Протест на ССМ

Ubavo jas ve svakjam so vi e muabetot, samo dosega se imam iznacitano gluposti sto treba covek da moze da si dozvoli so minimalna pa i prosecna plata, a toa vervaj ne e pet pati jadenje po luksuzni restorani, brendirana obleka, najnov ajfon i pojma nemam sto li ne. Zatoa bese muabetot so svalerkata. Ako zemas minimalna plata racunaj deka si na dnoto na finansiskata skala, malce nad ovi so se socijalni slucai. Taa e kolku da go isturkas mesecot i toa so epten stedenje, a ne da se luksuziras po kafani, odmori, tri koli i najnova tehnika. Toa e za visoka sredna klasa. Taka da od kaj vi idat takvi idei stvarno ne znam, samo znam deka ovoj muabet e praven milion pati i pak istoto i istoto. Si umislila socijalata deka treba da imaat zivoten stil kako bogatite. Toa niti bilo niti ke bidi, nikade i nikogas vo svetot, najmalce so krevanje na minimalnata plata.
Ke krenis minimalna, ke krenat cenite na se i pak vrednosta na parite ke ti ostani ista ili pomala. Ako bese taka ednostavno, eden prethodno napisa, minimalna plata kolku prosecna germanska i kapata na krivo, ke glumime germanci.
I da ne mi jadat lajna dusegriznicite, ist stav imav sekogas koga se pravea vakvi glupi i bezvezni muabeti za kosnickata i minimalnata plata. Ne mozes vestacki da krenis standard, ne odi toa bas taka. I namesto minimalna plata treba da se insistira na procentualna plata i taa da bidi javno dostapna informacija kako za privatni taka i za drzavni firmi i da ne bidi pogolema od 1 prema 6 od najniskata do najvisokata plata vo edna firma i tuka da vleguvaat i raznorazni bonusi, kurci palci.
Nelogicno e na edno firmice koe edvaj krpi kraj so kraj da mu nalozis da mu isplati na vraboteniot minimalna plata od 600 evra ili kolku i da e. Ili ke go zatvori biznisot, ili ke otpusti vraboteni ili ke gi kreni cenite na uslugite sto i najcesto go pravat. Za nekoj mesec ke se napravi ekvilibrium i kupovnata mokj na ovie so minimalec pak ke ostani ista kako sto i vidovme vo prethodnite godini.
се изнапишував нешто, ама го избришав.
Има фирми и кои се големи, а плаќаат мизерно.
Греота е на 20-30 да немаш ништо, освен рата за кредит. Немаат сите од дома поддршка. Или кајда живеаг. Еве ја се учам да сум самостојна, не е возможно. Нема шанса. Еве месецов си дедов предизвик да не искочам дур не ме фати сафра.
Јануари го затворив со 54 ден на сметка. Да не живеам со моите, ќе умрев за леб

Не сум ја економист како тебе тоа е факт. Само знам дека кога ќе отиде просечниот македонец во странство, освен Ниш, Лесковац и Приштина секаде му е скапо. А тоа е затоа што има најниска плата. Нашите таксисти возат најлоши коли, облеката исклучиво од Турција и Кина а главен доставувач на пратки е Тему. Швајцарецот со ден-два дена работа ќе си купи најк патики од 200 франака а ти ќе треба пола месец да работиш за истите тие или да се задоволиш со скечерс за да не трпеле приватниците.
Имаше еден добар муабет од скоро го видов на интернет, не ми текнува од кој. Дали сте виделе приватник да затвори бизнис или да напушти држава зашто не му иде? Другар ми до пред некоја година работеше кај братучед му во фирма, плата нормална, некои 35к, ама работа 12 саати. Често се жалеше дека нема време за ништо. А братучед му два стана во Скопје и еден во Охрид. Прават ненормални пари како фирма а вработените платени само малку над просекот кој беше тогаш. Бонуси, зголемување на платите или некакви други бенефити немаа.
Како мислиш ти дека луѓето ќе се мотивираат и нема да одат на протести за поголема плата кога гледаат дека има поубаво некаде на друго место?
Јас работам за странска компанија надвор од МКД, ако ти кажам какви се бенефити имам од фирмата ќе ти делува дека лажам. Платата од кога почнав ми порасна за 50%, без никакви владини интервенции. Бонус лапам секоја година. Ни даваат по 25% од годишната бруто плата. Имам по 300€ годишно за спортски активности, многу често ни даваат и ранци, куфери, некои такви слични мали подароци, по 40€ за роденден и не носат два пати годишно на забава, една божиќна и една летна во најдобри ресторани. А мајка ми ми кажува дека од работа собирале по 1200 за прослава на нова година од фирма. Десет-единаесет вработени дали се, не му се даваат на газдата 200€. Како не му е тапа не разбирам. Мизерно е за работа во Македонија. Сум работел и јас 4 години пред да се иселам, не зборам на слепо. Од тие 4 години само еднаш бев пријавен. Сите други не плаќаа никакви давачки а платата иста како тие каде се плаќаше. Во еден кафиќ кај што работев, сите шанкери се викавме Дарко ако дошла инспекција зашто само Дарко беше пријавен. И што ќар имав јас што лажев? Ми дал повеќе пари зашто он не платил давачките? К15 да сме врателе беше обавезно муабет во Декември.
Ova e eden od poglupite muabeti so go imam procitano, i bas se nadovrzuva na mojot post. Ajde ke glumime germanci rabotata.

Oti be druze ne si otvoril i ti svoj biznis ko na drugarti bracedmu. Te gledam vaka sposoben, snaodliv, bonusi lapas, beneficii, baska poranesen kelner, a popametno nesto od kelner tuka na ovie prostori nema, eventualno taksist.
Ke si bese gazda so stanovi vikendici, nemase da cekas firmata da ti dade. Ti ke bese toj sto dava. Jas da go imam toj kapacitet ko tvojot iskreno vaka bi mi bilo ponizuvacki od drug da cekam milostina, rance, kuferce, drangulii, pa i bonusi.
Автоматски споено мислење:

Греота е на 20-30 да немаш ништо, освен рата за кредит. Немаат сите од дома поддршка. Или кајда живеаг. Еве ја се учам да сум самостојна, не е возможно. Нема шанса. Еве месецов си дедов предизвик да не искочам дур не ме фати сафра.
Pa zatoa napisav procentualna a ne minimalna plata. Sega sfati zosto. Mnogu po fer e toa otkolku minimalna plata koja e fiksna.
I sfatete vekje ednas, pazarot na trudot ja odreduva cenata. Toa e ona sto se racuna, sto znaci, se drugo e gola voda. Zatoa plockar so cetvrto so neznaj da se potpisi ke vi naplati ko da zavrsil tri fakukteti. Ili naredi si gi sama ako znaes. Istoto e. Kolku povekje izbor imas za rabota , kolku pomala nevrabotenost, tolku povekje mozis da se cenis na pazarot na trudot. Malce glupicko e da mu se kurcis na gazdata ako za tvoeto rabotno mesto cekaat 100 dusi so isti ili podobri kvalifikacii koi bi rabotele i za pomalce, a ti sledno vrabotuvanje ke najdis po meseci ili godini.

Последно уредено:
Цената се формира врз база на понудата и побарувачката, а пазарот на труд, е сегментален во оваа широка дефиниција. Друга работа, платата треба да се зголемува и врз база на заслуга, просветните работници, врз база на покажаните резултати, и состојбата на образованието, не заслужуваат покачување. Администрацијата, исто. Јавниот сектор, исто. Башка државата/градот ја сервисира платата преку кредити, за кои плаќа камата.

И рачувај дека за една година и тие 600 евра нема да ти бидат доволни, ќе ти бидат малку, не само затоа што цената на производите и услугите ќе се зголеми, ќе се навикнеш на новата финасиска слика, како што си се навикнала на овие 500 евра, а претходно си земала 400-450, кои исто така ти биле малку. Друго е тоа што ќе сметаш дека тапкаш во место, не се мрдаш од тие 600 евра, а покачување потешко, затоа што оваа година би ти ја зголемиле платата за 20%.

И јас сум член на синдикат, не на овој, на вмровскиот, и не секогаш се согласувам со синдикалните барања. Досега немало ни волку дебата околу некое нивно барање, сметам дека дел се резултат на отворена фрустриција кон оваа власт, затоа што никој друг не критикува, напаѓа и/или протестира. И да, се шушка за предвремени парламентарни избори или при крајот на оваа година или на почетокот на наредната, така и ова е терен за собирање на политички бодови. Така, сдсм, до Собранието достави предлог закон за минимална плата во висина од 600 евра. Ако не биде изгласана, а нема, ќе значи дека власта е против ваквото зголемување, оди против работникот. Политички игри, технички, ова ќе им биде предизборно ветување.

Еве, можам да ти кажам каде во иднина можеш да заштедиш некој денар, ама Влатко ќе ми се налути! :)

tuku zashto taa plata ne mu gi zadovoluva osnovnite potrebi
Зошто толку се договорил кога отишол на интервју за работа.јас кога сум бил на интервју за раб ми било понудено х сум, јас ја прифаќам, после кукав по тел во една фирма и ми вика мајстоторот од таму не кукај сам си се мафати...

moabetot za lebot si pukash sam u noga
Не си пукам туку ти неможеш да сфатиш, зш тој што зема мин ме плаќа плус 20 30 ден на лебот? Не плаќа зш толку чини, таа е пазарната вредност. И со платата е исто толку вредиш, ако мислиш дека малку земаш давај отказ па со гоапод напред ..

pregovarachka mokj na pazarot na trudot
Се преговара за подобри услови, се преговара за к15, се прњговара да нема мобинг, а не за повискока плата, за плата се дава отказ и си барам подобра опција.

Последно уредено:
Греота е на 20-30 да немаш ништо, освен рата за кредит.
Oti greota. Kako toa greota na 20 30 da nemas nisto ? Realno do tamu 22 24 se skolovas, ucis. Posle se dokazuvas, gradis kariera ili pojma nemam sto. Ti kako gazdarica na firma, biznis bi mu dala plata na nekoj sega izlezen od fakultet bez gram prakticno iskustvo kako na nekoj so deset godisno iskustvo, dokazan( a toa e na 40 otprilika ) ?
I za sto zel kredit , i toa e mnogu bitno?
Ako ete zel za da se doskolova, usovrsi vo karierata, toj toa go zel na negova odgovornost vo nadez deka vo idnina ke mu se isplati. Kako da zel kredit za da otvori svoj biznis. Nikoj ne ti garantira deka nema da propadnis i bankrotiras ili ke te jadi konkurencijata. Ako zel kredit za da se kurci, niv ne gi ni racunam. Inaku ako ne ti ostavile mama tato, dedo od amerika, na 20 30 ocekuvano e da nemas nisto. Bi imal ako od 18 pocnis da rabotis, pa po nekoe vreme pocnis za sebe da rabotis, a ne za drugi. Ako uspees vo toa, togas da, ima sansi do 30 da imas nesto, se drugo e od prvi do prvi :toe:

Еве, можам да ти кажам каде во иднина можеш да заштедиш некој денар, ама Влатко ќе ми се налути! :)
Ne ti se ljutam, opuli mu gi ocite :sneaky:

i protestot protiv aerozagaduvanjeto od strana na USJE
... а бе, како да ти кажам за да ти ја освежам меморијата на „де жа ву“ со Усје и Југохром“ беше, па не се смирија додека не се затвори и работниците ги испратија дома, а со тоа се уништи едно етничко македонско село кое се хранеше од таму, ама неее, не можете да си признаете дека прв загадувач е чадењето на домашните оџаци во зимски период на физичките закони на задржување на смогот и маглата „доле“, ете го Југохром не работи дали се гушат таму граѓаните, пак исто не се дише или качи се на Шар Планина па ќе ти биде појасно исто како кога ќе се качиш на Водно, доле магла на Итар Пејо памукот, а која фабрика ги гуши со аерозагадувањето струмичаните, дај потсети ме!

Последно уредено:
Цената се формира врз база на понудата и побарувачката, а пазарот на труд, е сегментален во оваа широка дефиниција. Друга работа, платата треба да се зголемува и врз база на заслуга, просветните работници, врз база на покажаните резултати, и состојбата на образованието, не заслужуваат покачување. Администрацијата, исто. Јавниот сектор, исто. Башка државата/градот ја сервисира платата преку кредити, за кои плаќа камата.

И рачувај дека за една година и тие 600 евра нема да ти бидат доволни, ќе ти бидат малку, не само затоа што цената на производите и услугите ќе се зголеми, ќе се навикнеш на новата финасиска слика, како што си се навикнала на овие 500 евра, а претходно си земала 400-450, кои исто така ти биле малку. Друго е тоа што ќе сметаш дека тапкаш во место, не се мрдаш од тие 600 евра, а покачување потешко, затоа што оваа година би ти ја зголемиле платата за 20%.

И јас сум член на синдикат, не на овој, на вмровскиот, и не секогаш се согласувам со синдикалните барања. Досега немало ни волку дебата околу некое нивно барање, сметам дека дел се резултат на отворена фрустриција кон оваа власт, затоа што никој друг не критикува, напаѓа и/или протестира. И да, се шушка за предвремени парламентарни избори или при крајот на оваа година или на почетокот на наредната, така и ова е терен за собирање на политички бодови. Така, сдсм, до Собранието достави предлог закон за минимална плата во висина од 600 евра. Ако не биде изгласана, а нема, ќе значи дека власта е против ваквото зголемување, оди против работникот. Политички игри, технички, ова ќе им биде предизборно ветување.

Се слагам.

Со платата растат и апетитите. Сфаќам. Проблемот е што јас сакамда си ги намалам. Неќам за звучам лошо, ама сум живеела, живеам доста лагодно. Што апсолутно не е моја заслуга. Нити на државата. Ништо не ми овозможила. Сега коа сакам да пробам сама. Нема шанса. Да не се повторувам.
Ја сум од тие што се надоградуваат. Не само за плата. Сѐ што ќе научиме нѐ прави побогати.
Сакам дур можат моите да шетаат бар еден одмор да им приуштам. Со оваа економија, тешко. Ни за Грчка.
Оваа држава се секира само за партиските паразити. Ние обичните смртници по приватните сектори ќе си е мамата.
Кутија јајца е 130 денари, синкир кокошкине колваат дијаманти место просо. Млеко- пола шише вода- 80 денари.
Ја коа чешлам.
Чешлам и Cost of Sales, посебно од Operating Expenses и од CAPEX.
Коа гледам колку ги кошта, а колку продаваат.
Фарбање е тоа. Фарбање.
За Ајфони како нѐ дерат? Ајфон шо го продаваат мин 1000€? Телефонот не кошта ни 700€.
Не е само понуда и побарувачка. Башка друг тек има кривата во нормални услови, и во услови на инфлација. Не е исто со 100 ден да купиш 2 или 3 работи. Истите работи.

Последно уредено:
Кога се менува власт, влада, директори, министри, без разлика да се и од иста партија/коалиција. Се прави целосна ревизија на институцијата каде, колку, зашто должи, ради кого должи, какви биле набавки, дали менувале коруптивни дупови итн наместо да лажат народ празна е каса, во долгови биле. Како што направија во општина Охрид и го објавија.
... општина Охрид објавија помината државна ревизија за 2019 до 2024 година т.е ревизија за шест години, ако се шест години влегува и 2025 година, каде нема пресек новата Влада на нов нивни почеток,

...самиот извештај е паушален или барем така се презентира, цитирам:

,,
Инаку во извештајот меѓу другото стои дека ревизорите утврдиле дека Општина Охрид не обезбедила урбанистички планови за 20 населени места, не наплатува надоместок за уредување градежно земјиште и комунални такси, а дел од објектите за индивидуално домување и хотелски комплекси биле изведени без одобрение за градење.

Исто така, јавните претпријатија користеле средства без одобрение од Советот, а капиталните вложувања во инфраструктурата се изведувале без проектна документација и одобрение за градење."

*прашање до Државната ревизија, во кој период се овие забележани негативности, за да видиме чија е одговорноста на која владејачка гарнитура?

... општина Охрид објавија помината државна ревизија за 2019 до 2024 година т.е ревизија за шест години, ако се шест години влегува и 2025 година, каде нема пресек новата Влада на нов нивни почеток,

*прашање до Државната ревизија, во кој период се овие забележани негативности, за да видиме чија е одговорноста на која владејачка гарнитура?
а што ти е битно дали хидрожмицко или зајко куркурајко краделе? Ако не крадел Пецакот тоа ќе те нахрани? ептен забега со муабетиве.
Инаку за 2024 е. И за 2021-2024. Ај сега тагувај.

Последно уредено:
а што ти е битно дали хидрожмицко или зајко куркурајко краделе? Ако не крадел Пецакот тоа ќе те нахрани? ептен забега со муабетиве.
Инаку за 2024 е. И за 2021-2024. Ај сега тагувај.
... како бе, кривецот треба да одговара, ова не е колективна одговорност на еднопартиско време, а ти постираш да тагува некој тука, ццц цццц види како пишува како дете од градинка ич не си сериозен!

Само кинески закони не спасуваат .... ги собираат корумпираните и корумпирачите и еднаш годишно ги носат во еден правец.

За она другоно, плати, цени, инфлација ... како она во песната... од сите страни сардисан... едно решаваш другото те ебе... Гордиев јазол, нема кој да го исече, одамна е мртов

... како бе, кривецот треба да одговара, ова не е колективна одговорност на еднопартиско време, а ти постираш да тагува некој тука, ццц цццц види како пишува како дете од градинка ич не си сериозен!
Па јас тоа го напишав кога си ме цитирала без везе.
Ти цело време пишуваш која година било, кој бил на власт, дали 2019 дали 2024, дали нова дали стара влада.
Ти цело време инсистираш во чие време се случувале криминали, не јас. Јас не споменував нигде време.
Препрочитај се малце и смири живце.

Па јас тоа го напишав кога си ме цитирала без везе.
Ти цело време пишуваш која година било, кој бил на власт, дали 2019 дали 2024, дали нова дали стара влада.
Ти цело време инсистираш во чие време се случувале криминали, не јас. Јас не споменував нигде време.
Препрочитај се малце и смири живце.
...јас само се надополнувам на твое мислење, за кое се сложувам, дека при промена на функционери во институции мора да се направи ревизија пресек на работењето што би рекле народски ,,попис" за да се знае конкретно за кој временски период управувал едниот или другиот за да има одговорност, а пошто тие се поставени партиски, автоматски одговара и таа партија за својот член што е поставен.

... конкретниот извор во Охрид на извршената инспекција на државна ревизија се набројани низа негативности поточно неправилности во работење на општината со назначен период ,,шест години", па допишано од 2019 до 2024 што не се шест години и ако во тој период биле на Власт две различни партии, а со тоа и двајца функционери треба да бидат конкретни кој период се тие неправилности да се знае кој треба да одговара,а не општ заклучок за неправилности, не знам зошто не сум јасна.

Ццц, себе плус 300 евра, за другите топки.

Трендафилов: Паднаа маските, Мицкоски не дојде во ССМ​

а и условот што му е, вришти

Ццц, себе плус 300 евра, за другите топки.

Трендафилов: Паднаа маските, Мицкоски не дојде во ССМ​

а и условот што му е, вришти

стварно вие мислевте дека ќе го уценувате Мицко? :pijanco:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom