да купуваш вода во износ од најмалку 10тина евра на ден и дали можеш воопшто да отидеш на преглед, нормално и семејството.
Не се разбираме.
У моментов имаме државен интервенционизам кој е ист со ју социјализмот. Никако да ни тргне.
неколку балони пукнаа за време регановата администрација, клинтоновата заврши со уште еден балон. Половина свет беше бомбардиран за да се стабилизираат. Сепак ова е широка тема.
Да се стават у иста реченица шупак како Клинтон со Реган е исто како да се стават у иста реченица Тачер со шупакот Блер.
Кажав, провери си ги фактите.
Југославија била иста ко потемкино село. Ама треба да се види, а не да не уздаат како коњи.
теории,.од директни сведоштва на учесници во распадот на еконоијата. Сум ги живеел и двата системи па сметам дека или ти е обработен умот со такви идеи или како што споменаа така мораш. Не е ни битно, но очигледно секој натамошен разговор гледам не води никаде освен вртење во круг.
Ниту бранам некоја македонска политика шо у моментов ни се дешава, ниту пак имам јака фирма. Ама ја гледам реалноста каква е.
А е далеку од теории на заговор оти вработени не можат да бидат газди.

Да не се вртиме у круг, остани ми со здравје. Поздрав!

У право си друже,нека се приватизира милиција,нека ти дојде комшијата и да те искрши од ќотек од чиста мира,па ако имаш пари да платиш,шуќур,викај милиција,ќар до небо.Еве еден предлог по твој терк.Да се расформира полицијата и нејзините овластувања да ги добијат Агенцииве за обезбудување.Еве и водата нека ја шитнат на некои Австријци,ќе направат 1000 денари сметка,па ако закасниш со плаќање,пломба на цевките и умри.Знаеш ти воопшто што е јавна служба и зошто постојат такви работи?

У право си друже,нека се приватизира милиција,нека ти дојде комшијата и да те искрши од ќотек од чиста мира,па ако имаш пари да платиш,шуќур,викај милиција,ќар до небо.Еве еден предлог по твој терк.Да се расформира полицијата и нејзините овластувања да ги добијат Агенцииве за обезбудување.Еве и водата нека ја шитнат на некои Австријци,ќе направат 1000 денари сметка,па ако закасниш со плаќање,пломба на цевките и умри.Знаеш ти воопшто што е јавна служба и зошто постојат такви работи?
Да не плаќаше по 3.600 денари на државата секој месец за ДДВ (од 20.000 нели), може и ќе имаше за струјата да си ја платиш, а?
И се изјаснив веќе. Има разлика меѓу пазарна конкуренција и феудализам. На многу места е ова второто.

Да не плаќаше по 3.600 денари на државата секој месец за ДДВ (од 20.000 нели), може и ќе имаше за струјата да си ја платиш, а?
И се изјаснив веќе. Има разлика меѓу пазарна конкуренција и феудализам. На многу места е ова второто.
Ретко кој исесапил колку плаќа на даноци. Кога ќе изеспаиш 10% персонален 8% пензиско 10% добивка 8% здравство 18% ддв акцизи ова ова едно 60-70% од парите ти одат на даноци. И што добиваш за тоа. Едноставно невреди за парите тоа што ти го нуди државата. А немаш избор дали сакаш да плаќаш и не ни демократија ни услуга вредна за парите...ситемов на квазисоцијализам е жива превара. Све тоа треба да се приватизира до последната капка и зрнце.
Инаку т.е. подржувам 100% во сите коментари. Само напред.

Ретко кој исесапил колку плаќа на даноци. Кога ќе изеспаиш 10% персонален 8% пензиско 10% добивка 8% здравство 18% ддв акцизи ова ова едно 60-70% од парите ти одат на даноци. И што добиваш за тоа. Едноставно невреди за парите тоа што ти го нуди државата. А немаш избор дали сакаш да плаќаш и не ни демократија ни услуга вредна за парите...ситемов на квазисоцијализам е жива превара. Све тоа треба да се приватизира до последната капка и зрнце.
Инаку т.е. подржувам 100% во сите коментари. Само напред.
Алелуја!

Мене не ми смета да има држава како институција, нели кога веќе се мора, ама да не ја плаќаме по 2 пати за секоја услуга, како шо погоре пишав.
Ако они нудат на пазарот услуга здравство, кул, или услуга полициска истрага и обезбедување, ама да не не касапат преку данокот и преку услугата шо ја нудат, и нека имаат конкуренти на пазарот за секоја услуга.
Ако државата нуди здравствено осигурување за 500 денари месечно, а некоја приватна фирма за 1.000, да не сум луд да бидам осигуран у приватната, ама не да бидам присилен дали ќе бидам тука или таму. Тоа е најголемиот проблем.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom