Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    778
Вагнер почнал да регрутира во Јужна Америка :D

1665134499833.png

Очекувајте сега заплена на вакви Калашникови :D

1665134589125.png

Предноста на Полска е што е етнички многу чиста држава , што им одговара на Американците. Сите нови емигранти таму се Украинци и се пак христијани.
Од кој аспект е добра што е етнички чиста е што е многу тешко да се дестабилизира таква држава со разни шарени револуции и учкиња.

Моментално се гради 3от Aegis ashore систем за одбрана од балистички проектили веќе има 2 еден во Романија и првиот е во Јапонија на јужните острови. Касни доста време ама пролет годинава ќе го пуштат официјално. Моментално се борат Пољаците да донесат нукеларки на нивна територија под контрола на САД како што е на Инџилирик во Турција ќе видиме што ќе донесе тоа ама деф зајакнаа пољаците многу ради ЕУ и имаат пари за трошење

Пољаците би рекол се пандан на Албанците кај нас само се католици :D
Usa i Polska se dream match, izmisleni edni za drugi. Vo Polska ima najmnogu anti-Rusko javno mislenje,
(a za edno cudno nema ni priblizno tolku anti-Avstro/Germansko, ako isto a i povekje stradale od niv istoriski)
idealna zemja za istocno krilo na NATO. Ako ne sum greska, mislam deka uste od sovetsko vreme, Amerite ja pomagaat
i "rabotat" na Polska. Koga si vo Varsava i Katovice, se osekja kako americkite metropoli, gi imas site globalni korporacii,
oblakoderi vo golem broj, sekade Pepsi i Cola.

Da, etnicki se mozda najcisti vo cela Evropa. Varsava e internacionalen grad, drugoto vo ogromna mera e domasno naselenie.
Ne e pecalbarska destinacija, ama sosem solidno za dobar zivot tamu. Verovatno i poradi toa se etnicki pocisti od zapadnite.
Pred Covid, imaa sekoja godina porast na GDP, ne bea nekoi spektakularni brojki, ama sekoja godina, konstanten rast. Ne treba da se zaboravi
deka toa e vo ogromen del poradi EU fondovi za obnova, investicii na americki korporacii, domasna energija intenzivno na jaglen, i sepak Ruski
gasovod i naftovod (mislam Prijatelstvo go vikaa). Dobar del od ovie faktori se menjaat, pa da vidime, dali kje prodolzat da rastat.

Polska za zal, ima najlosa mozna mestopolozba, i istoriski i vo momentov. Pri sekoj poozbilen konflikt, prva strada i ima
vojna na svoja teritorija.

Во поглед на партиоризам мислев, точно дека Германија ги крена на нозе но не дозволија никој да ги команда.
Си ја сакаат државата и се спротиставуваат на сите.
Pisav i na prethodniot post, se soglasuvam so pogolemiot del od rabotite so gi pisa.
Si teraat svoja politika kolku so mozat, eve gi se osilija da i baraat na Germanija voena osteta oficijlano.
Da vidime, do kaj kje isteraat, nekako premnogu galamat periodov :D

Сосема сеедно кај работиш, сметката за струја на крајот од месецот ги вклучува загубите, односно ненаплатената струја на Албанците, од копањето биткоини. Исто така, ти не смееш да не плаќаш данок, они смеат. За тебе важеа сите ебани ковид мерки, за нив - ниедна. И т.н. и т.н.

...
Имам уште примери кои ти покажуваат дека си граѓанин од втор ред.

Ако државата се обиде да наплати ќе има немири, ако се обиде да ги угуши тие немири, амбасадата на САД ќе ги потегне за увце. И затоа е многу полесно тебе да ти ги наплатат.

Ова е скратено објаснување, за тоа зашто си ти граѓанин од втор ред и како САД и ЕУ стојат зад тоа. Ако нешто не ти е јасно, ќе ти дообјаснам.

Испушти многу битна работа да му спомнеш. А тоа е, доколку Албанец сака да формира институција Албанска Опера, на пример, на територијата на Македонија, може слободна да ја формира и тоа како државна институција која ќе влече пари од државниот буџет.

Македонецот нема право да формира државна институција со префикс Македонски/ска/ско на територија на Македонија. Забрането му е.

Во меѓувреме некаде во Србија...

366763-slava-sezona-2022.jpg

Автоматски споено мислење:

Испушти многу битна работа да му спомнеш. А тоа е, доколку Албанец сака да формира институција Албанска Опера, на пример, на територијата на Македонија, може слободна да ја формира и тоа како државна институција која ќе влече пари од државниот буџет.

Македонецот нема право да формира државна институција со префикс Македонски/ска/ско на територија на Македонија. Забрането му е.
Сѐ ОК, ама лош пример даде - опера не отвараат никако, тоа ни нивните нема да можат да поднесат да седат пар часови да слушаат. :unsure:

Што јадат русите на фронт
и метафорички и буквално
:pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Прегледај го приврзокот 347433
Прегледај го приврзокот 347434

Jaко.

Да видиме во Македонија какво месо јадат покрај оние комбинирани наресци со третокласно говедско и соја:

The following is a list of meat consumption by country per capita per year measured in kilograms:

1665136581775.png
1665136616030.png
1665136636719.png

Usa i Polska se dream match, izmisleni edni za drugi. Vo Polska ima najmnogu anti-Rusko javno mislenje,
(a za edno cudno nema ni priblizno tolku anti-Avstro/Germansko, ako isto a i povekje stradale od niv istoriski)
idealna zemja za istocno krilo na NATO. Ako ne sum greska, mislam deka uste od sovetsko vreme, Amerite ja pomagaat
i "rabotat" na Polska.

Секако; Валенса, на пример, или Папата Војтила, или Бжежински...Све „русофили„. Некој ќе рече дека распадот на „Варшавскиот...„ почна од Полска.

i "rabotat" na Polska. Koga si vo Varsava i Katovice, se osekja kako americkite metropoli, gi imas site globalni korporacii,
oblakoderi vo golem broj, sekade Pepsi i Cola.

Da, etnicki se mozda najcisti vo cela Evropa. Varsava e internacionalen grad, drugoto vo ogromna mera e domasno naselenie.
Ne e pecalbarska destinacija, ama sosem solidno za dobar zivot tamu. Verovatno i poradi toa se etnicki pocisti od zapadnite.
Pred Covid, imaa sekoja godina porast na GDP, ne bea nekoi spektakularni brojki, ama sekoja godina, konstanten rast. Ne treba da se zaboravi
deka toa e vo ogromen del poradi EU fondovi za obnova, investicii na americki korporacii, domasna energija intenzivno na jaglen, i sepak Ruski
gasovod i naftovod (mislam Prijatelstvo go vikaa). Dobar del od ovie faktori se menjaat, pa da vidime, dali kje prodolzat da rastat.

Polska za zal, ima najlosa mozna mestopolozba, i istoriski i vo momentov. Pri sekoj poozbilen konflikt, prva strada i ima
vojna na svoja teritorija.

Pisav i na prethodniot post, se soglasuvam so pogolemiot del od rabotite so gi pisa.
Si teraat svoja politika kolku so mozat, eve gi se osilija da i baraat na Germanija voena osteta oficijlano.
Da vidime, do kaj kje isteraat, nekako premnogu galamat periodov :D

Мое мислење се додека играат како свири Вашингтон ќе имаат прогрес, Турција беше во иста позиција после дојде Ердо почна да се курчи и сега се таму кај што се.

Jaко.

Да видиме во Македонија какво месо јадат покрај оние комбинирани наресци со третокласно говедско и соја:

The following is a list of meat consumption by country per capita per year measured in kilograms:

Прегледај го приврзокот 347442
Прегледај го приврзокот 347443
Прегледај го приврзокот 347444

Абе ние сме пиперкари, заедно со Турција и Босна, ние имаме најминимална конзумација на било какво месо во Европа.
Воедно ние имаме најголема конзумација на Зеленчук во Европа, се разбира како Ајвар :D

Абе ние сме пиперкари, заедно со Турција и Босна, ние имаме најминимална конзумација на било какво месо во Европа.
Воедно ние имаме најголема конзумација на Зеленчук во Европа, се разбира како Ајвар :D

Аха важи дека е ајвар. Со 350 денари тегла.

Аха важи дека е ајвар. Со 350 денари тегла.
Не знам мојава пресметка за домашно припремен ми е 100 денари и тоа пиперките ги купив по 40 денари, сега се и поефтини.

Не знам мојава пресметка за домашно припремен ми е 100 денари и тоа пиперките ги купив по 40 денари, сега се и поефтини.
Скопјани се дечкиве тенеке од тинекс ајвар купуваат

Па мора да признам дека на Украина им оди послабо отколку на Русиве кај Бакхмут. Офанзиви, офанзиви колку сакаш, секој ден по два пати :D
Epten se jaki Rusite 3-4 meseci gi osvojuvaat Bahmut i Soledar vo Doneckata oblast i nikako da gi osvojat, a tek pa dodeka da dojdat na red za osvojuvanje Slovjansk i Kramatorsk vrbata ke rodi grozje !

За загрижените на форумов дека на НАТО му снемува оружје за донирање на Украина, тука е Русија да помогне... :icon_lol:

На цела меѓународна помош, Русија е најголем снабдувач на Украина со оружје
Во рапидното напредување на украинските сили околу Харков и на истокот од земјата запленето е толку многу руско оружје (цели воени складишта) што украинската армија има воведено процедура за итно чистење од симболи, пренамена и прераспределување на руското вооружување за сопствени потреби.
366910-na-cela-megjunarodna-pomosh-rusija-e-najgolem-snabduvach-na-ukraina-so-oruzhje.jpg

Дел од запленетото оружје и опрема се веднаш подготвени за користење, други се праќаат во позадина на поправка пред да бидат вратени на фронт. Оружјето, опремата и механизацијата што се премногу оштетени се раскопуваат за резервни делови.
„Најважно од сè, Русија зад себе остави огромни количества на стандардна советска артилериска муниција кои Украина речиси целосно ги имаше истрошено,“ пишува Јарослав Трофимов во текстот за Вол стрит журнал.
Руските залихи сериозно го помогнаа украинскиот јуриш во кој Киев само на северот и истокот врати речиси 10.000 квадратни километри од својата територија.
Само еден украински баталјон, Карпатски Сич, кога влегува во Изјум запленува 10 модерни Т-80 тенкови и 5 самоодни 152-милиметарски хаубици. Командантот на украинската артилерија на фронтот кај Харков изјавува дека пред некое време заробиле четири руски самоодни 152-милиметарски хаубици, порачувајќи дека Русите веќе немаат предност во оружје бидејќи им ја уништиле целата артилерија пред да тргнат во офанзива.
„Комбинирано со оружјето запленето при руското повлекување од Киев и останатите делови од северна Украина во април, неодамна запленетото оружје ја прави Москва неспоредливо најголем снабдувач на Украина со тешко вооружување, далеку повеќе од САД или останатите сојузница заедно,“ пресметува Трофимов.
Бројките што аналитичарите од Орикс ги собираат од социјални мрежи и новински извештаи, покажуваат дека Украинците до сега имаат запленето 460 руски тенкови, 92 самоодни хаубици, 448 пешадиски борбени возила, 195 оклопни воени возила и 44 повеќеракетни системи.
366907-na-cela-megjunarodna-pomosh-rusija-e-najgolem-snabduvach-na-ukraina-so-oruzhje.jpg

Украинската страна иако задоволна од бројките, не е и премногу воодушевена бидејќи не целата опрема е најнова, објаснувајќи „она што го заробуваме е мешавина од модерна опрема која можеме да ја користиме прилично ефикасно и опрема која припаѓа во музеј.“
Орикс води ист есап и за руската страна, која според нив до сега има запленето 109 украински тенкови, 15 самоодни хаубици и 63 пешадиски борбени возила.
За споредба, пример кај тенкови, на овие 460 заробени, Украина од Полска има добиено 230 Т-72 тенкови и уште десетина од Чешка и од неколку источно европски држави.
Системот за запленето оружје што го има разработено украинската армија предвидува лесното оружје и муниција за него да остане кај единиците што го заробиле, додека тешката артилерија и тенкови влегуваат во воената логистика и се прераспределува од страна на командата кај единиците на кои им се најпотребни.

Jaко.

Прегледај го приврзокот 347442
Прегледај го приврзокот 347443
Прегледај го приврзокот 347444

шега беше ти фати табелите ги извади одма
немој толку стручњаци да бидите :icon_lol:
Ако веќе ти се прават споредби спореди ги со душманите кај ја најде Македонија од сите
Screenshot_34.jpg
Screenshot_33.jpg
Screenshot_32.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom