Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
И во случај на брак, тоа не се дели, затоа што е подарок од родителите. Се дели она стекнато во тек на бракот, како на пример купен стан етц.
Фино лепо ,нека ти го препишат сега тебе ,а потоа исто може подарок да ти го дадат ,ќе ти припадне тебе и пред и после разводот.Дали договорот за наследство значи дека после смртта на сопственикот имотот ќе припадне на наследникот?
Едно дете сум, и сакам пред брак да го средам тоа. Господ да ги поживее моите, не барам сѐ одма да ми препишат. Но сакам пред брак да ми го дадат имотот.
-ова за во случај на развод, да не добие ништо од тоа.
Што да се направи?
Со имот од твоите родители можеш само ти да располагаш. Препишале, не препишале сега исто ти се фаќа. Ама ај еден совет од постар човек. Остај им го додека се живи, дај боже уште долго.Јасно. Ти благодарам
Мене за мене не ми треба. Секако сѐ ми е дозволено.Со имот од твоите родители можеш само ти да располагаш. Препишале, не препишале сега исто ти се фаќа. Ама ај еден совет од постар човек. Остај им го додека се живи, дај боже уште долго.
Од причина што ако ти препишат сега, па во брак дојдете во густо и сакаш да отуѓиш нешто, ќе си имаш проблем со родителите, скоро па сигурно.
Има во Македонски народни приказни една за таткото кој им препишал на синовите се. Многу поучна. Тебе ти се родители, ти можеби и си учествувала во создавањето на тој капитал, движен или недвижен, ама твојот иден маж не е и него нема уво да го боли се да распродаде!Мене за мене не ми треба. Секако сѐ ми е дозволено.
Чисто за во иднина за заштита. Не знам како оди тоа.
Ако останам овде, дали сама, дали во брак, сум рекла не продавам ништо, освен ако не дојде не дај Боже ситуација.
Денес може да си горе, утре доле.
Има во Македонски народни приказни една за таткото кој им препишал на синовите се. Многу поучна. Тебе ти се родители, ти можеби и си учествувала во создавањето на тој капитал, движен или недвижен, ама твојот иден маж не е и него нема уво да го боли се да распродаде!
Види во закон за земјоделско земјиште. Веќе неколку години не сум во таа бранша(фала богу) и не знам дали има промени. Ако имате право на користење двајца или неколку души, направете си договор, заверете на нотар и чао џаци. Ќе си останете и натаму со деловите кои ги имате во Имотен лист, со договорот само ќе прецизирате кој каде и кој дел ќе го користи. Има елаборати за начин на користење, ама ако не сте закрвени може и со нотарски акт да пројде. Макар што и тие не е исклучено да ви бараат елаборат.Каква е ситуацијата со поделба на земјоделско земјиште, бидејки колку што знам според закон не е можна физичка делба на површина која е под 2 хектари ? Како се уредува правото на користење во тој случај доколку не може физичка делба да се изврши
Види во закон за земјоделско земјиште. Веќе неколку години не сум во таа бранша(фала богу) и не знам дали има промени. Ако имате право на користење двајца или неколку души, направете си договор, заверете на нотар и чао џаци. Ќе си останете и натаму со деловите кои ги имате во Имотен лист, со договорот само ќе прецизирате кој каде и кој дел ќе го користи. Има елаборати за начин на користење, ама ако не сте закрвени може и со нотарски акт да пројде. Макар што и тие не е исклучено да ви бараат елаборат.