- Член од
- 29 март 2025
- Мислења
- 386
- Поени од реакции
- 737
ideme, uste eden klasicen defokus od temata i problemot, onaka so zelba da se umori sogovornikot objasnuvajki preku koristenje na argumentativni nelogicnosti i prefrlanje na vinata na poedinecot, a ne na sistemot.АЈ малку поинаку да размислуваме, може? Прво ЗОШТО ЗЕМАМ МИНИМАЛНА?
второ Зошто НЕ СУМ ПРОСЕК ТУКУ ПОД ПРОСЕК?
ДАЛИ СО 36000 ќе го решиме проблемот, ќе може месец да се помине нормално?
Дали јас што земам минимална кога одам во профавница го плаќам лебот повеќе или го плаќам по цена на чинење?
Зошто јас што земем минимлна чекам некој сојуз да ми го реши проблемот?
Колку часа работам неделно ?
Ај размисли и биди објкетивен, дали ти си на мин или не си, ако си зошто си ако не си зошто не си ?
vie ne sfakjate deka ne e prasanje zashto poedinecot e na minimalna ili podprosecna ili prosecna plata, tuku zashto taa plata ne mu gi zadovoluva osnovnite potrebi za zivot, i zashto dve minimalni plati ne ja pokrivaat potroshuvachkata koshnichka na cetvorocleno semejstvo.
toa sto nekoj zema minimalec ne znaci deka istiot ne treba osnovni egzistencijalni potrebi da ne moze da pokrie.
nikoj ne rece deka minimalec od 600€ ke reshi se, ama momentalniot minimalec ne ni pokriva ni minimum trosoci, so minimalecot ne ni mozes da se nahranis, a rabotis polno rabotno vreme od 8 chasa.
so moabetot za lebot si pukash sam u noga, zatoa shto minimalecot mora da se usoglasi so troshocite za zhivot, zatoa shto cenite ne se poniski za siromashnite, ili pak onie na minimalec ne treba leb da jadat?
sindikatite postojat zatoa shto poedinecot nema pregovarachka mokj na pazarot na trudot, a sindikati ima i vo najkapitalistickite drzavi na svetot, zatoa shto nivna uloga e zashtita na rabotnikot poedinec.
ako rabotish 40 chasa nedelno ili 8 saati dnevno t.e polno rabotno vreme, platata MORA da ti ovozmozhi normalen zhivot, inaku sistemot e nefunkcionalen, kakov shto momentalno e.
i sfati, opshtestvo kade shto rabotnikot raboti polno rabotno vreme od 40 saati nedelno, 160 saati mesecno i ne mozhe da prezhivee ne e rezultat na toa deka rabotnikot e problemot, tuku sistemot.
... јас кажувам мое мислење, а не сум јас партија па вака да ми се обраќаш, ако вртам јас во круг, ти вртиш два круга пред мене и апсолутно не си одговорил на ниедно прашање, те прашав колку е тоа билион, од каде инфо од тој билионски долг зашто не пишуваш во „милијарда“? ти напишав колку долг СДСМ остави на ВМРО кој го исплатиле сега за кој износ го сметаш за потрошени од ВМРО, а тоа се всушност минусите на СДСМ оставени на следната владејачка т.е. ВМРО,
...синдикалната зграда е важна зашто сакаше токму СДСМ преку негови поставени судии во судство (Врховно судство) да му ја одземе на синдикалците да ја прогласи за државна имовина, па потоа се знае да се отуѓи со продажба, а Претседателот на ССМ сега не работи во интерес на работникот туку во интерес на СДСМ, а тоа параванот за ,,покачување на минималец“ демек посветен на маките на работникот, тоа секој не го приметува, но од следењето и неговите коментари од прва така се гледа ,,активноста“
... самиот зема колку 1500 Е и цела војска во управата на синдикатот колку земаат приходи зашто нема тоа транспарентно да види работникот колку тоа тие имаат плата? што не се откажат тие од тој висок износ затоа никаде не е назначен, со сите функционери и нека се покачи минималецот?
Претседателство на ССМ
Членови на Претседателството се:
Стојанче Кашиковски, Претседател на Синдикат на работниците од угостителството, туризмот, комунално- станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните друштва на РМ (СУТКОЗ)
Трпе Деаноски, Претседател на Синдикат на работниците од управата, правосудните органи и здруженија на граѓани на РМ (УПОЗ)
Игор Герасов, Претседател на Синдикат на индустрија, енергетика и рударство на Македонија (СИЕР)
Игор Китаноски, Претседател на Синдикат на работниците од агроиндустрискиот комплекс на РМ (АГРО Синдикат)
Иван Пешевски, претседател на Синдикатот за градежништво, индустрија и проектирање на Македонија (СГИП)
Љубиша Каранфиловски, претседател на Самостојниот синдикат за здравство, фармација и социјална заштита на РМ
Љупчо Радовски, претседател на Синдикатот на работниците од текстилната, кожарската и чевларската индустрија на РМ (СТКЧ)
Миќо Стојановски, претседател на Синдикатот на работниците од сообраќај и врски на РМ (СРСВМ)
Зоран Мироновски, претседател на Синдикатот на хемија, неметали и метали на Македонија (СХНМ)
Зоран Кузманоски, претседател на Македонскиот полициски синдикат (МПС)
Васе Депинова, претседател на Синдикатот на поштенските и телекомуникациските работници на Македонија (СПТРМ)
Слаѓана Миливојевиќ, претседател на Синдикатот на графичката, информативната, филмска, издавачка дејност и производство на хартија на РМ (ГИФИХ)
Гоце Трајковски, претседател на Синдикатот на финансиските дејности на Македонија (СФДМ)
Слободан Трендафилов, претседател на Синдикатот на работниците од трговијата на РМ (СРТ)
Томислав Гиевски, претседател на Независен синдикат за образование и наука (НСОН)
Вера Атанасовска, претседателка на Синдикат на културата на Република Македонија ( СКРМ )
Боро Велигденов, претседател на Синдикат на Поштенски и Телекомуникациски оператори на Македонија (СПТОМ)
Борче Куноски, претседател на Синдикатот на Медиумски информативни агенции (СМИА)
Златко Цветковски, секретар на Советот на ССМ
Членови на Надзорен одбор се:
1. Македонски полициски синдикат (МПС) - Милорад Влаховиќ
2. Синдикат на работниците од угостителството, туризмот, комунално станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните друштва на РМ (СУТКОЗ) - Кристијан Ковачевски
3. Самостоен синдикат за здравство, фармација и социјална заштита на РМ- д-р Наташа Петковиќ
4. Синдикат на работниците од агроиндустрискиот комплекс на РМ (АГРО -Синдикат) - Ленче Стојчевска
5. Синдикат на работниците од текстилната, кожарската и чевларската индустрија на РМ (СТКЧ)- Пеце Стојановски
Регионално синдикално претставништво Прилеп со Крушево и Македонски Брод
Регионално синдикално претставништво Тетово со Гостивар и Кичево
Регионално синдикално претставништво Скопје
Синдикална канцеларија Свети Николе
Синдикална канцеларија Дебар
Синдикална канцеларија Струга
Синдикална канцеларија Македонски Брод
Синдикална канцеларија Кичево
Синдикална канцеларија Пробиштип
Синдикална канцеларија Радовиш
bravo genijalci, ko ista fabrika da ve napravila, fatete se za zborot bilion iako dobro znaete deka se raboti za milijarda, ne se fakjajte za argumentite.Не го прашувај .... начисто ќе се збуни со нулите!
bijons, nemoj da izlagas na protesti za TVOJA plata zatoa sto SDS kradela u nivniot mandat, zatoa sto SDS sakala na SSM da i ja odzeme zgradata i zatoa shto pretsedatel na sojuz na sindikati zemal plata OD SINDIKATI.
kakvi ste vie idioti, premnogu vreme potrosiv objasnuvajki vi osnovni raboti, zivejte vo balonot vo koj ziveete, jadete korenja i decata neka vi se selat po stranski drzavi dodeka vie ja peete zavetna, go lizhete shupakot na Micko i vi mochaat u usta na dnevna baza.