Прости ми Татко мене "ГРЕШНИОТ"

• Креатор на темата Креатор на темата moveman
  • Време на започнување Време на започнување
Па тоа е принцип помеѓу жива и мртва вера.

[/COLOR][/LEFT]

Ајдееее....Некоја „инстант„ теологија, така?

--- надополнето ---

gospel;4085350 И за крај; со кое дело Ти ќе се пофалиш на судниот ден???? Ајде кажи? [/COLOR напиша:

Со моите добри дела, запишани од мојот Ангел-чувар. Ти текнува?

--- надополнето ---

„И така, убедени сме дека човекот се оправдува со верата, без дела според Законот.

Чек сеа, според твојата теологија, без делата-да, но според кој и чиј Закон?

А што велиш за овој стих:

Вие, што посакавте да се оправдувате со Законот (ДЕЛАТА), Го изгубивте Христос, отпаднавте од благодатта; а ние се надеваме и очекуваме оправдание од верата преку Духот.

Велам дека авторот на стихот ги посочува делата според сатрозаветниот Закон, кои немаат оправдување во Нивиот Завет. Не случајно, Христос ги укина и јудаизмот и јудејското свештенство, оти Он ги најде како дрвја без лисја, како народ и како свештеници, кои само формално и механички го практикуваа Стариот Завет, но не дадоа дела од и за покајание, не дадоа плод достоен за Христовата награда!

А знаеш ли дека твоите дела ќе бидат како извалкана облека, кога ќе застанеш пред страшниот суд? А за да бидеш спасен по дела, знаеш ли дека мораш се да извршиш од она што го пропишува законот, без ни едно да погрешиш?

Ако едно погрешиш, спасението се руши како кула од карти. или се држиш или се паѓа во вода!! А за тие што не можат се да додржат, за нив Исус се веќе издржа на Голгота. Доволно е само да веруваат во жртвата Христова и крвта Христова ги брише сите нивни гревови. (ова е запишано во Библијата)

--- надополнето ---

Велам дека авторот на стихот ги посочува делата според сатрозаветниот Закон, кои немаат оправдување во Нивиот Завет. Не случајно, Христос ги укина и јудаизмот и јудејското свештенство, оти Он ги најде како дрвја без лисја, како народ и како свештеници, кои само формално и механички го практикуваа Стариот Завет, но не дадоа дела од и за покајание, не дадоа плод достоен за Христовата награда!

Како немаат оправдување во Новиот завет?

ајде ти земи издржи се она што го бара Старо-заветниот закон, па да видиме дали нема да бидеш спасен? Само работата е што никој од Адама до сега не успеал да издржи. Пробај се ти, па можеби и ќе успееш, ...кој знае......

...ама библијата вели:.. зашто од делата на Законот нема да се оправда ниту еден.

А знаеш ли дека твоите дела ќе бидат како извалкана облека, кога ќе застанеш пред страшниот суд? А за да бидеш спасен по дела, знаеш ли дека мораш се да извршиш од она што го пропишува законот, без ни едно да погрешиш?

Ако едно погрешиш, спасението се руши како кула од карти. или се држиш или се паѓа во вода!! А за тие што не можат се да додржат, за нив Исус се веќе издржа на Голгота. Доволно е само да веруваат во жртвата Христова и крвта Христова ги брише сите нивни гревови. (ова е запишано во Библијата)
Значи некој што крадел, лажел, правел штети и на крај од својот живот поверувал во Исус, ќе оди во рајот, а тој што никогаш не излажал, не повредил никого, неукрал ништо....ама не верувал во Исус ќе оди во пеколот!? Алал на паметот нека ви е! Само тоа ќе ви кажам.:toe:

Е оти се карате за џабе.
Нема пекол...ај сега уживајте си.
Не е ова натпревар кој каде ке отиде.
Има една цака у се ова а таа е следната :
Ако некој заслужува да отиде у рајот е тој што ги сака сите останати што се за у пеколот и од љубов(сочуство) за другите ќе отиде у пеколот и он.
И како што Исус рекол, тој што е последен ќе биде прв и тој што е прв ќе биде последен.
хахахахх животот не е логичен....дијалектички е.:helou:

... а тој што никогаш не излажал, не повредил никого, неукрал ништо....ама не верувал во Исус ќе оди во пеколот!?

А кој е Тој што никогаш во својот живот не излажал? не повредил? не украл ништо? Посочими само еден човек кој што тоа не го направил и јас ќе ти се поклонам и капа ќе ти симнам!

Единствен кој што тоа не го направил, беше Исус Христос и никој друг.

--- надополнето ---

Значи некој што крадел, лажел, правел штети и на крај од својот живот поверувал во Исус, ќе оди во рајот,

Да!!! Точно така!! Таков е случајот со Разбојникот од десната страна на Хрстос на крстот. Со кое дело се пофали разбојникот? кое добро дело го направи за време на својот живот? освен убиства, разбојништва и т.н.?

Но што му рече Исус ; Уште денеска ќе бидеш со мене во рајот!!! Зошто? затоа што само поверува и се спаси, без ниту едно добро дело. ако имаше добро дело кое беше тоа? Повели објасни ми!!

Исус дојде за болните , не за здравите. болните имаат потреба од лекар, а не здравите. Само работата е што од почетокот на светот па до сега нема ниту еден здрав, без разлика што многу мина мислат дека се здрави, но на крајот ќе испаднат дека се смртно заразени од една болест што се вика грев.

А кој е Тој што никогаш во својот живот не излажал? не повредил? не украл ништо? Посочими само еден човек кој што тоа не го направил и јас ќе ти се поклонам и капа ќе ти симнам!

Е еве де хипотетички, некој што живее таков живот, од седум милијарди луѓе на земјава сигурно има барем еден таков, и според вас џабе му е се ако неверува во Исус ќе оди во пеколот.
Вие сте како машина која работи по програма, ако библијата ви кажува дека е нешто добро, добро е! Ако ви кажува дека е лошо, лошо е! Разумот и рационалноста ви се на второ место, слепо верувате и се убедувате себеси и другите кој е поголем слуга на богот опишан во бајката наречена библија! Дури и кога ќе наидете на работи кој разумот ви кажува дека се апсурдни, сурови и погрешни, се лажете себеси и на секој начин се обидувате да најдете изговор и оправдување....

Затоа немој да ми продаваш демагогии, дека има некој кој што не убил, не украл, не завидел, не љубоморел, не се курвал, не прељубодејствувал, не навредил, не понижил некого......не...не ..не....и да не редам повеќе.

Додека не ја согледаме секој лично нашата состојба, какви сме пред луѓето и пред бога, можиме да продаваме бардиња колку ни душа сака. Дека сме добри, хумани, услужливи, а заборавам ена црвот кој што гризе во секој од нас и кој што се вика ГРЕВ.

Да!!! Точно така!! Таков е случајот со Разбојникот од десната страна на Хрстос на крстот. Со кое дело се пофали разбојникот? кое добро дело го направи за време на својот живот? освен убиства, разбојништва и т.н.?

Но што му рече Исус ; Уште денеска ќе бидеш со мене во рајот!!! Зошто? затоа што само поверува и се спаси, без ниту едно добро дело. ако имаше добро дело кое беше тоа? Повели објасни ми!!

Исус дојде за болните , не за здравите. болните имаат потреба од лекар, а не здравите. Само работата е што од почетокот на светот па до сега нема ниту еден здрав, без разлика што многу мина мислат дека се здрави, но на крајот ќе испаднат дека се смртно заразени од една болест што се вика грев.
Се додека на човека над глава му виси заканата од вечно проклетство и мачење, тоа покајание има влидност колку и признанијата кој ги извлекувала инквизицијата со мачења и тортури! Ако јас од кукавичлук и страв, се натерам со сила да го променам начинот на размислување и дејствување тогаш џабе е се! Како може да веруваш дека без разлика на делата ќе бидеш мачен доколку не прифатиш одредена заповед или начин наживот? Тоа е толку патетично!

Е еве де хипотетички, некој што живее таков живот, од седум милијарди луѓе на земјава сигурно има барем еден таков, и според вас џабе му е се ако неверува во Исус ќе оди во пеколот.
Вие сте како машина која работи по програма, ако библијата ви кажува дека е нешто добро, добро е! Ако ви кажува дека е лошо, лошо е! Разумот и рационалноста ви се на второ место, слепо верувате и се убедувате себеси и другите кој е поголем слуга на богот опишан во бајката наречена библија! Дури и кога ќе наидете на работи кој разумот ви кажува дека се апсурдни, сурови и погрешни, се лажете себеси и на секој начин се обидувате да најдете изговор и оправдување....

Нема хипотетички. Не само од овие седум милијарди, туку и од сите билиони луѓе од кога постои светот па до ден денес, нека стане еден и нека каже јас тоа и тоа не го направив никогаш во својот живот? Еве Ти за пример? Можеш да го кажеш тоа за себе?

Докажими и јас капа ти симнувам! Ама со жив доказ!!!

--- надополнето ---

Ако грев=сон(несвесност) тогаш потполно се согласувам.

Затоа немој да ми продаваш демагогии, дека има некој кој што не убил, не украл, не завидел, не љубоморел, не се курвал, не прељубодејствувал, не навредил, не понижил некого......не...не ..не....и да не редам повеќе.

Додека не ја согледаме секој лично нашата состојба, какви сме пред луѓето и пред бога, можиме да продаваме бардиња колку ни душа сака. Дека сме добри, хумани, услужливи, а заборавам ена црвот кој што гризе во секој од нас и кој што се вика ГРЕВ.
Е зошто не создал де тогаш твој ваш "праведен" бог со тие особини? Нели е семоќен, нели е сезнаен? Зошто не создал со особините како зависта, гневот, гордоста, љубомората....? (кој патем речено и самиот тој ги поседува)?

--- надополнето ---

Нема хипотетички. Не само од овие седум милијарди, туку и од сите билиони луѓе од кога постои светот па до ден денес, нека стане еден и нека каже јас тоа и тоа не го направив никогаш во својот живот? Еве Ти за пример? Можеш да го кажеш тоа за себе?

Докажими и јас капа ти симнувам! Ама со жив доказ!!!
Твоите стандарди и мерила за тоа што е грев, незначи дека се мерило за сите нас! За мене се што не повредува некого, не нанесува штета и не ја ограничува слободната воља на луѓето не го сметам за грев! Според оваа дефиниција, јас немам ниеден грев!:toe:

Се додека на човека над глава му виси заканата од вечно проклетство и мачење, тоа покајание има влидност колку и признанијата кој ги извлекувала инквизицијата со мачења и тортури! Ако јас од кукавичлук и страв, се натерам со сила да го променам начинот на размислување и дејствување тогаш џабе е се! Како може да веруваш дека без разлика на делата ќе бидеш мачен доколку не прифатиш одредена заповед или начин наживот? Тоа е толку патетично!

Мојата вера во Бога не е од страв поради вечна мака!! Јас и онака немам ништо заслужено во својот живот, освен пеколот. Верувам, затоа што знам дека нема поубаво нешто во животот на еден човек, да се биде во прегратките на еден свет и праведен Бог, кој што ја искажал својата без-гранична љубов кон овој грешен и лукав род, со тоа што се даде самиот тој бог за жртва на крстот на голгота, и само ако веруваме во таа жртва ќе бидеме и оправдани.

Сето друго е празна филозофија.

Поповите можат да те „ бајботкаат“ направи ова - направи она, филозофите да ти филозофираат со излитени фрази, но само Исус го направи тоа што е доволно за спасение на човекот, а тоа е Смртта на Голгота и воскресението.

Ја ќе дам дефиниција за грев :
Грев е се што е направено у состојба на сон. Ама пошто е у сон не е страшно :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom