Превид со „Факултет во секој град“

• Креатор на темата Креатор на темата Стрелец
  • Време на започнување Време на започнување
Nihilista, поприбрано.

Превид со „Факултет во секој град“

Каква ли уште катастрофа треба да им се случи на државните универзитети за конечно Владата да сфати дека пред да преземе некој конкретен чекор треба убаво да размисли. Ај што државните беа дотепани од приватните универзитети, кои со примамливи понуди ги привлекуваат идните студенти да се запишат кај нив, туку сега ги порази и фактот што само по еден или двајца кандидати се запишаа на новите високообразовни институции кои беа проект на Владата. Од ваквите очајни бројки не би требало да се срамат само факултетите туку и министрите кои направиле превид околу целата работа.

Запишани студенти во првиот уписен рок:

Технолошко-технички факултет во Велес: 1 запишан (од 180 слободни места)
Дисперзираните студии за технички науки во Кичево: 0 запишани
Технолошко-технички факултет во Штип: 2 запишани
Електротехнички факултет во Штип: 3 запишани

Се покажа дека отворањето на новите факултети можеби и не е најдобра варијанта за поени на Владата пред локалните избори. На професорите од новите факултети им се плаче, бидејќи сега се ни таму ни ваму.

Наместо Владата да се расфрла со пари за кампањи, можеби ќе беше подобро да ги пренамени за финансиски да ги стимулира идните студенти и да им ги намали трошоците за студирање на постојните државни универзитети, на кои и досега се запишуваа студенти од помалите места.

Zdravo dedo Strelce. Kako si mi?
Uste li si isfrustriran sto SDSM ti propagja, pa mora da se kudi sekoj razvoen proekt na vladava?

Kopiraniot ti text od nekoj komunalski vesnik, samo kazuva na kolku nisko nivo na opsta kultura i inicijativnost za razvoj se naogjaat nasite komunali. Verojatno na komunalite vi odgovara 50% od naselenieto e da e so osnovno obrazovanie, pa koga SDSM ke go unisti domasnoto stopanstvo, ke ima recesija od 10% godisno, koga ke prodade industriski kapacitet za 0 den., da moze prostiot neobrazovan narod da go laze deka e toa vo interes na R. M. i ''mudra politika'', pa nepismenjacine pak da glasaat za SDSM. Ne e ni cudo sto SDSM nema veke glasaci, zosto nepismenine penzioneri se namaluvaat, a doagjaat mladi i obrazuvani kadri, koi mislat so svoja glava.

Samo vo obrazovanieto i industrijalizacijata lezi napredokot na R. Makedonija, a toa ne e mozno ako nema soodvetno obrazovani kadri (ili kadrOVI po komunalski) od masinskata, tehnickata i tehnoloskata oblast. USA sobira vakvi strucni kadri od cel svet, a kaj nas istite se bara da ne gi ima. Cudno zaostanato komunalsko razmisluvanje. Zatoa i vladava ke ima sigurno i kampanja ovie struki da gi promovira i da se zapisuvaat studenti.

Јас одсекогаш сум велел постави норми отвори простор за конкуренција и другото ќе си го стори силата на пазарот.
Ова беше своевиден шок за устоличените биркрати д државните универзитети..имав прилика да видам и направам компарација што значи студирање на приватен и студирање на државен.. макар тоа биле и истите професори..оној пример што го напоменаа дека истите професори едно однесување на државна друго на приватна работа.. со оваа најнова мерка под дефаулт за некоја година ќе се преслика и на државните универзитети.. зошто???
Заради тоа што никој не сеака да биде шиканиран..секој сака подобри услови.. битката и конкуренцијата од ниво на приватни Вс државни ќе се направи конкуренција секој со секого.. за некоја година е сосема доволен период да се создадат суети и гордост на професорите на секаде.. па ќе почне и битка кој од каде има подобра теза, подобар пристап и подобри кадри итн итн ..
Рака на срце некои чекори како Универзитетов за информатички науки беа навистина пребрзи но ете има ефекти!
Имам блиска пријателка од Мин за образование и често ја распрашував токму за ови потези.. едноставно ми вели дека премногу се заостанало претходно а пребргу треба да ги оправиме работите.. и верувам дека на среден па дури и на краток рок образованието ќе си го добие својот терк како што треба и како што доликува.

П.С Не можам едноставно неможам да го заборавам Шуклев како секое можно предавање го величеше едно цинцарско ѓубре со два грама мозок и капацитет за искористување на логика.. не поради неговите интелектуални моности..бидејќи ги немаше туку поради неговиот Ровер што ете тој копиљ го имал и го возел .. а во исто време друга колешка пиеше апчиња што не можеше да го пројде еден од неговите предмети иако содржината ја раскажуваше со сите типови на рима..
Со полно срце на таквите случувања им велам адиос мучачос :), вашата генерација нема да ја имаа таа несреќа.. Вашава генерација има спор за опции, спорот на нашата генерација беше наоѓање на излез...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom