Проблем со лаптоп

Пропалица

Мртов/а
Член од
25 јуни 2011
Мислења
2.866
Поени од реакции
1.406
Локација
77.94.48.5:80
Здраво на сите.
Пред околу четири саати си купив лаптоп, и го купив овој лаптоп, на него пишува дека има оперативен систем FreeDOS, незнам што срање е тоа и никогаш не сум слушнал дека постоело ваков оперативен ситем, па уште на стартот кога го вклучувам лаптопот и нема никаква исталација(има слика со црн екран на него букви), има само да одберам јазик(одбирам англиски) и после тоа ми пишува
Failure! No IDE/ATAPI Drivers Found !
FreeCom version 0.82 pl 2 [ Apr 28 2003 17:50:57]
Error setting soft hotkey mode
потоа пишува понадолу нешто како
Can't open CD driver FDSD0001
SHSUCDX can't install.

Ве молам за помош збунет сум прво и прво прв пат слушам дека постело оперативен систем FreeDOS(ако не е ова опертивен систем тогаш некој нека ми објасни што е ова)

Фала ви однапред за помошта

Форматирај го и клај си windows 7 :) не смеат да продават пиратски windows па зато имат клаено freedos, некој лаптопи немат никаков ко ке ги купиш.

Здраво на сите.
Пред околу четири саати си купив лаптоп, и го купив овој лаптоп, на него пишува дека има оперативен систем FreeDOS, незнам што срање е тоа и никогаш не сум слушнал дека постоело ваков оперативен ситем, па уште на стартот кога го вклучувам лаптопот и нема никаква исталација(има слика со црн екран на него букви), има само да одберам јазик(одбирам англиски) и после тоа ми пишува
SHSUCDX can't install.

Ве молам за помош збунет сум прво и прво прв пат слушам дека постело оперативен систем FreeDOS(ако не е ова опертивен систем тогаш некој нека ми објасни што е ова)

Проба бутабилно ЦД да му ставиш?

Форматирај го и клај си windows 7 :) не смеат да продават пиратски windows па зато имат клаено freedos, некој лаптопи немат никаков ко ке ги купиш.
А како можам да го форматирам, освен тоа неможам ништо да правам...
--- надополнето: 19 јануари 2013 во 00:02 ---
Проба бутабилно ЦД да му ставиш?
Не сум пробал, но доколку помогни тоа ќе биде добро како се прави бутабилно ЦД, затоа што немам се запознаено со таква работа

Не сум пробал, но доколку помогни тоа ќе биде добро како се прави бутабилно ЦД, затоа што немам се запознаено со таква работа
Најди си другарче што се бафта со тие работи и нека ти го среди машинчето. Дека ќе ти објасни некој преку нет да инсталираш ОС... тоа тешко.:)

Јој :D ...вечерва одмори си, утре лапотпот и кај некој другар кој се разбира убаво да ти стави виндовс/линукс/мац или што и да сакаш, арно ти рекле, според ова досега пишаново ...причекај си :D

Здраво на сите.
SHSUCDX can't install.

Искрено и не којзнае колкава философија да инсталираш оперативен систем има милион туторијали на интернет.
Набави си ОС(пример виндоус 7) со лиценца или на piratebay даоунлоадирај пиратска верзија.
Купи усб од 4+ гига или ДВД цд.
Имаш програмче на интернет ти го прави бутабилно усб-то со еден клик.
Прогуглај како да бутираш од цеде на лаптопот.
На 99% од лаптопите кога го пушташ се клика ф8 и после кликаш бут од усб или од цд.
Кога ке се бутира само следиш инструкции и толку е.

П.С Како што веќе пишаа ако има другарче што се разбира не мора да се замараш части го едно пиво и готово.

Кај ги најде Техномаркет,најголеми преваранти се.Сум слушал дека превеле измами,или нешто слично.

Кај ги најде Техномаркет,најголеми преваранти се.Сум слушал дека превеле измами,или нешто слично.
Искрено не знам дали се преваранти или не ама ова нема врска со превара.
Пред некое време братучед ми земаше лаптоп од керфур и исто идеше со ДОС оперативен систем.
Ги шиткаат така пошто виндоус и не баш ефтин ќе те фати 3000-4000 поскапо, а ако купуваш ефтин лаптоп 18000-20000 тоа ти е 1/5 од цената.

Што е до мене подобро така да се продаваат па можеш ОС по избор да ставиш.
Пример Убунту од слободните или Виндоус,Мас од платените или пак трета опција
пиратски Виндоус/Мас.
Поентата ми е добро е кога имаш избор иако во случајов се работи за да можат по пониска цена да го продадат..

Ништо пробав и со бутабилно ЦД и да исталирам оперативен систем преку усб, но не бива а инаку Windows xp, Windows 7 и Windows 8 ги имам на ЦД но не бива, со појавува несто како FreeDos Startup(освен ова ништо не се појавува, има само можност да се влезе во System Information, System Diagnostics, Boot Device Options, BIOS Setup, System Recovery, Continue Startup) , палтопот си има гарација значи во понеделник ќе го однесам во техномаркет да видам што ќе биде па ќе видеме понатаму.

Стави бутабилно цд или усб и додека се пали лаптопот стискај F9, ќе ти даде опции од кој уред да почне да чита, ако си ставил цд од цд, значи стискај одма чим го уклучиш, не чекај да почне да се пали и ќе почне инсталацијата. Инаку тие буквите шо пишува тоа е оперативниот систем фриДос, само со букви е, нема икони или нешо друго.

По се изгледа имаш 2 компјутера сега,на едениот најди некое објаснување како се инсталира Windows 7, и право на другиот следи ги упатствата :)

Ништо пробав и со бутабилно ЦД и да исталирам оперативен систем преку усб, но не бива а инаку Windows xp, Windows 7 и Windows 8 ги имам на ЦД но не бива, со појавува несто како FreeDos Startup(освен ова ништо не се појавува, има само можност да се влезе во System Information, System Diagnostics, Boot Device Options, BIOS Setup, System Recovery, Continue Startup) , палтопот си има гарација значи во понеделник ќе го однесам во техномаркет да видам што ќе биде па ќе видеме понатаму.

Стави најголем приоритет на читачот на дискови во Boot Device Options. Снајди се... Не е ништо комплицирано и за тие што незнаат, потребно е само малце да прочитаат и да знаат англиски.

A da ve prasam so moze da mu e ako se gasi sam laptopot, raboti i po nekoe vreme ke se izgasi ili pa koga igram i ke se izgasi, so moze dae ???

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom