против религиите

• Креатор на темата Креатор на темата Neemo
  • Време на започнување Време на започнување
ете гледаш го кажа она што ме праша и ме тераше непотребно да читам губре коешто е менлива категорија

ете гледаш го кажа она што ме праша и ме тераше непотребно да читам губре коешто е менлива категорија
Во ред..ако го доби одговорот ти препорачувам да не трошиш повеќе од своето ограничено време на оваа ѓубре...Немам повеќе бисери

Сите докази покажуваат дека она што навистина сме - вистинските битија - е материјално и зависи од работата на нашиот мозок...

Здраво Неемо.

Си го видел ти некогаш твојот мозок или веруваш дека го имаш, според начинот на којшто размислуваш? :helou:

хааааааа
аман бе до кога со тие глупости зити се ??? :pos2: ако несум го видел сопствениот мозок сум видел мозок сум видел мозок на друк човек уствари ај иди мочај:pos2:

хааааааа
аман бе до кога со тие глупости зити се ??? :pos2: ако несум го видел сопствениот мозок сум видел мозок сум видел мозок на друк човек уствари ај иди мочај:pos2:
Пази каде ги праќаш луѓето..Дискутирај со почитување кон другите..или нема воопшто да дискутираш

Погрешно си ја разбрал религијата....Сосема е едноставна ..само треба да се потруди човек...Бог првин сака вера после отвара "очи"...
Од друга страна многу е потешко некому да објасниш како од една праисториска супа каде веројатноста на созадавање на наједноставните протеини математички се мери со бројки кои достигаат размер од 1: 1 со 158 нули..настанал човекот и се развил со таков интелект(ова кога е Дарвин во прашање) кој инаку не успеал да ја докаже својата толку величана теорија никогаш...
Реалноста ..интересно колку луѓето не се во состојба да ја спознаат..па кршат глава со "рационални" објаснувања

Или со други зборови реално гледано интелектуалниот капацитет на мнозинската човечка популација е неспособна да ги разбере и да ги процесира сложените процеси па користи дефанзивна стратегија со тоа што секогаш го наоѓа одговорот во можноста за постоење на бог и следствено во верување на постоење на бог, а бидејќи нема доказ за постоење или непостоење на бог во материјалниот свет има добра причина да верува во постоењето на бог во материјалниот свет односно постоење на бог како причина за постоењето на материјалниот свет (го знаеш стандардниот филозофски муабет дека од материјата призлегуваат идеи, ама од идеите произлегува материја).
Нормално голем дела од горенаведената популации иде малку во екстреми па некогаш дури и некои процеси кои е способна да ги разбере и процесира одбива тоа да го стори и наместо тоа пак себеси си го бара дефанзивниот одоговор во бог.

Сите докази покажуваат дека она што навистина сме - вистинските битија - е материјално и зависи од работата на нашиот мозок. Тоа значи дека религиските и теистичките доктрини се погрешни.

Некои аспекти од религиозните доктрини се навистина погрешни и контра продуктивни, НО вербата во посотењето на господ реално допринесува до подобро функционирање на денешеното општество и поголема продуктивност на единките од мнозинската популација кои погоре ги наведов. Така да вербата во постоење на господ сега за сега има многу позитивни ефекти во развојот и опстанокот на човековата популација.

И јас сум против религијата, особено против атеистичката религија затоа што во неа има најголеми број фанатици и екстремисти кои дури не ни сфаќаат дека се тоа што се.

И јас сум против религијата, особено против атеистичката религија затоа што во неа има најголеми број фанатици и екстремисти кои дури не ни сфаќаат дека се тоа што се.

Што подразбираш со зборот религија?
за да се каже дали си ЗА или ПРОТИВ нешто, треба да дефинираш што е тоа нешто за што градиш и искажуваш свој став.

Добро сега незнам на ова како да изреагирам!! мислам атеизамот велиш дека е религија,мислам знам дека е доцна ама не до толку задаспиеш и бладаш мислам ај дефинирај религија ке сватиш шо сакам да кажам:pos2:

за да се каже дали си ЗА или ПРОТИВ нешто, треба да дефинираш што е тоа нешто за што градиш и искажуваш свој став.

mislam deka corbagi mislese na celiot toj sistem na religiozni pravila vospostaveni od religioznite organizacii, kako crkvite na primer. Zatoa sto sepak zborot vera, i zborot religija se razlicni poimi.

А зошто сметаш дека јас треба да го дефинирам зборот "религија"? Зарем не требало да го стори тоа во уводниот дел оној кој ја отворил оваа "тема"?
Самиот наслов на оваа тема е смешен, несериозен, недискутабилен. Кога се отвара една тема, насловот треба да предизвикува две страни на дискусија, а не само една. Значи, посериозен наслов на темава би бил: "За или против религија", па потоа во воведот да се дефинира што се подразбира под религија, па потоа да се даде сопствениот став итн. Додека ова "против религиите" воопшто не предизвикува дисксуија, туку вели: "еве ви простор каде што можете да плукате против религиите".

Инаку според мене и атеизмот е религија. Иако таа религија не е организирана како Римокатоличката црква, таа сепак си има свои верски убедувања, свои начини на пропаганда и сл. Тоа што немаат класични верски објекти и обреди, тоа не ги прави помалку религиозни атеистите.
Но сепак, бесмислена е дискусијава доколку не се дефинира поимот "Религија".

Дефиниција : Религија е збир на мноштво прости механички правила и прописи , којшто се изведууваат ритмички со делови од тело , раце нозе , како и механички акустично (немисловно)изговорени зборови на кој им се придава маѓиско , магично волшебно значение .Религиозни се антимисловни и некритички расположени луѓе , по заблуда оти некој ги лажел мешаат појмови мислат дека се верници иако ниту некому даваат доверба ниту некој ја заслужил нивна доверба што и е дефиниција за Верник .Нив не ги поврзува ниту доверба ниту објект на вистинско проверено доверие туку по заблуда сметаат ако припаѓаат на ист народ, ентитет по автоматизам мора да има уште една посигурна алка што ќе ги поврзува а тоа би била религијата.
Догматски-немисловни , некритички (анти)луѓе за кој е доволно дека “веруваат”-претпоставуваат дека можеби постои некакво мистично загадочно битие Бог на кој збор му даваат посебно бомбастично мистично непознато значение за кое не смее ни да се расправа...а за се докажат колку наводно вистински ценат вера најчесто вршат злосторства , малтретирања , уцени и слични “божји” ми ти работи.
Се подразбира дека сите тие прости механички првила и прописи се украсени со ритуали , церемонии ,архитектонски градби итн.Кај некој религиозни важи и заблудата дека со тоа што не се клањаат на идоли тотеми како кај други религии , не биле религиозни..што нее точно бидејќи и простото механичко читање или напамет научени делови од текстови или песни е исто така чиста механика- антимисловност.
Не ги поврзува никаков дух-идеал освен простото биолошко опстојување за кое сметаат дека во глутницата имаат поголеми шанси .Не поминуваат дури ни прв стадиум на пријателство а камоли блискост или ближност (ван памети им е ).Значи само роботско рутинско ритмичко повторување на прости механички правила зачинето со соодветни народни преданија , прикаски , лукаво ласкави избрани зборови и ништо друго не може да се види кај религиозни. Нивни најчести изреки според кој се раководат во животот -“брат за брата сирење за пари “-“ако го видиш во невоља подбутни го да изгине оти нема да ти врати “……”не постојат вечни пријателства туку само вечни интереси ..”...”чисти сметки дуга љубaв”.....и сите улавштии во тој стил ..ништо убаво не може да се најде кај нив .....затоа апостол Павле и препорачува да се избегнуваат религиозни ...”добрите навики ги расипува лошото друштво”- ќе рече Павле.Една третина од текстови на Павле се објаснувања дека ниту една религија ниту упатува кон Бог , ниту му е по воља , ниту му извршува воља .Па затоа за Бог , или религиозни не го интересират , или му се одвратни па дури до степен на крајно непријателство .Отсекогаш го интересрале само идеалистите-духовните луѓе ....таму си ги бара цело време и пријателите и блиските и ближните и синовите....оти најголемиот идеалист е баш Бог -Љубов . Он е најголем дух -идеал.

...
.
.
.
.
многу често религиозните измамници на простодушните наивни луѓе

лажно им се претставуваат како наводни

"движења"....."изворни" ....."граѓански здруженија"

свесно доведувајќи ги во заблуда наивните луѓе

злоупотебувајќи ја нивната неупатеност или неукост

Kajgana Shop

Back