Прв приватен универзитет - Европски универзитет

• Креатор на темата Креатор на темата deXterche
  • Време на започнување Време на започнување
Ех немора да значи, понудени се неколку опции и после се одлучува. Сега никој не знае каде ќе се оди, се знае 2 недели пред семинар.:helou:

Ех немора да значи, понудени се неколку опции и после се одлучува. Сега никој не знае каде ќе се оди, се знае 2 недели пред семинар.:helou:

хехе, ок нема проблем, но мене така ме информираа и затоа така напишав :smir:

уффф Кога ли ке дојде тој ден ха...ми се оди у пм....инаку добро е на информатика а ??? има некој искуствоо дали е тешко или ....??

Ми кажуваа дека е многу интересно и доста се учи, практично зборам.:helou:

Сакам да прашам дали некој ја има паднато годината на Европскиот Универзитет, според мене НЕ, кој будала ќе си брка 2000 евра годишно, уште многу години ќе треба за да се усовршат приватните универзитети во Република Македонија и да дојдат на иста скала со државните и од 100 огласи за работа кои ги имама читано во весниците, зборувам за поголемите фирми Скопска пивара...... пишуваат се бара раководител за .......... Апликациите од приватните универзитети нема да се земат во предвид, мислам дека сум јасен. (И не сакам веднаш да почните со препукувања, секој си има право на свое мислење) Поздрав :helou:

За паѓање неможе денеска ни на државен да се падне односно пише квадрат година откако го воведоа ЕКТС, можеш само да го влечиш испитот до крај и да плаќаш големи пенали за него. А такви што влечат испити има многу на приватните и плаќаат по 100тина евра ако сакаат да го пријават.

Огласите за работа се друга приказна, тие од приватен малце ќе се помачат додека најдат работа но не е невозможно :smir:

Исто добра опција е да дипломираш на приватен и да запишеш постдипломски на државен, па ете ти диплома од државен без многу напор, што и многу души го прават :smir:

Исто добра опција е да дипломираш на приватен и да запишеш постдипломски на државен, па ете ти диплома од државен без многу напор, што и многу души го прават :smir:

Pa tesko deka ke magistriras na drzaven ako si lezel 3 godini. Ako na privaten ne si fatil kniga ne mozes da ocekuvas diploma od drzaven :)

Не зборам од памет, ова веќе се случува и сите скоро земаат дипломи од државен (нормално со учење, и на приватен се учи btw), зошто се да не речам 50% истите професори и ваму и таму :wink:

Имам еден другар кој заврши на приватен економски, па се запиша на државен пост дипломски, само еден испит падна. И баш го прашав како е таму, рече дека горе долу е исто за тие што учат и ваму и таму, и на државен се препишува се подмитува итн итн... Но приватните се трн во око

Pa tesko deka ke magistriras na drzaven ako si lezel 3 godini. Ako na privaten ne si fatil kniga ne mozes da ocekuvas diploma od drzaven :)

па сите ли на приватен факултет што се се излежуваат?
колку што ги има на приватните факултети такви ги има и на државните.
Така што има добри студенти и одлични кои се на приватните. Ако учиш на приватен не значи дека си запишан за полесно да помине. Реално е полесно но не колку што си замислуваат многумина.
Јас сум на приватен само заради подобрите улови што ми ги нудат при студирањето. Да можам кога сакам да одам на консултации, да можам кога сакам да го прашам нешто професорот, ако заслужам 9ка или 10ка да ми ја стави во индекс, а не како на државен поголемиот број професори живеат комунизам уште и ти заслужуваш одлична оценка тој вели јас сум попаметен и не ти спуштам 10ка.

Пола професори мене ми беа визитинг од правен. Така што истите тестови ни ги даваа скоро како на правен или пак нас ни даваат со пишување а не заокружување. Мислиш дека тие професори имаат сосема различни критериуми на приватните?
А за тоа што велат дека не паѓаат на колоквиуми само нека отидат сега до приватните факултети септемвриската сесија е преполна со студенти кои полагаат. Па сеа заклучок донеси си.

Државните факултети си имаат огромна традиција. Имаат одлични професори. Пола од нив сега се на приватните. Така што ќе треба време за приватните да стекнат статус како државните. Огромен број студенти доаѓаат на приватните и голем број од нив се навистина одлични студенти.
Но ние имаме менталитет да ги навредуваме оние од приватните факутети.
А најпознатите и најдобрите факултети во светот се всушност приватните :smir:

Огласите за работа се друга приказна, тие од приватен малце ќе се помачат додека најдат работа но не е невозможно :smir:

Dex хани, летово гледав како што, и да ти кажам нема врска тоа кој од каде е. Никого не го интересира каде си завршил, туку колку знаеш нели. Никој не ме боцна - еј приватен хехе и да се насмее, ама баш никој од фирмите кај бев. Не претставуваше проблем тоа што сум од ЕУРМ, така да нормалните фирми не гледаат нормално.:helou:

А за да се дипломира на приватен па да се оди на постдипломски на државен тоа не би го направила, од прост факт што бев и знам како е таму и многу поскапо ќе ме кошта тоа студирање. А тука на приватните ако си завршил ем си ги знаеш професорите, ем е поопуштено и нема корупција:helou:

хехе Приватен vs. Државен, е тие што мислат да студираат информатика на Приватен, нека им напраат еден тест на студенти од ПРИВАТНИОТ и на студенти од ЕЛЕКТРО и ПМФ, па после прајте есап и математика, кој повеќе знае и пресметка колку пари си дал и што си научил.

Така да зависи што сакаш во животот, ако сакаш само да завршиш, ОК е приватен. Ако сакас да научиш, обавезно државен....

хехе Приватен vs. Државен, е тие што мислат да студираат информатика на Приватен, нека им напраат еден тест на студенти од ПРИВАТНИОТ и на студенти од ЕЛЕКТРО и ПМФ, па после прајте есап и математика, кој повеќе знае и пресметка колку пари си дал и што си научил.

Така да зависи што сакаш во животот, ако сакаш само да завршиш, ОК е приватен. Ако сакас да научиш, обавезно државен....
Јас сум пример кој завршил информатика на приватен, бев демонстратор еден семестар таму, сега се мислам дали да продолжам пак на приватен постдипломски или да одам на електро/пмф. Не се осеќам воопшто послаб студент од тие што се на електро (пошто пола другари ми се таму), за пракса да не праам муабет излишно е. Кој сака да учи посебно информатика не му е потребен ниту факултет:wink:
Да не зборам за луѓе со средно на кои комотно пола електро може вода да им носи кога станува збор за програмирање.
BTW во 90% од огласите за работа кога се бараат програмери или систем админмистратори пишува добро познавање од тој и тој програмски јазик, пожелно/задолжително работно искуство. Па таму ќе те проценат колку знаеш (обично даваат тестови или па класично интервју каде што ти ја ваѓаат маста), дипломата ќе ти служи само за малце повисока плата ако бараш. Досега сум бил на неколку интервјуа, на крај само ме прашаа дали студирам, чисто ради реда:smir:

Хехехе...не ни е таков менталитетот,тие се фактите...
Странските приватни и најдобри универзитети под никоја точка пред сите изложени факти неможат да се поврзат со нашите.Кога реално знаењето ќе биде пред профитот,ок,ќе може да се зборува.
Неможете да го побиете фактот дека сите богаташчиња во Македонија се на приватен,зошто?!Зошто сака побрзо и полесно да заврши,секако дека поважно е се друго освен учењето...А тие останатите не знам што бараат на приватен,ако толку се сигурни дека сакаат да учат и можат да учат...Кај нас е тоа и нема трето,факт е дека полесно се поминува на приватен и затоа сите одат на приватен.Неможе да едначиме колоквиум од 150 страни со кололквиум од 70 страни нели?!Едноставен пример со декан од ФОН кој е професор на државен...важи за едни од изи гоинг професори,но нас сепак не измачи за глупави 7ци и уште не зеза да одиме на фон ќе сме добиеле повеќе.

А кој учи и на приватен ќе учи,само што го мрзи да учи уште малку повеќе и да се запише на државен,а бога ми и материјата која се учи е многу помала и многу поедноставна,тоа е тоа што ги тера луѓето да зборат дека нечинат приватните и кадарот кој излегува од нив.Не мора вие од приватните да бидете толку пристрасни,Македонија не е Германија,ниту Франција за да ги едначите со некои тамошни.Дали дека сеуште се нови или што е работата,сеуште не го нудат тој квалитет на образование по светски стандарди,само условите од тип предавални,кабинети се на тоа ниво,друго ништо,а тоа не е доволно.Ако одиме по таа логика,приватните би требало да бидат оние потешките,а не државните.

А за септемвриска сесија полна на приватен,не ме чуди,дел од фарсата,ама како и да е 90% од тие ќе положат во септември,а секако оние бараби кои немаат фатено книга по нештата на логиката фала богу дека ќе паднат,кога-тогаш и тие ќе фатат да прочитаат некоја страна и ќе положат,а може и без тоа.А за на државен...400 на еден предмет има сега за во септември,па ајде сега да вагаме.

Не го сфаќајте лично,тоа беше мојот избор зошто одев на квалитет,на државен има квалитет,ќе го научиш како што треба,ама има не фер игра.Тоа е единственото нешто кое најверојатно ќе ме натера да одам на приватен,зошто на приватен се знае никој нема да те дупи у здрав памет као ти не знаеш и затоа си паднал,а си се убил од учење.И двете страни имаат позитивни и негативни карактеристики.

А конкретно на темава...Европскиот се покажа како еден од најнеквалитетните...се повеќе избива тоа на површина,далеку позади ФОН остана,ФОН дури има и предиспозиции да ги достигне оние странските приватни кои ги спомнувате,можеби затоа ги олеснува условите за студирање за да привлече повеќе студенти да ги олесни за неколку илјади евра,да ги среди условите,да се обогати по некој,а тек потоа да излезе квалитетот на површина.
Имам другарки и другари кои веќе си ги побараа документите од Европски за да се префрлат на друг.Трошоците испаднале повеќе од очекуваните,условите и кадарот исто така,како и се наметнувале некои работи кои не ги пишувало во некој договор.

NeMiRnA да нема забуни, знам која ти е врската на фон па затоа и го фалиш толку:wink:
Факт е дека професорите од ЕУРМ кои заминаа сите беа бивши профсори на воена академија нели?:smir: Како дојдоа така и заминаа, иди на форумот од еурм таа тема е зборена зборена ехеее. Незнам колку ги плаќаат сега на фон, но факт е дека се излажаа за некој 200-300 евра плус минус со надеж колку што слушнав да идат на тој универзитето по информатика кој ќе се отвори наскоро...значи и таму нема уште долго да се.
И ако веќе донесуваш некој заклучоци барем поткрепиги со некој факт, не да шириш дезинформации

па сите ли на приватен факултет што се се излежуваат?
колку што ги има на приватните факултети такви ги има и на државните.
Така што има добри студенти и одлични кои се на приватните. Ако учиш на приватен не значи дека си запишан за полесно да помине. Реално е полесно но не колку што си замислуваат многумина.

Cekaj, koj rece deka site se izlezuvaat na privaten. Rekov ako si se izlezuvan 3 godini nemozes da ocekuvas diploma od drzaven.

Privaten mnogu raboti se plakaat i mnogu raboti se servirani. Na drzaven treba poveke da se ispotis i bukvalno da se izboris za ocena vo edna neramnopravna bitka kade sto vie ste inferiorni.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom