Презимето МРЊАВЧЕВИЌ е српска измислица

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
И кај е тука доказот дека Крали Марко прпиаѓал баш на таа фамилија Мрњачевич? Сите докази за него се во Прилеп ти се допаднало или не.

П.С Види го македонскиот грб и спореди го со фреската на која е насликан Крали Марко:toe:

10mvi20.jpg

za ovaa freska zboruvame , prvo nikade okolu freskata ne gledam da pisuva deka e Marko , eve da receme i deka e Marko , go sporeduvas grbot na Makedonija , so bojata na negovata obleka , togas mozeme da receme i deka Marko bil bugarin , grbot na bugarija gi ima istite boi , razlicna kombinacija samo , ili mozeme da recem deka e od kastilja ili anglija.
100px-England_COA.svg.png
85px-Castile_Arms.svg.png

plus faktot sto kralevite ja nosele crveno - zoltata boja na svoite "dresovi"
kako simbol na aristokratija i vlast.bas me interesira koi se tie dokazi vo prilep , dokolku imas nekakvi sliki , bi bilo ubavo da gi postiras , na forumov.

Во исто врема постојат крал Волкашин и крал Урош и крал Углеша. Пошто една е Србија, кој од овие владее со Србија??
Кој е Српскиот крал?

prvo da gi razgranicime titulite , znaci Volkasin e kral , Uros e car ,Uglesa e despot , koj podocna stanuva kral.kako se slucuva vo isto vreme da ima 3 kralevi a edna drzava,posle smrtta na carot Dusan , negov krven naslednik e carot Uros,no sepak pravoto na nasledstvo ne mu go priznaval Dusanoviot polubrat Simeon , iako Uros ja imal podrskata od negovata majka,crkvata i od celiot dvor, sepak vo 1359 godina , Simeon se proglasuva za vladetel na Epir i Tesalija.togas carstvoto se deli na dva dela.za vreme na Urosevoto vladeenje , Volkasin e krunisan za kral vo 1365, so namera Uros da go zadrsi carstvoto koe pocnalo da se raspaga,istata godina bratot na Volkasin i ja odzema vlasta na caricata Jelena - majkata na Uros , i se proglasuva za kral na Serskata oblast.i posle toa se poveke i poveke se podeluva carstvoto , i zatoa na bitkite kaj Marica i Kosovo , ne uspevaat da se dogovorat , da vojuvaat protiv otomancite poradi podelbata megu niv.

Јас тврдам дека се презивал Mrnjavcevic или ти? Кој треба да даде доказ? Па и самиот си призна дека нема докази дека го имал тоа презиме:tapp: Ја погледни ги боите на дресот на Крали Марко на првите страници од темава па после збори какво потекло имал

dres ljudi moi.. i so vakvi nepismeni da se vodi diskusija.. pa ne komentirash za makedonija-danska vole..:tapp:

neka dokaze toj shto otvoril vakva tema. ne ti. ti si nepismen. mada i on nije bolji.

Во исто врема постојат крал Волкашин и крал Урош и крал Углеша. Пошто една е Србија, кој од овие владее со Србија??
Кој е Српскиот крал?

a tuka je i naravno hunzata.. shto vechite ima neshto nejasno.. a nikako da sedne da neshto prochita.
a chudno kako od vas hunzite, ushte nema obidi da se pomakedonchat vuk brankovic, lazarevic, dejanovici itd. pa i oni vladaat nad delovi od RM. Mada izgleda gi nemate na slika so crveno-zut dres..

Дајте бе срби и србомани еден валиден доказ за српското потекло на ,,Краљевич Марко'' ако сте толку писмени како што велите а не сите политика да водите i rekla kazala муабети:jaj:

tebe ti se potroshija argumenti, pa se vaka povtarash?:wink:

Дајте бе срби и србомани еден валиден доказ за српското потекло на ,,Краљевич Марко'' ако сте толку писмени како што велите а не сите политика да водите i rekla kazala муабети:jaj:

Факти од Српска страна има колку сакаш, само дали си спремен да ги прифатиш...??? А што се однесува до Факти, дали ти кажа некој таков...???

tebe ti se potroshija argumenti, pa se vaka povtarash?:wink:

Не бе, се уште чекам докази за српското потекло на Марко и неговото презиме па ве провоцирам да ги изнесете, ама вие квази Сервите како многу писмени ни еден асален доказ не извадивте на видело:toe:

nema zashto tebe nekoj da ti dokazuva. kvazi se zasega tvoi tvrdenja. koga nekoj nadvor od rm ke gi prifati tvoite lagi, ke se dokazuvame. do tad si sam.:helou:

Факти од Српска страна има колку сакаш, само дали си спремен да ги прифатиш...??? А што се однесува до Факти, дали ти кажа некој таков...???

Па ајде писмен изнеси ги на форумов, што чекаш

nema zashto tebe nekoj da ti dokazuva. kvazi se zasega tvoi tvrdenja. koga nekoj nadvor od rm ke gi prifati tvoite lagi, ke se dokazuvame. do tad si sam.:helou:

Значи како заклучок-немаш факти туку празни зборови:toe:

И Англиската (англиската - да бидам “правописен“) кралска фамилија има германско потекло, ама кралицата си е Англичанка. Према тоа немојте да го правите Марко Србин кога од неговото таканаречено српско потекло го одвојува барем една генерација. Мајка му Евросима (Ефросинија) не била во никој случај Србинка, тој бил роден во Македонија, татко му живеел предолго во Македонија за да го врзува нешто повеќе со Србија од подалечни родбински односи и појаки претензии на царскиот престол...
Сите натприродни карактеристики кои му се даваат на Крале Марко во народните песни се карактеристики пресликани од оние за Херакле, а Херакле сигурно не бил Србин и не би се задржале овие карактеристики во колективното паметење на Македонците, ако тој не бил Македонец. Ова не е само мое мислење. Меѓу другото го има и во Монографијата издадена по повод 700 години од смртта на Крале Марко (би требало да ја има во Библиотеките, ако не на друго место, во Прилеп би требало да ја има).
А за нацијата... Во Библијата се споменува Аман Амадатов Македоњанин, значи : Македонец! Значи, уште тогаш била дефинирана Македонската нација (не бил наречен Аман Амадатов од Македонија:nenene:). За разлика од тоа, кај вас имаме на пример : “краљ српских земаља“. Камо да слушнам “Србин Урош“? или некој друг крал, деспот... со името : “Србинот тој и тој“? И немој да ми вадите контрааргументи како Самуил Бугарски цар и сл., тоа е веќе дезавуирано и не е повеќе интересно, дури и од забава да се расправам со вас ...

prvo da gi razgranicime titulite , znaci Volkasin e kral , Uros e car ,Uglesa e despot , koj podocna stanuva kral.kako se slucuva vo isto vreme da ima 3 kralevi a edna drzava,posle smrtta na carot Dusan , negov krven naslednik e carot Uros,no sepak pravoto na nasledstvo ne mu go priznaval Dusanoviot polubrat Simeon , iako Uros ja imal podrskata od negovata majka,crkvata i od celiot dvor, sepak vo 1359 godina , Simeon se proglasuva za vladetel na Epir i Tesalija.togas carstvoto se deli na dva dela.za vreme na Urosevoto vladeenje , Volkasin e krunisan za kral vo 1365, so namera Uros da go zadrsi carstvoto koe pocnalo da se raspaga,istata godina bratot na Volkasin i ja odzema vlasta na caricata Jelena - majkata na Uros , i se proglasuva za kral na Serskata oblast.i posle toa se poveke i poveke se podeluva carstvoto , i zatoa na bitkite kaj Marica i Kosovo , ne uspevaat da se dogovorat , da vojuvaat protiv otomancite poradi podelbata megu niv.

Значи не постоеше воопшто некоја кралевина или царевина Србија во тоа време. Фала на одговорот.

И Англиската (англиската - да бидам “правописен“) кралска фамилија има германско потекло, ама кралицата си е Англичанка. Према тоа немојте да го правите Марко Србин кога од неговото таканаречено српско потекло го одвојува барем една генерација. Мајка му Евросима (Ефросинија) не била во никој случај Србинка, тој бил роден во Македонија, татко му живеел предолго во Македонија за да го врзува нешто повеќе со Србија

Штоако е роден во Македонија...??? Тогаш Македонија не постоела како кралевина или држава...
Македонија постои од памтивек, али само како ТОПОНИМ односно како ГЕОГРАФКИ ПОИМ... и на тој географски поим имало и СРПСКИ и Бугарски и Турски Кралства и кои уште не...

Штоако е роден во Македонија...??? Тогаш Македонија не постоела како кралевина или држава...
Македонија постои од памтивек, али само како ТОПОНИМ односно како ГЕОГРАФКИ ПОИМ... и на тој географски поим имало и СРПСКИ и Бугарски и Турски Кралства и кои уште не...

А Самоилово царство што е?. Зошто се вика Македонска империја државата на Филип и Александар:tapp: Како може Македонска црква да е постара од Српска ако немала своја држава. Нешто како Бугариве ми тераш пропаганада

Dali bil Sloven tatkoto na Kiril I Metodij? Poso zitijata kazuvaat samo za negovata profesija? Ova cisto prasuvam zaso me interesira, ne za da provociram? Plus, iskopuvanjata na Markovi Kuli se sekad vrseni od Vizantoloskiot institut vo Belgrad, so nego rakovodese Bosko Babic( znam deka prezimeto mu e srpsko, ali mislam deka on e rodum od Prilep).On bese genijalen naucnik, niso ne izmislil i ne forsiral.I luge, zborime za Sreden Vek, dali togas postoele nacii u denesna smisla?

Етничката припадност на Кирил и Методиј е непозната за денешната наука. Според нација во тогашен смисол се РОМЕИ. Ништо повеќе не е познато!

idemo opet. Vukashin i Marko ne se del od Samuilova drzava. Se del od Uroshevo Carstvo.:toe:

Не се дел од урошевото царство туку имале сопствена независна држава чие име е непознато (или барем мене не ми е познато). После губењето на независноста станува вазалска држава се до потполното анектирање од Турција.

Етничката припадност на Кирил и Методиј е непозната за денешната наука. Според нација во тогашен смисол се РОМЕИ. Ништо повеќе не е познато!

Не се дел од урошевото царство туку имале сопствена независна држава чие име е непознато (или барем мене не ми е познато). После губењето на независноста станува вазалска држава се до потполното анектирање од Турција.

kako be ne se del, koga imaat ostaveno tolku zaduzbini, za vreme na dushanovo vladanje?
predpostavuvam deka povekje od vas se laici i bez formalno istorisko obrazuvanje, ali na tolku zaduzbini, manastiri i fakti sramota e da ne se zna sopstvena istorija. ispagja englezi znaat povishe od makedonci.:toe:
i greshka si. Vukashin i Marko se del od Uroshevo Carstvo. Vukashin, srpski blagorodnik koj kao i site ostali po Dushanova smrt probuva da se domogne do prestol, postanuva carev savladar, odnosno regent. Freskata e od zaduzbina sv.Nikola u Psacha(kriva palanka). Desno od carev portret, po pravilo pogolem od site ostali, ima natpis - v' xaba blagov'rni car urosh'. desno do nego je prikazan Vukashin. Za vreme na bugarska okupacija, manastir i portreti se prilichno unishteni.

mozda i na kosovo, kad se unishte dovoljno zaduzbine, albanci ke tvrdat da nivni vladari go nasledile Dushan.. sramota.

Закаснил на Косово Поле немал душа де се бори против свој народ,+ Умрел заедно со срби на Ровине :smir:

Неможам а да не се изнасмеам на тој што пиша
Крали Марко -Крал на Кралевите,стварно чудно кога тој не бил крал:toe::pos2:

Оф леле.Крали Марко загинал во 1395 год. како турски вазал во битката на Ровине против влашкиот војвода Мирче.Тој сакал или не сакал ја поведил неговата Македонска војска да се бори на страната на Турците.

idemo opet. Vukashin i Marko ne se del od Samuilova drzava. Se del od Uroshevo Carstvo.:toe:

хахаха Крали Марко и Волкашин(за да биди Вукашин треба било каков доказ:toe:)не се дел од Самуиловата држава но не се никакви наследници на Српско или Урошево царство.Тие владееле со дел од територијата на Македонија која претходно била во состав на Душановото царство.

Крали Марко е роден во Прилеп или Прилепско.Во тоа време во престолнината Прилеп, односно во подножјето на Маркови Кули се издигнала средновековна населба која била епископски центар со 77 цркви.На многу од тие цркви донатор бил токму Крали Марко и неговиот татко.Доказ за тоа се и фреските од нив двајца на влезот на преубавиот манастир СВ.Архангел Михаел во подножјето на Марковите Кули.Значи Тука била нивната престолнина која е истражена уште одамна со епископскиот центар.Никаде нема оригинален запис каде тие се декларирале како Срби.Ако има повелете извадетего, а не разговоров да навлегува во погрешни води.Впрочем тоа беше и темата дека нема ниту еден оригинален доказ каде што тие се декларирале како Мрњавчевичи, освен некој измислен грбовник.Е па "БРАЧА" Срби ако во минатото Македонците немале своја држава или не биле влијателни во федерацијата и немале право да си го истражуваат својот национален идентитет и потекло(ова е факт за порано), сега ситуацијава е сосема поинаква.И уште еднаш!!! Ако имате било каков доказ за тоа дека биле Срби извадетего! ама без лутење!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom