Преценување и потценување

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Често знаеме да ги прецениме или потцениме работите, личностите или лично самите себеси.
Но што почесто ви се случува?

Најчесто им давате повисока можност и се надевате повеќе на работите па ви се случува преценетост? Пример да се прецените самите вие како вашите способности, вашето знаење, вашиот труд ... На крај да испадне дека сепак вие сте ниво подоле во конкретната ситуација. Или сте прецениле некоја друга личност. Или некои работи ги преценувате, па потоа се разочарувате од негативните резултати.

Или спротивното. Вие ги потценувате работите. А потоа се изненадувате од позитивните резултати. Често знаете да се потцените себеси? Или работите околу себе?

Има лица кои постојано се преценуваат, јас би го кажала тоа како негативна карактеристика, само се чаламат :). А има и лица кои се потценуваат, исто и тоа е негативно зашто вредат повеќе а не си ги вреднуваат своите способности. Спаѓате во некои од овие лица?
Или преценувањето и потценувањето го правите понекогаш, случајно и во зависност од ситуациите.

пред други повеќе се подценувам, а во себе најчесто се преценувам.

Во однос на самата себе, немам никакви забуни...

Во однос на другите ми се дешава да згрешам и во едното и во другото.

и двете според мене се негативни,најдобар е рационалниот и критички пристап па понатаму се разбира ќе одредиме однос кон одредена личност(но во никој случај да и наштетиме) инаку преценувањето е исто зло само што со него сло си правиме самите себеси.

јас лично се потценувам али пак не ги преценувам другите...за мене знам дека грешам знам дека имам квалитети али па ако се преценувам ќе бидам ептен самобендисана и се плашам од тоа да не се разочарам од самата себе. вака не с епреценувам и кога ќе доживеам некој успех сум горда на себе...

Лично се преценувам за себе вредам за кој не вредам нека не вредам сум се потценил за некој љубовни ствари ама не вредело затоа сега се преценувам и на тоа поле :smir:

Rabotata so lugje me nauci deka sekoj covek si e posebna edinka koja ima darba za odredena rabota i ako znaesh kako mozesh maksimum da izvlecesh, bez potcenuvanje ili precenuvanje, velam moze maksimum ...

Јас лично се трудам што пореално да ги гледам работите, што нормално е цел на повеќето од нас, но има ситуации може кога ќе се потценам и потоа согледувам дека можам успешно да совладам и многу предизвици и работи за кои сум мислела дека не сум способна, ама има работи и за кои ќе се преценам и потоа ќе се разочарам. Иако во глобала се трудам за секој план и почетна работа да не имам превисоки очекувања, само зашто не сакам да се разочарам од мене. А и ретко тоа се случува. Мислам дека знам до кај можам.

А кога ги гледам луѓето околу мене сум приметила дека тие што вредат навистина што се многу талентирани и интелегентни се или реални или се потценуваат по малку, може и не сакаат да се фалат со успесите. Ама просечните луѓе се преценуваат. Каде и да се завртам има луѓе кои сметаат дека вредат повеќето отколку што се. Но кога тогаш ќе им се скрши филмот кој нереално си го создаваат. На моменти ми се интересни кога се возвишуваат за безврска и нереално, али најчесто ме нервираат многу :) И една од особините кои ги мразам кај луѓето се фалењето и преценувањето.

Не е исто да подценуваш свесно и несвесно.Не би рекла дека подценувам ама изгледа оставив таков впечаток кај некои личности и веднаш се добива погрешна слика:toe:

Јас сум се запознала доволно со себе низ сите овие долги години, па најчесто знам точно да се оценам за било која работа. Ако некогаш згрешам, поверојатно е да се потценам отколку да се преценам. :uvo:
А за другите ... па најчесто се случува да ги преценам, па потоа да поминувам повторно и повторно низ моментите на разочарување и преиспитување. Можеби и не ми се ни случила обратната ситуација ... барем во моментов не можам да се сетам.

Јас се преценувам себеси во однос на фактор-време. Се излетувам дека нешто можам да стасам и некаде пред крај увидувам дека повторно сум направила бајрам на умот...

ретко се преценувам пред други уште поретко во себе ис тхат бад :tapp::tapp:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom