Прости ми Татко мене "ГРЕШНИОТ"

• Креатор на темата Креатор на темата moveman
  • Време на започнување Време на започнување
Е зошто не создал де тогаш твој ваш "праведен" бог со тие особини? Нели е семоќен, нели е сезнаен? Зошто не создал со особините како зависта, гневот, гордоста, љубомората....? (кој патем речено и самиот тој ги поседува)?

--- надополнето ---

Твоите стандарди и мерила за тоа што е грев, незначи дека се мерило за сите нас! За мене се што не повредува некого, не нанесува штета и не ја ограничува слободната воља на луѓето не го сметам за грев! Според оваа дефиниција, јас немам ниеден грев!:toe:

Затоа што ако не создадеше без тие особини, ќе бевме роботи, а не живи суштества кои сами одлучуваат во својот живот за своите постапки.

а тоа дали немаш ниеден грев? Тоа ќе му го кажиш еден ден на твојот креатор кога ќе застанеш лице-во лице со него. Мене не мораш да ми го кажуваш, затоа што јас ниту ќе те судам, ниту ќе те правдам. затоа што јас сум поголем грешник и од тебе.

Мојата вера во Бога не е од страв поради вечна мака!! Јас и онака немам ништо заслужено во својот живот, освен пеколот. Верувам, затоа што знам дека нема поубаво нешто во животот на еден човек, да се биде во прегратките на еден свет и праведен Бог, кој што ја искажал својата без-гранична љубов кон овој грешен и лукав род, со тоа што се даде самиот тој бог за жртва на крстот на голгота, и само ако веруваме во таа жртва ќе бидеме и оправдани.

Сето друго е празна филозофија.

Поповите можат да те „ бајботкаат“ направи ова - направи она, филозофите да ти филозофираат со излитени фрази, но само Исус го направи тоа што е доволно за спасение на човекот, а тоа е Смртта на Голгота и воскресението.
Е што си направил жити се за да веруваш дека си заслужил вечно проклетство и тортура? И каков е тој праведен бог, кој го проколнал човештвото затоа што дознало што е добро а што зло? Зарем негледаш дека последиците од нашите постапки се рајот и пеколот! Се останато е заблуда, на која го трошите овој еден и единствен живот.

Затоа што ако не создадеше без тие особини, ќе бевме роботи, а не живи суштества кои сами одлучуваат во својот живот за своите постапки.
Па баш начинот на кој размислувате ве прави роботи, тоа што ви кажува библијата тоа е исправно за вас, а не тоа што ви го кажува срцето и разумот!
Нема нечисти јадења затоа што Исус така рекол, ама тетоважи се погрешни зошто Исус заборавил да ги спомне! Тоа не е ли размислување по програма, без своја одлука, туку слепо како што текст стар 3000 години ви кажува?
а тоа дали немаш ниеден грев? Тоа ќе му го кажиш еден ден на твојот креатор кога ќе застанеш лице-во лице со него. Мене не мораш да ми го кажуваш, затоа што јас ниту ќе те судам, ниту ќе те правдам. затоа што јас сум поголем грешник и од тебе.
Слободно нека дојде доколку го има, ќе му кажам! Јас неполагам сметки никому, не сум барал да бидам создаден и според тоа не сум должен никому да полагам сметки за моите постапки освен на мојата сопствена совест!

--- надополнето ---

Сакаш искрен одговор на ова прашање?
Па јас сум секогаш искрен и очекувам и луѓето со кој дискутирам да бидат искрени! Се разбира доколку не сакаш ќе те сватам, но во секој случај неверувам во ништо кое заслужува таква сурова казна!

Оваа тема морав да ја отворам .. не знам колку више пати сум го чул изразов , посебно од ПравоСлавните христиани .. дали Бог не смета за ГРЕШНИ ??? НЕ !!! .. Па тогаш кој си ти да се нарекуваш ГРЕШНИК ??? .. или .. мислат така се умилкуваат кај Бог .. Никако ! .. обично Ѓаволот за нас прикажува слика во нашата глава како ние сме грешни и дека Бог ке не беси ако почнеме да се сметаме за ПРАВЕДНИ па иде мислата во глава " Прости ми Татко мене " ГРЕШНИОТ "

Би сакал да видиме што вика Бог за сето ова .. да не помисли некој се правам паметњак ..

БОГ вели - 5:19 зашто, како што со непослушноста на еден човек мнозина станаа грешници, така и со послушноста на Еден мнозина ќе станат праведни.

Што сака БОГ да каже ако преку адам сите станавме ГРЕШНИ .. тогаш преку смрта на ИСУС сите СТАНАВМЕ ПРАВЕДНИ !! ..

Евреите: 11:7 Преку вера Ное беше известен за она што уште не се гледаше, поттикнат од стравопочитување, приготви ковчег за спасение на својот дом; со неа го осуди светот и стана наследник на праведноста, која е според вера.

Премногу јак стих , ако Ное пред ИСУС можеше да стане ПРАВЕДЕН замислете од кога ИСУС умре за нас колку повеќе сме ПРАВЕДНИЦИ !!! .. Авраам поверува и му се припиша за ПРАВЕДНОСТ .. Лооол колку можеме да бидеме ние денес по праведни од кога ИСУС ги зеде СИТЕ ГРЕВОВИ ... што мислите зошто ИОУС ги зеде сите ГРЕВОВИ на КРСТОТ ??? .. За да ние денес бидеме ГРЕШНИЦИ ??? .. НЕ ! ТУКУ ДА БИДЕМЕ ПРАВЕДНИЦИ .. а како се стекнува ПРАВЕДНОСТА преку ВЕРА ! .. Зашто нашите дела се гадни пред БОГ .. Толку имав да кажам не сакам Ѓаволот никој од нас да лаже дека ние сме ГРЕШНИЦИ .. ОН Е ГРЕШНИК НИЕ СМЕ ПРАВЕДНИЦИ !! .. Има за ова уште нај малку 50 стиха ама да не бидам рефератор толку од мене Bless .

Насловот на темата е исмејувачки кон себе и Бог иако луѓето се исчистени од гревовите преку Господ и се на пат кон совршенство.

ОК. Но немој да ми замериш на ова што ќе го напишам. Ова ќе биде последниот коментар и тука завршувам, бидејќи ме чекаат обврски.

Да бевме пријатели пред десетина години, ќе ти ја дупев жената. Можеби немаше ништо да направам (ако жената си е чесна и поштена) но ако и мрднеше опашката верувај дека ќе ти ја заколев.

Има ли нешто полошо од тоа???? Да се познаваме, а јас да ти го направев тоа, дали немаше да бидам за во пеколот или ќе го оправдаше тоа според твоите стандарди и мерила?

Па ти влакна немаш на главата колку што јас врски сум запустил!!! И ќе ме убедиш дека не сум за во пеколот?

Во секој случај немој да ми замериш на коментаров, бидејќи тоа е минато, а јас живеам втор живот со Исуса Христа. Ако не беше Исус и Библијата, кој знае каде ќе ме јадеа пците.

Поздрав и секое ти добро.

Со почит, Госпел.

ОК. Но немој да ми замериш на ова што ќе го напишам. Ова ќе биде последниот коментар и тука завршувам, бидејќи ме чекаат обврски.

Да бевме пријатели пред десетина години, ќе ти ја дупев жената. Можеби немаше ништо да направам (ако жената си е чесна и поштена) но ако и мрднеше опашката верувај дека ќе ти ја заколев.

Има ли нешто полошо од тоа???? Да се познаваме, а јас да ти го направев тоа, дали немаше да бидам за во пеколот или ќе го оправдаше тоа според твоите стандарди и мерила?

Па ти влакна немаш на главата колку што јас врски сум запустил!!! И ќе ме убедиш дека не сум за во пеколот?

Во секој случај немој да ми замериш на коментаров, бидејќи тоа е минато, а јас живеам втор живот со Исуса Христа. Ако не беше Исус и Библијата, кој знае каде ќе ме јадеа пците.

Со почит, Госпел.
Прво! Моите стандарди се јасни, се што неповредува некого и не нанесува штета!
Второ! Точно дека тоа е подмолно и погрешно, посебно кога е во прашање близок пријател......но сепак - вечно проклетство? И вечно мачење?! Вечно незначи 100 години или 1000 или милијарда.....туку.....вечно!:toe: За мене не постои ништо што заслужува таква казна!
Потребно е човек да си прости себеси! Во спротивно животот ќе му биде мачење.

“Anyone who has never made a mistake has never tried anything new.

“Whoever undertakes to set himself up as a judge of Truth and Knowledge is shipwrecked by the laughter of the gods.”

Albert Einstein.

И ќерка ми од 3 месеци... и она ли е грешна?!?! И како тоа згрешила?

Луѓето од кога ќе се родат се крштеваат заради првородениот грев. Откако ќе се крстат во името на Отецот Синот и Светиот Дух нивните тела светат но ние поради нашите гревови не можиме да го забележиме тоа. Потоа кога ќе му проработи свеста и кога ќе направат некој грев тие оцрнуваат духовно. Но ако постат и се причестат повторно нивните лица светат, зошто со самата причест самите гревови се бришат.

--- надополнето ---

Насловот на темата е исмејувачки кон себе и Бог иако луѓето се исчистени од гревовите преку Господ и се на пат кон совршенство.

Бог преку неговото доаѓање на земјата ни го кажал патот по кој треба да одиме за да добијаме совршенство. И масата на народ не се на пат на совршенство туку само поединци се на пат на совршенство. Ако ти лажиш, се дрогираш, блудуваш и ред други работи непоштени правиш, не одиш на вистинското совршенство преку кое се влегува во рајот.

--- надополнето ---

Луѓето со самото мислење дека се праведни, се грешни. Ѓаволот не дозволува некој да го остај да живее праведно, без да му се смеша. И дали знаете како денешните демони ги напаѓаат луѓето?

Луѓето од кога ќе се родат се крштеваат заради првородениот грев. Откако ќе се крстат во името на Отецот Синот и Светиот Дух нивните тела светат но ние поради нашите гревови не можиме да го забележиме тоа. Потоа кога ќе му проработи свеста и кога ќе направат некој грев тие оцрнуваат духовно. Но ако постат и се причестат повторно нивните лица светат, зошто со самата причест самите гревови се бришат.
Сега ептен не те разбирам. Грешни се децата или не се?!?

Луѓето од кога ќе се родат се крштеваат заради првородениот грев.

А што прават оние луѓе кои што нивните родители не ги крстиле? Кој го сноси гревот детето или родителот што не го крстил?

Откако ќе се крстат во името на Отецот Синот и Светиот Дух нивните тела светат но ние поради нашите гревови не можиме да го забележиме тоа. Потоа кога ќе му проработи свеста и кога ќе направат некој грев тие оцрнуваат духовно. Но ако постат и се причестат повторно нивните лица светат, зошто со самата причест самите гревови се бришат.

Интересно ова излагање. Ова да не е во некој случај Гностицизам = Ново спознание ??? бидејќи во Христијанството ваква работа не постои или барем јас до сега не сум слушнал.

Бог преку неговото доаѓање на земјата ни го кажал патот по кој треба да одиме за да добијаме совршенство.

Кој е патот по кој треба да одиме? Како се вика тој пат?

Какво е и кое е тоа совршенство кое што треба да го добиеме?

Ако ти лажиш, се дрогираш, блудуваш и ред други работи непоштени правиш, не одиш на вистинското совршенство преку кое се влегува во рајот.

Кое е тоа совршенство, преку кое се влегува во рајот? Како се вика тоа совршенство? Има ли име ?????

И дали знаете како денешните демони ги напаѓаат луѓето?

НЕ? Како?

Кога велиш денешни демони, има и поранешни демони????

Со почит, Госпел.

Госпел бе, ебачиште едно форумско! Славен да е хесус на небесата што те променил, оти до сега сите жени на форумџииве ке ги имаше поминато (некои можеби и повеќекратно). Уште една потврда како хесус сите не сака. Алелуја!

Кој е патот по кој треба да одиме? Како се вика тој пат?

Патот е многу прост, уствари не е до патот туку во состојбата во која сме.
А таа е или будност или сон.
Будност или медитативна состојба, состојба на потполна свесност - ова е правиот пат.

Госпел бе, ебачиште едно форумско! Славен да е хесус на небесата што те променил, оти до сега сите жени на форумџииве ке ги имаше поминато (некои можеби и повеќекратно). Уште една потврда како хесус сите не сака. Алелуја!

Во секој случај ќе имаше и некое „ нусе “. Само мислиму ја да не беше твоето „нусе“ ??? Или мислиш дека Мухамед С.А. ќе ти го чуваше твоето ???

Во секој случај ќе имаше и некое „ нусе “. Само мислиму ја да не беше твоето „нусе“ ??? Или мислиш дека Мухамед С.А. ќе ти го чуваше твоето ???

Не само нусето, туку и козата ќе ми ја поминеше! Ни муки ни овој С.А. не помагаат тука.

Не само нусето, туку и козата ќе ми ја поминеше! Ни муки ни овој С.А. не помагаат тука.

Козата тебе ќе ти ја оставев, секако некој ќе мораше и незе да ја молзи? За нусето ќе сторев гајрет. ќе ја измолзев.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom