Пријател странец

• Креатор на темата Креатор на темата Il Chino
  • Време на започнување Време на започнување
Еден куп пријатели странци имам, со оглед на то што привремено живеам во еден од најмултиетничките градови, Копенхаген, имам пријатели данци, италијанци, пољак, перуанец, ирачанец, непалец... интересно е да се дружиш со различни култури навики морали... супер е... нема лошо искуство од стекнување пријатели кој се различни од тебе, барем за мене досега

Додека студирав Германија имав пријатели од Кина,Индонезија,Иран,Турција,Русија и германци се разбира:)сите кинези беа ептен фини,ама има еден куп разлики во менталитетот.Па така една кинеска ме викна кај неа на гости ама на крај испадна дека кај нив ако некој така те викни на гости треба еден дел од денот да го испланираш ти а еден дел од денот таа.И плус се разбирало само по себе дека те кани на ручек,а јас тоа не го знаев па веќе си имав јадено дома:)ама воглавно фини исто како и нас излегуваат навечер,се забавуваат.Русинката веќе и поќе од друштвена се погоди,дури и забега:pos2:турците исто како и нас по забавите беа,ептен друштвени,дури на една турчинка и беше чудно некоја млада девојка ако носи шамија(оти поќето од турците шо живеат во Германија уште се со шамиите,им забрануваат на децата да се мажат со германци на пр. и сл).Ама оваа беше дојдена од Истанбул.
А девојката од Иран си беше малку позаостаната да кажам,нон стоп со шамијата на глата,немаше шанси да ја извади од глата,после предавања си бегаше право дома(мажена беше и имаше дете) ама многу знаеше да ти поможи,да ти се најди.Се на се многу луѓе од различни земји запознав и со повеќето сум сеуштѕе во контакт,па се надевам дека следен пат кога ќе одам Германија ќе ги видам пак.:helou:

кога бев на одмор во Бугарија се запознав со еден Греам од така се викаше од Ирска беше и он навиваше за Манчестер(кај се погодивме)и игравме фудбал се дриблавме се тркавме кој плива побрзо.Е сега имам на MSN една Лаура ама ретко зборам со неа

Имам другар од Индија.... Многу е паметен, начитан ама исто и многу конзервативни се по наш критериум. Хмм, и многу религиозни се. Одлично го познавам нивниот менталитет, начин на живот, дури и некои од празниците им ги научив. :pos: Многу му беше интересно кога му кажав дека Мајка Тереза е родена во Скопје. За се' друго бевме како од различни планети. :)

Имам неколку другари што ги знам од преку Интернет.

1. Еден луд Швеѓанец. МНОГУ сме слични по карактер и по гледиште. Може да си кажеме сè и сешто, во секое време;
2. Еден Финец. И со него сме на таков муабет, ама во последниве денови поретко;
3. Една Австралијанка. Срце девојка, имаше здравствени проблеми и не се знаеше дали некогаш ќе може да има деца. Сега е среќно мажена и очекува да го роди второто дете;
4. Еден Американец. 18 години, рана адолесценција и крај на светот за него. Треба доста за да му се покаже дека светот и не е така црн;
5. Една Канаѓанка. 15 години, луда и откачена. Зборува како да има 35 години, толку делува зрела;

Имам уште еден тон познаници преку Интернет, кои ги чувствувам блиски, ама нема да собере ;)

Имам многу пријатели странци што начесто сум ги запознала преку организации или размена на ученици , па ке одделам некои...

На прво место ми се(и ќе останат) Италијанците. Саверио е дечкото што од кога го видов знаевме дека има "нека тајна веза" :pos2: во се се разбиравме, слушавме иста музика, го шетав низ Куманово и по Охридската плажа...а кога бев јас во Италија, ја собра неговата група Emica и направи свирка само за мене, тоа никогаш нема да му го заборавам.
Потоа Пипо(типот со суканици) најоткачената личност што некогаш сум ја запознала а и е најдобар другар со Саверио...
Натале-најповлечената и најубавата личност на сите времиња, Жан-Мари-личноста со големо срце, Франческо- личност која се сака само себе :pipi:и ги има уште...многу ми фалат

Пред некое време се запознав со Холанѓани, а најголем впечаток ми остави Хендрик, 25 години, историчар со руса коса и сини очи :pipi: Секое утро ме чекаше во Агора на кафе, требаше да свири на фестивалот ама го поебале од организацијата па имаше повеќе слободно време, ме молеше последниот ден од неговиот престој да му ја покажам реката во Куманово бидејќи заборавил да ја види, и кога ја виде ме праша само едно - дали тоа внатре е ѓубре? еее тоа е тоа Хендрик, јбг... Многу бевме различни по однесувањето и култура ама сепак на некој начин исто...тоа не можам да си го објаснам со странците... На разделување ми рече-имаш сместување, храна и вода кај мене, дојди кога ќе посакаш... И тој ми многу фали...

Па од странство пријатели/ки..имам подоста, од Шведска, Јапонија, Заир, Либан, Либија, Германија, Белгија, Сад и Канада....но времето го прави своето, со бар една половина се изгубени контактите.
Е сега ако се рачунаат тука и од екс ју, тогаш се ептен многу.

Порано цео време се допишував со една Американка, онака стварно како да се знаеме цел живот...и сакаше да знае за Македонија, ја и пратиф некои книги, мислам некниги онака како проспекти или како да ги кажам али од тогаш ен ми врати..може зашто иам поубава земја од нејзината:pos2:
иначе од други земји така подалеку шо се неам пријатели, иам само од србија, бевме на исто место сместени на одмор..и еве веќе две години си седиме на мсн и слично, по hi5, по мејл, пораки...интересно..али и се гледаме одвреме на време на некои натпревари зашто тренираме карате..:wink: па натпревари има колку сакаш:wink:

Од луѓе со кои сум имал лично контакт, иам:

Една Бразилка, беше дојдена на одмор преку размена на студенти, се запознавме, ја учев македонска граматика, да брои и слично, па за фудбалот во Бразил попраивме муабет, а сега ептен ретко понекогаш на мсн.

Тројца Швеѓани со кои сум постојано во контакт: Jacob, Nicole и Sös. Да нема забуни, Nicole и Sös се женски. :)

Од нет и мсн:
Ники од Прага, Чехиња, 15 години, се најдовме на KISS Fan Site форумот. Пријатно и интересно девојче.

Се запознав со едно девојче во Будва, Јелена - со која често се дружевме. Девојката е од Босна по потекло, но како малечка, за време на војната, има пребегано во Србија и цели 6 -7 години тогаш се немала видено со мајка и'.:(

Интересна девојка и до ден денес комуницираме.

А веќе 4 години, на мсн, комуницирам со Chris - Англичанец од Лондон. Ептен закон човек, за се и сешто правиме мубает и се надевам дека некој убав сончев ден ќе го запознаам.:pipi:

лани се родија мн странски пријателства :)

се запознав со едно 10ина (ако не и појќе) шпанци со кој од полојната и појќе од нив имам постојан контакт. 5 аргентинци од Буенос Аирес, французинка, 2 дечки од Нов Зеланд, чупенце од Данска и Конго, а за словени ич да не спомнувам ги има мн
, и се разбира сите ме очекуват да ги посетам :vozbud:

моорее ко ќе видам вака испаѓа дека сум бил позната фаца низ светот :pipi: :pos2:

Во детството имав другарка од Шведска, Дијана. Секое лето идеше во Македонија кај баба и амам немам многу спомени, знам дека заедно игравме народна, одбојка..итн :). А кога студирав, имав многу пријатели и пријателки Бугари/ки, некои не можев да ги смилсам де, од колегите, ама во основа со повеќето супер си поминувавме. Во четврта се запознав и со една девојка од Романија, ни беше на посета и цел викенд се смеевме и се дружевме како цел живот да сме се знаеле. Исто меѓу колегите и колешките имав другари и другарки од Србија, Молдавија...Посебно таа од Молдавија многу си ја сакав како пријателка. Ни раскажуваше колку усвари сиромашно се живее таму и дека немало иднина за неа таму, па и еднаш годишно само си одеше дома.Сега е во Америка, ама слабо контактираме. Исто и до ГРција имам пријателка ама та авиртуелна е, хехе само од фејсбук се познаваме, ама знам дека ако утре и речам чекај ме ти доаѓам на гости, дури и на граница ќе ме пречека :pos2:Ај доста е:kesa:

Пред две лета се запознав со девојчиња од Белгија. Супер беа, со нив ги поминав поголемиот дел од летото
Штета што незнам кога повторно ќе се видиме... можеби и да се видиме нема да се познаеме:toe:

Немам некој пријател во реалниот живот со кој се дружам постојано а е од странство..
Но, летово, запознав еден дечко од Израел..

..Седиме друштво на плажа во Струга, славевме роденден на другарка, пиење еден куп купено, вотки, пива, вина и тако даље...Си лежиме на лежалките, се зезаме се смееме, и од еднаш забележуваме едно типче со суканици, боси нозе со алки на нив, бајаги беше чудно облечен па и уше се глеа дека нешо витка у ризла..некако тапа ми падна да го глеам сам како седи, а ние тука на 10 метра од него пиеме, викаме, се смееме, и му се приближувам и му викам: Еј бате [демек стружанец сум -.- сељачиште xD] а тој ми враќа "English?!" :) Одма укапирав дека е странец, си почнав да си праам муабет со него, шо, како, ми се представи човекот, чудно име -.- го заборавив, слаб сум со памтење имиња.. ми рече дека е од Израел, кога го прашав со што се бави и шо бара тука, ми вика дека на улица прави fireshows и со тоа заработува за храна, и со тие малце пари сака да го прошета светот, и после неколку години да се врати во Израел :) Човече, каков тип, колкави јајца треба да имаш за да напраиш нешто такво..да си го ризикуваш животот за тоа патешествие..
И така, си правевме муабет како му иде, кај спие, дали му треба нешто помош, ми кажа дека се знае со Скази и дека со него се шетал во израел на улица, си има муабет праено..у глобала, стварно интересно типче..

П.С: Е! Да, и тоа шо го виткал у ризла, не е маријана, туку е тутун, тобако од турција, грција, па сега кога дошол кај нас, ќе си земе и од кај нас, бидејќи несака да пуши купечки цигари :)

Jas imam prijateli germanci so koi si imam dobar muabet edni od nepal i so niv dobro si stojam no vo nikoj slucaj ne mi se tie prijatelstva kako so nasi luge od makedonija.Si imaat lugeto druga tradicija,vera,mentalitet voopsto koi jas nemozam da gi razberam.No ne vikam deka ne se dobri luge ali ne sme na ista branova dolzina.Se znam so dosta grci isto taka e tie se nesto slicno na nas pa so niv mi e polesno druzenjeto dodeka nekoj ne pocne da mi mesa istorija e togas mi e mrak na oci:nesvest:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom