Претставен обновениот кадилак на Тито

• Креатор на темата Креатор на темата A__
  • Време на започнување Време на започнување

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.259
Поени од реакции
12.529
Обновениот кадилак „Елдорадо“, што на Бриони порано го возеше Јосип Броз Тито, беше претставен денеска во Крапина.

Клучевите на автентично обновениот автомобил, во кој се вградени оригинални делови, му беа предадени на Стјепан Сушец, шеф на Службата за надзор и заштита на Националниот парк Бриони.

Сушец нагласи дека посетителите на Бриони „со подлабок џеб“ ќе можат да уживаат возејќи се во обновениот Титов кадилак од 1953 година.

Кабриолетот на Тито беше пронајден во 1992 година во едно складиште во Фажана. Тогаш возилото не беше во возна состојба.

Attachments

• get_img.jpg
    get_img.jpg
    51,8 KB · Прегледи: 140
Mnogu , mnogu e dobar! Wow kako bi se provozila:back:

Класика е ова.

Лепотааа.... јас имам видено Ел Дорадо ама поновиот модел ама ваква убавица неам видено.

Видиш ти друже Тито, знаел што и како. Убавица е колава

Убао количе...Ех да го имав(и така сум малолетен),али барем ќе ме возеа :D

Ј.Б. Тито бил најголем колекционер на автомобили на овие простори. Сопственик е на првиот произведен Москвич 402, подарок од Хрушчов, како и на моделите со сериски број 1 од Застава...Имал преку 70 возила, од кој најголемиот број од 80-тите па понатаму, ги „лапнале” словенците, нешто во Белград, нешто прошверцувано надвор и продадено, нешто во Хрватска...
Овој Кадилак на Бриони беше претставен во еден број на хрватскиот „Ауто Клуб”, пред некои 5-6 години, и тогаш беше во возна состојба, но се гледаше патината на времето по него.

i tito ne znael vo sto da se vozi!!!! bravo top kolice

taj tito golem fraer bil....:)

Супер автомобилче,па претседател беше,а и го личеше да го возат во убави коли.

Еве го Тито во Титоград (денешна Подгорица качен во Cadillac Eldorado `59:

A еве го и во Мерцедес Pulmann, најверојатно од `63-та (во позадина) во Крагуевац:

Возилата носат регистарски таблички на ЈНА

Sto li go izvleklo onoj kup narod na ulica i po balkoni??? Da ne bile ljubiteli na dobri autca:):)i????

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom