Macka12345
Модератор
- Член од
- 14 октомври 2021
- Мислења
- 1.795
- Поени од реакции
- 3.213
се изнапишував нешто, ама го избришав.Ubavo jas ve svakjam so vi e muabetot, samo dosega se imam iznacitano gluposti sto treba covek da moze da si dozvoli so minimalna pa i prosecna plata, a toa vervaj ne e pet pati jadenje po luksuzni restorani, brendirana obleka, najnov ajfon i pojma nemam sto li ne. Zatoa bese muabetot so svalerkata. Ako zemas minimalna plata racunaj deka si na dnoto na finansiskata skala, malce nad ovi so se socijalni slucai. Taa e kolku da go isturkas mesecot i toa so epten stedenje, a ne da se luksuziras po kafani, odmori, tri koli i najnova tehnika. Toa e za visoka sredna klasa. Taka da od kaj vi idat takvi idei stvarno ne znam, samo znam deka ovoj muabet e praven milion pati i pak istoto i istoto. Si umislila socijalata deka treba da imaat zivoten stil kako bogatite. Toa niti bilo niti ke bidi, nikade i nikogas vo svetot, najmalce so krevanje na minimalnata plata.
Ke krenis minimalna, ke krenat cenite na se i pak vrednosta na parite ke ti ostani ista ili pomala. Ako bese taka ednostavno, eden prethodno napisa, minimalna plata kolku prosecna germanska i kapata na krivo, ke glumime germanci.
I da ne mi jadat lajna dusegriznicite, ist stav imav sekogas koga se pravea vakvi glupi i bezvezni muabeti za kosnickata i minimalnata plata. Ne mozes vestacki da krenis standard, ne odi toa bas taka. I namesto minimalna plata treba da se insistira na procentualna plata i taa da bidi javno dostapna informacija kako za privatni taka i za drzavni firmi i da ne bidi pogolema od 1 prema 6 od najniskata do najvisokata plata vo edna firma i tuka da vleguvaat i raznorazni bonusi, kurci palci.
Nelogicno e na edno firmice koe edvaj krpi kraj so kraj da mu nalozis da mu isplati na vraboteniot minimalna plata od 600 evra ili kolku i da e. Ili ke go zatvori biznisot, ili ke otpusti vraboteni ili ke gi kreni cenite na uslugite sto i najcesto go pravat. Za nekoj mesec ke se napravi ekvilibrium i kupovnata mokj na ovie so minimalec pak ke ostani ista kako sto i vidovme vo prethodnite godini.
Има фирми и кои се големи, а плаќаат мизерно.
Греота е на 20-30 да немаш ништо, освен рата за кредит. Немаат сите од дома поддршка. Или кајда живеаг. Еве ја се учам да сум самостојна, не е возможно. Нема шанса. Еве месецов си дедов предизвик да не искочам дур не ме фати сафра.
Јануари го затворив со 54 ден на сметка. Да не живеам со моите, ќе умрев за леб