Промени во карактерот

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
Na site mnogu im smetase toa sto ja si praev nekoi faci za koi uopste ne bev svesna deka gi praam.Otkako mi kazaa stvarno se trudev i uspeav da se promenam i toa so pomos od najbliskite.A stvarno ne bev svesna deka gi praam tie faci, sto sigurna sum im smetale na puno luge...

човекот се менува додека созрева откога ке созрее и ке се оформи како личност после никој неможе да го смени
јас лично многу се имам сменето откога бев помала и не сум истата од порано но сега откако изградив свој став и свој карактер ТОА СУМ ЈАС и неможе повеке никој да ме смени!

Никој не е совршен-сите имаме маани -некои помалку некои повеке...се се базира на кој каков карактер има!

Секој човек греши,секој се поправа секој знае да се смени-но навистина ако се има желба!

pearl напиша:
Mozni se promeni. Samo bara svesnost za ona sto sakas/treba da go promenis i rabota, rabota i samo rabota, dodeka ne ti stane rutina i veke del od karakterot. Inaku, nema vrska so godinite, tuku so zivotnoto iskustvo.

Вистинскиот збор:smir:

Менувам кај себе се што ќе приметам дека не е добро за мене и оние кои се битен фактор во мојот живот, и секој пат се повеќе се надминувам себе си поуспешно.
Но секогаш ќе постојат нешта кои нема да ги сменам по никоја цена... искреноста в крај, самопочитта и почит кон другите, слободата на размислување и определба, како и елиминација на негативните чувства...преубава работа:helou:

Можеш да го промениш карактерот,како кон подобро,така и кон полошо.Само некако полесно е да се смениш негативно,отколку да се поправиш кон подобро.Како што рекоа погоре некои членови,треба да сфатиш самиот дека треба нешто да промениш,потоа е релативно лесно.
Како што рече sagaqua,некои нешта не се менуваат и баш тие прават нашата личност да биде поспецифична од другите.Ама баш никој нема да рече-леле се ми се допаѓа кај тебе,секогаш за нешто се наоѓа замерка.Па така понекогаш и треба да се цениме поради мааните и недостатоците...мое мислење:helou:

Кога веќе целосно ќе се оформи карактерот...Малку потешко е да се направат промени.

Ама секако, ако сме доволно себесвесни (постои зборов воопшто?!:raz:), ако имаме силна желба и можност објективно да го лоцираме проблемот и да го решиме, веројатно може.

Сигурно во животот сте си рекле дека нешто ви пречи во вашиот карактер, можеби нешто сакате да смените. Колку човек може да успее во промената? Дали некоја карактеристика која ја поседувате, на која сте навикнале и која е дел од вас може да се промени ако сметате дека ви штети?

Може да успее,зашто да не.Ако сметам дека некоја моја карактеристика ми попречува во животот,тогаш пробувам да ја отстранам.Човек треба да има само добра волја и решителност.

Обично велиме: „До сега не сум се сменал/а, од сега па ич“. Што не` тера да останеме пасивни ако е потребна промена? Дали станува збор за она: „Се прифаќам и ме прифаќаат онаков/ва каков/ва што сум“?

И, велат дека, колку повеќе години има човек, толку потешко му е да се смени. Дали е ова токму така или не мора да значи?

Што не тера?Хм...Едноставно на човек полесно му е да остане таков каков што е,отколку да се бори и да смени нешто.Пасивноста е многу поприфатлива и полесно остварлива,бидејќи немораш да се мачиш и да се трудиш.
Се разбира има луѓе кои едноставно не гледаат причина да се променат,бидејќи имаат самодоверба,веруваат во себе и сметаат дека не е потребна промена.Тука веќе не станува збор за пасивност,туку едноставно прифаќање на маните какви што се.
Годините не знам колку имаат влијание на промената.Факт е дека кога работиш нешто или ако имаш некоја навика со години,тогаш е многу потешко да го смениш тоа,но сепак тврдам дека за се е одговорен мозокот.Ако човек позитивно размислува и е решен да успее во промената,тогаш не се сомневам дека ќе успее во тоа.

Сте успеале да се смените? За што станувало збор, што ве натерало да се ангажирате за својата промена?
Дали сте забележале промена кај другите (поблиските, нормално) откако рекле дека планираат да се сменат?

Кај други ретко забележувам промена.Најчесто најавените промени не успевале,туку човекот природно некако со текот на времето се сменувал.Ова можеби е и поврзано со она што викат дека човек не треба премногу да очекува.
А кај себе?Па сум успеала да променам некои мои карактеристики.Или барем да ги ублажам.На пример срамежливоста.Не дека сега не сум срамежлива,но постигнав голем напредок во однос на пред 3-4 години.Што ме натерало?Па фактот дека увидов дека срамежливоста и моето константно ќутење едноставно не ми помагаат туку само ми одмагат во мојот живот и во комуникацијата со другите.Очекувам во наредниот период и комплетно да ја искоренам.
Вакви примери има повеќе,ама еве баш овој ми текна во моментот.

Значи,да сумирам,секоја промена е можна,само треба човек да се избори таа да се случи.Волјата и решителноста и трудот играат најголема улога.

Iskreno lugeto koi me poznavaat nemozat da ja pronajdat taa licnost koja ja znaea porano, ponekogas stvarno se zaprasuvam i jas sto se sluci so mene kako tolku se izmeniv a odgovorot nemozam da si najdam zs jas sama nikogas nemase da se izmenam da nebese toj covekot koj me promeni celosno i za koj bi promenila i ona malku, malkucka sto mi ostanalo od sebe.

Баш пред некое време размислував за менување на карактерот и како оди тој процес ( кој патем, знае да трае ко години) од старо однесување кон ново однесување...се одвива во 4 фази...
1. старо несвесно однесување-кога се однесуваме на некој начин и притоа не сме свесни за грешката во него, туку реагираме несвесно,мислејќи дека така е правилно, но не сме свесни за проблемот;
2. старо свесно однесување-стануваме свесен за нашите грешки и желбата за промена ја доживуваме искрено и свесно....ова е еден од потешките моменти, пошто многу е тешко сами себе да си се оцениме како ,,лоши,, Штом оваа фаза се доживее понатаму се оди полесно;
3. ново свесно однеување- типично за новите љубовни врски. Знаеме што се очекува од нас, и правиме се за да бидеме добри, но свесно, контролирано. Сето тоа јавува тенденција дека не сме природни и дека сме програмирани. Токму поради тоа се јавуваат и голем број на разводи....Во брак го откриваме правилното наше однесување, но не секогаш е така, може да се случи ваквото однесување да премине во...
4 ново несвесно однесување-значи дека новото однесување веќе не е маска, туку станува дел од нашата лчност. Доколку ова се постигне, фазата на промена на карактерот е завршена
Јасно е дека целиов процес е макотрпен, затоа промената на карактерот не се случува преку ноќ.....и затоа не им верувам на луѓето што тврдат од месец во месец дека се промениле...

Карактерот е тој не може да се смени,само да се развива.А навиките се тие ситни мали нешта кои се менуваат и не тераат да мислиме дека сме го смениле карактерот.

Никој не се менува!

Ако за карактерна промена се смета, потрезвеното размислување со текот на годините и староста, тогаш некој е во тешка заблуда!

Нормално, оправдано е сите и понатака да си се тешите со „Се сменив“, „не сум веќе ваков“, или „не го правам веќе ова“...

Човечката интелигенција е чудо...затоа прајте си и понатака бајрам на мозокот.

Не сте компјутери за да ве форматира човек.

Човекот, се раѓа со карактер, и го носи со себе цел живот!

те подржувам трн така си е само што точно е човек може да се смени но само моментално (глума).. нормално карактерот те прави тоа што си, неможе да кажеш е од сега ќе бидам друг... а кој друг???

Никој не се менува!

Ако за карактерна промена се смета, потрезвеното размислување со текот на годините и староста, тогаш некој е во тешка заблуда!

Нормално, оправдано е сите и понатака да си се тешите со „Се сменив“, „не сум веќе ваков“, или „не го правам веќе ова“...

Човечката интелигенција е чудо...затоа прајте си и понатака бајрам на мозокот.

Не сте компјутери за да ве форматира човек.

Човекот, се раѓа со карактер, и го носи со себе цел живот!

Донекаде се согласувам,ама не тотално.
На пример: има некогаш случувања кои можат да направат човекот да биде поповлечен или срамежлив и обратно.

мм делумно може да се смени човек, ама сепак кога тогаш пак ќе покаже некоја особина, која ја има ако смеам да кажам ‘‘запоставено‘‘, еве јас си давам конкретен пример, колку пати сум сакал да сменам, да искоренам некоја моја особина, ама небива../

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom