Primera División 2013/14

Кој ќе биде шампион во сезоната 2013/14 во Primera División?

• Вкупно гласачи
    195
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Премиер-лигашите од Ла Лига земаат многу повеќе играчи, отколку обратно. Односот е сигурно 3-1, ако не и повеќе.
Ама ако се погледат парите, шпанците дале многу повеќе за играчи од ПЛ. (тие земат 10 играчи за 50 милиони, а Барса и Реал со 3-4 трансфера од премиерлигашки клубови потрошиле над 200 милиони) :D

Секој од Бејл, Роналдо и Суарез(ако дојде) беше/е најдобар играч во Премиер Лигата. Погледни го Тотенхем како се распадна после Бејл, Јунајтед го одржа нивото ради генијалноста на Фергусон но реално ако останеше ќе лапнеа барем уште една ЛШ, за жал многу и веројатно е дека Ливерпул го чека истата судбина од едноставна причина што се работи за играчи кои се во топ 5 во моментов и се скоро незаменливи па нормален е падот на екипите а со нив и лигата.

Од друга страна точно е дека доста Шпанци од другите тимови одат во Премиер Лигата, ама Шпанските академии а и скаутингот работаат турбо. Пример си отиде Силва, одма се зема Иско, си отиде Негредо а за минимални пари најдоа скоро исто квалитетен играч во Бака. Шпанските екипи се финансиски инфериорни ама на огранизациски план се скалило пред Англичаните.

И на крај краева поглупа расправа немало никогаш. :D

Од друга страна точно е дека доста Шпанци од другите тимови одат во Премиер Лигата, ама Шпанските академии а и скаутингот работаат турбо. Пример си отиде Силва, одма се зема Иско, си отиде Негредо а за минимални пари најдоа скоро исто квалитетен играч во Бака. Шпанските екипи се финансиски инфериорни ама на огранизациски план се скалило пред Англичаните.

Затоа фудбалот е занает не само игра..џабе му е на руските милиони во нивното местачко првенство кога му треба уште 3 века за да се доближат до најдобрите лиги а рачунај еден Динамо Москва има појќе пари од Севиља и Билбао заедно

Aj ako saka nekoj na kratko prevodce :D
Давид Бабунски има размислувања кои кои се многу посуштински за животот и светот околу него, достигаат подалеку од фудбалот, кои постојано ги рефлектира на својот блог (skyself.com). Со своите погледи на светот тој не само што е единствен во светот на фудбалот, туку навистина уникатно момче. Но, Давид Бабунски е многу повеќе од слободен ум.

Фудбалот е неговата страст, но неговата посветеност на светот околу себе ве тера и вас да инвестирате дел од своето време и да се обидете да го смените“, пишува новинарот Иван Сан Антонио.

Тој раскажува за потеклото на Давид, за неговиот брат Дориан, кој е играч на подмладокот на Реал Мадрид, и неговиот татко Бобан, кој имаше „глобтротерска“ кариера, настапувајќи во клубови од Бугарија, Грција, Јапонија, Германија и Шпанија. Во текстот се наведуваа дека и покрај тоа што татко му настапувал за Логроњес и Леида, семејството се преселило да живее во Барселона поради тоа што неговата мајка сакала браќата да учат во американско училиште. Давид во моментов течно говори пет јазици – каталонски, шпански, англиски, македонски и српски.

Давид во моментов течно говори пет јазици – каталонски, шпански, англиски, македонски и српски.
Браво Бабунски, македонски, српски, шпански, каталонски. Кој полиглот човече, како успеал? Требало хрватскиот, црногорскиот и босанскиот јазик да го спомнат. А, сигурно знае и по некој збор на баскиски. Кога ќе прават вака некој играч препаметен ми се сере.

Браво Бабунски, македонски, српски, шпански, каталонски. Кој полиглот човече, како успеал? Требало хрватскиот, црногорскиот и босанскиот јазик да го спомнат. А, сигурно знае и по некој збор на баскиски. Кога ќе прават вака некој играч препаметен ми се сере.
И јас сеа само што ќе го пишев истово. Кога ќе видам македонски и српски wtf :icon_lol: истото е и со каталонски и шпански, слични до немај каде. Да пише некој дека знае англиски, германски, француски, италијански, различни јазици ајде де :D а и ова на малиов скајселф му е како Саншајн у Драга Кајгана, правците на животот, отвори си блог дечко и пиши си.

Па и не е мала работа тоа со каталонскиот. Јас доста солидно знам шпанси а каталонски ни збор не сеќавам, ни португалски. А оди прашај во Хрватска дали знаат македонски, па и во Србија.

И јас сеа само што ќе го пишев истово. Кога ќе видам македонски и српски wtf :icon_lol: истото е и со каталонски и шпански, слични до немај каде. Да пише некој дека знае англиски, германски, француски, италијански, различни јазици ајде де :D а и ова на малиов скајселф му е како Саншајн у Драга Кајгана, правците на животот, отвори си блог дечко и пиши си.
Не баш :)
За разлика од сличностите на македонски-српски-бугарски(каде ако знаеш само еден од овие јазици, ќе разбереш кога ти зборуваат и на некој од другите два), шпанскиот(т.е. кастиљански) и каталонскиот се многу различни. Имаат многу малку сличности.
Шпанскиот многу добро го разбирам(од веб-сајтови и од сериите се разбира:D ), ама кога слушам или читам каталонски, нема шанси да разберам нешто.

Па во Барселона е роден, јасно е дека ќе зборува каталонски. Иначе не знам зошто каталонски се спомнува како јазик, кога тоа е еден вид на дијалект на шпанскиот. Еве јас знам кумановски, македонски, српски, хрватски, словенечки :cool:

Кој знае француски и шпански може да го совлада лесно каталонскиот , бидејќи во каталонскиот има многу француски зборови.
Пример јаболко
шпански -manzana
португалски -maça
каталонски -poma
француски -pomme

Шпанскиот (Кастељано) и Каталонскиот се дефинитивно различни јазици иако имаат свои сличности бидејќи потекнуваат од западно романските јазици. Инаку речиси 95 % од Шпанците не го разбираат Каталонскиот. Јас на пример знам Шпански, а од слушање радио научив и Валенсијански (посебно спортски термини) кој пак се смета дека е дијалект на Каталонскиот, иако во Валенсија го негираат тоа и тврдат дека и Валенсијанскиот е посебен јазик. Тоа можам и јас да го потврдам бидејќи речиси и не разбирам Каталонски (имаат посебен начин на изговарање на зборовите и на некои вокали, а и плус брзо зборуваат.)

Инаку еве пример од регионалната химна на Валенсија која нормално е напишана на Валенсијански, споредена со Кастељано:

- Per a ofrenar noves glòries a Espanya, tots a una veu, germans, vingau. (Valenciano)
- Para ofrecer nuevas glorias a España, todos a una voz, hermanos venid. (Castellano)

Сами одлучете дали Шпанците би можеле да го разберат и дали е ист јазик. :)

Иначе Бугарите не разбираат воопшто Српски и обратно...нашиот Македонски јазик е поблизок со Бугарскиот но разбираме сите Српски поради тоа што бевме заедничка држава со нив и самата српска пропаганда тука кај нас..јазиците се заебана работа...еве и Швајцарскиот германски е тотално различен од Германскиот и тешко се разбираат но никој не го вика швајцарски...

Статус
Затворена за нови мислења.
Back
На врв Bottom