Презиме - моето, твоето или двете?

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Неговото, најверојатно.
Или двете, можеби... Ама поверојатно ми е да не се курцам и „модернизирам“...

Не мислам дека е губење на идентитет. а и не ми е јасно како после децата на пример, ќе го носат презимето на таткото, а мајката ќе си има нејзино. Бре.. голема работа напраила....

Инаку јас највероватно ќе го земам неговото освен ако е некое дебилско па решам да го задржам своето.
Многу ми се свиѓа комбинација на две презимиња ама моево и така е доооолго,не ми треба уште додатоци(не за дуго,туку линиине за пополнување билокакви документи се ужасно мали и нишо не собира:))

Јас си го задржав своето и го додадов неговото. И не ми е мака, само досадно е за потполнување документи :pipi:

Јас си го задржав своето и го додадов неговото. И не ми е мака, само досадно е за потполнување документи :pipi:
За неколку векови ќе станеме како бразилците. Мирко Потатов Шекеров Кујунџиев Раков Чоколадов...

( ако сите како тебе го додаваат своето презиме на тоа на мажот )

Искрено, незнам што се добива со задржувањето на презимето зошто децата ќе го имаат секако презимето на мојот сопруг,значи нешто би глумела ,а што би постигнала сопругот и децата да имаат едно презиме а јас друго,тоа е целата корист од тоа,мене ми нема логика...стварно би ми било неубаво да сум дел од некоја фамилија чије презиме не го носам..
Презимето е само надворешна форма на некој однос не и содржина...

За неколку векови ќе станеме како бразилците. Мирко Потатов Шекеров Кујунџиев Раков Чоколадов...

( ако сите како тебе го додаваат своето презиме на тоа на мажот )

А зошто сите би го додавале??Јас го додадов и сакав да поживее презимето на татко ми , бидејќи немам брат да го продолжи. И маж ми ми даде предлог, така да...

Па иако пред една година поинаку мислев (да си го задржам и моето презиме ) сепак сега мислам дека доволно ќе ми биде само презимето на тој што ќе ми биде сопруг.

Сум размислувала ова иако уште е рано али никако не би се откажала од моето презиме така да ге го задржам моето и ке го додадам неговото.Моето презиме е ретко а и плус сум единица и сакам да си го задржам тоа а бидејки е вообичаено да се зема од мажот (а и тој да не се лути )ке го земам и неговото:toe:

хмм во машки случар моето или двете, а женски твоето или двете.. :):smir:

Сум размислувала на оваа тема, ама сепак рано ми е за одлука:icon_lol:

Јас би го задржала и своето:pipi:

Па можеби би го задржала своето и би го додала на мажот бидејќи имам ретко презиме и по тоа ме препознаваат.
„Еееј ти што си му на овој, оној... “ :wink:

Ne zimam zena dokolku ne go zeme moeto prezime!!

Isto kako sto i majka i go zemala od tatko i prezimeto,isto kako sto majka mi go zemala od tatko mi prezimeto,isto kako sto i mnozinstvoto go zemale prezimeto od mazot taka sakam i mojata zena da go zeme moeto prezime.

Sum pravel muabet na ovaa tema so mnogu devojki i na nivna rana vozrast(nad 18 godini) site se samouvereni deka ke go zemat svoeto prezime(i na mazot),no so tek na vremeto ke go smenat i toa mislenje.Sigurno nema po dolga vrska da ne se omazi samo zaradi prezimeto:)

mote bi go zadrzal a mislam deka i devojkata bi sakala da go zadrzi moeto prejzime no dokolku ne saka ne bi imalo nikakov problem:smir::smir::smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom