Програмери во Македонија. Се исплати ли?

• Креатор на темата Креатор на темата DAoliHVAR
  • Време на започнување Време на започнување
Ако знајш Математика тогаш сигурно имаш логика
за синтаксата не е проблем
аналогно добриот математичар може да биде добар програмер

Не треба да знаеш математика за да знаеш програмирање. Тоа е голема заблуда. Не е лошо ама воопшто не е неопходно. Друго е прашањето дали треба да знаеш математика за да завршиш факултет за програмирање.

За да немаш појма? А кај можеш да научиш повеќе одколку на факултет за информатика?
Замисли имаш колку сакаш литература, предавања, туторијали за се` и сешто и сето тоа е под твоите прсти ;)

Ако знајш Математика тогаш сигурно имаш логика
за синтаксата не е проблем
аналогно добриот математичар може да биде добар програмер

Ако знаеш математика? Некој знае математика? Јас не познавам таков. Патем, има разлика од логика во програмирање и математичка логика. Аналогно јас познавам одлични математичари кои не можат да станат програмери;)

Замисли имаш колку сакаш литература, предавања, туторијали за се` и сешто и сето тоа е под твоите прсти ;)

Ако знаеш математика? Некој знае математика? Јас не познавам таков. Патем, има разлика од логика во програмирање и математичка логика. Аналогно јас познавам одлични математичари кои не можат да станат програмери;)
Да, а замисли колкав е бројот на луѓе кои седнале дома и учат сами од предавања и сета таа стручна литература. Ако беше така зошто сите не си учат дома, па стручњаци да бидат? Ме интересира дали ти си се запишал на факултет?

Да, а замисли колкав е бројот на луѓе кои седнале дома и учат сами од предавања и сета таа стручна литература. Ако беше така зошто сите не си учат дома, па стручњаци да бидат? Ме интересира дали ти си се запишал на факултет?
Затоа што мрзата е преголема, а и некако сите сте загреани за едно парче хартија кое би требало да сведочи за вашето знаење. Јас имам пример до мене кој уште пред 30 години (по распадот на СФРЈ) останал без работа и нашол една книга „Programming in Pascal“ од еден негов другар. Не знаел ни англиски ко што треба, ама седнал и учел и научил. Немал ни факултет, а станал програмер.

Што е бре ова на младиве, никој не сака за бравар да учи со чекан и менгеме.
А од математика ти треба само 37 + 37 = ? колку се за да не те излажат на каса.
Пари има и во занатот, ама и плуски по рацете.Инаку баш сега се бараат од овие струки: Столари,Монтери,Електричари,Заварувачи.

Не треба да знаеш математика за да знаеш програмирање. Тоа е голема заблуда. Не е лошо ама воопшто не е неопходно. Друго е прашањето дали треба да знаеш математика за да завршиш факултет за програмирање.
Полесно можиш да научиш..ја имаш логиката
т.е ако знајш математика се можиш да научиш полесно

Затоа што мрзата е преголема, а и некако сите сте загреани за едно парче хартија кое би требало да сведочи за вашето знаење. Јас имам пример до мене кој уште пред 30 години (по распадот на СФРЈ) останал без работа и нашол една книга „Programming in Pascal“ од еден негов другар. Не знаел ни англиски ко што треба, ама седнал и учел и научил. Немал ни факултет, а станал програмер.
Програмер не се станува само со учење на некој си програмски јазик. Сите си имаме различни гледишта на тоа, но според мене ако ти не знаеш како работи компјутерот или пак не знаеш што е извод или интеграл или лимес неможеш да се наречеш себе си програмер.

како тоа никој не знае математика?

Се е јасно кога учиш во ЈБТ
стварно што сакаше да кажеш со ова?
јбт е едно од подобрите школи во скопје,незнам зошто би имал нешто против него...
Ко демек ако ви оди математика ќе сте јаки програмери?

Логика и синтакса познавање ви треба за програмирање, математиките се ставени за да стекнеш навика да решаваш проблеми секојдневно.
Како што знам јас од тоа до сега што го имам учено,синтаксата и тие работи се лесниот дел,со сите тие IDE и работи кои ти ги поправаат грешките,сеа точно е тоа дека 2 програми што исто работат може кодот да им биде многу различен,во врска со уреденост итн.. ама тоа се стекнува со време
тешкиот дел е измислувањето на алгоритамот за да се реши таа задача,а тоа се се прави преку математика.
и знам дека се учи калкулус и такви работи
Никогаш не цели да бидеш програмер ,затоа што ќе направиш глупост ,цели да бидеш инженер а не програмер така ќе стекнеш знаење и навики кои ќе ти донесат многу во животот. Платите на програмерите се одлични ,но дури и да не работиш за плата во некоја фирма туку да работиш фриленс ќе заработуваш доста пари, но ако сакаш да бидеш програмер и само тоа не го троши времето на факултет.

Ова е мое мислење и совет кој ми го дале сите професори во средно и еден доста познат човек за кој сум работел.
па уште незнам баш како одат тие работи,инжињер програмер...
јас само знам дека сакам да имам дел во пишувањето на некои програм,итн..
Од Прилеп сум јас, ајде па можи колеги ќе бидиме :D

да се надеваме :D

Програмер не се станува само со учење на некој си програмски јазик. Сите си имаме различни гледишта на тоа, но според мене ако ти не знаеш како работи компјутерот или пак не знаеш што е извод или интеграл или лимес неможеш да се наречеш себе си програмер.
Прави разлика меѓу програмер и компјутерски инженер. Едниот само знае да програмира и толку, другиот мора да има комплетно познавање.
За да програмираш баш и не ти се потребни интеграли или лимеси (освен ако не сакаш да правиш нешто ко wolfram alpha).

Прави разлика меѓу програмер и компјутерски инженер. Едниот само знае да програмира и толку, другиот мора да има комплетно познавање.
За да програмираш баш и не ти се потребни интеграли или лимеси (освен ако не сакаш да правиш нешто ко wolfram alpha).
Јас го кажав своето мислење на таа тематика поради тоа што многумина кој овде викаат дека сакаат да бидат програмери, всушност сакаат да бидат софтверски инженери ( дојдов до таков заклучок поради тоа што зборуваат дека ќе се запишуваат на ФИНКИ ) па сакав да кажам дека како софтверски инженер нема да учиш само програмирање. Лошо се изразив.

Ако не се исплаќа програмер да работиш тогаш ништо не се исплаќа.
Е сега дали ќе ти фаќа акалот и ќе успееш е веќе друга приказна.

Позитивно е што не си ограничен само во Македонија ако си добар можеш да работиш каде било во светот со лап топ во скут.
Друго нешто професијата е многу барана и најверојатно ќе се зголеми дефицитот со таа логика што се почнува на машини да работи, а за машините треба софтвер.

Негативно е што има голема конкуренција и можност да се изгубиш во работата и асоцијален да станеш ;)

Се на се може да се каже една од најперспективните професии сега па и во иднина.

Па вака
јас сум сега во средно училиште и следната година одам на ПМА правец што се фокусира на електро машински и тие факултети.главно се учи математика.
сакам да станам програмер,бидејќи тоа е единственото нешто што го сметам за "моја" професија.
но ме интересира дали ке ја направам правилната одлука
Дали имате вие искуство со ова
се наоѓа работа во македонија?
добро е платена (250+ евра)

ве молам дајте ми совети
важно ми е за мојата иднина!
Кај нас и до 1500 евра може да стигнеш ако имаш познавања од сите области. А тоа се подразбира од најмалку 5 програмски јазици, мрежи, бази, безбедност, ит менаџер, .. итн
И математика треба додека си на факултет има најмалку 7-8 предмети од различни области на математиката и мора да ги поминеш сакал или не.

Јас го кажав своето мислење на таа тематика поради тоа што многумина кој овде викаат дека сакаат да бидат програмери, всушност сакаат да бидат софтверски инженери ( дојдов до таков заклучок поради тоа што зборуваат дека ќе се запишуваат на ФИНКИ ) па сакав да кажам дека како софтверски инженер нема да учиш само програмирање. Лошо се изразив.
да ова што го кажа држи вода,Мене ме интересираат јазициве,и правење програми,а разлики меѓу професиите поконкретно незнам.што би било разлика меѓу програмер и софтверски инжињер?која од овие е по барана/потешка?

да ова што го кажа држи вода,Мене ме интересираат јазициве,и правење програми,а разлики меѓу професиите поконкретно незнам.што би било разлика меѓу програмер и софтверски инжињер?која од овие е по барана/потешка?
Поограничен си само со програмер.

На ИКИ кај мене се учи се, од електроника, хардвер, софтвер, мрежи...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom