TpH_Bo_OkO
Трноризец
Сите Македонци(Скопје, Скопџе) во еден глас: БЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Несакам да се вреѓаме меѓусебе, омразата е лошо чувство!!!
или на вакво:1307 гони се у пичку матер!!!
А, Скопје?А ти што си?! ПАТРИОТ?! НЕ, НЕ СИ!!!! Обичен клошар што пие пиво пред кооперација, што не се разбира, а јаде трици.
АЈ СЕГА СИТЕ ОЛАДЕТЕ МАЛЦЕ!!! Доста беше дудлање национализам. Последниов предлог е разумен и постои простор да се прифати.
Скопје, радост ти ќе бидеш, Скопје ти ќе бидеш се!А, Скопје?
а што е толку неразумно???Последниот предмет е „Разумен“ за тие што немаат ум така? :wink:
Хахахаха,колку сме вицкасти!
Незнам зашто 90 % од форумџииве на политика го мразат Киро Глигоров.
Неговата политика не спаси од војна 91 ако не се сеќавате. Да, он ја потпиша привремената спогодба но тогаш такви беа околностите .Ние бевме мала и нова држава , немавме ништо , ни резерви, ни војска,ни економија. Со оглед на тогашните околности и фактот дека не можевме без спонзорства да опстанеме а Грција уште тогаш беше членка на ЕУ и Нато, немаше политичар кој ќе издржеше да не ја потпише таа спогодба.
Да водевме тврдоглава политика ќе не снајдеше судбината на Србија.Факт!!! Што фајде што се лупаа у груди МИ СМО НАЈЈАЧИ или КОСОВО Е СРБИЈА.Што направија???????? Ем 3 месеца ги бомбардираа, ем го изгубија Косово, ем се изолираа од светот, ем застанаа на опашката на Балканот од економски аспект.
На крај краева па што знам јас, поред толку политички експерти на форумов.
Sega se ceka samo shipatares da ja poklopat, a restlovite vo pazuvite na okolnite grobari....jasno???? mozes da napravis nesto konkretno....ili samo ke si lecime frustracii ovde ????
Оттогаш, Скопје ја доби битката за меѓународно признавање како “Македонија“. Сепак, како што тврдам со години, тие ја губат многу поважната битка за сопствениот опстанок, за зачувување на нивното единство.
Првиот чекор се случи во 2001 кога албанците во Тетово, во источна БЈРМ, се побунија. Опасноста од граѓанска војна, одбегната во последната минута со компромис кој беше болен за Скопје, Охридскиот договор.
БЈРМ во суштина престана да биде “национална лулка на македонците“ и стана мултиетничка држава со две одделни етнички компоненети. “Псевдо-македонскиот“ иредентизам започна да се става под знак на прашање на домашниот фронт. Прашањето што ние го поставувавме однадвор - постоењето на етничка држава на “македонците“ - е прашање што албанците од Тетово го поставија однатре.
Вториот чекор се случува сега со со одделувањето на соседно Косово од Србија, што ја прави новата криза со албанците во БЈРМ неизбежна; таа веќе е започната.
За Скопје денес, дилемата е дали ќе се распадне или - како што некои тврдат - ќе се трансформира во лабава мултиетничка конфедерација за да го одбегне распадот.
Што и да се случо, “македонската идеја“ ќе биде победена еднаш засекогаш. Затоа, ни треба време за да бидеме сигурни дека Грција нема да ја плаќа цената за критичните настани што ќе дојдат.
Уште нешто.
Гледам нашиве медиуми се истрчуваат со нецелосно точни информаци, велат Грција веќе го отфрлила предлогот, а тоа НЕ Е ТОЧНО.
Бакојани рекла не им одговара предлогот, што е чиста манипулација, она ако сака може да рече и дека НЕ го прифаќаат само за да нашиве се излетаат и го прифатат!
Наводно за да покажат “добра волја“.
И шах мат. Бидејќи за да се одбие предлогот ОФИЦИЈАЛНО треба да се испрати таков писмен одговор до Нимиц.
Уште еден добар маневар на Грциве да ни наместат име што им одговара.
Обратете внимание, нашиве медиуми различно информираат, едни дека предлогот е Р. Македонија- Скопје со цртичка, а други дека е во заграда (Скопје).
Исто така едни велат дека ќе има нормален превод на англиски а други велат ќе важи само кириличната транскрипција на латиница.
ИГРИ БЕЗ ГРАНИЦИ????
Напишано од efendi
АБЕ МОРЕ СУРТУЦИ НИЗАЕДНИ!!!!! Сега во ООН графите за народ и јазик стојат празни под назнака фиром. Со овој предлог се попотлнува тука Македонски Народ и Македонски Јазик. Уставното име никој не го менува. Тие што не признале и даље ќе бидеме за нив РМ. Еднинствено Фиром се мења со РМ-СК!!! НЕ БИДЕТЕ ТАКВИ ШАРЛАТАНИ. Ова треба уште вечер да се прифати!!!
Neznam dali ti znaes nesto sto nie nezname?
Daj vaka spodeli so nas, te molam.
Bidejki se sto najdov, vo vrska so denesnite razgovori(pregovori) , ne potvrduva ni 5% od ona sto ti pogore go propagiras.
Ako imas nekoja lichna zelba za imeto , peki , tvoe si e i cuvaj si go.
Ama te molam ne liferuvaj lazni informacii , se so cel da si odbranish nekoi tvoi sitno-zemni idei i zadovolstva.
Eve go najadekvatniot izvor sto desega uspeav da go najdam , i ti preporachuvam da go preprocitash 3-4 pati.Onaka patriotski, ne nacionalistichki.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.asp?VestID=91146
Нимиц предложи формула за решавање на спорот
Елизабета Галевска![]()
![]()
26.03.2008 19:24 Метју Нимиц вчера на Македонија и на Грција им предложи формула за решавање на спорот. Во документот на Нимиц што ви го обелоденуваме стои:![]()
Домашно име: Република Македонија, за домашна употреба на кирилско писмо.
Меѓународно име: Република Македонија (Скопје) во aнглиска верзија, што значи „Republic of Macedonia (Skopje)“.
Во билатерална употреба: се препорачува меѓународното име, со тоа што за државите кои во моментов го употребуваат нашето уставно име, се охрабрува, но не се бара промена.
Македонија како именка нема да се користи како официјално име на нашата или на било која држава.
Зборовите Македонија и македонски, кога стојат сами може да се користат на неексклузивна основа од двете држави, согласно меѓународната правна и комерцијална практика, што во превод значи дека и Македонија и Грција ќе можат слободно да си ги користат овие термини.
Ова е суштината на понудениот пакет, во продолжени уште стои:Овие елементи ќе бидат имплементирани со добра волја и веднаш преку уставни процеси во двете земји. Договорот би бил потврден со резолуција на Советот за безбедност.
- двете страни се обврзани на добрососедски релации,
- Грција ќе ја поддржува Македонија за прием во НАТО и ЕУ,
- ќе се преиспитаат одлуките за преминување на аеродромите во Македонија.
За овој пакет државно-владиниот врв денеска во кабинетот на шефот на државата одржа едночасовни консултации.
Црвенковски, Груевски и Милошоски по првичните информации од преговарачот Димитров ги разгледале деталите, но нема информација дали се прифаќа или се отфрла последниот предлог на Нимиц.
„Со денешната средба отпочна процесот на проценка и анализа на предложеното решение кое го достави Нимиц. Имајќи го предвид значењето на предлогот, а посебно значењето на секој детаљ од наведениот предлог, ќе почекаме амбасадорот Димитров да се врати од Њујорк, со цел темелно да ги брифира политичките чинители во земјата за текот на разговорите, како и за сите подробности од предложеното решение“, стои во официјалната владина изјава.
Процесот на проценка и анализа соопшти владиниот портпарол, ќе продолжи и во наредните неколку дена.