Предменструален синдром (ПМС)

• Креатор на темата Креатор на темата Fortune
  • Време на започнување Време на започнување
аналгетици, ставаш топли облоги... И згора на се крвариш околу една недела.
И после речете лесно било да си женско.

Само не пијте аналгин (метамизол) затоа што овој лек е забранет кај мене и во повеќето земји, затоа што може да предизвика смрт кај еден мала група на пациенти.
Подобро да изберете алагетик што има и противвоспалително дејство истовремено (тоа значи и парацетамол не е најдобриот избор), на пример
да изберете да пиете кетопрофен, или ибупрофен, ако имате многу болки, може и напроскен.
Но, според мене доколку ви е многу мачно, пробајте да пиете Пироксикам, затоа што има дејство од 24 часа, па дури и повеќе. Тоа значи нема потреба на секои 5-6 часа да пиете апчиња.

А пироксикамот е многу ефективен, ви го кажувам од лично искуство!

Само не пијте аналгин (метамизол) затоа што овој лек е забранет кај мене и во повеќето земји, затоа што може да предизвика смрт кај еден мала група на пациенти.
Подобро да изберете алагетик што има и противвоспалително дејство истовремено (тоа значи и парацетамол не е најдобриот избор), на пример
да изберете да пиете кетопрофен, или ибупрофен, ако имате многу болки, може и напроскен.
Но, според мене доколку ви е многу мачно, пробајте да пиете Пироксикам, затоа што има дејство од 24 часа, па дури и повеќе. Тоа значи нема потреба на секои 5-6 часа да пиете апчиња.

А пироксикамот е многу ефективен, ви го кажувам од лично искуство!

Пијам ибупрофен,ама некако не ми делува баш. Ептен слабо дејство ми има, барем на мене и моите силни болки :(
Околу 4 месеца пиев хормони, Јасмин, стварно ми ги намалија болките, ама некако многу истоштено се осеќав од нив и имав страшни главоболки па ги прекинав.
What should I do? :(

Пијам ибупрофен:(
Ти за ова најдобро да се консултираш со саалам гинеколог.

Од ибупрофен не се оди на хормонски терапии. Другите лекови над ибупрофен како напроксен и пироксикам не можеш сама да ги купеш од аптеката.
Тој доктор што ти дал рецепта за Јасмин според мене би требало прво да ти даде од поефикасните нестероидни аналгеитици (напроксен и пироксикам), ако треба и сите нека ги помине нестероидни или барем 5, па потоа може да се размислува за Јасмин.

Јас не верувам овие другите два да не ти помогнат. Зошто тие се последната стапка што се даваат на пациентите против болки пред опијатите и синтетичките опијати.

Сепак има и на некои што мора да се прават посериозни терапии...како на пример јасмин

По подолго време овој период да не сум нервозна, да не ми нешто фали :) Дури ни грбот не ме боли. Просто се чудам:) Да не ми беше надуван стомакот од задржување течности немаше ни да приметам. Морав да се пофалам:angel1: :smir:

еве како жените изгледаат за време на ПМС:)

pms.jpg

PMS.jpg

pms.jpg

Super_PMS_Peach_by_Hail_NekoYasha.png

pms.jpg
и молам за едно разбирање!

Пааа и не ми влијае толку многу... додека никој не ми прави муабет.

Имам читано доста позитивни искуства. Нарачав, ќе ве известам во теков на следниве месец-два.

Тагни ме ако функционира те молам. Сите мои блиски ќе ти бидат благодарни.

Тагни ме ако функционира те молам. Сите мои блиски ќе ти бидат благодарни.

Некаде на интернет читав искуство на еден човек. Кога жена му снемувала од капкиве, одел и се молел по комшиките да му позајмат. :icon_lol:

Еве го!

Agnus castus: Marriage Saviour

Many women, and men for that matter, are well aware that Agnus castus is good for women’s hormones. I used to have a neighbour who would come round and beg for more Agnus for his wife, as it was the only thing that kept her PMS within reasonable bounds and therefore made his life worth living.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom