Приватен или Државен факултет?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Pih, privatni/drzavni fakluteti vo MK, a nitu eden nema opcija za online graduate, postgraduate, masters ili PhD studii. S(t)ranje!

во секој случај... глобално насекаде во светот државни се рангираат повисоко... видете ги ранг листите
онлајн не верувам дека може да се воведе студирање,не кај нас и било каде, има некаде онлајн студии ама тоа не е баш ефикасно...
А во ред е многу работи да одат онлајн, пријавување ова она... всушност све можи да оди онлајн
ама не верувам дека може:
Предавања, вежби, полагања....
и да би се изведувале некако онлајн не верувам дека би имало некој резултати

во секој случај... глобално насекаде во светот државни се рангираат повисоко... видете ги ранг листите
онлајн не верувам дека може да се воведе студирање,не кај нас и било каде, има некаде онлајн студии ама тоа не е баш ефикасно...
А во ред е многу работи да одат онлајн, пријавување ова она... всушност све можи да оди онлајн

Се разбира неможиш онлине да стекниш искуство и исто знаење. Е па се разбира ама најдобрите државни факултети имаат традиција по 200 години, плус кога плаќаш од 30 000 евра па нагоре се разбира дека друг е муабетот.

Eпа неможеш да споредуваш светски познати универзитети со нашиот кој нема уште К од Кредит Трансфер Системот. Да точно е тоа, ама ние зборуваме за кај нас кои се поквалитетни и каде има подобри услови за студирање. Инаку онлајн студии не се којзнае колку корисни, друго е на компјутер друго е во пракса, се си има свое. Инаку на приватните има слично такво ако збориш за предавање, вежби кои ми ги праќаат секој ден асистентите, уште не сум дојдена дома јас ја имам вежбата од денес се што треба да знам. Со плус податоци и примери за кои можеби немало време на предавање да се дискутира. Значи се дискутира, а дали на државен е исто? Со 200 души во една просторија па ај оди разбери се.

точно.. затоа викам да направат квоти од 50-200 студенти .. а не по 1200
...
епа нели кај нас традиција има само Кирил И методиј? 50тина години?

точно.. затоа викам да направат квоти од 50-200 студенти .. а не по 1200
...
епа нели кај нас традиција има само Кирил И методиј? 50тина години?

Епа видиш дека приватните се подобри од државните и во тој поглед. Додека да се среди тоа од по 20- 50 студенти во група во првите години ехее треба време да пројде а нив многу ги гајле зашто пак екоја година колку толку се запишуваат студенти а тие се полнат со пари. Сепак последнават година имаше слободни места на правен и економски, односно од предвидените 800 се запишаа 700 што не е мала разлика од 100.

UKINETE GI FAKULTETITE

Според најновите истражувања спроведени на неколкуте факултети добиени се фрапантни податоци кои показжуваат дека речиси 80% од македонските студентни по завршувањето на факултетот сакаат да заминат во странство.Тоа укажува на фактот колку нашата држава се грижи за високообразованите кадри и доколку продолжи ваквиот тренд нема да биде далеку денот кога во нашата држава ќе останат само старци. Се прашувам зошто воопшто постојат нашите факултети кога еднинствен ефект од нив е создавањето на ,,азил кадар" кој ги нуди услугите во белиот свет или фрустрирани млади кои не ја гледаат својата перспектива во Фиромот. Втор битен момент е постојаното зголемување на квотите по државните факултети за 300 % што и нема реална потреба со оглед на нашата пропадната економија и неможноста таквите кадри утре да си го најдат соодветното работно место. Мислам дека тоа се прави од една единствена причина, а тоа е да се полнат џебовите на дебелогазните и висококорумпирани професори кои докрај ги молзат бедните студенти. Ако го земам за пример Филозофскиот факултет кој го сметам за најблизок се поставува следното прашање: Дали е логично секоја година на институтите по социологија, филозофија, историја на уметност и други да се запишуваат до 120 студенти од кои секоја година завршуваат 70 проценти од запишаните и тешко на оваа земјоделска држава со толку филозофи.Тоа е исто како во едно село од 5 илјади жители да имате 10 режисери или хирурзи.Не сакам никого да потценам меѓутоа треба да се истакне и дека половината од дипломираните се со сомнителен квалитет со оглед на фактот што не е исплатлива логиката на професорите да ги буткаат кога можат кешарицата да им ја земаат дури до дипломирањето.По завршувањето дипломираните имаат две солуции. Ако ги исклучиме ,,реномираните" фирми и претпријатија кои своите места ги резервираат за своите синови и ќерки, останатите кадри кои се непартиски и без врски или ќе го фатат азилот или ќе ги пружаат своите услуги кај новопечените капиталистички газди кои немаат ни 3 години средно но затоа успешно се снајдоа во криминалната приватизација. Така во државата ќе имаме суфицит на дипломирани ,,осуденици" кои работат како шанкери, продавачки во бутик, чувари на дискотеки и слично.Да биде трагедијата уште поголема тука треба да се споменат и приватните колеџи како придобивка на новото капиталистичко општество.Во приватните колеџи доколку имаш многу кеш а малку мозок лесно можеш да се здобиеш со посакуваната диплома затоа што богатиот татко место вас ќе ја заврши работата , а по завршувањето исто така и ќе бидете вработени.
Денеска во Македонија важи само едно правило: Доколу имаш кеш и врски ти имаш се... Затоа Господа укинете ги факултетите и не создавајте фарса и ,,инфантилни" кадри...барем сиромашните ќе заштедат некој денар...

www.myspace.com/stihovenkalibar proveri.........

Добро немораше да пишуваш со Bold ќе прочитавме и онака.

Па тоа е, во треба редуцирање ... премногу правници,економисти,социолози, био-хемичари...
проблемот е што кај нас луѓево 80% одат на факултет од забава и ради реда, посебно од провинција одат за да бидат во Скопје а не за да учат нешто. А тие 80% не треба да му дозволуваат на некој факултети да поминат со забава, значи треба да ги туркаат ако не имаат екстра темелни познавања....
и така би излегвале 20тина социолози кои ќе бидат врвни експерти..
ама ебен*от кредит трансфет вика 60% да го положат испитот? а ако се 80% дебили? значи ќе дипломираат 40% дебили... и кој ќе дипломираат не знаат што да прават оти едноставно не научиле и одма ќе пиштат за странство..

Најново што слушнав приватен медицински факултет... Џиз крајст тоа веќе нема смисла... не ради квалитет, неко ради технички услови пред се .. клиники и сл работи, милионска апаратура..итн итн

Не се секирај ти за милионска апаратура, се има и тоа, а зашто да нема таоков факултет извини? Ти пречи нешто ? Само што ќе учат во посовремени лабаратории и по најнови техники и книги што е доста битно.

Па тоа е, во треба редуцирање ... премногу правници,економисти,социолози, био-хемичари...
проблемот е што кај нас луѓево 80% одат на факултет од забава и ради реда, посебно од провинција одат за да бидат во Скопје а не за да учат нешто. А тие 80% не треба да му дозволуваат на некој факултети да поминат со забава, значи треба да ги туркаат ако не имаат екстра темелни познавања....
и така би излегвале 20тина социолози кои ќе бидат врвни експерти..
ама ебен*от кредит трансфет вика 60% да го положат испитот? а ако се 80% дебили? значи ќе дипломираат 40% дебили... и кој ќе дипломираат не знаат што да прават оти едноставно не научиле и одма ќе пиштат за странство..

Најново што слушнав приватен медицински факултет... Џиз крајст тоа веќе нема смисла... не ради квалитет, неко ради технички услови пред се .. клиники и сл работи, милионска апаратура..итн итн

E i mene bash ne mi e jasno sto bi mozel da imash protiv privaten medicinski fakultet,zamisli bi mozelo da se uci po novite medicinski standardi od 21 vek a ne ona sto se uci na drzaven medicinski kaj nas,teorija i tehniki od 1950.Da napomenam deka studentite po medicina vo skopje e od eho neznaat sto e,kamoli sovremena tehnologija kako PET,CT,MRT ili slicno, i ako privaten fakultet bi go obezbedil seto toa,togash zosto protiv?
Druga rabota,site tie na medicinski DRZAVEN aludiram,zboram za 90% od studentite koi zavrsuvaat vo rekordno vreme,mama im e sef na ova odelenie,tato gi drzi tenderite onamu itn itn,tolku se loshi uslovite sto sekoja promena doaga kako bingo,a privaten medicinski fakultet e veke premija.

E i mene bash ne mi e jasno sto bi mozel da imash protiv privaten medicinski fakultet,zamisli bi mozelo da se uci po novite medicinski standardi od 21 vek a ne ona sto se uci na drzaven medicinski kaj nas,teorija i tehniki od 1950.Da napomenam deka studentite po medicina vo skopje e od eho neznaat sto e,kamoli sovremena tehnologija kako PET,CT,MRT ili slicno, i ako privaten fakultet bi go obezbedil seto toa,togash zosto protiv?
Druga rabota,site tie na medicinski DRZAVEN aludiram,zboram za 90% od studentite koi zavrsuvaat vo rekordno vreme,mama im e sef na ova odelenie,tato gi drzi tenderite onamu itn itn,tolku se loshi uslovite sto sekoja promena doaga kako bingo,a privaten medicinski fakultet e veke premija.

E па навистина е нешто , приватен медицински, знам во странство за на таков факултет се плаќа од 50 000 евра па нагоре годишно, незнам кај нас колку ќе има да си го дозволат тоа.

Spored poslednite rezultati na probnata matura vo srednite skoli se pokaza deka 65 procenti od ucenicite ne ja polozile istata. voedno Vladata vodi kampanja za Visoko obrazovanie a 70 posto od visokoobrazovanite se nevraboteni ili ja napustaat drzavata. Nie imame pola nepismeni srednoskolci a vodime kampanja za visoko obrazovanie. Mislam deka sve e poremeteno u ovaa drzava i vo obrazovniot sistem. Se postavuva prasanjeto dali mozebi profesorite u srednite skoli ne se vinovni sho ne gi opismenile 65 posto od srednoskolcite. Voedno polovinata od tie nepismeni srednoskolci utre ke se zapisat so kesh i so vrski od svoite roditeli na faks a so vrski i ke go zavrsat. Po zavrsuvanjeto na faksot so vrski ke se zaposlat i vo javnata administracija a najkurnazite od niv so partiska kniska ke se butnat u Vlada. I posle sve otislo u KURAC...Epa ke otide koga ja partiziravme drzavata do maksimum....

www.myspace.com/stihovenkalibar proveri

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom