Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Најубаво да прашате во Кривичен суд, ако сте од Скопје, или во МВР, комплексна материја е ова малце.За регистрација во странство на македонец со странски државјанин е потребно потврда од македонската амбасада за дозвола на регистрацијата (т.е. да се разгледа минатото и состојбата на лицето). Да претпоставиме дека одреденото лице со македонско државјанство има кривична постапка (не толку тешка, т.е. не се бара од интерпол) против него во тек, а тој не е присуствувал на никакво судење и сеуште нема пресуда. Дали оваа ситуација би му предпоставила проблеми со регистрацијата?
Помош ве молам!!!!
Благодарам многу, значи јас колку што гледам, до утре (15ти февруари) фирмите треба да ја завршат оваа постапка, а за физичките лица е до 15ти март. Така ? (http://ujp.gov.mk/mk/fizicki_lica)
Ваквиот приход во која категорија (основ) треба да го наведам ?
И што ако да речеме фирмата бара повремено вакви активности од мене? На пример, еднаш месечно, или еднаш во 2-3 месеци? Дали тогаш имам некои дополнителни обврски или повторно кога ќе дојде 2012 година, сумата од овие приходи ќе треба да ја поднесам во УЈП?
Сега полицијата треба да трага, по лицата кои во тој реон си иамат досие, а кога ќе почне официјалната постапка, може да следи и препознавање на лица приведени од полицијата, или другар ти, да каже кој го тепал.Имам другарче на кое приквечерта додека се прибирал кон дома неколкумина му се собрале и без претходен повод физички го нападнале. Бил на лекар при што се утврдени контузно-порезни рани кои се санирани. Бил во полиција, дал изјава но не го прашале да даде опис на лицата. За дел од нив тврди дека со сигурност може да ги препознае. Дали некој има совет како правно да постапи? Да чека полицијата да ги најде (нз како би ги нашла без опис) или?
Нормално де, данок на добивка, шо е чудно тука ?Dali nekoj moze da kaze dali kladilnicite smeat da sopirat pari od dobivkata na dobitnoto livce, bidejki mu kazale na drugar mi deka ke mu soprat 10%, a ne mu dale nikakov dokument, samo mu kazale tie se za danok????
Нормално де, данок на добивка, шо е чудно тука ?