Протест на ССМ

АЈ малку поинаку да размислуваме, може? Прво ЗОШТО ЗЕМАМ МИНИМАЛНА?
второ Зошто НЕ СУМ ПРОСЕК ТУКУ ПОД ПРОСЕК?
ДАЛИ СО 36000 ќе го решиме проблемот, ќе може месец да се помине нормално?
Дали јас што земам минимална кога одам во профавница го плаќам лебот повеќе или го плаќам по цена на чинење?
Зошто јас што земем минимлна чекам некој сојуз да ми го реши проблемот?
Колку часа работам неделно ?
Ај размисли и биди објкетивен, дали ти си на мин или не си, ако си зошто си ако не си зошто не си ?
ideme, uste eden klasicen defokus od temata i problemot, onaka so zelba da se umori sogovornikot objasnuvajki preku koristenje na argumentativni nelogicnosti i prefrlanje na vinata na poedinecot, a ne na sistemot.

vie ne sfakjate deka ne e prasanje zashto poedinecot e na minimalna ili podprosecna ili prosecna plata, tuku zashto taa plata ne mu gi zadovoluva osnovnite potrebi za zivot, i zashto dve minimalni plati ne ja pokrivaat potroshuvachkata koshnichka na cetvorocleno semejstvo.

toa sto nekoj zema minimalec ne znaci deka istiot ne treba osnovni egzistencijalni potrebi da ne moze da pokrie.

nikoj ne rece deka minimalec od 600€ ke reshi se, ama momentalniot minimalec ne ni pokriva ni minimum trosoci, so minimalecot ne ni mozes da se nahranis, a rabotis polno rabotno vreme od 8 chasa.

so moabetot za lebot si pukash sam u noga, zatoa shto minimalecot mora da se usoglasi so troshocite za zhivot, zatoa shto cenite ne se poniski za siromashnite, ili pak onie na minimalec ne treba leb da jadat?

sindikatite postojat zatoa shto poedinecot nema pregovarachka mokj na pazarot na trudot, a sindikati ima i vo najkapitalistickite drzavi na svetot, zatoa shto nivna uloga e zashtita na rabotnikot poedinec.

ako rabotish 40 chasa nedelno ili 8 saati dnevno t.e polno rabotno vreme, platata MORA da ti ovozmozhi normalen zhivot, inaku sistemot e nefunkcionalen, kakov shto momentalno e.

i sfati, opshtestvo kade shto rabotnikot raboti polno rabotno vreme od 40 saati nedelno, 160 saati mesecno i ne mozhe da prezhivee ne e rezultat na toa deka rabotnikot e problemot, tuku sistemot.

... јас кажувам мое мислење, а не сум јас партија па вака да ми се обраќаш, ако вртам јас во круг, ти вртиш два круга пред мене и апсолутно не си одговорил на ниедно прашање, те прашав колку е тоа билион, од каде инфо од тој билионски долг зашто не пишуваш во „милијарда“? ти напишав колку долг СДСМ остави на ВМРО кој го исплатиле сега за кој износ го сметаш за потрошени од ВМРО, а тоа се всушност минусите на СДСМ оставени на следната владејачка т.е. ВМРО,

...синдикалната зграда е важна зашто сакаше токму СДСМ преку негови поставени судии во судство (Врховно судство) да му ја одземе на синдикалците да ја прогласи за државна имовина, па потоа се знае да се отуѓи со продажба, а Претседателот на ССМ сега не работи во интерес на работникот туку во интерес на СДСМ, а тоа параванот за ,,покачување на минималец“ демек посветен на маките на работникот, тоа секој не го приметува, но од следењето и неговите коментари од прва така се гледа ,,активноста“

... самиот зема колку 1500 Е и цела војска во управата на синдикатот колку земаат приходи зашто нема тоа транспарентно да види работникот колку тоа тие имаат плата? што не се откажат тие од тој висок износ затоа никаде не е назначен, со сите функционери и нека се покачи минималецот?

Претседателство на ССМ​

Членови на Претседателството се:

Стојанче Кашиковски, Претседател на Синдикат на работниците од угостителството, туризмот, комунално- станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните друштва на РМ (СУТКОЗ)

Трпе Деаноски, Претседател на Синдикат на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ)

Игор Герасов, Претседател на Синдикат на индустрија, енергетика и рударство на Македонија (СИЕР)

Игор Китаноски, Претседател на Синдикат на работниците од агроиндустрискиот комплекс на РМ (АГРО Синдикат)

Иван Пешевски, претседател на Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање на Македонија (СГИП)

Љубиша Каранфиловски, претседател на Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита на РМ

Љупчо Радовски, претседател на Синдикатот на работниците од текстилната, кожарската и чевларската индустрија на РМ (СТКЧ)

Миќо Стојановски, претседател на Синдикатот на работниците од сообраќај и врски на РМ (СРСВМ)

Зоран Мироновски, претседател на Синдикатот на хемија, неметали и метали на Македонија (СХНМ)

Зоран Кузманоски, претседател на Македонскиот полициски синдикат (МПС)

Васе Депинова, претседател на Синдикатот на поштенските и телекомуникациските работници на Македонија (СПТРМ)

Слаѓана Миливојевиќ, претседател на Синдикатот на графичката, информативната, филмска, издавачка дејност и производство на хартија на РМ (ГИФИХ)

Гоце Трајковски, претседател на Синдикатот на финансиските дејности на Македонија (СФДМ)

Слободан Трендафилов, претседател на Синдикатот на работниците од трговијата на РМ (СРТ)

Томислав Гиевски, претседател на Независен синдикат за образование и наука (НСОН)

Вера Атанасовска, претседателка на Синдикат на културата на Република Македонија ( СКРМ )

Боро Велигденов, претседател на Синдикат на Поштенски и Телекомуникациски оператори на Македонија (СПТОМ)

Борче Куноски, претседател на Синдикатот на Медиумски информативни агенции (СМИА)

Златко Цветковски, секретар на Советот на ССМ

Членови на Надзорен одбор се:

1. Македонски полициски синдикат (МПС) - Милорад Влаховиќ

2. Синдикат на работниците од угостителството, туризмот, комунално станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните друштва на РМ (СУТКОЗ) - Кристијан Ковачевски

3. Самостоен синдикат за здравство, фармација и социјална заштита на РМ- д-р Наташа Петковиќ

4. Синдикат на работниците од агроиндустрискиот комплекс на РМ (АГРО -Синдикат) - Ленче Стојчевска

5. Синдикат на работниците од текстилната, кожарската и чевларската индустрија на РМ (СТКЧ)- Пеце Стојановски

Регионално синдикално претставништво Прилеп со Крушево и Македонски Брод
Регионално синдикално претставништво Тетово со Гостивар и Кичево
Регионално синдикално претставништво Скопје
Синдикална канцеларија Свети Николе
Синдикална канцеларија Дебар
Синдикална канцеларија Струга
Синдикална канцеларија Македонски Брод
Синдикална канцеларија Кичево
Синдикална канцеларија Пробиштип
Синдикална канцеларија Радовиш
Не го прашувај .... начисто ќе се збуни со нулите!
bravo genijalci, ko ista fabrika da ve napravila, fatete se za zborot bilion iako dobro znaete deka se raboti za milijarda, ne se fakjajte za argumentite.

bijons, nemoj da izlagas na protesti za TVOJA plata zatoa sto SDS kradela u nivniot mandat, zatoa sto SDS sakala na SSM da i ja odzeme zgradata i zatoa shto pretsedatel na sojuz na sindikati zemal plata OD SINDIKATI.

kakvi ste vie idioti, premnogu vreme potrosiv objasnuvajki vi osnovni raboti, zivejte vo balonot vo koj ziveete, jadete korenja i decata neka vi se selat po stranski drzavi dodeka vie ja peete zavetna, go lizhete shupakot na Micko i vi mochaat u usta na dnevna baza.

А со зголемувањето на минималецот, ќе ги разлутат вистинските сопственици на партиите, а тоа се богаташите и олигархијата, и затоа нема кревање плати...
Незнам што им е толку тешко за да се прават слепи пред овој факт.

Зборат за немање производство а уствари се што е македонско производство е многу поскапо за разлика ако е од друга земја увезено. Од најобични ситнурии,до прехрамбени продукти мислиш од Марс стигаат во Македонија а не се прават во индустриска зона или локална фабрика кога ќе ги споредиш со странските производи.

Среќа лековите имаат некоја норма иначе алкалоид ќе правеше тродупло поскапи парацетамоли, диазепами и ќе се купуваа од баер или крка словенска.

Ама тоа е типичниот македонски бизнисмен .. душман без никаква регулација со ветер од комора која држи партија. Затоа оној мајмунот Азески уште од сфрј е претседател ...подолго време него државава што е независна. Ама битно има книги за неговите патувања во Мексико и низ цел свет во деведесетите кога се почна да иде у курац.

... што не ми се допаѓа, мал рекапитулар на лично мое мислење како не треба да постапи главна Синдикална организација со сите потчинети регионални и гранковни синдикални организации, монопол на синдикална организација е поопасно од монопол на газдите, кој вработен- работник член на било која синдикална организација воопшто бил- е запознат со прогарама, со гласање на претседател регионални претедатели со еден збор управна синдикална структура? сами меѓу себе се одбираат сами си решаваат, а во име нели на работникот.
... првиот човек на ССМ избран за време на владеење на СДСМ - 2023 година, како единствен преставник?! молам?

Screenshot 02-01-2026 13.49.41.png

... накратко меѓу другото кои се обрските на Управната структура и Председателот?

Screenshot 02-01-2026 13.47.01.png
Screenshot 02-01-2026 13.37.58.png
Screenshot 02-01-2026 13.38.15.png

... еве ги овие две задачи како извадок, одиме понатака со отвореното Писмо до синдикалните работници по правило, а не до сите работници, затоа што постои и Независен синдикат и не знам дали и тој спаѓа тука во ова организација за протест:

... почетокот како тоа почитувани „браќа и сестри“? какво обраќање е тоа кумунистичко? сталинистичко? чегеваристичко?
обраќањето треба кон „Работници кои се членови на Синдикатот“, затоа што ако работникот не плаќа чланарина на Синдикатот не е член на Синдикатот, прашајте го каков одговор добива од Синдикатот ако праша нешто како работник во контекс на „потценување и понижување“ (од газдите) од страна на Синдикатот ако работникот не е член на Синдикатот добива исто потценувачки и понижувачки одговор, најодговорно тврдам.

... прашање, зашто се повикуваат сите работници масовно да учествуваат на протест без да назначат дека треба да биде член на Синдикатот, односно што ако се членови на приватниот независен Синдикат, зашто тука се мешаат работите?

Screenshot 02-01-2026 13.36.15.jpg

... ако е протестот за „Нас“ значи не е за „Вас“ затоа што „Вие“ спаѓате во тие што им ја даваме моќта и месечната чланарина, за да „Вие“ земате токму како тие 78% зголемени плати (избраните и именуваните), а вие кои сте? кои вас ве одбра, работникот?

Screenshot 02-01-2026 13.36.43.jpg

... зашто се служите со лаги, а сте главна Синдикална организација која треба да се бори за правда и чесност, кога рекле газдиде дека „се против зголемување на плата“, јас тоа никаде не слушнав, тие коментираат дека нема простор, нема начин, а не дека се „против“? тие не одбиваат, тие образложуваат зошто не може да се покачи минималната плата, зашто вртење на значението на зборовите? со која цел?

... не ги почитуваат колективните договори? зашто не кажете со кој член не се почитува договорот и кои клаузули имаат тие колективни договори и што следи ако не се почитува?? што сме ние овци, па вака „ не се почитува колективни договори“ каде има потпис од двете страни и е правен документ кој судски се тера, ако не се почитува?

... никој не кажа дека „Нас не ни е потребно зголемување“ туку напротив се соочени со недостиг и ниските плати, ама „Вие“ ги вртите зборовите да создадете општо незадоволство за да ја продлабочите уште повеќе работничката мизерија и општо животот во Македонија, „Вие“ неколку кои ги држите конците на сите регионални синдикати со главниот Синдикат! „Вас“ не ви е потребно зголемување на Вашата плата, нели? само „Нас“ ни треба зголемување на Нашата плата, затоа што вашите плати се скоро исти со тие со кои ги провоцирате работниците да излезат на протест, нели? зашто да „Станеме со Вас“ кога „Вие“ сте исти со тие за кого не терате на протест? нели, колку лесно и просто да се примети лицемерието Ваше синдикално!

Screenshot 02-01-2026 13.37.03.png

... читам и не ми се верува кои тоа и на каков начин ни се водат сите овие синдикални организации со се главниот на чело со Претседателот, „ Време е“, за што е време, да направите маса од работници низ улиците и пред Собрание со единствена цел да наштетите на сегашната Власт и моменталната економска состојба на Македонија, сакате хаос да направите, со зборовите „ Не гледај јас што правам слушај јас што кажувам“, вие да си ја терате истата агенда како газдите за кои плукате тука, а да го искористите работникот на негова најслаба точка „во платата“, до кога со лаги ќе ги стрижите работниците мислејќи дека се овци, а кога ќе дојдат во Ваша канцеларија немате време ниту да го примите, а не да го ислушате, нели прво прашајќи дали воопшто е член на Синдикатот и секој месец ви плаќа чланарина, за да можете вие онака порелаксирано да се собирате на ручеци и состаноци во Охрид или во други дестинации, нели во име и грбот на чланарината на работникот!

...така не треба и не смее да работи една институција како Синдикална организација, лицемерно злоупотребувајќи го работникот, малку треба и „Вие“ да дадете отчет кога веќе напаѓате други, а го користите работникот САМО и САМО за Ваши интереси дадени од туѓи интереси, нели, кој ве постави за одговорни!

П.С.

... можеби Ал Капоне не треба да го дадам за пример, од една страна како криминалец тука нема да навлезам, ама другата страна што значи синдикална борба и заштита треба некој да научи за пример!

Последно уредено:
олигарсите секако ќе ви го наплатат покачувањето после тоа. Они најмалце се замараат. Лурци ќе плаче зошто му ги поскапиле јајцата, кашкавалот, месото.

не лупај жити Се.....на некој му гори под нозе ,деца и родители му страдаат од катастрофа стандард во државата,ти овде швалерај муцлерај.......за срамота
Jas kolku so procitav, za nekoj bilo najnormalno da jadat 5 pati nedelno po kafani, na drug da kisnel po teretani, na tret mu se odelo na skijanje , na cetvrt visoka kirijata vo centralno gradsko podracje mu bila, na petta skapi vloskite itn itn itn.Ako toa e gorenje pod noze togas i mene mi gori pod noze, so se tie poke od mene :toe:
A ako nekoj so cel um misli deka so krevanje na minimalna plata ke resi standard, togas ako ima diploma od ekonomija, neka si ja zakova za zidot i neka odi neka sadi tutun. Ja promasil strukata.

Ама тоа е типичниот македонски бизнисмен .. душман без никаква регулација со ветер од комора која држи партија. Затоа оној мајмунот Азески уште од сфрј е претседател ...подолго време него државава што е независна. Ама битно има книги за неговите патувања во Мексико и низ цел свет во деведесетите кога се почна да иде у курац.
Овој е од од удбашка фамилија. Кога ќе видиш кој е све на клучни места, добро што сме сеуште као држава.

Jas kolku so procitav, za nekoj bilo najnormalno da jadat 5 pati nedelno po kafani, na drug da kisnel po teretani, na tret mu se odelo na skijanje , na cetvrt visoka kirijata vo centralno gradsko podracje mu bila, na petta skapi vloskite itn itn itn.Ako toa e gorenje pod noze togas i mene mi gori pod noze, so se tie poke od mene :toe:
A ako nekoj so cel um misli deka so krevanje na minimalna plata ke resi standard, togas ako ima diploma od ekonomija, neka si ja zakova za zidot i neka odi neka sadi tutun. Ja promasil strukata.
Влошки се основна хигиенска потреба. Порано користеле весници доле па фаќале сѐ и сешто.
Кафана, кафич, скијање, се луксуз.
Имаме нужни добра, и луксузни добра.
Платата у Македонија не покрива ни за нужни потреби.

Има луѓе што море немаат видено, Охрид го немаат видено. И тоа не е нормално исто.
Бар еднаш да можеш таков лукзус да си дозволиш. Охрид и Грчка више не се приступачни за било кој.
Морски воздух е здрав. Не идат сите на море за тен и курташак.

олигарсите секако ќе ви го наплатат покачувањето после тоа. Они најмалце се замараат. Лурци ќе плаче зошто му ги поскапиле јајцата, кашкавалот, месото.
иди ти бркај женцки. Нема сигурно од партија да ти помагаат.

Го боли ронката курот за вашите плати. Не е ниту ова обид да се одбрани партијата.
Него му е битно да нема инфлација за да не скокне печеницата на 800мкд/кг па да мора да се префрли на салама.

Го боли ронката курот за вашите плати. Не е ниту ова обид да се одбрани партијата.
Него му е битно да нема инфлација за да не скокне печеницата на 800мкд/кг па да мора да се префрли на салама.

Ни ја обезвреднувате парата вие комуњариве. Од најефтина држава не правите швицарска.

... што не ми се допаѓа, мал рекапитулар на лично мое мислење како не треба да постапи главна Синдикална организација со сите потчинети регионални и гранковни синдикални организации, монопол на синдикална организација е поопасно од монопол на газдите, кој вработен- работник член на било која синдикална организација воопшто бил- е запознат со прогарама, со гласање на претседател регионални претедатели со еден збор управна синдикална структура? сами меѓу себе се одбираат сами си решаваат, а во име нели на работникот.
... првиот човек на ССМ избран за време на владеење на СДСМ - 2023 година, како единствен преставник?! молам?

Прегледај го приврзокот 468390

... накратко меѓу другото кои се обрските на Управната структура и Председателот?

Прегледај го приврзокот 468389
Прегледај го приврзокот 468387
Прегледај го приврзокот 468388

... еве ги овие две задачи како извадок, одиме понатака со отвореното Писмо до синдикалните работници по правило, а не до сите работници, затоа што постои и Независен синдикат и не знам дали и тој спаѓа тука во ова организација за протест:

... почетокот како тоа почитувани „браќа и сестри“? какво обраќање е тоа кумунистичко? сталинистичко? чегеваристичко?
обраќањето треба кон „Работници кои се членови на Синдикатот“, затоа што ако работникот не плаќа чланарина на Синдикатот не е член на Синдикатот, прашајте го каков одговор добива од Синдикатот ако праша нешто како работник во контекс на „потценување и понижување“ (од газдите) од страна на Синдикатот ако работникот не е член на Синдикатот добива исто потценувачки и понижувачки одговор, најодговорно тврдам.

... прашање, зашто се повикуваат сите работници масовно да учествуваат на протест без да назначат дека треба да биде член на Синдикатот, односно што ако се членови на приватниот независен Синдикат, зашто тука се мешаат работите?

Прегледај го приврзокот 468394

... ако е протестот за „Нас“ значи не е за „Вас“ затоа што „Вие“ спаѓате во тие што им ја даваме моќта и месечната чланарина, за да „Вие“ земате токму како тие 78% зголемени плати (избраните и именуваните), а вие кои сте? кои вас ве одбра, работникот?

Прегледај го приврзокот 468396

... зашто се служите со лаги, а сте главна Синдикална организација која треба да се бори за правда и чесност, кога рекле газдиде дека „се против зголемување на плата“, јас тоа никаде не слушнав, тие коментираат дека нема простор, нема начин, а не дека се „против“? тие не одбиваат, тие образложуваат зошто не може да се покачи минималната плата, зашто вртење на значението на зборовите? со која цел?

... не ги почитуваат колективните договори? зашто не кажете со кој член не се почитува договорот и кои клаузули имаат тие колективни договори и што следи ако не се почитува?? што сме ние овци, па вака „ не се почитува колективни договори“ каде има потпис од двете страни и е правен документ кој судски се тера, ако не се почитува?

... никој не кажа дека „Нас не ни е потребно зголемување“ туку напротив се соочени со недостиг и ниските плати, ама „Вие“ ги вртите зборовите да создадете општо незадоволство за да ја продлабочите уште повеќе работничката мизерија и општо животот во Македонија, „Вие“ неколку кои ги држите конците на сите регионални синдикати со главниот Синдикат! „Вас“ не ви е потребно зголемување на Вашата плата, нели? само „Нас“ ни треба зголемување на Нашата плата, затоа што вашите плати се скоро исти со тие со кои ги провоцирате работниците да излезат на протест, нели? зашто да „Станеме со Вас“ кога „Вие“ сте исти со тие за кого не терате на протест? нели, колку лесно и просто да се примети лицемерието Ваше синдикално!

Прегледај го приврзокот 468397

... читам и не ми се верува кои тоа и на каков начин ни се водат сите овие синдикални организации со се главниот на чело со Претседателот, „ Време е“, за што е време, да направите маса од работници низ улиците и пред Собрание со единствена цел да наштетите на сегашната Власт и моменталната економска состојба на Македонија, сакате хаос да направите, со зборовите „ Не гледај јас што правам слушај јас што кажувам“, вие да си ја терате истата агенда како газдите за кои плукате тука, а да го искористите работникот на негова најслаба точка „во платата“, до кога со лаги ќе ги стрижите работниците мислејќи дека се овци, а кога ќе дојдат во Ваша канцеларија немате време ниту да го примите, а не да го ислушате, нели прво прашајќи дали воопшто е член на Синдикатот и секој месец ви плаќа чланарина, за да можете вие онака порелаксирано да се собирате на ручеци и состаноци во Охрид или во други дестинации, нели во име и грбот на чланарината на работникот!

...така не треба и не смее да работи една институција како Синдикална организација, лицемерно злоупотребувајќи го работникот, малку треба и „Вие“ да дадете отчет кога веќе напаѓате други, а го користите работникот САМО и САМО за Ваши интереси дадени од туѓи интереси, нели, кој ве постави за одговорни!

П.С.

... можеби Ал Капоне не треба да го дадам за пример, од една страна како криминалец тука нема да навлезам, ама другата страна што значи синдикална борба и заштита треба некој да научи за пример!
ahahahah, sakale da i nashtetat na vladata so toa shto sakaat pogolema minimalna plata za shto ima stvoreno uslovi, lele kako smeat da protestiraat!1

kako smeat protiv ovaa vlada da protestiraat!!11

i protestot protiv aerozagaduvanjeto od strana na USJE e za da se srushi vladata, aerozagaduvanje nema, toa komunjarite palat gumi za da se stvoei aerozagaduvanje pa potoa protestiraat, sakaat USJE da se zatvori i vladata da se rushi!!11

i taka, sevo ova od kujnata na bijons so sostojkite na dpmne, ekspertot za sindikati i SSM koja do vcera ne razlikuvase i seuste ne razlikuva izmegju funkcioner i drzaven funkcioner i od kade pretsedatel na SSM zema plata.

Ни ја обезвреднувате парата вие комуњариве. Од најефтина држава не правите швицарска.

Ок, да оставиме заебанции на страна, сакав и за таа компарација да те цитирам. Малце чудно што ја споредуваш цената на храната во Швајцарија со тамошната плата. На крајот од денот тие таму уживаат многу повеќе работи со просечна плата отколку било кој во Македонија.
Ако цените во маркетите во Македонија би се покачиле заради овој потег тогаш не знам што е проблемот освен ако не си газда или невработен.
Ама цените на облеката, нова кола, нов мотор, авионски билет, нов плејстејшн, кожпјутер и многу други работи си се на генерално ниво и секаде се исти па така ако македонецот има плата како во Хрватска на пример, и цените во маркетите исти како таму, пак македонецот ќе може полесно да си приушти други луксузи и со тек на време ќе обнови возен парк, ќе прошета низ Европа и ќе може да си дозволи да седне на кафе и ручек во друга земја без притоа да рачуна колку е тоа во денари и колку плескавици ќе изеде во Скопје за таа една паста во Рим.
Во секој случај нема логика да се противиш на вакво нешто од кое секој би имал бенефит. Или барем повеќето.

Ок, да оставиме заебанции на страна, сакав и за таа компарација да те цитирам. Малце чудно што ја споредуваш цената на храната во Швајцарија со тамошната плата. На крајот од денот тие таму уживаат многу повеќе работи со просечна плата отколку било кој во Македонија.
Ако цените во маркетите во Македонија би се покачиле заради овој потег тогаш не знам што е проблемот освен ако не си газда или невработен.
Ама цените на облеката, нова кола, нов мотор, авионски билет, нов плејстејшн, кожпјутер и многу други работи си се на генерално ниво и секаде се исти па така ако македонецот има плата како во Хрватска на пример, и цените во маркетите исти како таму, пак македонецот ќе може полесно да си приушти други луксузи и со тек на време ќе обнови возен парк, ќе прошета низ Европа и ќе може да си дозволи да седне на кафе и ручек во друга земја без притоа да рачуна колку е тоа во денари и колку плескавици ќе изеде во Скопје за таа една паста во Рим.
Во секој случај нема логика да се противиш на вакво нешто од кое секој би имал бенефит. Или барем повеќето.

треба да разбираш економија да сфатиш. Вака џабе да правиме муабет. Еве само колку да сфатиш ако сакаш. Споредувате државно и приватно. Но не разбирате дека државното е секогаш платено од кредити, кои ни ги даваат и државата ги плаќа на време. А кој ги плаќа приватниците? Каде они ги наоѓаат парите за платите? Ако немаш ти пари доволно во економијата да ги покриеш тие примања, како ќе ти опстои економијата? Ќе ги измислиме тие пари што фалат? Убаво рече еден член, нека стават 1500 еве добра цифра е. Таман сите задоволни.

Влошки се основна хигиенска потреба. Порано користеле весници доле па фаќале сѐ и сешто.
Кафана, кафич, скијање, се луксуз.
Имаме нужни добра, и луксузни добра.
Платата у Македонија не покрива ни за нужни потреби.

Има луѓе што море немаат видено, Охрид го немаат видено. И тоа не е нормално исто.
Бар еднаш да можеш таков лукзус да си дозволиш. Охрид и Грчка више не се приступачни за било кој.
Морски воздух е здрав. Не идат сите на море за тен и курташак.
Ubavo jas ve svakjam so vi e muabetot, samo dosega se imam iznacitano gluposti sto treba covek da moze da si dozvoli so minimalna pa i prosecna plata, a toa vervaj ne e pet pati jadenje po luksuzni restorani, brendirana obleka, najnov ajfon i pojma nemam sto li ne. Zatoa bese muabetot so svalerkata. Ako zemas minimalna plata racunaj deka si na dnoto na finansiskata skala, malce nad ovi so se socijalni slucai. Taa e kolku da go isturkas mesecot i toa so epten stedenje, a ne da se luksuziras po kafani, odmori, tri koli i najnova tehnika. Toa e za visoka sredna klasa. Taka da od kaj vi idat takvi idei stvarno ne znam, samo znam deka ovoj muabet e praven milion pati i pak istoto i istoto. Si umislila socijalata deka treba da imaat zivoten stil kako bogatite. Toa niti bilo niti ke bidi, nikade i nikogas vo svetot, najmalce so krevanje na minimalnata plata.
Ke krenis minimalna, ke krenat cenite na se i pak vrednosta na parite ke ti ostani ista ili pomala. Ako bese taka ednostavno, eden prethodno napisa, minimalna plata kolku prosecna germanska i kapata na krivo, ke glumime germanci.
I da ne mi jadat lajna dusegriznicite, ist stav imav sekogas koga se pravea vakvi glupi i bezvezni muabeti za kosnickata i minimalnata plata. Ne mozes vestacki da krenis standard, ne odi toa bas taka. I namesto minimalna plata treba da se insistira na procentualna plata i taa da bidi javno dostapna informacija kako za privatni taka i za drzavni firmi i da ne bidi pogolema od 1 prema 6 od najniskata do najvisokata plata vo edna firma i tuka da vleguvaat i raznorazni bonusi, kurci palci.
Nelogicno e na edno firmice koe edvaj krpi kraj so kraj da mu nalozis da mu isplati na vraboteniot minimalna plata od 600 evra ili kolku i da e. Ili ke go zatvori biznisot, ili ke otpusti vraboteni ili ke gi kreni cenite na uslugite sto i najcesto go pravat. Za nekoj mesec ke se napravi ekvilibrium i kupovnata mokj na ovie so minimalec pak ke ostani ista kako sto i vidovme vo prethodnite godini.

треба да разбираш економија да сфатиш. Вака џабе да правиме муабет. Еве само колку да сфатиш ако сакаш. Споредувате државно и приватно. Но не разбирате дека државното е секогаш платено од кредити, кои ни ги даваат и државата ги плаќа на време. А кој ги плаќа приватниците? Каде они ги наоѓаат парите за платите? Ако немаш ти пари доволно во економијата да ги покриеш тие примања, како ќе ти опстои економијата? Ќе ги измислиме тие пари што фалат?

Не сум ја економист како тебе тоа е факт. Само знам дека кога ќе отиде просечниот македонец во странство, освен Ниш, Лесковац и Приштина секаде му е скапо. А тоа е затоа што има најниска плата. Нашите таксисти возат најлоши коли, облеката исклучиво од Турција и Кина а главен доставувач на пратки е Тему. Швајцарецот со ден-два дена работа ќе си купи најк патики од 200 франака а ти ќе треба пола месец да работиш за истите тие или да се задоволиш со скечерс за да не трпеле приватниците.
Имаше еден добар муабет од скоро го видов на интернет, не ми текнува од кој. Дали сте виделе приватник да затвори бизнис или да напушти држава зашто не му иде? Другар ми до пред некоја година работеше кај братучед му во фирма, плата нормална, некои 35к, ама работа 12 саати. Често се жалеше дека нема време за ништо. А братучед му два стана во Скопје и еден во Охрид. Прават ненормални пари како фирма а вработените платени само малку над просекот кој беше тогаш. Бонуси, зголемување на платите или некакви други бенефити немаа.
Како мислиш ти дека луѓето ќе се мотивираат и нема да одат на протести за поголема плата кога гледаат дека има поубаво некаде на друго место?
Јас работам за странска компанија надвор од МКД, ако ти кажам какви се бенефити имам од фирмата ќе ти делува дека лажам. Платата од кога почнав ми порасна за 50%, без никакви владини интервенции. Бонус лапам секоја година. Ни даваат по 25% од годишната бруто плата. Имам по 300€ годишно за спортски активности, многу често ни даваат и ранци, куфери, некои такви слични мали подароци, по 40€ за роденден и не носат два пати годишно на забава, една божиќна и една летна во најдобри ресторани. А мајка ми ми кажува дека од работа собирале по 1200 за прослава на нова година од фирма. Десет-единаесет вработени дали се, не му се даваат на газдата 200€. Како не му е тапа не разбирам. Мизерно е за работа во Македонија. Сум работел и јас 4 години пред да се иселам, не зборам на слепо. Од тие 4 години само еднаш бев пријавен. Сите други не плаќаа никакви давачки а платата иста како тие каде се плаќаше. Во еден кафиќ кај што работев, сите шанкери се викавме Дарко ако дошла инспекција зашто само Дарко беше пријавен. И што ќар имав јас што лажев? Ми дал повеќе пари зашто он не платил давачките? К15 да сме врателе беше обавезно муабет во Декември.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom