Проценка на конфигурации и помош за купување

• Креатор на темата Креатор на темата Indy^_^
  • Време на започнување Време на започнување
Фала и на тебе :) Дефинитивно повеќе ми се допадна оваа твојава конфигурација. Види вака сега, боље ми е да земам сеа некое добро напојување, да не се замарам покасно да зимам, пошто ако го земам ова напојување, што ќе правам со него кога ќе треба да зимам графичка + напојување? Ќе треба да го фрлам (ма да на оглас да го ставам не е лоша работа, али тешко дека некој ќе се нафати да го земе). Тоа е друга работа, второ:

НЕ мислам да оверклокувам. Можеби ќе ми текне некад процесорот и тоа е одлично што ми го препорача кулерчево. Дефинитивно боље е од тоа што го има во Box. А кажи ми, ако купам сеа некоја графичка која НЕ побарува да и приклучиш од напојување (туку да зима струја само од слотот на матичната), дали ќе биде доволно ова напојување? Пошто сепак, сакам да изиграм некое игриче барем на Low. Али ко што гледам, ни hd4200 не е лоша, еве пример:

Значи сепак може да се игра нешто и на оваа. Не сум хардкор гејмер ќе повторам уште еднаш и поише ми се гледаат HD филмови/клипови одошто да играм игри, а мислам дека графичкава за некое време ОДЛИЧНА ќе биде :).
Сигурен си дека ќе биде добар HDD-то? Пошо ја најголемо поверение им давам на WD и maXtor :).
Ќе ја сејфнам сликава, стварно многу ми се допадна конфигурацијава. Иначе кај се наоѓа мебиус?

Не знам за напојувањето искрено на Deluxe НИКОГАШ не би им верувал. Тоа прво. Второ кога ќе зимаш графичка ОБАВЕЗНО оверклок на дуал-корот, трето срањето од напајање Delux ќе го фрлиш кога ќе зимаш нова графичка, и тогаш фино лепо ќе си земеш CM напајање. Четврто сега најбоље графичка без дополнителен приклучок е HD4670, да ова напајање ЌЕ биде доволно, ама не гарантирам дека ќе трае повеќе од 6 месеци. То.

Иначе Samsung прават добри хардови, така да немај гајле.

Аха, па искрено ни ја не би земал Delux напојување, знам дека брзо цркаваат. Сеа, читав на нет матичнава викаат не е за оверклок, али тоа не е за оверклок на Phenom -ите и појаките, а за овие мислам топ ќе биде. Лесно е оверклокувањето заради AMD Overdrive програмата и мн. е лесна за користење. Остај тоа покасно коа ќе зеам :D
НЕГО, најбоље да зеам некое квалитетно напојување. Значи го минусирам ова куќиште со напајањево и да додадам? Твоја препорака? Значи препорака со делот и каде можам да го најдам со се цена...

Аха, па искрено ни ја не би земал Delux напојување, знам дека брзо цркаваат. Сеа, читав на нет матичнава викаат не е за оверклок, али тоа не е за оверклок на Phenom -ите и појаките, а за овие мислам топ ќе биде. Лесно е оверклокувањето заради AMD Overdrive програмата и мн. е лесна за користење. Остај тоа покасно коа ќе зеам :D
НЕГО, најбоље да зеам некое квалитетно напојување. Значи го минусирам ова куќиште со напајањево и да додадам? Твоја препорака? Значи препорака со делот и каде можам да го најдам со се цена...

Значи за куќиштето гледај само да има добар проток на воздух, мислам дека ова ќе биде ОК, за напајање у СЕТ имаш Cooler Master од 500/550W, околу 4500 ден. мислам дека се (на пример ова: http://www.set.com.mk/setClient/pro...oler Master&bybrand=&group=45&productid=23377 Ако ова ти е скапо, земи го тоа од 460W над него - ќе заврши добра работа и тоа). Ако вика дека матичната не е за оверклок, ништо тогаш, (нема везе дали е Phenom или Athlon, имам лично искуство со матична што оверклокот не и е баш добра страна) само малце ќе ја подигнеш фрекфенцијата.

А што мислиш колку ќе можам највише да ја кренам фреквенцијата без нешто да и напраам на матичната?

Инаку, како да гледам за куќиштава за добар проток на воздух :D. Најбоље да земам едно обично и напраам дупки големи во него и крај :). Незнам, стварно какво куќиште да избирам (не зборам за модел, туку тоа ме збуни за протокот на воздух, како тоа ќе можам да го приметам на некое куќиште, што треба, каков дизајн да има... и сл.)

За напајање дефинитивно ќе биде Cooler Master, али малце СЕТ сумњиви ми се. Порано имав П3 од нив земено и секогаш кога ќе се расипеше и кога ќе го однесовме, секогаш (и беше под гаранција) ни бараа по 10-50 марки за сервис, кривејќи не дека НИЕ сме го узруковале проблемот. Многу се непрофесионални, али којзнае можеби после толку време се сменило нешто :D

Инаку Multiplier-от на овој процесор му е заклучан на 14х. Тоа е доволно, али чисто сумњам дека имам некаква корист од него :D

на страната на ibuypower.com има конфигуратор.. еве што склопив за ~30к.

Рrocessor: Intel® Core™ i3 530 Processor (2x 2.93GHz/4MB L3 Cache)
Processor Cooling: [Free Upgrade] Liquid CPU Cooling System w/ 120mm Radiator [SOCKET-1156]
Memory: 4 GB [2 GB X2] DDR3-1333 Memory Module Corsair or Major Brand
Video Card: ATI Radeon HD 5750 - 1GB - Single Card
Motherboard: MSI H55M-P31
Power Supply: 600 Watt -- Power Supply SLI Ready
Primary Hard Drive: 750 GB HARD DRIVE -- 16M Cache, 7200 RPM, 3.0Gb/s - Single Drive
Optical Drive: 24X Dual Format/Double Layer DVD±R/±RW + CD-R/RW Drive - Black
Sound Card: 3D Premium Surround Sound Onboard
Network Card: Onboard LAN Network (Gb or 10/100)
Operating System:None- Pre-formatted Hard Drive Only
Warranty: Standard Warranty Service - Standard 3-Year Limited Warranty + Lifetime Technical Support
Rush Service: Rush Service Fee (not shipping fee) - No Rush Service, Estimate Ship Out in 5~10 Business Days

дали се исплати.. и колку пари е да го донесат до Штип?

на страната на ibuypower.com има конфигуратор.. еве што склопив за ~30к.

Рrocessor: Intel® Core™ i3 530 Processor (2x 2.93GHz/4MB L3 Cache)
Processor Cooling: [Free Upgrade] Liquid CPU Cooling System w/ 120mm Radiator [SOCKET-1156]
Memory: 4 GB [2 GB X2] DDR3-1333 Memory Module Corsair or Major Brand
Video Card: ATI Radeon HD 5750 - 1GB - Single Card
Motherboard: MSI H55M-P31
Power Supply: 600 Watt -- Power Supply SLI Ready
Primary Hard Drive: 750 GB HARD DRIVE -- 16M Cache, 7200 RPM, 3.0Gb/s - Single Drive
Optical Drive: 24X Dual Format/Double Layer DVD±R/±RW + CD-R/RW Drive - Black
Sound Card: 3D Premium Surround Sound Onboard
Network Card: Onboard LAN Network (Gb or 10/100)
Operating System:None- Pre-formatted Hard Drive Only
Warranty: Standard Warranty Service - Standard 3-Year Limited Warranty + Lifetime Technical Support
Rush Service: Rush Service Fee (not shipping fee) - No Rush Service, Estimate Ship Out in 5~10 Business Days

дали се исплати.. и колку пари е да го донесат до Штип?

Прилично добра и избалансирана конфигурација. Само дали знаеш од кои брендови се HDD-то и напајањето? (да не ти стават некое срање па да маваш глава у ѕид). Иначе мислам дека вреди. За носење незнам колку е.....:toe:

--- надополнето ---

А што мислиш колку ќе можам највише да ја кренам фреквенцијата без нешто да и напраам на матичната?

Инаку, како да гледам за куќиштава за добар проток на воздух :D. Најбоље да земам едно обично и напраам дупки големи во него и крај :). Незнам, стварно какво куќиште да избирам (не зборам за модел, туку тоа ме збуни за протокот на воздух, како тоа ќе можам да го приметам на некое куќиште, што треба, каков дизајн да има... и сл.)

За напајање дефинитивно ќе биде Cooler Master, али малце СЕТ сумњиви ми се. Порано имав П3 од нив земено и секогаш кога ќе се расипеше и кога ќе го однесовме, секогаш (и беше под гаранција) ни бараа по 10-50 марки за сервис, кривејќи не дека НИЕ сме го узруковале проблемот. Многу се непрофесионални, али којзнае можеби после толку време се сменило нешто :D

Инаку Multiplier-от на овој процесор му е заклучан на 14х. Тоа е доволно, али чисто сумњам дека имам некаква корист од него :D

Значи куќиштето да има отвори за отпозади да монтирање на вентилатори, и од страна доле да има отвор за подобро ладење на графичката (за процесорот тоа одамна го има во сите куќишта). За услугата во СЕТ не сум мн. запознаен :) Мислам дека некои од членовите на форумот знае за тоа, па ќе видиме дали ќе се постира за тоа на оваа тема. За фрекфенцијата, најмногу едно 1.5-2GHz, бидејќи матичната како што викаш ти не била за оверклок, а иначе може и мноогу повеќе да се дигне. (посебно бидејќи ќе земаш и aftermarket кулер за процесорот)

PS И другпут цитирај ме, да знам дека си постирал :)

Имам некои шанси да добивам стипендија од септември... Доколку земам, во можност сум да одвојам 800 евра... (можеби повеќе, доколку притреба, но не повеќе од 950)
Имав во план следнава конфигурација :

Код:
Case : Cooler Master Mystique 632
Processor :  Intel i5-750 (4x 2.66GHz/8MB L3 Cache)
Memory : 4 GB (не сум размислувал за бренд, и колку картички)
Video card : NVIDIA GeForce GTS250 (1 GB) (SLI - Dual)
Motherboard : Gigabyte GA-P55A-UD4
Power supply : Cooler Master UCP 700W (би требало да е доволно?)
Hard disk : Western Digital Caviar Black (1 TB, 64 MB Cache, 7200 RPM,  6.0 GB/s)
Може некој да ми каже колкава цена ќе биде истата конфигурација тука? Може да се извлече нешто повеќе за истата цена? И дали ќе имам проблеми за наоѓање на одредени делови во Македонија (и ако може замена за нив?)..
Почетник сум со хардвер, и не сум запознаен со OC и доста други работи, така да веројатно нема тоа да чепкам...

"Види вака сега, боље ми е да земам сеа некое добро напојување, да не се замарам покасно да зимам, пошто ако го земам ова напојување, што ќе правам со него кога ќе треба да зимам графичка + напојување?" - edin4о

- Се зависи од тебе, доколку можеш да инвестираш повеќе од 20к денари купи си и напојување и графичка, инаку незнам дали примети но куќиштето е со напојување ... не купуваш само куќиште (тоа напојување коешто доаѓа со куќиштето е сосема доволно за конфигурацијата која ја наведов), а доколку загледаш најголем број на куќиштата кои се во продажба одат во комбинација со напојување како што е ова кое го наведов во конфигурацијата погоре (така да доколку го купиш куќиштево во секој случај ќе го купиш и напојувањето). Купување додатно напојување во моментот би отишол над лимитот или пак би останал без некој од горенаведените компоненти во конфигурацијата, а кога ќе сакаш да купиш графичка (дури и за 4670 која што ја наведоа погоре ќе треба да си купиш напојување ... не би ти препорачал во никој случај да останеш на ова напојување доколку купиш графичка) едноставно фрли го напојувањево (не вреди ~300 ден. се многу за напојувањево xD), не се ни замарај да го продадеш може ќе ти се најде некогаш xD.

"А кажи ми, ако купам сеа некоја графичка која НЕ побарува да и приклучиш од напојување (туку да зима струја само од слотот на матичната), дали ќе биде доволно ова напојување?" - edin4o

- НЕ! во никој случај не би ти препорачал да останеш на ова напојување + графичка. Доколку планираш да земеш некоја поефтина графичка размисли за некоја поефтина верзија на 8600GT (во Niko има само 1-на на лагер за ~1900 ден.)или 9500 или пак 4670-ка (што е подобро но и поскапо ~4000 ден.), а како идеална графичка за целиов систем би дошла некоја 5750 или пак ако најдеш некоја gts250 (за цена до кај 5000 ден.). За било која и да е од горенаведениве графички ова напојување би ти завршило работa:

PSU 550W GlacialTech Intelligent Real Power
Ден.2.300,00

ATX12V Ver. 2.2
Dual +12V Rails
High +5Vsb Capability
Full Output Power from0 °C to 45 °C
Fan turned off completely at low load
Fan delay shut down
Intelligent fan speed control
PCI-E x 2
од Anhoch.

"Сигурен си дека ќе биде добар HDD-то? Пошо ја најголемо поверение им давам на WD и maXtor" - edin4o

-
Код:
[URL]http://www.tomshardware.com/reviews/2tb-hdd-7200,2430-2.html[/URL]
google малку и спореди и самиот.

"Иначе кај се наоѓа мебиус?"

-
Код:
[URL]http://www.mebius.com.mk/kontakt.php[/URL]
"Второ кога ќе зимаш графичка ОБАВЕЗНО оверклок на дуал-корот, трето срањето од напајање Delux ќе го фрлиш кога ќе зимаш нова графичка, и тогаш фино лепо ќе си земеш CM напајање. Четврто сега најбоље графичка без дополнителен приклучок е HD4670, да ова напајање ЌЕ биде доволно, ама не гарантирам дека ќе трае повеќе од 6 месеци." - Master_#0

- нема потреба од OC, барем не за тие графички картички кои цели да ги купи. Секако добро е да направи некој благ OC (~700Mhz +) откако ќе купи добро напојување. Плочата која е наведена во конфигурацијата не е за екстремни OC вредности, но некој OC на 3.5Ghz не би биле проблем (доколку го земе ТХ3-чето). CM се добар бренд но не значи дека треба да го затворите видикот и да целите само на CM, во некои случаи навистина нема потреба да се фрлаат толку многу $$ за напојување (погледнете ги алтернативите кои ги има на пазарот). Купување на 4670 ќе биде и купување на ново напојување во никој случај не ставај 4670 во таа конфигурација со ова напојување!

@ edin4o ... не планирај да правиш OC без друго напојување, прошири ги видиците и нареден пат кажи фиксно колку планираш да потрошиш за компјутер, бидејќи наведе 20к за конфигурација, а по горниве постови изгледа повеќе целиш за 30к+.

"Види вака сега, боље ми е да земам сеа некое добро напојување, да не се замарам покасно да зимам, пошто ако го земам ова напојување, што ќе правам со него кога ќе треба да зимам графичка + напојување?" - edin4о

- Се зависи од тебе, доколку можеш да инвестираш повеќе од 20к денари купи си и напојување и графичка, инаку незнам дали примети но куќиштето е со напојување ... не купуваш само куќиште (тоа напојување коешто доаѓа со куќиштето е сосема доволно за конфигурацијата која ја наведов), а доколку загледаш најголем број на куќиштата кои се во продажба одат во комбинација со напојување како што е ова кое го наведов во конфигурацијата погоре (така да доколку го купиш куќиштево во секој случај ќе го купиш и напојувањето). Купување додатно напојување во моментот би отишол над лимитот или пак би останал без некој од горенаведените компоненти во конфигурацијата, а кога ќе сакаш да купиш графичка (дури и за 4670 која што ја наведоа погоре ќе треба да си купиш напојување ... не би ти препорачал во никој случај да останеш на ова напојување доколку купиш графичка) едноставно фрли го напојувањево (не вреди ~300 ден. се многу за напојувањево xD), не се ни замарај да го продадеш може ќе ти се најде некогаш xD.

"А кажи ми, ако купам сеа некоја графичка која НЕ побарува да и приклучиш од напојување (туку да зима струја само од слотот на матичната), дали ќе биде доволно ова напојување?" - edin4o

- НЕ! во никој случај не би ти препорачал да останеш на ова напојување + графичка. Доколку планираш да земеш некоја поефтина графичка размисли за некоја поефтина верзија на 8600GT (во Niko има само 1-на на лагер за ~1900 ден.)или 9500 или пак 4670-ка (што е подобро но и поскапо ~4000 ден.), а како идеална графичка за целиов систем би дошла некоја 5750 или пак ако најдеш некоја gts250 (за цена до кај 5000 ден.). За било која и да е од горенаведениве графички ова напојување би ти завршило работa:

PSU 550W GlacialTech Intelligent Real Power
Ден.2.300,00

ATX12V Ver. 2.2
Dual +12V Rails
High +5Vsb Capability
Full Output Power from0 °C to 45 °C
Fan turned off completely at low load
Fan delay shut down
Intelligent fan speed control
PCI-E x 2
од Anhoch.

"Сигурен си дека ќе биде добар HDD-то? Пошо ја најголемо поверение им давам на WD и maXtor" - edin4o

-
Код:
[URL]http://www.tomshardware.com/reviews/2tb-hdd-7200,2430-2.html[/URL]
google малку и спореди и самиот.

"Иначе кај се наоѓа мебиус?"

-
Код:
[URL]http://www.mebius.com.mk/kontakt.php[/URL]
"Второ кога ќе зимаш графичка ОБАВЕЗНО оверклок на дуал-корот, трето срањето од напајање Delux ќе го фрлиш кога ќе зимаш нова графичка, и тогаш фино лепо ќе си земеш CM напајање. Четврто сега најбоље графичка без дополнителен приклучок е HD4670, да ова напајање ЌЕ биде доволно, ама не гарантирам дека ќе трае повеќе од 6 месеци." - Master_#0

- нема потреба од OC, барем не за тие графички картички кои цели да ги купи. Секако добро е да направи некој благ OC (~700Mhz +) откако ќе купи добро напојување. Плочата која е наведена во конфигурацијата не е за екстремни OC вредности, но некој OC на 3.5Ghz не би биле проблем (доколку го земе ТХ3-чето). CM се добар бренд но не значи дека треба да го затворите видикот и да целите само на CM, во некои случаи навистина нема потреба да се фрлаат толку многу $$ за напојување (погледнете ги алтернативите кои ги има на пазарот). Купување на 4670 ќе биде и купување на ново напојување во никој случај не ставај 4670 во таа конфигурација со ова напојување!

@ edin4o ... не планирај да правиш OC без друго напојување, прошири ги видиците и нареден пат кажи фиксно колку планираш да потрошиш за компјутер, бидејќи наведе 20к за конфигурација, а по горниве постови изгледа повеќе целиш за 30к+.

Овие две никако боље ако најде нека земе HD4650. OC на CPU-то само ако земе HD5750 (како што ти кажа, благ OC, без ново напајање никако нормално) или подобра. За напајање не реков дека треба да затвори видик но CM на нашиов пазар се едни од најдобрите, плус тоа веќе кога дава добра сума на пари за нов компјутер, и има намера да земе добра графичка во иднина, мислам дека не треба да штеди за таа компонента. (да не има негде Antec напојувања?) Го кажувам ова бидејќи мене на старата машина еднаш ми вградија некое срање од напојување и за неполн месец прегоре, па морав да дадам пари за некое добро. (не се сеќавам која марка беше) На Glacial-Tech не им верувам многу.

... Зошто не 8600gt за ~ 1900 ден? Види на која резолуција игра и колкав е буџетот. btw 4650 e ~3500ден. неисплатливо во секој поглед 4670 е ~4000 ден. И се додека некој компонент има гаранција и направи fail може да се замени ... и немора да значи дека јаките брендови неможат да потклекнат ...

... Зошто не 8600gt за ~ 1900 ден? Види на која резолуција игра и колкав е буџетот. btw 4650 e ~3500ден. неисплатливо во секој поглед 4670 е ~4000 ден. И се додека некој компонент има гаранција и направи fail може да се замени ... и немора да значи дека јаките брендови неможат да потклекнат ...

Бидејќи е технологија стара 4 години, 80nm (:uvo:), испушта повеќе топлина, приближно еднаква по перформанси со 7600GT, бидејќи и на таа резолуција ќе има низок фрејмрејт и 4650/70 се многу подобри во секој поглед. Ако нема толкав буџет за солидна графичка во овој момент, МНОГУ подобро да не купува сега никаква графичка отколку да ја купи оваа канта, нека купи графичка после 1 год. или кога ќе има довоно пари.
За напојувања не дискутирам више.

Ок, прочитав сето тоа што кажавте и ценам, стварно.
Вака сега, дефинитивно давам 20к (+/- 1000ден) за конфигурацијава и графичка НЕМА да купувам во моментот одкога ќе ја склопам конфигурацијата, дискутирав со татко ми и тој проблем го решив. Значи дефинитивно ќе идам за напајањево од Delux, а таму некаде подоцна, почнувајќи од сега ќе собирам пари за графичка и напојување, бидејќи парите одвоени за конфигурацијава ми се на сејф плејс. А ќе почнам одкога ќе го склопам овој PC да собирам пари за понатамошно апгрејдување.

Сега, уште едно прашање и мислам дека е доста: Дали со конфигурацијава последната која ја наведе членот shifty ќе можам достојно да гледам барем некое HD филмче на мојов монитор, како и да продуцирам со FL Studio/Cubase/Reason, па и да користам фотошоп? Тоа ми е НАЈБИТНОТО во моментот, а гејмингот е*аго може да почека :)
Само тоа ми е потребно, стварно...на крај краева нека биде и тоа куќиште со напојувањето.

А да, тоа сакав да прашам: Пошто на нет неможам да најдам конкретна слика од куќиштето, како да идам и да им го кажам стрикно тој модел или да барам некое куќиште кое ќе има добар проток на воздух? Ма да глеам денешниве сите ги исполнуваат тие стандарди :). Иначе МЕБИУС видов Дрезденска, а каде е тоа поточно? Пошто skopje.on.net.mk не ми го отвара :S. Уствари ај остајте тоа локацијата ќе им се јавам :)

Ок, прочитав сето тоа што кажавте и ценам, стварно.
Вака сега, дефинитивно давам 20к (+/- 1000ден) за конфигурацијава и графичка НЕМА да купувам во моментот одкога ќе ја склопам конфигурацијата, дискутирав со татко ми и тој проблем го решив. Значи дефинитивно ќе идам за напајањево од Delux, а таму некаде подоцна, почнувајќи од сега ќе собирам пари за графичка и напојување, бидејќи парите одвоени за конфигурацијава ми се на сејф плејс. А ќе почнам одкога ќе го склопам овој PC да собирам пари за понатамошно апгрејдување.

Сега, уште едно прашање и мислам дека е доста: Дали со конфигурацијава последната која ја наведе членот shifty ќе можам достојно да гледам барем некое HD филмче на мојов монитор, како и да продуцирам со FL Studio/Cubase/Reason, па и да користам фотошоп? Тоа ми е НАЈБИТНОТО во моментот, а гејмингот е*аго може да почека :)
Само тоа ми е потребно, стварно...на крај краева нека биде и тоа куќиште со напојувањето.

А да, тоа сакав да прашам: Пошто на нет неможам да најдам конкретна слика од куќиштето, како да идам и да им го кажам стрикно тој модел или да барам некое куќиште кое ќе има добар проток на воздух? Ма да глеам денешниве сите ги исполнуваат тие стандарди :). Иначе МЕБИУС видов Дрезденска, а каде е тоа поточно? Пошто skopje.on.net.mk не ми го отвара :S. Уствари ај остајте тоа локацијата ќе им се јавам :)

ОК тогаш, добар план :)
Ќе може да гледаш HD нормално. (и да бркаш други работи како тие што ги наведе) Процесорот е добар за такви ствари (AII X4 е боље, но тоа се додатни 3300 ден. и ги немаш тие пари) Кога ќе ставиш добра графичка, таа ќе ја преземе одговорноста за HD видеа (додуша и оваа интегриранава 4200 мислам дека е способна за такви работи) и процесорот скоро целосно ќе биде ослободен од тоа задолжение.

Добро PC земаш, немај гајле :)

Имам некои шанси да добивам стипендија од септември... Доколку земам, во можност сум да одвојам 800 евра... (можеби повеќе, доколку притреба, но не повеќе од 950)
Имав во план следнава конфигурација :

Код:
Case : Cooler Master Mystique 632
Processor :  Intel i5-750 (4x 2.66GHz/8MB L3 Cache)
Memory : 4 GB (не сум размислувал за бренд, и колку картички)
Video card : NVIDIA GeForce GTS250 (1 GB) (SLI - Dual)
Motherboard : Gigabyte GA-P55A-UD4
Power supply : Cooler Master UCP 700W (би требало да е доволно?)
Hard disk : Western Digital Caviar Black (1 TB, 64 MB Cache, 7200 RPM,  6.0 GB/s)
Може некој да ми каже колкава цена ќе биде истата конфигурација тука? Може да се извлече нешто повеќе за истата цена? И дали ќе имам проблеми за наоѓање на одредени делови во Македонија (и ако може замена за нив?)..
Почетник сум со хардвер, и не сум запознаен со OC и доста други работи, така да веројатно нема тоа да чепкам...

Сега јас сум на ред? х)
бамп Х)

@ MasteR_#0 ... пред се види за кој ранг во цена се прави дискусијава, пред се предлогот за 8600gt падна порaди ниската цена, а со таа графичка има начин да се играат игри low/medium на таа резолуција (па и high settings ^^ на постарите игри). 4650 и 4670 се солидни картички но за 500 денари (разлика од 4650 (~3500ден.) до 4670(~4000ден.)) знае да направи голема разлика кај истиве две (4670 е одлична картичка, но ~2k поскапа од 8600gt), а и цената им е како 1/4 од конфигурацијава за која станува збор :) да беше буџетот малку поширок 4670 е солиден избор.

@ edin4o ... како што рече MasteR_#0 не се секирај воопшто за гледање HD содржини. 4200 е идеалнo HTPC решение ^^.

Код:
[URL]http://translate.google.com/translate?js=y&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=1&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.pcpop.com%2Fdoc%2F0%2F296%2F296967.shtml&sl=auto&tl=en[/URL]
... со тие 200-300 денари што ќе останат може да си докупиш 2 fan-ови за куќиштево.

@ Адиктус ... мислам дека нема да биде баш исплатливо да нарачаш цела конфигурација по пошта, а и не е баш едноставно од гледна точка на гаранцијата кој и да е компонент да се расипе ќе треба да го пратиш на сервис (од кај што си го купил).

Предлог конфигурација:

konfig950EURzaKajgana.jpg

btw малку сум поспан сигурен сум дека може да се дотера малку. (Наведи на која резолуција планираш да играш!?)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom