..............оти со премногу испитување се запаѓа во гордост и недоверба во зборот Божји.
Се доаѓа до правата вистина.....е од тоа црквата најповеќе се плаши.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
..............оти со премногу испитување се запаѓа во гордост и недоверба во зборот Божји.
MIKI1, со непознавање на зборот Божји се запаѓа во ерес.
п.с. И нема потреба "екскомуницираниот" да го ставаш во наводници кога точно се знае дека "светецот" Јован Дамаскин бил екскомунициран и анатемисан на црковниот собор во Цариград во 754г. на кој присуствувале околу 338 епископи.
Но ете, иако таков, тебе сепак ти е поголем авторитет од Божјиот Збор - Светото Писмо.
Се доаѓа до правата вистина.....е од тоа црквата најповеќе се плаши.
Тоа е само твој приватен став.
Никаде не напишав дека Св. Дамаскин е појак од зборот Божји, туку дека сум сигурен оти Дамаскин многу детањно го има познавано Писмото (како и учењето до Светите Оци пред него), така да Дамаскин точно знае што зборува.
Тоа е само твој приватен став..
.
Никаде не напишав дека Св. Дамаскин е појак од зборот Божји, туку дека сум сигурен оти Дамаскин многу детањно го има познавано Писмото (како и учењето до Светите Оци пред него), така да Дамаскин точно знае што зборува.
Вистината (Христос) ни се (об)јави. Наше е дали ќе ја (Го) примиме или не..
....ete ve tuka site se karate...
Сепак, знај дека Некој што е поголем од секој човек секогаш те сакал, те сака и ќе те сака!
дека Тој ги сака и твоите глупости!
ТОЈ.........НЕКОЈ.........
spiros..........ама КОЈ бе чоече..........
ти вака како се изјаснуваш како ПРАВОСЛАВЕН МУСЛИМАН
треба прво да се решиш во што точно ќе веруваш .......ахахахахаааа
многу шантараш со умот бе чоек ...:poss::kez::kez:
Твој став е тоа и јас го почитувам. :smir:Освен вештата и сугестивната филозовска игра на зборови не гледам друга суштинска работа во одбрана на теистичките тврдења.
Јас не искажав никаков став во однос на анатемисувањето и екскомуницирањето на Јован Дамаскин. Јас само го наведов тој добро познат историски податок без да заземам никаков став околу него.
Друго, ако Дамаскин го познавал зборот Божји, тој ќе ја познавал и Втората Божја заповед и немало да поучува и проповеда против неа, а со тоа немало ни да биде анатемисан и екскомунициран.
Трето, јас не реков дека ти напиша дека Дамаскин е појак од зборот Божји, туку дека тој е поголем авторитет за тебе од зборот Божји. А сега ќе ти објаснам од каде го изведов тој заклучок.
За дефинирање на поимот вера ти ни наведе цитат од Дамаскин. И потоа, кога јас ти наведов цитат за верата од Божјиот Збор (Библијата) ти ме праша "според кого е тоа?" со што јасно ни покажа на сите дека тој цитат не ти е познат. Но од друга страна пак цитатот на Дамаскин ти беше познат, а она што зборот Божји го кажува на истата тема не ти беше познат.
Тоа имплицитно кажува дека во твојата домашна полица на книги, Библијата ти е зад пишувањата на Дамаскин. Ова е типично за православните, Библијата да им е забутана на крајот од полицата (најчесто со два прста прашина на неа), а книгите на "светите отци" да им се во преден план. Не си ти ни првиот ни последниот православец кој со уста го негирал, но на дело го покажал тоа.
ТОЈ.........НЕКОЈ.........
spiros..........ама КОЈ бе чоече..........
ти вака како се изјаснуваш како ПРАВОСЛАВЕН МУСЛИМАН
треба прво да се решиш во што точно ќе веруваш .......ахахахахаааа
многу шантараш со умот бе чоек ...
...
[ преку Милоста БОЖЈА (Исус) - јас знам на што стојам и кој е Спасителотна мојата грешна душа
Vo vrska so Jovan Damaskin, ja citav negovata kniga vistinsko izlozuvanje na pravoslavnata vera, tamu on veli Bog po priroda ne moze voopsto da se spoznae, a vednas potoa go definira so atributite ljubov, dobrina i tn.