Zdravo,
moze li nekoj da mi kaze kako odi se po red postapkata za kupuvanje na nedviznost...
Nigde na net nemozam da najdam nisto vo vrska so ova, a mislam deka moze i na drugi da im posluzi...
Eve jas kako mislam..so mali potprasanja, ako neso zgresam neka me popravi bilo koj ili neka odgovori na prasanjata..
- prvo se sklucuva dogovor za kupoprodazba (ovoj isto taka mora da bide zaveren na notar? zosto ovoj treba da posluzi samo zaradi podnesuvanje baranje za presmetka na danok za promet na nedviznosti)
- me interesira dali ovoj dogovor pred da bide solemniziran treba da se isprati do katastar zaradi predbelezuvanje na pravoto na kupuvacot?
- posle toa se podnesuva baranjeto so dogovorot za kupoprodazba, imoten list i uste neso bese...za da se plati danok na promet na ned.----> dobivas resenie za danokov i plakas danok
- e sea, negde procitav deka treba da bidat podmireni obvrskite kon evn, toplifikacija i sl? toa mora ili samo deka e pozelno, pa da se navede u dogovorot na koja strana pagaat obvrskite
- pa se vrsi solemnizacija na notar
- vo toj moment treba da se vidi dali postojat tovari vrz nedviznosta, toa go proveruva notarot preku elektronski pristap do bazata na podatoci vo katastar? Ova vaka e ili sam treba da si izvadis dokument od katastar?
- Taka solemniziraniot dogovor, notarot po sluzbena dolznost go ispraka do katastar zaradi upis na noviot sopstvenik ili pak samite dogovorni strani go prakaat do katastar dogovorot?
- i tolku!