Предрасуди

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување
И јас нема(м)в предрасуди. Ама дури живеев во цивилизирани места. После се преселив шутка (не за стално, привремено) па сега не знам.

Ако НЕМАТЕ предрасуди, а сакате да се лечите од тоа, живеете во шутка да видиме колку ќе издржите. Па можда и ке се приспособите на таков живот.

Сега ги разликувам луѓето само како добри, лоши, и луѓе кои немаат предрасуди :lol: :lol: :wink: .

А ако влезе металец во некое место каде што ги нема, ке помислам леле што е кул овај, ич не му е гајле што половина од овде мислат да го истепаат, тој си влегува ич кур не го боли. И само со тоа што го направил јас го почитувам уште кога ќе го видам. А ако изреагира друштвото мое чудно (мада не се дружам со чудно друштво, т.е. во моето друштво има и металци и научници), ке ги убедам во спротивното.

Мразам расисти и црнци! :lol: :lol: :lol:

Се трудам да немам предрасуди. Единствени предрасуди кои не можам да ги контролирам се спрема луѓе кои се занимаваат со политика (самонаречени „политичари“).

Ej so mi e kejf temava....... :lol:

hm......predrasudi......se trudam da nemam ama nekojpat koga ke mi pukne film imam. Primer imam dvajca metalci drugovi, (koga fatifte za toa da zborite) oni protiv site imat. Demek sum bil skopski peder oti sum sakal da iskacam ispeglano, natitreno i taka pa sea normalno oti i jas ke imam za niv. Ne mrazam nikoj, ama ako mi pravi loso normalno oti i jas ke imam predrasudi za nego. Imam sekavki druari od lezbejki do trefkari i se sme unikatni u drustvo ama ako pocne da mi zbori de ta de da probam trava ili da mi se smee oti u zivot ne sum bil pijan ili oti kafe ne sum pil ke zboram i ja protiv nego. Crazy-eyed-junkie freak :lol: :lol:

Toreador напиша:
Ej so mi e kejf temava....... :lol:

hm......predrasudi......se trudam da nemam ama nekojpat koga ke mi pukne film imam. Primer imam dvajca metalci drugovi, (koga fatifte za toa da zborite) oni protiv site imat. Demek sum bil skopski homoseksualec oti sum sakal da iskacam ispeglano, natitreno i taka pa sea normalno oti i jas ke imam za niv. Ne mrazam nikoj, ama ako mi pravi loso normalno oti i jas ke imam predrasudi za nego. Imam sekavki druari od lezbejki do trefkari i se sme unikatni u drustvo ama ako pocne da mi zbori de ta de da probam trava ili da mi se smee oti u zivot ne sum bil pijan ili oti kafe ne sum pil ke zboram i ja protiv nego. Crazy-eyed-junkie freak :lol: :lol:

у право си, токму заради таквите, другите што се металци сакале или нејќеле се осудени од другите, и да се добри дечки, само заради такви џганови кои успеваат да направат лоша репутација за сите металци

За предрасудите ви препорачувам Дјуркхајм - човекот е закон! Неговите книги неодамна беа преведени на Македонски јазик.

Predrasudi,kurac-palac...
Nema covek bez predrasudi.Mnogu po bitna rabota se megjucoveckite odnosi i gradenjeto na istite.Ako nekoj e razlicen,sto toa go pravi polos od mene ili pomalku sposoben?Predrasudi(ili jadenje g.... za drugite)najcesto se jako izrazeni kaj lugje koi nemaat svoj zivot,pa mora da cenat i procenuvaat se okolu niv samo za da si gi pokrijat svoite fekalii ili promaseni zivoti.

Јас иам предрасуди спрема тие со имаат предрасуди :lol:
Мразам расисти
На еден камен имаше напишано White Power и сл. работи, и јас допишав одоздола "да те е** црнец" и "да ти се изреди цел НБА Ол-стар тим" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Interesna vest denes na temava, diskriminacija kako proizvod na predrasudite i borba protiv istata- vo ovoj slucaj predrasudi na osnova se samo ne karakterni osobini koi gledam mnogu odvas gi naveduvaat. Me mrzi da preveduvam, neznam koja e polisata na forumot ama se nadevam Angliski ne smeta. Ako da, ke naucam:)

Not a Swedish Joke
309 words
25 August 2005
The Wall Street Journal
A8
English
(Copyright (c) 2005, Dow Jones & Company, Inc.)

If you find yourself in Malmo, Sweden, and happen to see a homosexual, an imam and a gypsy walk into a bar, it's not a joke. These are just some of the people who can be borrowed -- yes, borrowed -- from the local library for a 45-minute chat in a nearby pub as part of an effort to fight discrimination.

Ullah Brohed pioneered the "Living Library" project earlier this month. "You sometimes hear people's prejudices and you realize that they are just uninformed," she says. And since a library exists to educate, she decided to give Swedish bigots the opportunity to come face to face with the prejudice of their choice. The Malmo library also offers a Danish man (since some Swedes and Danes don't get along too well) and, to our great embarrassment, even a journalist. "Maybe not all journalists are know-it-all and sensationalist," Ms. Brohed says.

Inspired by this example, a library in the Dutch city of Almelo plans to start its own human lending program next month. "The customers can rent a veiled Muslim woman and finally ask her all the questions they would never dare to ask if they met her on the street," says the director, Jan Krol. Of course, Mr. Krol must adopt his offerings to local tastes. So apart from the usual suspects -- a gay man, a Muslim and a gypsy -- there will also be a politician, a hard-drug user, a gay woman and a German (that World War II episode).

Given the daily reports of widespread anti-Americanism in Europe, we are surprised that neither Mr. Krol nor Ms. Brohed has a Yank in stock. Should Americans ever become available in libraries in, say, Paris or Berlin, even Jacques Chirac and Gerhard Schroeder could check them out.

Колку ме мрзи да читам копи - пејст непреведени текстови, не го прочитав, немам ни намера.

На многу други теми се гледа дека има доста предрасуди кај луѓето сеуште. Пример хомосексуалноста, мешани верски бракови и врски итн. Како тоа тука никој не напиша ништо за тоа?:raz:

Abe neka ziveat lugjeto kako sakaat.Sekoj covek ima svoi problemi.Ako uspeal da gi resi niv(so ne veruvam deka na nekoj mu uspealo),ke pocne da se zamara so drugite zaso ne se kako nego i taka stvara predrasudi.
Procenete sami dali e taka.
Sekoj ima pravo da pravi i da bide so saka.

секој има предрасуди и да не се лажеме да викаме јас немам и сл.
може не ги потенцирате али длабоко во себе секој ги има
е тоа е лошата работа кај човекот и стереотипите ќе ги додадам

Си немам предрасуди кој шо сака нека си праи, јас си го гледам мојот пат.

Лоша работа се тоа предрасудите, но сакале нејќеле... постојат.

Човек без предрасуди не постои. Прво од морална точка.... Ако го прашаме некој масовен убиец - „што за него е тоа што убил 10 луѓе?” тој може да одговори „се издигнувам на повисоко ниво на свест!”

Значи според тој човек убиството не е неморална работа, но во моите очи имам предрасуди. Предрасудите се многу релативна работа... сепак е тоа во зависност од општествените морали, и што општеството го смета за добро а што лошо....

Во секој случај може да имам неколку плус - минус разлики во однос на мое мислење и општествен морал, но отплика се согласувам...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom