G
Gjoksi
Гостин
Колкав беше рокот во кој треба Уставен суд да се произнесе по преставка од граѓанска организација или политичка партија?
И што доколку за истото не се произнесе?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Колкав беше рокот во кој треба Уставен суд да се произнесе по преставка од граѓанска организација или политичка партија?
И што доколку за истото не се произнесе?
Би ве замолила за помош - треба да покренам оставинска постапка за недвижен имот останат по смртта на татко ми. Дали има пропишана форма на барање и што треба да содржи истото, за да не се пролонгира ако е некомплетно. Има ли некој да ми испрати терк? Имотот се наога во гевгелиско, а јас живеам во Скопје. До кој суд се поднесува барањето? Благодарам![]()
Почитувани,
Имам еден проблем. Имено сакам да поднесам документи за оставинска постапка. Имам умреница од мојата мајка, изводи (мој и од татко ми) имотни листови кои ќе бидат предмет на оставинската постапка... но мојата сестра не сака да ми даде нејзин извод од родени и копија од лична карта.
Можам ли да поднесам предлог за оставинска без нејзиниот извод и постои ли правен начин да ја натерам да дојде на рочиште за оставинска?
Ве молам за одговор.
Може некој да ми каже кои се надлежностите на нотарот при оставинска постапка? Дали може да вади имотни листови, рокови кои се итн. Ако го пишува тоа во некој закон член би бил благодарен каде би можел да прочитам. Во случајов нотарот ни е тешка флегма несака да покрене работа со прст а малце покомпливиран е случајот, па се мислам да пратам суд писмо за иземање на предметот. Затоа ме интересираа надлежностите и се во врска со оставинската постапка. Благодарам
Вчера стигна покана за сослушување на обвинет во прекршочна постапка... Во описот стои дека обвинетиот, додека изведувал градежни објекти на објектот во изградба, на коловозот поставил машина за мешање бетон која зафаќала еден метар од коловозот, во тоа време запрежно возило, во обид да ја заобиколи машината, удрил во друга кола нанесувајќи штета од 7К денари. Тие што управувале со запрежното возило биле малолетници, дете од 7-8 и 13-4 години, а мислам дека дури и не го дознале идентитетот на децата, дека тие избегале...
Според мене, ако веќе некој треба да ја превзема кривицата, бидејќи машината зафаќала добар дел од патот, тоа е сопственикот на фирмата или пак родителите на децата што им дале да управуват запрежно возило, во никој случај работникот.
Ќе си поднесеш ПДД-ГДП образец во УЈП и ќе го приложиш договорот, до 15 март годинава, за примања од 2013... и ќе ти стигне решение од УЈП по кое ќе си платиш 10% од сумата која си ја зела.
Zdravo , edno prasanje konkretno do Strumiks, dali EVN moze da postavi transformator na zemjiste vo privatna sopsvenost, kako e toa regulirano?
Blagodaram odnapred.
Може ако се договори со сопственикот за условите.
Hm , a ako ne se dogovori a spored DUP e planirano tamu da ima transformator?
што ти е тоа ДУП?, инаку со право на сопственост можам да располагам како сакам, ако сакам на мое земјиште ке ги дозволам да стават трансформатор за одреден надомест, ако сакам можам и за џабе да ги дозволам, ваков случај ние имавме во пракса но беше за репетитор на т-хом, странката си направи договор за закуп на одредено време на негово земјиште да стои репетитор на т-хоум за одреден надомест и тоа е тоа, е сега малку ме буни тоа ДУП што го спомнуваш, али мислам дека ист е принцип како од случајот што ти спомнав.
Urbanisticki plan e toa , spored planot tamu treba da se gradat stanbeni zgradi i da ima transformator.