Primera División 2012/13

• Креатор на темата Креатор на темата ob1
  • Време на започнување Време на започнување

Кој ќе биде шампион во сезоната 2012/2013 во Primera División?

• Вкупно гласачи
    324
Статус
Затворена за нови мислења.
Абе остајте, ТВ права, тоа е барем легално. Не е фер распределбата, ама сега не зборуваме за тоа. Друго ме интересира.
Како бе им дозволиле на клубовите да идат у толкави долгови?! Како? Ццц, абе тоа не смее да се толерира, колку време сега ќе ги чекаат за да отплатат долговите? Абе ставај катанец на стадион, клавај газдите у затвор и префрли го тимот во најнизок ранг. Па нека се задолжуваат после пак. Сфаќам да имаат долгови, ама овие по половина милијарда евра се задолжувале. :eek:

Тоа беше во периодот кога шпанците мислеа дека се што лета се јаде, земаа ефтини кредити без покритие мислам дека единствен критериум да ти доделат кредит било да имаш лична карта :) Сега коа меурот пукна шпанските екипи мораат да почнат да ја живеат реалноста. Долгот не претставува голем проблем моментално за Барца и Реал но Валенсија тотално ја изеде. Оној магичен стадион што мене ми изгледа како Алианц 2 е завршен до пола а клубот има долг 2 пати поголем од нивните годишни приходи.

И покрај сите срања Примера е за мене е фудбалски најквалитетна лига во светот!

Реал спрема банките има долгови ... Нели, на кредит го купија Роналдо...Не пратам дали им се сервисирани кредитите...

Реал и Барса „живеат“ на кредити последниве 15 години.

Обртот на Реал се врти во десетина банки (од кои во 2-3 Перез има удел), и тие досега не правеле никаков проблем затоа што кредитите се враќале на време. Но сега ги погоди кризата, поретко се решаваат да дадат кредит.

Но сепак Реал и Барса сеуште имаат годишна заработка која е речиси колку вкупниот долг, така да враќањето не им било проблем.

Spanish football's economic worries mirror the state's problems, with the country's flagging economy heading into another recession and in danger of following Greece, Portugal and Ireland in need of a bailout.

Real Madrid, who lead the Spanish league , have debts of $773 million, while Barcelona's stand at $756 million and Atletico's are $675 million. Valencia have sold star players like David Villa, David Silva and Juan Mata to drop their own debt to $500 million.

Those numbers eclipse the record revenue of $630 million taken in by Madrid - the world's richest club - in 2010-11 or the $590 million accumulated by Barcelona.

Spanish sports secretary Miguel Cardenal said clubs would get no special treatment when it came to paying the back taxes, but acknowledged it was "impossible'' to expect full payment by June.

So far, the sports ministry plans to have a solution "within a reasonable period of time.''

"Considering the context of the situation our country is facing, it's unreasonable to start introducing dysfunctional steps into the championship that could affect its image, which has a commercial value,'' Cardenal said in an email to The Associated Press.

The government cannot demand payment without crippling clubs and leaving supporters very upset, according to Gay. And no government wants to take such blame at a time when Spanish football has provided a healthy distraction to the tough austerity measures being introduced by a new government enduring record unemployment figures of 23 percent.

"Football on the weekends and three days during the week helps to conceals reality of the problem,'' said Gay, who served on the board of Barcelona-based football club Espanyol for nearly two seasons.

"In the end, everyone is concentrated on Madrid and Barca, who are the kings of the banquet while the rest live a real uncertain future.''

Но кризата сега допира и до нив, не само преку кредитите туку и преку гледачите. Се помалку публика, помало продавање на merchandising (дресови, шалови, реквизити...), што негативно делува на приходите.

Картите се прескапи за моменталната состојба у Шпанија но клубовите не сакаат да ги намалат. Плус сега имаат зголемени даноци кои ги оптеретуваат у платите. Барселона е најзагрозена тука затоа ги продолжи договорите на неколкумина клучни играчи пред 1.1.2013 да го избегне повисокиот данок.

Малите клубови пак ги убива најмногу тв-пакетот од кој Реал и Барса земаат по неверојатни 25%, а останатите 50% се делат постепено на останатите 18 клубови.

But their dominance has been widely blamed for exacerbating the plight of smaller clubs. Unlike major leagues in other countries that tend to have collective agreements for sharing TV revenues among clubs, Spanish sides negotiate individually, which means Real and Barca get the lion's share of revenues. The top two each earned 140 million euros ($172 million) from television rights last season. Number-three Valencia pocketed only 48 million euros ($59 million).

Eве како било у 2010:

reparto-dchos-televisivos1.jpg

Не сум економист за да го сфатам подобро ова, но јасно е дека рецесијата у Шпанија ќе има влијание и врз фудбалот, колку и да сакаат тие да не ја загрозат сликата за шпанскиот фудбал, особено за Реал и Барса.

Проблемот не е само во тимовите туку и во управата на Ла Лига.

Секоја година се збори за одложување на стартот на првенството поради една или друга причина.

Се трпат тимови кои немаат за исплаќање плати, а во Италија, Германија и Англија за тоа се оди во аматерските лиги.

Не е регулирано ни колку смеат да се задолжуваат клубовите, а како што напиша и ElNinho банките давале кредити на жими мајка.

И на крај. Барселона и Реал Мадрид земаат пола од правата за преноси. Што и не е чудно со оглед дека другите тимови во Шпанија немаат добар имиџ во Европа.

За разлика од Англија каде што Арсенал, Челзи, Јунајтед, Ливерпул, Сити и Тотенхем привлекуваат многу внимание и надвор од Англија во Шпанија само Реал и Барса имаат константо добри тимови. Сите други се чуда за 2-3 години.

Во ваква ситуација Барса и Реал се најмалку загрозени. Имаат огромни приходи и профит од над 200 милиони годишно.

Можат слободно да си ги отплаќаат ратите од кредитите, а банките имаат доверба во нив и им даваат кредити.

Мадрид успеа за време на најголемата рецесија да земе над 200 милиони кредит (мислам дека беше 220) за да ги купи Бензема, Кака и Роналдо во едно лето.

Росел се реши да направи вештачка криза во Барса. Воведе мерки на штедење, го ограничи трансфер буџетот на 50 милиони годишно и потпиша спонзор за дресот.

Со тоа веќе нема потреба да се земаат кредити и според некој проценки долгот на Барса ќе се преполови во следниве 3/4 години.

Барса може да го направи тоа затоа што штеди многу на играчи кои доаѓаат од Ла Масија.

Реал не може. Ама како што гледаме немаат потреба да си ги продаваат најдобрите играчи и можат да си дозволат да купат играчи што не им се ептен потребни за 40 милиони.

П.С.

Го виде некој Мурињо како се крие на Олд Трафорд?

Нов тип на 'провокации'
При доаѓањето на автобусот на Барселона на Ла Росаледа, навивачите на Малага пееја Que viva Espana.

Среде Шпанија пееле "Да живее Шпанија" ?
:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

Како не им е срам еј !!!

Наместо да излезат да пеат "Излези момче право на тераса" што е типична шпанска песна они се запнале да пеат песни на Шпанија..ц.ц.ц...

Да бе голема провокација, во своја држава пееш свои песни, многу поголема провокација е кога сепаратистички настроерна провинција ги користи сите можни механизми (спорт, политика, култура) да се отцепи од матичната држава. Ама ај не е тоа темата сега.

Среде Шпанија пееле "Да живее Шпанија" ?
:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

Како не им е срам еј !!!

Наместо да излезат да пеат "Излези момче право на тераса" што е типична шпанска песна они се запнале да пеат песни на Шпанија..ц.ц.ц...
Ако се однесува на мене овој пост, лошо си ме разбрал. :D
Не ми се глупи што пеат Да живее Шпанија. Смешни ми се што мислат дека ова се демек провокации за гостинскиот тим. :D Па шпанската фудбалска репрезентација е од ФКБарселона. :) Баш тие играчи ја пеат таа песна на секои 2 години. ;)

Само ги лутат безвеза да примат 4-5 гола вечерва,а планиравме да им ја пуштиме :sneaky:
:D

Некој лани да ми кажуваше дека во овој период од сезоната разликата меѓу Бетис и Реал ќе биде 3 поени ќе го направев будала.

На Калдерон се пееше пута барса, пута каталуња...:confused:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom