ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата moTaro
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
vp напиша:
абе ги имам овие од техничака информатика битола се а не се учи брат од овие тешко е најди си друга книга јас научив од Ц за 24 часа мислам ако сакаш да научиш вистина ако ти е само да положиш тогаш ок е скриптата
Епа ај Стави на книгата од која си научил да ја видиме. Јас стварно сакам да научам, ама никако да почнам, поточно незнам од која книга да почнам.

ElektriX напиша:
Кан ју до дет фор ас плис? :D

Eдит: Најдов е-book за C на македонски е сега ми треба компајлерот за да почнам да пишувам.Може некој да ми каже каде можам да го најдам C?
А да ја објавеше овде книгата.

Jane напиша:
Епа ај Стави на книгата од која си научил да ја видиме. Јас стварно сакам да научам, ама никако да почнам, поточно незнам од која книга да почнам.

aj ke ja stavam da ja najdam po cedinava mi e nekade

Volkswagen напиша:
package Prv;

public class Covek {
int godini;
int visina;
int tezina;
String pol;
String oci;

public int getGodini() {
return godini;
}

public void setGodini(int godini) {
this.godini = godini;
}

public String getOci() {
return oci;
}

public void setOci(String oci) {
this.oci = oci;
}

public String getPol() {
return pol;
}

public void setPol(String pol) {
this.pol = pol;
}

public int getTezina() {
return tezina;
}

public void setTezina(int tezina) {
this.tezina = tezina;
}

public int getVisina() {
return visina;
}

public void setVisina(int visina) {
this.visina = visina;
}

public Covek(int godini, int visina, int tezina, String pol, String oci) {
this.godini = godini;
this.visina = visina;
this.tezina = tezina;
this.pol = pol;
this.oci = oci;
}

public static void main(String[] args) {
Covek mihajlo = new Covek();
mihajlo.godini=21;
mihajlo.visina=193;
mihajlo.tezina=88;
mihajlo.pol="maski";
mihajlo.oci="kafeni";

}
}

Еве во што е проблемот... Covek mihajlo = new Covek(); кај ова Covek() ми бара други аргументи...нормално после тоа ги напишав овие горе (public Covek(int godini, int visina, int tezina, String pol, String oci) пак не сака...

Почетник сум, кажете каде грешам...

Работам со getters и setters, знам дека тука некаде грешам или го љуфнувам концептот на гетери и сетери... :)

Не можеш вака -> Covek mihajlo = new Covek();
Бидејќи параметрите на конструктурот ги имаш изоставено... Креирај инстанца вака :
Covek mihajlo = new Covek(21, 193, "maski", "kafeni");
Потоа ако мењаш, на пример години, пиши :
mihajlo.setGodini(22); a не mihajlo.godini = 22;

Луѓе дајте некоја eBook за C сакам да го научам добро пратете линк или кажете кај има за Download јас ке си ја симнам ФАЛА.
За Advance

za c jas kje ti dam ama za c++ koj kje najde ima 5 gajbi pio od mene.Mojt i na srpski

Еве ја најдобрата книга за учење на С. The C Programming Language - Second Edition.
Напишана е од самите автори на јазикот С, и јас ќе земам од нејзе да учам. Ја има и на англиски и на српски, ама ипак незнам како би се снашле со српските термини. Јас ќе учам од англиската верзија, зошто српски и не разбирам баш добро. Сепак ваше е да одлучите.

Имам прашање во врска со Компајлер за С. Ај препорачајте некој добар. И објаснете што е разликата меѓу компајлерите. Дали финалниот продукт е исти (иста големина, се да биде исто). Дали еден е побрз друг поспор, ај објаснете уште ова и почињаме со учење.

Едит: упс... заборавив линкот да го ставам.:helou:

Незнам што толку се замарате со избор на книги, книгата е доволна само да ја научиш синтаксата, се друго се учи преку примери и конкретни задачи. Барем јас така учев, учам и ќе продолжам да учам во иднина. Кој сака книга за Ц нека ми пише ПП, имам една Македноска во електронска верзија.

Jane напиша:
Еве ја најдобрата книга за учење на С. The C Programming Language - Second Edition.
Напишана е од самите автори на јазикот С, и јас ќе земам од нејзе да учам. Ја има и на англиски и на српски, ама ипак незнам како би се снашле со српските термини. Јас ќе учам од англиската верзија, зошто српски и не разбирам баш добро. Сепак ваше е да одлучите.

Имам прашање во врска со Компајлер за С. Ај препорачајте некој добар. И објаснете што е разликата меѓу компајлерите. Дали финалниот продукт е исти (иста големина, се да биде исто). Дали еден е побрз друг поспор, ај објаснете уште ова и почињаме со учење.

Енибади???

CyberLord напиша:
Бидејќи параметрите на конструктурот ги имаш изоставено... Креирај инстанца вака :

Thanks!
Respect!

brat a c ili c++?mislam pisit c ama dan zgresi.Zs ne gledam da uci nekoj c koga ima negova ponova poubava verzija c++

Heh... Ти кога учиш да возиш шлепер учиш прво кола да возиш или одма на шлепер идеш??? Може малце глупа споредба ама тоа е.
Ем ај рајт?

Напишано од CyberLord
Во Java е можно и болдираното а и во C# мислам дека е.

Jane напиша:

Еве ти една бесплатна C/C++ развојна околина...
http://www.bloodshed.net/dev/devcpp.html
Инаку има врска од компајлер до компајлер... Некои компајлери побрзо го преведуваат кодот од други, некои пак произведуваат поефикасен код (или брз или мал код)... BTW, секој C++ компајлер може да преведе C програма... Така да, ако имаш некој C++ компајлер при рака, можеш да го користиш...

deXterche напиша:
Во Java е можно и болдираното а и во C# мислам дека е.
Можно е доколку членот(променливата) е дефинирана како public... Исто е и во C#, C++ или кој било објектно ориентиран јазик... Ако членот е public, се наоѓа во интерфејсот на објектот и слободно може да се користи... Во објектно ориентираното програмирање се користи една техника наречена енкапсулација (криење)... Во горниот случај, променливите треба да се скриени (private), а нивната вредност да се менува или да се чита преку методите (пример setVisina, getVisina...)...
Затоа му реков да користи mihajlo.setGodini(22) a не mihajlo.godini = 22...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom