Правна помош и совети

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Веројатно ми е за тука мислењето. Околу пресметувањето придонеси. Досега имав програма МПИН Клиентски согтер(верзија 3.1.10). Меѓутоа денес во УЈП ми кажаа дека од Нова година има нова верзија(3.1.12). Го наоѓам и тука и тука, убаво си пишува: Клиентски софтвер за месечна пресметка за плата, придонеси и персонален данок_3_1_12_од 28.01.2010, меѓутоа откако ќе го избришам старото и инсталирам ова ми се вклучува верзија 3.1.11, а не 3.1.12. Во оваа верзија сеуште не се променети параметрите, а имам проблем и кога се обидувам рачно да ги сменам(кога ќе пишам дека е 2010 година, ми се губи полето даночно ослободување т.е. не можам ништо да внесам во него).

Дали на некого му успеа да ја инсталира 3.1.12 или да пресмета со оваа 3.1.11?!?

Би сакала да замолам некого да ми објасни неколку основни работи околу отворање сопствена фирма.
Ме интересира дали постои голема разлика помеѓу ДОО и ДОЕЛ, во поглед на трошоците за пријавување и оние кои следат по отворањето на фирмата, бидејќи сакам да отворам во партнерство со моја роднина? Понатаму ме интересира колкави се отприлика трошоците за регистрација и за колку време би се завршила таа процедура (и колку би бил износот доколку би ангажирала адвокат за да ја зарши)?

Ice_Hendrix
Jas isto taka prvo go izbrisav stariot softver, go instalirav noviot, navistina po instaliranjeto pisuva deka e verzija 3.1.11, ali e so novite podatoci za 2010 g. i uspesno ja vkalkulirav platata za m. januari.
Neznam sto da te posovetuvam, osven da go izbrises uste ednas softverot i pak da probas da go instaliras noviot.
So sreca!

Angel wings
DOOEL - e drustvo so ogranicena odgovorost, osnovano od edno lice- ima samo eden osnovac.
DOO - e drustvo so ogranicena odgovorost, osnovano od povece lica - ima povece sodruznici-osnovaci.

Cim sakas da rabotis so uste nekoj (ce ucestvuvaat povece od eden osnovac) treba da osnovate DOO. Taksata e ista i za dvete drustva i otprilika ce te kosta: taksite ( 4 500 den) + 100 evra za advokatot. Registracijata e gotova za 3-4 dena.
Pridonesite, ako se osiguras na minimalna osnovica, se 4 412 denara, a brutoto (plata + pridonesi) e 15 000 den.

Другари и приатели ,форумџии правници имам едно прашање ..
Јас пред извесно време летав со една од компаниите во странство .Првиот лет помина беспрекорно ,враќањето требаше да биде на 16 јануари и летот беше закажан во 14:00 часот јас во тао време бев на Аеродром но таму од службата ми кажаа дека Авионот веке тргнал од 12:oo часот.Се јавив во агенциа да ми објаснат за случајот, од таму добив одговор дека времето на летот е сменет и дека сум бил известен преку СМС порака !!! и ми закажаа за утрешниот лет место тие ги сносиа авионските трошоци ... По ова дали ми следи Авиокомпаниата да ми надомести трошоците што станале со промената на летот како што се Такси превоз до аеродром ,хотел... и други трошоци доколку не ги сноси може ли да поднесам тужба до авиокомпаниата и колку е рокот за жалба ? однапред ThX

По ова дали ми следи Авиокомпаниата да ми надомести трошоците што станале со промената на летот како што се Такси превоз до аеродром ,хотел... и други трошоци доколку не ги сноси може ли да поднесам тужба до авиокомпаниата и колку е рокот за жалба ? однапред ThX
Под агенција мислиш на авио превозникот? Како и да е, правата треба да си ги бараш кај авио превозникот. Е сега, досега ми се нема случено проблем како твојот, ниту на некој што го познавам, така да практичен совет неможам да ти дадам... но, може да ти кажам на која правна регулатива треба да се повикаш:

1. "Законот за облигационите и стварноправните односи во воздушниот сообраќај", објавен во СВ бр. 85 од 11.07.2008 година... еден од copy-paste законите од европската регулатива. Во него:
Известување на патниците
Член 11
Известувањето на патниците за надоместувањето на штетата и давањето помош во случај на откажување на летот, одбивање да му се дозволи на патникот да се качи во воздухопловот заради превоз и во случај на големо задоцнување на летот се уредуваат согласно со Регулативата (ЕЗ) 261/2004.​
2. Колку што ми е познато 261/2004 уште не е преведена, иако членот 194 вика дека треба да биде преведена во рок од шест месеци по донесувањето. Тоа незначи и дека правно неможеш да се повикаш на неа.
3. Овдека можеш да прочиташ за вовед, а подолу на истата страна има и линк до оригиналот во pdf.
4. Еве како Croatia Airlines го има регулирано ова прашање.

najdovska_tnt напиша:
Jas mislam, deka strankata moze da go izbere vestakot od listata na vestaci, ali bas me interesira mislenjeto i iskustvoto na kolegite za ova prasanje. Taa stranka, koja go bara vestacenjeto, go placa avansno pred istoto da bide izvrseno, a potoa taksata vleva vo sudskite trosoci i za neja sudot odlucuva, soglasno so svojata odluka za glavnata rabota. Mislam, deka spisokot na vestaci e ist za celata drzava: Ako tuzeniot e od Skopje, nadlezen e prvostepeniot sud vo Skopje, a tuzitelot, koj e od Negotino bara da se izvrsi vestacenje vo Negotino, skopskiot sud treba da naznaci vestak od Negotino, neli?...
Nagradata na vestakot ja odreduva sudot, ne vestakot.
Ти благодарам за одговорот. Навистина е штета на прашања од практична природа да се добие само еден одговор(мислење), али тоа е :toe:. Од мое распрашување директно во "игралиштето" дојдов до заклучок дека делот за вештаци во ЗПП содржи еден вид на дупка која им дава дискреционо право на судиите по тоа прашање :jaj:. Секој првостепен суд си има своја листа, каде судиите си имаат свои омилени вештаци, и секое барање на странката (во случаи каде нема изземање) се дочекува со друг поглед од страна на судот.

Vo vrska so vestacite treba da se korigiram. Sekoj osnoven sud ima svoj spisok na vestaci, ali ist vestak moze da se prijavi vo povece osnovni sudevi.

фала на советите приатели , само кажете ми уште " колку е рокот за тужба пред судот " , јас си поднесов барање до агенциава но рекоа дека треба да почекам за одговорот .. колку треба да се чека ?

Почитувани!
Ве молам за правна помош.
Накратко: Мајка ми поседува комплетна документација за сопственост на земјоделско земјиште. Но се јавуваат други лица кои сакаат да стекнат право на сопственост врз основа на тоа што го користеле земјиштето од 1957год.
Ве молам помогнете.

Дали некој може да ми најде податоци за основни начела за спроведување на кривична постапка што ми е воедно и тема за на матурска. Значи јас го имам законот од службен весник, само ми треба коментари за секоја глава посебно.

Дали некој може да ми најде податоци за основни начела за спроведување на кривична постапка што ми е воедно и тема за на матурска. Значи јас го имам законот од службен весник, само ми треба коментари за секоја глава посебно.
Пообемен е тој материјал за пишување. Ако имаш копирница блиску тебе, која има факултетски материјали, или па ако си од (или доаѓаш во) Скопје, има копирници кај факултетите на бит-пазар, ќе земеш копија од учебникот 60 денари е- Казнено процесно право од Никола Матовски.

Дали е законски директно да се одземат пари од трансакциона сметка без претходно известување и никакво решение од извршител?Само една сметка ко и сите други за плаќање на радиодифузна такса за цела година,а одзедоја 4 пати повеќе од реалната сума.

Дали е законски директно да се одземат пари од трансакциона сметка без претходно известување и никакво решение од извршител?Само една сметка ко и сите други за плаќање на радиодифузна такса за цела година,а одзедоја 4 пати повеќе од реалната сума.
Да, смее да ти одземе без да те извести, и смее да знае дека имаш пари на сметка, само не смее да ја знае сумата.

фала на советите приатели , само кажете ми уште " колку е рокот за тужба пред судот " , јас си поднесов барање до агенциава но рекоа дека треба да почекам за одговорот .. колку треба да се чека ?
Прво, провери ги општите услови за патувањето... треба(ло) да ти ги дадат од авио превозникот. Вообичаено е 15 дена рок за претставка од денот на откажаниот лет. Ако во рок од 30 дена од поднесувањето не добиеш одоговор или исполнета рекламација, согласно членот 86 став 2 од "Законот за облигационите и стварноправните односи во воздушниот сообраќај", имаш право на тужба до суд.

Против мене се води прекршочна постапка ама во записникот ми ја утнале марката на автомобилот наместо Пежо 306 тие запишале Пежо 30, има ли шанси да се извлечам на ова нивна грешка ????????????????????

Против мене се води прекршочна постапка ама во записникот ми ја утнале марката на автомобилот наместо Пежо 306 тие запишале Пежо 30, има ли шанси да се извлечам на ова нивна грешка ????????????????????
Јок мене ми го утна и името и презимето со по една буква а марката на возилото не за едно бројче, туку и со марка и со производител арно ама матичниот број и бројот на личната карта се тие. регистрацијата е таа и бројот во собраќајната тие тој така да неможеш да избегаш на техничка грешка нее ова америка па доказите не се прифаќаат бидејки не се добиени согласно со законот или е испуштена една буква или бројка :pos2:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom