Претставен македонски суперкомпјутер направен од студенти

• Креатор на темата Креатор на темата Џои
  • Време на започнување Време на започнување
Како што знам во Македонија информатичката технологија стана интензивна последниве 5-6-7-8 години така? Значи многу касно. Нека имаат германците во девеесетите супер компјутер им се може дека се ГЕРМАНЦИ! Не можете Македонија со Германија да ја споредувате дека различни услови имаме. И приметив едно 90% јако хејтање и мрчење за направеново нешто. Да ви кажам само ама многу ми се сере од такви како вас, сериозно, седите пред компјутерот 24/7 и млатите зелени по форумиве наместо да земете да правите нешто попродуктивно како дечкиве што направиле со суперкомпјутеров. Само ќе кажам БРАВО за дечкиве, е од вакви луѓе ќе ни просперира државава а не од некои мрчатори-.-

бугарија има суперкомпјутер 40 во светот
А ти каде виде ти дека се прави моабет за болварија?Мора вие одма да ставите запршка во секоја чорба.
Не знам за суперкомпјутер, ама за знам за бугарка ,посуперебачица во свет нема.
Кога ке го земе во уста има неограничено ггб простор да го увлекува,а со носот дува истоврено како најдобриот кулер така да мудата не ти прегорат.

Based on the current Top500.org list, the Bulgarian IBM Blue Gene/P would today be amongst the top one hundred most powerful supercomputers in the world. IBM Bulgaria has already installed the two-rack system at the Supercomputing Centre of the SAITC.

http://www-03.ibm.com/press/us/en/pressrelease/25068.wss

Еве каде е проблемот. Вели се јасно дека ако се базираме на оваа листа ќе беше во топ 100. Компјутерот не е регистриран во овој список.

и навистина е така. Ова е актуелната листа на датумот на купување на компјутерот:

http://www.top500.org/list/2007/11/100

39 Caltech
United States = 22.59 TFLOPS

"The Linux based system contains 8192 densely packed microprocessors and runs at 23.42 trillion operations per second (TFLOPS). Based on the current Top500.org list, the Bulgarian IBM Blue Gene/P would today be amongst the top one hundred most powerful supercomputers in the world"

кој лаже?

--- надополнето ---

GORAZDS

Не завидувај.

:toe:

Каде е српскиот? :pos2:

Еми застарен е сигурно. Сепак пред 3 години беше на 40 место во светот.

Дадов ти напис на IBM

Море 3 години за ком. е како 30 за човек.Мојот ком. пред 3 год. вредеше 1000 евра сега 100 неможам да го дадам.

Море 3 години за ком. е како 30 за човек.Мојот ком. пред 3 год. вредеше 1000 евра сега 100 неможам да го дадам.

Е да, но е најмоќниот компјутер на Балканот во моментов.

:baeh:

Патем сте прави - темата претворија во чисто заглавуваат. Јас се извинувам.

Браво на момчињата.

Да бугарскиот е 23 терафлопи и сега е надвор од листата на ТОП500. Највисоко место кое го стигна беше 370, не 40 место. Бидејки ЛИНПАК тестовите не се исти со реалноста.

Овој охридскиот како што видов на конфернцијата има два дела: главниот систем со 260 процесори има моќ од 3 терафлопи. Другиот системс е ливе и се состои од сите компјутери по лабораторите, дури и вие можите на вечер да придонесите таму да го носите компјутерот :)

Мала споредба: Бугарскиот БлуеГене кошта неколку милиони евра, охридскиот 15 илјади.
Секој дефект на бугарскиот треба да идат од ИБМ и да инсталираат специјални делови кои само тие ги имаат и се со огромна цена.
Значи крајно системот во охрид ќе биде 5 пати побавен, но во исто време 2000 пати поевтин.

Но што е најважно го направиле луѓе со просечна старост од 20 години :)))

Со доволен број монитори кузнае колку порничи може да се гледаат паралелно на компјутеров :vozbud::vozbud:

Чудно, секогаш се удирате в гради и глумите дека сте патриоти, а кога ќе дојде некоја ваква случка, се спуштате на многу ниско ниво и наместо да о фалите тоа што го направиле овдешни студенти вие гледате Германија каков имале, Америка каков имале.. па имале имаат пари имаат кадри, ама ние се надеваме дека со новиот универзитет се трудиме да ги стигнеме и најдобрите универзитети од светот.

Бај д веј , Бугарија со помош на експерти и со помош на милион долари навистина има добар суперкомпјутер, а ние со само 15 000 евра и со помош на студенти иаме скоро како и Бугарскиот ;)

Освен да се склопат 40-50 конфигурации што е потребно да се направи еден ваков суперкомпјутер?

Инаку ако стварно се најде реална примена за суперкомпјутеров, и се искористи како што треба, секоја чест за факултетот.

Еј што добри рендери лежат во ова чудо. За мерак :).
Земајки во предвид дека касниме во споредба со Германија едно 50 години, оваа работа ја правиме релативно побрзо во однос на закаснувањето.

Уште првиот ден кога слушнав се прснав од смеа!

Иначе...не знам зошто воопшто толку се крева врева околу ова

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom