Протест на ССМ

стварно вие мислевте дека ќе го уценувате Мицко? :pijanco:
Па, да се радуваме на мали победи, барем на административните паразити нема да им се крене минималецот, штета за другите.

Економски неписмени се 90% од државата. Овие шо го доставија законот за 600 евра минималец берат само политички поени иако и тие самите знат дека то е невозможно без да се донеси инфлација ама на овај неписмен народ малце му фали за да го изманипулираш.

Последно уредено:
Економски неписмени се 90% од државата. Овие шо го доставија законот за 600 евра минималец берат само политички поени иако и тие самите знат дека то е невозможно без да се донеси инфлација ама на овај неписмен народ малце му фали за да го изманипулираш.

И ти си во тие 90% џабе мислиш дека си нешто попаметен, еве 2 години како се овие на власт минималната плата не е покачена па пак цената на производите оди само нагоре. Настрана производите се качи струјата, качија вода, данок на имот итн да не набројувам уште

Од многу „писмени“ вакви како тебе и ронче што не „бранат“ од инфлација млад човек нема да остане во државава

Poveketo nasi sledat ovaa so 600 evra plata minimalna im se primekja mala euforija, so poveketo sto sum na opsti muabeti temata e:

Sega ke napravat 600 € minimalna dolu ideme ne plakame kirija, ke ima za ubav zivot, ja 600 zenata 600 pak ke se zivi....

Bas sakam da ja izglasat i da im ja vidam reakcijata dali ke se vratat, posle muabetot ke bide:

Dolu nema kindergeld, pofunkcionirat instituciite, se naviknavme ovde...

Не ми е јасно што се запнавте со таа инфлација. Да, има врска меѓу плата и инфлација, но не е 100%, а е само фрагмент. По таа (и само по таа) логика, Германија и ред други западни земји треба да имаат 4 пати поскапа храна од нас, а тоа не е случај. Така да, образовајте се стварно, не само врвот на сантата и коментирајте, иначе вака луѓе што не се упатени ќе мислат дека плата = апсолутна вредност на инфлација. Е сеа во нашето безволие и беззаконие дека бизнисите може да се вадат дека затоа дигаат производи е друг муабет, но целосна и вистинска економска логика нема.

До 2та шо ме цитираја погоре, образложете ми како со 50% покачување на минималната плата нема да дојдиме до инфлација.

До 2та шо ме цитираја погоре, образложете ми како со 50% покачување на минималната плата нема да дојдиме до инфлација.
Значи не дека нема врска инфлација со плата нема само со плата, а за Македонија конкретно, еве ти што ти вика економист, имаме greedflation:
https://www.slobodnaevropa.mk/a/inflacija-ceni-plati-/33561483.html

Ете ти контра може да објасниш како качувањето на платата има врска со апсолутна инфлација?

Значи не дека нема врска инфлација со плата нема само со плата, а за Македонија конкретно, еве ти што ти вика економист, имаме greedflation:
https://www.slobodnaevropa.mk/a/inflacija-ceni-plati-/33561483.html

Ете ти контра може да објасниш како качувањето на платата има врска со апсолутна инфлација?
Никаков ТВОЈ одговор не ми даде туку рандом статија шо го прај твоето мислење контрадикторно. Во превод, ако се качат платите на 600 евра пак се ќе поскапи од алчност.

Edit: Иначе да, голем дел од цените се поскапени од алчност не од инфлација, ама знејќи го типичниот македонски газда, истото ќе следи и сега + инфлација.

Никаков ТВОЈ одговор не ми даде туку рандом статија шо го прај твоето мислење контрадикторно. Во превод, ако се качат платите на 600 евра пак се ќе поскапи од алчност.

Edit: Иначе да, голем дел од цените се поскапени од алчност не од инфлација, ама знејќи го типичниот македонски газда, истото ќе следи и сега + инфлација.
Ни твојот одговор не ја образложи врската плати = инфлација и само тоа.
П.С. Соодветна статија е, не е рандом. И да, дигнале или не, т.н. инфлација ќе следи тренд кај нас, од алчност.
П.П.С: Повели:
1770041598329.png

Последно уредено:
Ни твојот одговор не ја образложи врската плати = инфлација и само тоа.
П.С. Соодветна статија е, не е рандом. И да, дигнале или не, т.н. инфлација ќе следи тренд кај нас, од алчност.
П.П.С: Повели:
Прегледај го приврзокот 468531
Ама зголемување САМО на минималната плата ќе напрај само незадоволство во другите фирми и другите фирми треба да се адаптират на то.

Ако некој земал 600 евра во фабрика и некој чистач ако земал 400 евра, со зголемување на минималецот на 600 евра, чистачот пак ќе зема минималец ама го местиш и тој од фабриката да зема минималец. Тој од фабриката после е незадоволен и си бара покачување и вака оди до недоглед кај сите фирми. Фирмите после то, за да компензираат си ги зголемуваат цените, со зголемувањето на цените следи инфлација. Ова е само просто народски кажано

Ама зголемување САМО на минималната плата ќе напрај само незадоволство во другите фирми и другите фирми треба да се адаптират на то.

Ако некој земал 600 евра во фабрика и некој чистач ако земал 400 евра, со зголемување на минималецот на 600 евра, чистачот пак ќе зема минималец ама го местиш и тој од фабриката да зема минималец. Тој од фабриката после е незадоволен и си бара покачување и вака оди до недоглед кај сите фирми. Фирмите после то, за да компензираат си ги зголемуваат цените, со зголемувањето на цените следи инфлација.
Тоа се веќе внатрешнофирмени и до негде, индивидуални за човек, работи, јас се фокусирам да ви докажам дека плата = апсолутна инфлација, иако е фактор, не е единствен, туку дел од фактори. Слободно оспори го моето пишано со факти, немам проблем да признаам кога сум во грешка.
Иначе дали ќе се зголеми или не минималецот ми е сеедно затоа што сум далеку од минималец, но сум поборник за човекови права и дека секој има право за да си приушти основни работи во животот, и да, тука мислам и на барем еден одмор годишно, иако многу луѓе тоа го сметаат за луксуз. Једина победа што не се дига за мене е што административните паразити го папаат.

Државата треба да се занимава со монопол, дуопол и картелски здруженија, а не со минимална плата.

Ама поради тоа што сме остатоци од еден трул систем кој пропадна, сеуште добар процент од населението верува дека државата им должи нешто.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom