Презимето МРЊАВЧЕВИЌ е српска измислица

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Сигурно дека е роден во Прилеп. Да не дошол хеликоптер и под хитно ја однесле мајка му да се породи на ВМА во Белград. Ова Србулинава нека си живеат во своите убави фантазии (да нема забуна : не навредувам, впрочем јас сите ги почитувам : нормално - оние што возвраќаат на тоа).

Pa dobro be so ovaa logika li ke dokazuvate 'makedonshtina'? I ja sum roden vo RM, pa ne sum makedonac. A imam vishe prijateli makedonci, rodeni u srbija.
Da ne se povtaram, Vukashin i mrnjevcevici imaat povekje zaduzbini, skoro site od niv podignati za vreme Dushanovo. U niedna se nemaat izrazeno kao makedonci. iluzorno i licemerno je da se prisvojuvaat na baza na toa shto vladeele na teritorija na deneshna RM. Vladao tuka i Lazarevic, i Brankovic i Dejanovici itd. I nemale potreba da se deklariraat kao srbi, za da ubedat grst makedonci u toa na kogo mu pripagjaat.:toe:
Na kraj kraeva, fantazija je sve van oficijalna svetska istorija, a ona ne ide u vasha korist.

Прашањето и темава беше за фамилијарното презиме нивно.А од тебе не добив ништо конкретно, освен веќе познатото српско толкување.Ако постоеше било каков доказ како за многу други Србите радо би го истакнале се за цел големосрпските интереси, а вака ништо.
Колку за информација град Прилеп(кој е на пат кон унеско) че поставува оваа година голем споменок од Крали Марко кој е симбол на градот и можеби најславен Прилепчанец.

Гледам и Бугарите го прикажуваат Карали Марко како свој. Значи какви соседи имаме

Се уфрлувам како ЕПП во темава.
На форумов постојат луѓе кои дефинитивно ги почитувам, и кои се гледа дека знаат што говорат. Исто така има луЃе кои тропаат зелени и се обидуваат да глумат интелектуалци. Ме збунува еден момент - вториве не ме изненадуваат, но има од првите(гореспомнатите), кои мислам дека треба малку да спуштат топка и да прекинат да маваат со глава во ѕид.

-ТОЈ ДЕЛ ОД ИСТОРИЈАТА Е ЗАЕДНИЧКИ, И КРАЈ. НО, ПРИПАЃА ПОВЕЌЕ НА МАКЕДОНИЈА, БИДЕЈЌИ СЕ СЛУЧУВА НА МАКЕДОНСКА ТЕРИТОРИЈА, ТИЕ ВЛАДЕТЕЛИ СЛУЖЕЛЕ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД(МАКЕДОНЦИТЕ НЕ БИЛЕ РОБОВИ ВО ТОА КРАЛСТВО), БИЛЕ ПОЧИТУВАНИ И ПОДРЖАНИ И САКАНИ!!!!!
-во никој случај не треба да се тврди дека Србите како нација не постоеле во тоа време, мислам дека е крајно безобразно и егоистично(од македонска страна). Тоа што српската култура е подигната врз основа на македонска традиција, наука, македонски цивилизациски достигнувања, тоа Србите не ги прави македонци. ЗНАЧИ СРБИТЕ НОРМАЛНО БИЛЕ ДА ВИДАТ И ПОУЧАТ ОД ТИЕ ШТО БИЛЕ ПОНАПРЕД - НО ТОА Е ОСНОВАТА И ЗАРОДИШОТ. Се понатаму што прават србите, е дел од тоа како они си граделе сопствена традиција и создавале свои вредности - без ралика кој бил учителот(знаеме дека е Македонија, а мислам дека и нив им е јасно!)

-Варнава мислам брат дека го претера со називот Хунзи(ако мислиш дека си иновативен, НЕ СИ!- покажи малку почит да му Е... мајката!)

-да не се враќам да правам цитати, ќе си препознаете. Се лажете дека Александар Македонски не знаел што е по етнос. Античките Македонци во тој период на светската историја се најпатриотскиот народ.

-И во средниот век постоеја нациите, само немало потреба од толкаво нагласување, бидејќи народите гледале да видат што им е заедничко и тоа се приметува по списите.

- И дајте луѓе доста со егоистичка историја, сами ли ќе живееме. Зошто тоа што не спојува го блуете (без разлика што многу повеќе Македонците имаат право да го слават периодот на Волкашин и Марко).

- И дајте малку свесност, Србите се единствен народ, со кои што имаме ваков заеднички пример од историјата, каде немало убиства и тормозење меѓусебно. Туку период во кој Македонија беше учител, а Србија чирак(без разлика на "физичката" српска власт).:smir:
ОВА ТРЕБА ДА НЕ НАПРАВИ БЛИСКИ, А НЕ ДА НЕ РАЗДОРИ

п.с - За споменикот во Прилеп се имам утепано од пишување писма до градоначалникот и пред некое време и ми возврати со убедување дека тоа и ќе се случи.

nepoznavanje na prilikite na romejsko carstvo za vreme slovenski preselbi i nerelevantni komentari za antichka istorija na strana.
Kad bi isfrlil nekoi ochigledni frustracii od tvoj post, narochito biseri po koji nekoj ima 'vishe prava' na nasledstvo na srpsko carstvo, ja bi apsolutno poddrzal tvoj post.

Voopsto ne ve sfakjam i ednite i drugite , sto ja truete temava so navredi i politika.Nedaj boze da stapnes na podforum istorija , odma ke te obvinat deka si nekakov fil ili man , predavnik na svojata drzava.Podforumov ne e igracnica ,pa da se pisuvaat glupi , nepotrebni postovi koi imaat cel da te isprovociraat.Dokolku saka nekoj da se vkluci na odredena tema , bi trebalo da ima odredeni poznavanja od istata , dokolku nema , neka cita od nea , mozebi i ke nauci nesto novo.Prestanete so navredite hunzi,svrbi,tatari , bez razlika kolku i da ve nervira clenot sto napisal nesto,vozvratete mu na inteligenten nacin so fakti , a ne da go podrzuvate negoviot nacin , tuka aministratorot ili moderatorot se prisutni za onie koi ne se pridrzuvaat kon pravilata ,da odrzuvaat red, gi brisat negovite mislenja , bidejki ne pridonesuvaat kon temata vo nikoj slucaj , osven vo zgolemuvanje na netrpenieto megu clenovite , za i na drugi temi da prodolzat so nivnite "borbi".

kon temata :

Ne mi e jasno ,zosto Marko dobil tolkavo znacenje kaj narodot , i vo Makedonija,Srbija i Bugarija vo legendite e opevan kako junak,dodeka vo oficijalnata istorija , Marko bil turski vazal i zaginal vo Rovine , sto i ne e nesto spektakularno , za da ja zasluzi tolkavata popularnost.

Me interesiraat podatoci koga e roden , i na koe mesto , mnogumina citam pisuvaat deka e roden vo Prilep , no jas toj podatok ne sum go nasol nigde, dali moze nekoj da postavi nekakva web strana , ili slika ili bilo sto , sto bi go potvrdilo ninoto tvrdenje deka e vistinito.
Dali Marko bil zenet i imal deca , dokolku imal kako se vikale sto se slucilo so niv ?,kade e pogreban Marko , dali postoi nekakva posmrtna ploca?

Eden od problemite sto duri i vo Makedonija , ucebnicite po istorija za osnovno i sredno obrazovanie , pisuvaat deka Marko se prezival Mrnjavcevic , znaci dokolku ne e tocen toj fakt , znaci deka se ucat pogresni raboti.

Eden od problemite sto duri i vo Makedonija , ucebnicite po istorija za osnovno i sredno obrazovanie , pisuvaat deka Marko se prezival Mrnjavcevic , znaci dokolku ne e tocen toj fakt , znaci deka se ucat pogresni raboti.

Ова не е проблем... Неможе да биде проблем кога се учи вистината, па макар и тоа нас да не ни одговара... И не само во нашите учебници, во историските енциклопедии во СВЕТОТ стои дека Марко е син на Српскиот крал Вукашин Мрњавчевиќ и дека Марко бил внук на ДЕСПОТОТ Јован УЃЉЕША...!!! Овие презимиња и имиња и ден денес се среќаваат во Србија, додека кај нас ги нема и никогаш не биле Македонски имиња...

Ова не е проблем... Неможе да биде проблем кога се учи вистината, па макар и тоа нас да не ни одговара... И не само во нашите учебници, во историските енциклопедии во СВЕТОТ стои дека Марко е син на Српскиот крал Вукашин Мрњавчевиќ и дека Марко бил внук на ДЕСПОТОТ Јован УЃЉЕША...!!! Овие презимиња и имиња и ден денес се среќаваат во Србија, додека кај нас ги нема и никогаш не биле Македонски имиња...

Kazav problem , bidejki na temava mnogumina , go sporat toa ,no vo obrazovanieto go nema toj slucaj.

nepoznavanje na prilikite na romejsko carstvo za vreme slovenski preselbi i nerelevantni komentari za antichka istorija na strana.
Kad bi isfrlil nekoi ochigledni frustracii od tvoj post, narochito biseri po koji nekoj ima 'vishe prava' na nasledstvo na srpsko carstvo, ja bi apsolutno poddrzal tvoj post.

Па факт е дека ние имаме поголемо право.Зошто????Одговорот е едноставен.Тоа кралство било на територијата на Македонија и е независно од било кое.А за тоа дека е заедничко, ние само му укажуваме на оние кои пробаја да го присвојат со некакви измислотии и му ја укажуваме вистината за Српските измислици и давањето презимиња српски на оние кои нигогаш ги немале.

Ne mi e jasno ,zosto Marko dobil tolkavo znacenje kaj narodot , i vo Makedonija,Srbija i Bugarija vo legendite e opevan kako junak,dodeka vo oficijalnata istorija , Marko bil turski vazal i zaginal vo Rovine , sto i ne e nesto spektakularno , za da ja zasluzi tolkavata popularnost.

I mene je to oduvek zanimalo, ne poznajem toliko dobro istoriju ali imam jednu svoju malu teoriju - objasnjenje zasto je to tako, zosto dobil tolkavo znacenje, ali da ne skrecem sa teme, mozemo da otvorimo posebnu temu za to.

Не е тоа свртување од темата. Според тоа што сум го читал -- а признавм, не знам дали држи - времињата биле дефицтарни со народна самодоверба. Воздигнувањето на Марко веројатно е некаков колективен одбранбен механизам, дека ете и ние имаме богат, мудар и силен човек.

Инаку ова е добра тема за социјален-историски есеј.

Упада у очи у XVI веку необично проширени појам Мађедоније у нашим крајевима. У народним песмама у Мађедонију се рачунају Смедерево и Пећ. :jaj:
Поменути штампар Божидар Вуковић казује 1519. год. за себе, да је отачаством из Подгорице "у пределима маћедонским",:jaj: а после тако исто говоре за себе и неки писари из херцеговачке Завале, из Мораче, па и из Сарајева. :jaj:

Вук Караџић -CRNOGORECOT је тврдио "да су се Маћедонија српски звале све земље народа нашега", :jaj:док је И. Руварац мислио, да је то означавање ствар сујете,
"хотећи да се праве важни и да своје порекло доводе из тако важних историских места, као што је била Филипа и Александра Великога Маћедонија". :kesa:

Тумачење је, међутим, много простије. Назив Маћедоније за све српске земље проширио се од оног времена, кад је Охридска црква обухватила под својом влашћу све те области.:nesum:

juzna srbija?:nenene:

:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
p.s...
kolku servi,tolku mislenja,zosto servite i servija se vikale MAKEDONCI I MAKEDONIJA.

После поразот од Турците и бесперспективноста во која западнал Македонскиот народ, потребно му било да има барем една светла точка околу која ќе се обединува, која ќе буди каква-таква надеж и ќе го подига моралот на населението. Во тоа време таа “точка“ се појавила во ликот на Крале Марко и неговите измислени подвизи, личност која и не била така одамна за да биде премногу фантастична и недостижна. Дури неговите морални крактеристики и не се баш за фалење... Тој е прикажан како пијаница (пиел со буриња вино), кавгаџија (стално барал причина за кавга и мегдан - дури одел до Влашко и Маѓарско за тепање) , лажливец (на прелага го убил Дете Голомеше и Јуда Самовила) и т.н.
Во народните песни е опеан еден негов син : Огненчо, а дали навистина имал деца или не, не е сигурно (барем јас немам таков податок).

Па факт е дека ние имаме поголемо право.Зошто????Одговорот е едноставен.Тоа кралство било на територијата на Македонија и е независно од било кое.А за тоа дека е заедничко, ние само му укажуваме на оние кои пробаја да го присвојат со некакви измислотии и му ја укажуваме вистината за Српските измислици и давањето презимиња српски на оние кои нигогаш ги немале.

nemash ti prilepchanec fakti, nego pusta zelja. so herzegovina go povezuva Orbini, ne srpski lazi. i kolku puti da ti povtoram da despotstvo Vukashinovo (koj e u prvo vreme Uroshev regent) ne e jedina srpska oblast, koja je nezavisna i na teritorija na Makedonija? U shto su Dejanovici ili Lazarevic razlichni od Vukashina? dok ne najdesh neshto shto ke go povrze Vukashin so makedonshtina, a ne makedonija, dzaba ti je. :toe:

Не е тоа свртување од темата. Според тоа што сум го читал -- а признавм, не знам дали држи - времињата биле дефицтарни со народна самодоверба. Воздигнувањето на Марко веројатно е некаков колективен одбранбен механизам, дека ете и ние имаме богат, мудар и силен човек.

Инаку ова е добра тема за социјален-историски есеј.

Po nekoja logika, posle kosovo, mitovi ni trgnale od raka.:tv:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom