- Член од
- 16 јули 2021
- Мислења
- 668
- Поени од реакции
- 1.309
Па, да се радуваме на мали победи, барем на административните паразити нема да им се крене минималецот, штета за другите.стварно вие мислевте дека ќе го уценувате Мицко?![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Па, да се радуваме на мали победи, барем на административните паразити нема да им се крене минималецот, штета за другите.стварно вие мислевте дека ќе го уценувате Мицко?![]()
блазесити, уживаш у мала платастварно вие мислевте дека ќе го уценувате Мицко?![]()
Економски неписмени се 90% од државата. Овие шо го доставија законот за 600 евра минималец берат само политички поени иако и тие самите знат дека то е невозможно без да се донеси инфлација ама на овај неписмен народ малце му фали за да го изманипулираш.
Не ми е јасно што се запнавте со таа инфлација. Да, има врска меѓу плата и инфлација, но не е 100%, а е само фрагмент. По таа (и само по таа) логика, Германија и ред други западни земји треба да имаат 4 пати поскапа храна од нас, а тоа не е случај. Така да, образовајте се стварно, не само врвот на сантата и коментирајте, иначе вака луѓе што не се упатени ќе мислат дека плата = апсолутна вредност на инфлација. Е сеа во нашето безволие и беззаконие дека бизнисите може да се вадат дека затоа дигаат производи е друг муабет, но целосна и вистинска економска логика нема.Економски неписмени се 90% од државата. Овие шо го доставија законот за 600 евра минималец берат само политички поени иако и тие самите знат дека то е невозможно без да се донеси инфлација ама на овај неписмен народ малце му фали за да го изманипулираш.
Значи не дека нема врска инфлација со плата нема само со плата, а за Македонија конкретно, еве ти што ти вика економист, имаме greedflation:До 2та шо ме цитираја погоре, образложете ми како со 50% покачување на минималната плата нема да дојдиме до инфлација.
Никаков ТВОЈ одговор не ми даде туку рандом статија шо го прај твоето мислење контрадикторно. Во превод, ако се качат платите на 600 евра пак се ќе поскапи од алчност.Значи не дека нема врска инфлација со плата нема само со плата, а за Македонија конкретно, еве ти што ти вика економист, имаме greedflation:
https://www.slobodnaevropa.mk/a/inflacija-ceni-plati-/33561483.html
Ете ти контра може да објасниш како качувањето на платата има врска со апсолутна инфлација?
Ни твојот одговор не ја образложи врската плати = инфлација и само тоа.Никаков ТВОЈ одговор не ми даде туку рандом статија шо го прај твоето мислење контрадикторно. Во превод, ако се качат платите на 600 евра пак се ќе поскапи од алчност.
Edit: Иначе да, голем дел од цените се поскапени од алчност не од инфлација, ама знејќи го типичниот македонски газда, истото ќе следи и сега + инфлација.

Ама зголемување САМО на минималната плата ќе напрај само незадоволство во другите фирми и другите фирми треба да се адаптират на то.Ни твојот одговор не ја образложи врската плати = инфлација и само тоа.
П.С. Соодветна статија е, не е рандом. И да, дигнале или не, т.н. инфлација ќе следи тренд кај нас, од алчност.
П.П.С: Повели:
Прегледај го приврзокот 468531
Тоа се веќе внатрешнофирмени и до негде, индивидуални за човек, работи, јас се фокусирам да ви докажам дека плата = апсолутна инфлација, иако е фактор, не е единствен, туку дел од фактори. Слободно оспори го моето пишано со факти, немам проблем да признаам кога сум во грешка.Ама зголемување САМО на минималната плата ќе напрај само незадоволство во другите фирми и другите фирми треба да се адаптират на то.
Ако некој земал 600 евра во фабрика и некој чистач ако земал 400 евра, со зголемување на минималецот на 600 евра, чистачот пак ќе зема минималец ама го местиш и тој од фабриката да зема минималец. Тој од фабриката после е незадоволен и си бара покачување и вака оди до недоглед кај сите фирми. Фирмите после то, за да компензираат си ги зголемуваат цените, со зголемувањето на цените следи инфлација.